TV'leri akıllandıran teknolojiyi inceledik!

TV'leri akıllandıran GoldMaster SmartStick'i satın almaya değer mi? Cevabı testimizde...

CHIP Online Notu 70
  • Kolay kullanım
  • Ergonomik tasarım
  • Özelleştirilmiş arabirim
  • Uygulama çeşitliliği
  • Yer yer performans kaybı
  • Uzaktan kumandası yok

Evinizdeki sıradan televizyonu kolayca akıllandırmanız mümkün. Televizyonunuzun HDMI bağlantısına bağlayacağınız minik bir cihaz vasıtasıyla bunu halledebiliyorsunuz. Bunun örneklerini daha önce de görmüş ve hatta incelemiştik. Bu defa karşımıza GoldMaster yeni geliştirdiği SmartStick HDM-218 Cutie isimli modeliyle geldi. Küçük bir aparattan oluşan SmartStick'i kolayca televizyonunuza bağlayarak TV'nizi akıllandırabiliyorsunuz. Dahası onu mini PC haline çevirebiliyorsunuz.

Özellikle ergonomisi ve kolay kullanımıyla ilgi çekici olan SmartStick, özelleştirilmiş bir arabirim de sunuyor. Peki, SmartStick arabirimi içinde ve teknik detayları arasında neler saklıyor; şimdi hep beraber öğrenelim.

TV'nizi HDMI ile akıllandırın

Gayet minik ve hafif bir cihaz olan SmartStick, bilgisayarınızda kullandığınız bir USB bellek gibi HDMI bağlantısı ile televizyona bağlanıyor. Televizyona bağlar bağlamaz çalışmaya başlayan cihaz, birkaç saniye içinde arayüzüyle sizi selamlıyor. Özelleştirilmiş bir arabirimin sahibi olan SmartStick, böylece klasik Android arayüzünden sıyrılmış ve farklılık yaratmayı başarmış.

Özel arayüz yalnızca tasarım olarak şık görünmüyor, aynı zamanda kullanımı da kolaylaştırıyor. Peki, SmartStick'i nasıl kullanabiliyoruz? SmartStick'i TV'nize takıp çalıştırdıktan sonra elbette işletim sistemini kontrol edebilmek için bir klavye ve fare setine ihtiyacınız olacak. Hemen ucunda bir USB 2.0 bağlantısı da bulunduran cihaz, böylece kablosuz klavye ve farenizi rahatlıkla çalıştırabilmenize olanak tanıyor. Klavye setinizin kablosuz alıcısını bu USB girişine takabiliyor ve oturma odanıza rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

Android 4.2 işletim sistemiyle çalışan SmartStick, arabirim tasarımıyla tıpkı Smart TV'lerde karşılaştığımız gibi bir görünüm sergiliyor. Kutularda yer alan uygulamaları seçerek Facebook, Twitter ve diğer sosyal paylaşım sitelerine erişebilir, YouTube üzerinden video izleyebilir, Google Play üzerinden istediğiniz uygulamayı indirebilir veya internette dolaşabilirsiniz.

İçinde ne var?

Kullanım kolaylığıyla oldukça beğendiğimiz SmartStick, üzerinde halihazırda sunduğu uygulamalarıyla da dikkat çekici olmayı başarmış. Froswire TV uygulamasını kullanarak online TV izleyebildiğiniz cihazda, GoldMaster özel mağazasına erişebileceğiniz bir uygulama da bulunuyor. Böylece GoldMaster mağazasında sunulan uygulamalara da erişebiliyorsunuz.

Peki, SmartStick'in teknik öğeleri arasında neler bulunuyor. 1.5 GHz'lik çift çekirdekli işlemci ile çalışan SmartStick, 1 GB belleğin ve 4 GB'lık dahili hafızanın sahibi. Üzerinde bulunan microSD kart girişi ile hafızayı 32 GB daha arttırabilmenizin mümkün olduğunu da söyleyelim. SmartStick, her ne kadar kullanım çeşitliliği açısında zengin olsa da performans konusunda daha iyi durumda olabilirmiş. Uygulama çalıştırırken performans düşebiliyor ve yer yer takılmalarla karşılaşabiliyorsunuz.

Özetle

Kolay bir şekilde sıradan televizyonunuzu akıllandırabileceğiniz SmartStick, kolay kullanımı ve ergonomik tasarımıyla iyi görünüyor. Diğer yandan özelleştirilmiş arabirim tasarımı ve uygulamaları ile kullanım şeklini çeşitlendirebilmesi başarılı. Performans konusunda ise sıkıntılar söz konusu. Kullandığımız süre boyunca yer yer takılmalara rastladık. Ancak internette dolaşmak, video izlemek ve hatta küçük çaplı eğlenceli oyunları oynamak için rahatlıkla kullanılabilir diye düşünüyoruz.

Kimler Almalı

Evindeki sıradan televizyona akıllı özellikler kazandırmak isteyen kullanıcılar SmartStick'i tercih edebilirler. Bu minik cihazı kullanarak oturma odanızdaki televizyonunuzu mini PC'ye dönüştürebilirsiniz.

Alternatifleri

GoldMaster SmartStick'e alternatif olarak Rikomagic MK802 mini PC'yi de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli GoldMaster SmartStick
Ürün Markası Goldmaster
CHIP Online Notu
70
İşletim Sistemi Android 4.2 Jelly Bean
İşlemci Çift çekirdekli 1.5 GHz
Bellek 1 GB DDR3
Sabit Disk 4 GB
Bağlantılar USB, HDMI, microSD, 802.11 b/g/n Wi-Fi
Ses Desteği MP3, WMA, WAV, M4A, OGG, AAC, FLAC
Video Desteği AVI, MKV, WMV, MPG2/4, TS, MOV(H.264), 3GP, VOB
Boyutlar 136 x 30 x 14 mm
Ağırlık 40 gram
Okuyucu Yorumları