Electrolux Explore 6 AirFry İnceleme

Son dönemde çok sık duyduğumuz AirFrayer’lar gerçekten söylendiği kadar iyi mi? AirFrayer nedir, nasıl yemek pişirir, ne gibi avantajlar sunar? AirFrayer’lar hakkında bilmeniz gereken her şeyi Electrolux Explore 6 AirFry’ı kullanarak anlattık.

CHIP Online Notu 93
  • Sağlıklı ve lezzetli yemekler yapabiliyor
  • Kullanışlı ve pratik
  • Kolay temizleniyor
  • Tasarruflu
  • Tasarım ve ergonomi
Editörün Seçimi

Evet, bugün mutfaktayız. Bu defa telefon - tablet - bilgisayar yok; bugün size yemekler hazırlayacağız. Bu konudaki yardımcımız ise Electrolux’ün büyük boy Explore 6 AirFry’ı.

AirFryer’larda tencere yemekleri de yapılıyormuş, hanımlar daha iyi bilecektir, ancak biz kullandığımız süre boyunca daha çok üzerindeki hazır 8 ön tanımlı programın bazılarını kullanarak bir şeyler hazırlamaya çalıştık. Hemen yukarıdaki videoda göreceksiniz, lezzetli olduklarını önceden söyleyelim, tadanlar gayet beğendi. Özellikle vakit darlığından yemek yapmaya pek vakit ayıramayanlar için şahane bir cihaz. Kullanımı kolay ve pratik, sonuçlar lezzetli ve sağlıklı, hem gözünüze hitap ediyor hem midenize, temizlemesi de fazlası zahmetsiz. Peki, o halde şimdi yemeğe geçelim, bakalım bu makine bize ne gibi lezzetler sunuyor...

Öncelikle Explore 6 AirFry’ın bu modelinin, ailenin en büyük boylu seçeneği olduğunu söyleyelim. Yani kapasitesi daha geniş ve daha güçlü; sepet hacmi 7 litre, toplamda 5.4 litrelik bir pişirme kapasitesi haznesi var ve 1800W gücünde pişirebiliyor. Seride 2 farklı model daha bulunuyor, biri orta, diğeri de küçük boy. Eğer tek kişiyseniz, küçük boy olan Create 5 AirFry da yeterli gelebilir, ancak aile için alıyorsanız kesinlikle bu modeli tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

Tasarım olarak oldukça şık bir görüntüsü var. Inox tasarımı kaliteli görünüyor ve göz dolduruyor. Ön tarafında bir LCD ekran var ve tüm ayarları buradan kolayca yapabiliyorsunuz. Burada 8 adet ön tanımlı program var: Balık, kırmızı et, tavuk parçaları, bütün tavuk, sebze, patates kızartması, pizza ve muffin. Böylece yemekleri pişirirken zahmetli ayarlarla uğraşmanıza gerek kalmıyor. İster küçük kekler pişirin, ister tavuk veya sebze kızartın, kullanımı kolay ve hızlı. Sadece programı seçiyor ve başlatıyorsunuz. Gerekli sıcaklık ayarını ve pişirme süresini kendi ayarlıyor. Elbette ekran üzerinde ayrıca ısı ve süre ayarlaması yapabilmeniz için alanlar da bulunuyor. Pişirme işlemi bittiğinde de size sesli uyarıda bulunuyor.

Alt tarafta geniş haznesi var. Buradaki sepeti çıkartabiliyorsunuz. Böylece içine yiyecekleri yerleştirirken ve alırken de zorlanmıyorsunuz. Sepet, bütün bir tavuğu bir kerede pişirmek için yeterince büyük. Aynı şekilde çıkartılabilir parçalar sayesinde bulaşık makinesinde de rahatlıkla yıkayabiliyorsunuz. Böylece tıpkı yemek yaparken olduğu gibi, temizlik noktasında da zaman ve tasarruf sağlamaya devam ediyor. Bu arada cihazın rezistansı için de ideal boşluk sağlanmış. Hem pişirme işlemini iyi şekilde yapıyor, hem de temizlemek istediğinizde size yeterli alanı sağlıyor.

AirFryer’lar özellikle son dönemde çok popüler hale geldi. Bunun ana sebebi kullanımının oldukça kolay olması ve sağlıklı yemekler yapabilmesi. Geleneksel fritözlerin aksine AirFryer’da yiyeceklerin üzerine sıcak hava üfleniyor. Bu sayede yiyeceklerin dışı daha çıtır olurken, içi de tamamen pişiyor. Sıcak hava yiyeceklerin etrafında dönüyor ve tüm yüzeylere eşit şekilde dağılıyor. Ayrıca sağlıklı.

Geleneksel kızartma yöntemleri gibi fazla yağ kullanmayı gerektirmiyor. Örneğin, patates kızartması yapacaksanız bir kaşık yağ yeterli oluyor; sebze kızartacaksanız da sebzeleri sepete yerleştirdikten sonra, bir fırça yardımıyla üzerine yağ sürmeniz yetiyor. Pişirme süresi de daha kısa, temizlemesi de öyle. Böylece en basitinde patates kızarttıktan sonra tüm ocak yağ olmuyor; balığı saymıyoruz bile... 2 gün evden çıkmak bilmeyen balık kokusuna da bu cihazla veda edebilirsiniz.

Kullandığımız süre boyunca Explore 6 AirFry’ın yanında gelen tariflerden birkaçını yaptık. İlk denememiz Muffin ve kek oldu. Sonra sebze kızartmasını denedik. Ardından da balık ve et işlerine girdik. Sonuçlar gerçekten mükemmel oldu. Özellikle somon ve steak’teki performansından fazlasıyla memnun kaldık. Patates de kızarttık pek tabi.

Bu arada iyi sonuç için pişirirken, yemeğin türüne göre arada sepeti çalkalamanız ya da pişirme süresinin yarısında sepeti açıp malzemeyi ters yüz yapmanız gerekebilir. Gerçi biz steak pişirirken hiç yapmadık. 200 derecede 10 dakika sürede gerçekten ortaya leziz bir sonuç çıktı.

Eti hem güzel pişirdi, hem de sulu bıraktı. Yanına da ister garnitürleri koyarsınız ya da ayrı olarak yaparsınız, size kalmış. Biz yanına koyduk, ancak sebzeleri sebze modunda pişirirseniz daha iyi oluyor. Özellikle brokolinin içini yeteri ölçüde sulu bırakıyor.

Sonuç

Evet, Electrolux Explore 6 AirFry ile yaklaşık 1 ay kadar zaman geçirdik. Pek çok yemek yaptık, bunlardan birkaçını da sizlerle paylaştık. Hazırlaması pratik, sonuç da sağlıklı ve lezzetli. Şu sıralar bir AirFryer arayışınız varsa iyi bir seçenek olabilir. Electrolux’ün web sitesinden detaylarını inceleyecebilirsiniz, diğer modellere de göz atabilirsiniz.

Electrolux Explore 6 AirFry hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Electrolux Explore 6 AirFry
Ürün Markası Electrolux
CHIP Online Notu
93
Güç 1800W
Kapasite 7 lt (sepet hacmi), 5.4 lt (pişirme kapasitesi)
LCD Ekran Var
Kablo Uzunluğu 0.9 m
Boyutlar 312 x 373 x 415 mm
Ağırlık 7.3 kg.