Fonri Akıllı Kapı Zili İnceleme

Geleneksel kapı zillerinin yavaş yavaş yerini akıllı kapı zillerine bıraktığı günümüzde, Fonri’nin yeni akıllı kapı zili bir adım öne çıkıyor. Değiştirebilir melodi seçenekleri, çift yönlü konuşma, kızılötesi gece görüşü ve işlevsel uygulama özellikleriyle bir kapı zilinden çok daha fazlası.

CHIP Online Notu 90
  • Kızılötesi Gece Görüşü
  • Bulut Depolama Desteği
  • Bildirim hızı
  • Ayarları özelleştirebilme imkanı
  • Kolay kurulum ve kullanım
  • Melodi çeşitliliği
  • Net görüntü

Evlerimiz artık sadece çatı ve duvarlardan ibaret olmaktan çıkmış durumda. Çünkü, teknoloji çağıyla birlikte evlerimiz de yavaş yavaş akıllı bir dönüşüm geçirdi. Sadece ışıkların açılıp kapatılabildiği veya güvenlik kameralarının izlenebildiği dönemler çok eskide kaldı. Akıllı ev sistemleri ve aksesuarları tam anlamıyla evimizi akıllı bir yaşam alanına dönüştürmeye başladı. Keza artık kapı zilleri bile akıllı bir şekilde evlerimizi koruyor ve yaşamımızı kolaylaştırıyor. Evinizde bu dönüşümün önemli bir parçası olmaya aday Fonri Akıllı Kapı Zili ise tam ihtiyacınız olan şey olabilir.

Baktığınızda bu sadece bir kapı zili değil, aynı zamanda evinizi koruyan bir gözcü. Barındırdığı özellikleri ve sağladığı avantajlarla gerçekten muazzam bir ürün. Üzerindeki sensörler sayesinde kapınıza herhangi biri yaklaştığında anında fark eden bu akıllı zil, sizi beklenmedik ziyaretçilere karşı uyaran bir bekçi görevi görüyor. Dahili kamerasıyla da kapınızın önünde olan biten her şeyi net bir şekilde takip edebiliyorsunuz. Artık kimin geldiğini merak etmek veya herhangi bir güvenlik tehdidini sorun etmek gibi dertler ortadan kalkıyor.

Fonri Akıllı Kapı Zili, diğer ufak parçaları saymazsak kutudan 2 ana parça olarak çıkıyor. Bunlardan ilki zilin kendisi, diğeriyse zil aparatı. Kısaca bir genel bakış atacak olursak, zilin tam ortasında, üstünde ışık sensörü bulunan bir kamera görüyoruz. Bu kamera 1080p, yani Ful HD çözünürlüğünde, 100 derece yatay görüntü açısına sahip. Kameranın hemen altında ise zil düğmesi yer alıyor. Zil düğmesinin solundaki yuvarlak çıkıntılı kısım hareket sensörü, sağ tarafındaki küçük delik ise mikrofon.

Zil aparatına da hızlıca bakarsak, prize takılabilen bu aparatın üstünde üç adet düğme bulunuyor. Hoparlör simgesi 4 farklı ses seviyesinden birini tercih etmenize, “SET” yazan düğme mod değiştirmeye, nota simgesi bulunan düğmeyse 38 farklı zil melodisinden birini seçmenize imkan veriyor. Aparatı zilden daha uzak bir yere, kapıyı duymama ihtimalinizin bulunduğu bir odaya takabilirsiniz. Yalnız cihazın 2.4Ghz frekanstaki Wi-Fi ağlarını desteklediğini baştan söyleyelim. Eğer 5G bir modem kullanıyorsanız ayarları değiştirmeniz gerekiyor. Bu arada çok sık karşılaşılan bir durum olduğu için minik bir hatırlatma: Wi-Fi şifrenizde Türkçe karakter kullanmamanız gerekiyor.

Elbette akıllı zilden tam olarak yararlanabilmek için Fonri’nin uygulamasını indirmeniz lazım. App Store veya Google Play üzerinden indirebileceğiniz gibi, ürünün kutusunun üzerindeki QR kodunu okutarak da uygulamaya ulaşabilirsiniz. Bundan sonrası da en az indirmek kadar kolay. Uygulamayı açtığınızda sizden ülke seçmeniz isteniyor ve sonrasında telefon numaranızla kolayca kaydolarak giriş yapabiliyorsunuz. Uygulamanın sağ üst köşesindeki artı işaretinden cihazınızı seçerek, birkaç adımda akıllı zilinizi Wi-Fi ağına bağlayarak hazır hale getiriyorsunuz.

Evet, buraya kadar her şey tamam, şimdi asıl meseleye gelelim ve pratikte nasıl çalışıyor ona bakalım: Zil üzerindeki düğmeye basıldığı anda uygulama üzerinden cep telefonunuza bir çağrı geliyor; çağrıyı kabul ettiğiniz gibi kapıdaki kişiyle görüntülü olarak iletişim kurabiliyorsunuz. Ancak aslında zili çalmasına bile gerek yok, cihazın sunduğu güvenlik seçenekleri gerçekten ileri boyutta: Zira birisi kapıya geldiğinde, uygulama zile basmasına bile fırsat tanımadan hareket sensörleri devreye giriyor ve telefonunuza bildirim yolluyor. Hepsi bu kadar da değil.

Bu akıllı kapı zili aynı zamanda ev güvenliğinizi artırmak için de mükemmel bir cihaz. Evde olmadığınızda bile cep telefonunuz aracılığıyla zili kontrol edebilir, kimin geldiğini görebilir ve hatta ziyaretçilerle evdeymişsiniz gibi konuşabilirsiniz. Böylece potansiyel hırsızlıkları önleme konusunda büyük bir avantaj sağlayabilirsiniz. Yine siz evde yokken kapınıza gelen kargo kuryesiyle konuşarak, teslimatı komşunuza bırakmasını veya başka bir zaman diliminde gelmesini söyleyebilirsiniz. Hırsızlardan ve güvenlikten bahsetmişken; genel olarak hırsızlar sabahları ziyarete gelmiyor tabii ki. Fakat kameranın kızılötesi gece görüşü sayesinde bu da bir sorun olmaktan çıkıyor. Gece test ettiğimiz kadarıyla, kızılötesi kamera her şeyi net bir şekilde göstermeyi başarıyor. Hem de 10 metreye kadar görüş mesafesi sunuyor.

Fonri'nin sunduğu bir diğer harika özelliği, kayıt ve geriye dönüş yeteneği. Zilin üzerindeki kamera sayesinde, gelen ziyaretçilerin fotoğraf ve videolarını kaydedebilir, böylece sonradan kontrol edebilir veya paylaşabilirsiniz. Örneğin, işyerindeyken evinize gelen bir yabancıyı kameraya kaydedebilir ve daha sonra bu kayıtları izleyerek güvenlik durumunu kontrol edebilirsiniz. Olaya biraz daha geniş bir pencereden baktığınızda, hayatınızı daha verimli hale getirmenize yardımcı olduğu da bir gerçek. Diyelim bir teslimat bekliyorsunuz fakat markete de çıkmanız lazım. Eğer siz dışarıdayken gelirse, zil üzerinden iletişim kurarak kısa sürede orada olacağınızı söylerek eve gidebilirsiniz. Böylece hem işinizden olmazsınız hem de zamanınızı boşa harcamamış olursunuz.

Akıllı kapı zilinin bir diğer avantajı da istediğiniz zaman sessize alabilmeniz. Bazı zamanlar meşgul olabilir veya evde misafir istemeyebilirsiniz. Belki de işten geldiniz ve çok yorgunsunuz, biraz kestirmek istiyorsunuz. Bu noktada zili istediğiniz saatte sessize alabilir, rahatsız edilmeden keyfinize bakabilirsiniz.

Kameradan görüntüyü kaydedebileceğinizi ve sonradan bu kayıtları izleyebileceğinizi söylemiştik. Bu kayıtların zile takacağınız microSD kartta depolandığını belirtelim. 128 GB’a kadar desteklenen microSD kart eğer dolarsa, en eski video kayıtlarını otomatik olarak silerek yerine yeni kayıtları ekliyor. Ben bununla uğraşmak istemiyorum derseniz, tüm kayıtları bulut sistemine de kaydedebiliyorsunuz.

Fonri’nin uygulama içinde sunduğu bulut depolama hizmeti size aylık veya yıllık planlardan birini seçme şansı veriyor. Abonelik ücretleri 4.49$’dan 69.99$’a kadar uzanıyor. Bu hizmete abone olduğunuzda, şifreli video verileriniz güvenli bir şekilde buluta yükleniyor ve istediğiniz zaman da uygulama üzerinden kayıtlı videoları izleyebiliyorsunuz.

Aslında bizim tüm işimiz uygulamayla sayılır. O yüzden akıllı zilin uygulama içerisindeki arayüzüne ve ayarlardan neleri değiştirebildiğimize hemen yakından bakalım. Ayarlar kısmına girdiğimizde, burada temel özellikleri değiştirebileceğimiz bir alan var. Görüntüyü ters çevirme, zaman gösterimi, konuşma modu ve titreme önleyici özelliğini açıp kapatabilmemize yarayan ayarlar görüyoruz.

Konuşma modu, karşımıza tek yönlü ve çift yönlü konuşma olarak 2 seçenek çıkarıyor. Tek yönlü konuşmada mikrofon simgesine basılı tutmanız gerekirken, çift yönlüde bir kere basıp bırakmanız yeterli oluyor. Titreme önleyici özelliğini açmak isterseniz de 50Hz veya 60Hz’den birini seçerek daha akıcı görüntüler elde edebiliyorsunuz.

Diğer tarafta, gece görüşününün aktifliğini ve hareket sensörü hassasiyetini değiştirebiliyoruz. Her 2 ayarda da otomatik, kapalı ve açık seçenekleri bulunuyor. Güç yönetimi sekmesi ise alarmın pil durumunu gösteriyor, ayrıca düşük pil bildiriminin hangi seviyeye indiğinde çıkmasını istediğinizi belirleyebiliyorsunuz.

Bilinmesi gereken son şey ise zilin çevrimdışı bildirim özelliğinin olması. Eğer cihaz 30 dakikadan daha fazla bir süre çevrimdışı olursa telefonunuza bildirimler gönderiliyor. Fakat pil seviyesi düşük olduğunda bu süre 8 saate kadar çıkıyor.

Ayarlardan çıkıp, cihazlar kısmından akıllı kapı ziline girdiğimizde bizi direkt kamera görüntüsü karşılıyor. Arayüzde sol üst köşede pilin yüzde kaç kaldığını takip edebiliyoruz. Hemen sağ tarafındaki seçenekten ise kameranın kalite ayarını değiştirebiliyoruz. Evet burada çok bir seçenek yok, HD veya SD olarak 2 seçenek sunulmuş. Fakat çok da gereği yok, bir güvenlik kamerası için yeterli. Zaten HD çözünürlükte gayet net görüntüler verdiğini söyleyebiliriz.

Diğer taraftan, sağ üst köşedeki hoparlör simgesi sesi kapatmaya, yanındaki pencere şeklindeki simge ise zoom yapmaya yarıyor. Alt tarafa baktığımızda sıralı şekilde dizilmiş bir panel görüyoruz. Buradan tam ekrana geçerek ekranı büyütebiliyor, anlık fotoğraf çekebiliyor ve video kaydı başlatabiliyoruz. Ortadaki mikrofon ile de zil üzerinden karşıdaki kişiyle iletişim kurabiliyoruz.

Sağ alttaki kısma tıkladığımızda bir açılır menü çıkıyor. Buradan kaydettiğimiz videoları veya fotoğrafları görebiliyoruz. Gece modu, titreme önleme ve hareket sensörü özelliği de kısa yoldan, ayarlara girmeden buradan aktif edilebiliyor. Ayrıca menüde düzenleme ikonuna tıklandığında menüye diğer aç/kapa özellikli akıllı cihazlarınızı da ekleyebiliyorsunuz. Örneğin, kapıya bağlı Fonri akıllı röleyi ekleyerek kapıyı uzaktan açabiliyorsunuz. Son olarak menüde bir de siren modu bulunuyor. Bastığınız an panelden alarm çalmaya başlıyor, acil durumlarda kötü niyetli kişileri korkutması muhtemel gibi.

Sonuç

Genel olarak Fonri Akıllı Kapı Zili, evinize gelen ziyaretçileri gözetlemek ve iletişim kurmak için kullanışlı bir akıllı ev cihazı olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik mobil uygulama üzerinden her şeyi kolayca yönetilebiliyoruz. Eğer evinizde veya işyerinizde kamera sistemi kullanıyorsanız, zilin bulunduğu kapıya ekstra bir kamera koyma derdini de ortadan kaldırarak, tasarruf etmenizi sağlayabiliyor. Evet belki görüş açısı bir güvenlik kamerası kadar geniş olmayabilir fakat iş görebilecek düzeyde.

Ürünü kullandıktan sonra aslında sadece bir kapı zili almadığınızı, birçok işinizi görecek bir cihaz almış olduğunuzu anlıyorsunuz. Bu aralar evinizi akıllı hale getirmeyi veya mevcut sisteminizdeki eksiklerden birinin bu olduğunu düşünüyorsanız, kesinlikle alınabilecek cihazların başında yer alıyor.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Fonri Akıllı Kapı Zili
Ürün Markası Fonri
CHIP Online Notu
90
Çözünürlük 1080p (1920x1080)
Görüntü Açısı Yatay 100 derece
IR LED 940Nm, 6 parça
Wi-Fi IEEE802.11b, 802.11g, 802.11n
Ses Dahili mikrofon ve hoparlör
Hafıza Mikro SD kart
Depolama Alanı En fazla 128 GB
Pil 2 x 2500 mAh 18650
Şarj 5V 1A Mikro USB Adaptör