DJI Osmo Action 4 İnceleme

DJI, aksiyon kamera serisinin 4’üncü versiyonunu piyasaya sürdü. Peki, daha büyük bir sensör rakiplerini geride bırakmaya yetiyor mu? DJI Osmo Action 4’ü tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 87
  • Görüntü kalitesi
  • 4K/120 fps
  • Kolay kullanılabilir manyetik bağlantı aparatı
  • Mükemmel stabilizasyon
  • 18 metre su geçirmezlik
  • 155 derece görüş açısı
  • Kaliteli ekranlar
  • Aksesuar seçenekleri
  • Ortalama pil ömrü
  • Yüksek fiyat

Aksiyon kameraları özellikle ekstrem sporlarla uğraşanların ekürisi olsa da son yıllarda kullanım alanı bir hayli genişledi. Bu cihazlar özellikle motosikletlilerin vazgeçilmez ekipmanları arasında yer alıyor. Hem olası bir kaza anında elinizde kanıt olması açısından önemli, hem sürüş anlarınızdan enstanteneler yakalamak için gerekli. Elbette bu tip kameraların yaygınlaşması ve özelliklerinin genişlemesi, motosikletiyle sürüş ve eğitim videoları çeken YouTuberların da elini kuvvetlendirdi. Bugün de DJI’ın aksiyon kameralarının son halkası olan Osmo Action 4’ü yakından tanıyacağız.

Geçtiğimiz sene DJI, Osmo Action 3’ü piyasaya sürmüştü. Serinin yeni üyesi Osmo Action 4’te Osmo Action 3’ün bazı eksiklikleri giderilmiş ve bununla birlikte birçok yeni özellik gelmiş. Birazdan bunların hepsine değineceğiz, fakat öncelikle Osmo Action 4’ün kutusundan neler çıktığına bir bakalım.

DJI Osmo Action 4 Kutusundan Neler Çıkıyor?

Aksiyon kameraları alırken, aksesuarlar ek harcama yapmamanız için önemli. Elimizdeki DJI Osmo Action 4’ün Standart Combo paketi. Ayrıca Adventure Combo paketi de var ve pek çok aksesuar seçeneği de bulunuyor.

İlk olarak kutudan bir adet koruma kafesi çıkıyor. Bu aparat cihazı olası darbelere karşı korumak için yeterli. Osmo Action 4 halihazırda suya karşı IP68 sertifikasıyla dayanıklılık gösterdiği için ayrı bir kılıfa ihtiyacı yok, rahatlıkla yağmur altında ve 18 metreye kadar su altında kullanabiliyorsunuz. Ancak elbette üzerindeki kapakları kapattığınızdan emin olmanız lazım.

Bunun haricinde kutudan bir manyetik bağlantı aparatı ve sabitlemek için vida çıkıyor. Diğer tüm aparatlarla birlikte kullanması oldukça kolay. Ayrıca kameraya direkt olarak sağlam bir şekilde anında kilitleniyor. Diğer taraftan koruma kafesinin altında ve yanında bu aparatı yerleştirmek çentikler mevcut. Eğer Reels, Shorts veya Tiktok için içerik üretecekseniz, yan taraftaki çentiğe takarak dikey çekim yapabiliyorsunuz.

Kutudan çıkan son aparatımız ise kavisli yapıdaki yapışkan taban kiti. Bunu ister otomobile ister kaskın üzerine yapıştırdıktan sonra kamerayı vida yardımıyla sabitleyerek yerleştirebiliyorsunuz. Yalnız bu taban kitinin yapışkanı biraz fazla sağlam. Yani yapıştırdığınız yerden kolay kolay çıkartamayacaksınız, o nedenle kullanacağınız yerden emin olmanız fayda var.

Bunlar dışında lens kapağı ve bataryası şu an zaten kameranın üzerinde. Elbette Osmo Action 4’ün ayrı satın alınabilen daha pek çok aksesuarı var. Göğüs askısı, kask çene bağlantısı, uzatma çubuğu veya bilek kayışı gibi aklınıza gelebilecek her türlü aparat harici olarak satılıyor. Öte yandan su altı kılıfı da var. Eğer kamerayı uzun süreli su altı çekimleri veya yüksek su basıncı olan ortamlarda kullanacaksanız bu Su Geçirmez Kılıfın takılması öneriliyor.

DJI Osmo Action 4 Ekran ve Tasarım Detayları Neler?

Evet, apatarlar bu şekilde. Şimdi gelelim Action 4’e. Action 4, tasarım olarak Action 3 ile hemen hemen aynı yapıda ve aynı büyüklükte. Metal çerçevesi, -20’ye kadar soğuğa ve 18 metreye kadar dayanabilen su geçirmez gövdesiyle oldukça sağlam bir yapıda. Hem ön hem arka tarafta ekranlarımız bulunuyor ve gayet büyükçe lensimiz de burada göze çarpıyor.

Öndeki ekranın boyutu 1.4 inç, arkadakiyse 2.4 inç. Ekranların çözünürlükleri ve renkleri gayet net ve güzel. Ayrıca her 2 ekran da dokunmaya duyarlı ve arayüzde gezinmesi rahat. Bu arada aklınıza takılmaması adına belirtelim; ekranlar arasında kullanım açısından hiçbir fark yok. Ön tarafta ne yapabiliyorsanız arka tarafta da aynısını yapabiliyorsunuz. Böylece kullanılabilirliği geniş.

Kameranın yan tarafındaki kapaklı alanda da kameranın 1770 mAh kapasiteli bataryası ve yanında da 512 GB’a kadar destek veren bir microSD kart yuvası çıkıyor. Pilin ömrü fena değil. Tek şarjla 1080p'de 2.5 saat civarı çekim imkanı tanıyor. Ancak kayıt çözünürlüğünü, çekim kare hızını ve görüntü sabitlemeyi maksimuma çıkarırsanız bu süre yaklaşık 1 saate kadar düşebiliyor. Şehir içinde sürüşlerde yeterli olabilir, fakat şehirlerarası seyahate edeceğiniz durumlarda yedek batarya kullanmanız gerekecek.

DJI Osmo Action 4 Kamera ve Görüntü Kalitesi Nasıl?

Evet, Osmo Action 4’ü genel hatlarıyla tanıdık. Şimdi gelelim çekim yeteneklerine -ki en önemli kısım aslında burası. Zaten Osmo Action 4’ün de öne çıktığı en önemli nokta görüntü kalitesi. Kamera, bir aksiyon kamerasına göre oldukça büyük olan 1/1.3 inç boyutunda sensör içeriyor. Lens, f/2,8 diyafram açıklığı ve 2,4μm eşdeğer piksel boyutu sayesinde aydınlıkta olduğu kadar düşük ışıkta da çok iyi bir performans sergiliyor. Video tarafında tam 4K'da 120 fps sunuyor ki bu gerçekten iyi bir değer. Özellikle ağır çekim sahneleri için çözünürlükten ödün vermek zorunda kalmıyorsunuz. 120 fps kare hızı ise tüm çözünürlükleri desteklemiyor; 1080p’nin tüm en boy oranlarında, 2.7K’da 16:9 en boy oranında ve 4K’da 16:9 en boy oranında mevcut. Fotoğraf tarafındaysa 10 MP’lik bir çözünürlük söz konusu. JPG veya DNG formatlarından birini seçerek 4:3 oranında fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Kalite olaraksa keskin detaylara ve güzel renklere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Lensin bize sağladığı diğer bir önemli özellik görüş açısı. Biraz önce aksiyon kameralarının geniş bir görüş açısına sahip olduğunu söylemiştik. Osmo Action 4’te bir aksiyon kamerasının en büyük gerekliliği olan geniş açıyı 155 dereceyle sağlıyor. Yani ultra geniş FOV çekimler için gayet ideal.

Bununla birlikte DJI, Action 4’te renk konusuna da fazlaca önem vermiş. Ön tarafta bulunan renk sıcaklığı sensörü bunu kanıtlıyor. Ayarlarda beyaz dengesine veya renk ayarlarına dokunmamıza gerek kalmadı, renk sıcaklığını kendi ölçüp ayarlayabiliyor ve bunu gayet etkili şekilde yapıyor. Yakaladığı renkler çok canlı.

Diğer taraftan elbette manuel ayar yapmak isteyenler de aradıkları seçeneklere ulaşabiliyorlar. Beyaz dengesi olsun, pozlama ayarı olsun veya renk ayarı olsun her şey mevcut. Biz kamerayı kullandığımız süre içinde 2 türlü de deneme çekimleri yaptık. Bunun sonucunda net olarak söyleyebileceğimiz tek şey, kameranın otomatik moddayken çok iyi pozlama yaptığı olacak. Işıkları patlatmıyor ve gölgelerde iyi ayrıntılar sunuyor. Gerisi size kalmış.

DJI Osmo Action 4 Stabilizasyon Yeteneği

Bunların dışında Action 4 ile inanılmaz derecede etkili olan stabilizasyon özelliklerine sahibiz. Markanın 3’üncü nesil elektronik sabitleme teknolojisi RockSteady 3.0, gerçekten adına yakışır şekilde taş gibi bir performans sunuyor. Burada sabitleme teknolojisinin RockSteady ve RockSteady+ olarak 2 farklı seçeneği var. İlki hafif engebeli yollar veya araziler için uygunken, RockSteady+ çok daha hırçın yollar için geliştirilmiş. Ancak özellik bunu görüntüyü kırparak yapıyor. Peki, buna değiyor mu derseniz, kesinlikle değdiğini söyleyebiliriz. Şu an ekranda gördüğünüz parkta çektiğimiz görüntülerden de bunu daha iyi anlayabilirsiniz.

Ek olarak ayarlarda HorizonBalancing ve HorizonSteady olmak üzere 2 seçenek daha var. Bunlardan ilki 45 derecelik açıyla ufuk çizgisini sabit tutmaya yarıyor. 45 dereceyi geçtiğiniz andan itibaren görüntü hareket etmeye başlıyor. HorizonSteady’de ise kamerayı 360 derece çevirseniz dahi asla görüntü hareket etmiyor. Ancak her ikisi de 16:9 en boy oranlarında ve 60 fps altında çalışıyor. Birde HorizonBalancing 4K’yı desteklerken, HorizonSteady en fazla 2.7K’ya destek veriyor.

DJI Osmo Action 4 Mikrofon Performansı

Son değinmemiz gereken konuysa tabii ki Action 4’ün dahili mikrofonları. Bu kısmı çok uzun uzadıya anlatmayacağız ancak tek kelimeyle başarılı. Rüzgar gürültüsünü azaltma konusunda çoğu kamera motosiklet sürerken gürültüyle başa çıkmakta zorlanır. Action 4 ise testlerimizde iyi iş çıkardı. Evet, rüzgar gürültüsü hala vardı, ancak rahatsiz edici değildi.

DJI Osmo Action 4 ile çekilen görüntüleri hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Sonuç

Evet, DJI’ın ilk aksiyon kamerasını piyasaya çıkarmasının üzerinden 4 yıl geçmiş ve görünüşe bakılırsa fazlasıyla ilerleme kaydedilmiş. Biz kullandığımız süre içinde çok memnun kaldık, ancak sizlerin de görüşlerini merak ediyoruz. Bunun için yorumlarda buluşalım. Bu arada DJI Osmo Action 4’ün fiyatının da DJI Osmo Action 4 Standart Combo paketiyle şu an 14 bin 599 lira olduğunu da söyleyelim.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli DJI Osmo Action 4
Ürün Markası DJI
CHIP Online Notu
87
Kamera 1/1.3 inç CMOS, 155°, f/2.8
Fotoğraf Çözünürlüğü 3648×2736
Video Çözünürlüğü 4K (120 fps), 2.7K (120 fps), 1080P (240 fps)
Ekran 1.4 inç, 323 ppi, 320×320 (Ön), 2.25 inç, 326 ppi, 360×640 (Arka)
Artırılabilir Hafıza microSD (512 GB’a kadar)
Batarya 1770mAh
Su Geçirmezlik 18 m (Su Geçirmez Kılıf olmadan), 60 m (Su Geçirmez Kılıf ile)
Mikrofon 3 adet
Boyutlar 70.5×44.2×32.8 mm
Ağırlık 145 gr.