TCL NXTPAPER 11 İnceleme

Kullanıcı dostu ve en yeni teknolojiye sahip TCL NXTPAPER 11’i tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • NXTPAPER 2.0 teknolojisi
  • Mat ve göz dostu ekran
  • NXTVISION ayarları
  • Pil ömrü
  • Hoş tasarım
  • Yüksek ses seviyesi
  • Herkese hitap etmiyor

Günümüzde tabletleri birbirinden ayırmak oldukça zor. Tasarım ve malzemelerde birtakım değişiklikler yapılsa da köklü olarak bir değişiklik olmadığı sürece hepsi birbirine çok fazla benziyor. Ancak TCL’in NXTPAPER 11’i radikal şekilde farklı, çünkü kendisi hem bir e-kitap okuyucu hem de bir tablet.

TCL NXTPAPER 11, elimize geçen en ilginç tabletlerden biri. Bunun sebebiyse renkli elektronik kağıt benzeri ekranı. Peki, bu tablete dahil edilen gerçekten bildiğimiz e-kağıt ekran mı yoksa cihazda yer alan yeni bir tür e-kağıt teknolojisi mi? İşte bu konudaki kafa karışıklığını giderirken aynı zamanda NXTPAPER 11'in sunduğu her şeyi bu bölümde masaya yatıracağız.

TCL, NXTPAPER teknolojisini birkaç yıl önce tanıtmıştı. Şimdiyse NXTPAPER 2.0 teknolojisini kullanan NXTPAPER 11 tabletiyle karşımızda. Bu yeni sürümden önce, NXTPAPER teknolojisi nedir, şimdi ona bakalım.

Göz Sağlığınızı Düşünen Teknoloji NXTPAPER Nedir?

Artık ekranlar başında çok fazla vakit geçirdiğimizden, göz sağlığımızı korumak oldukça zorlaştı. Buradaki en büyük sorun, elektronik ekranların sıklıkla yaydığı görünür ışık spektrumunun bir parçası olan mavi ışık. Ancak mavi ışığı görsel kaliteden ödün vermeden yönetebilmek zor bir iş. İşte bu noktada TCL NXTPAPER teknolojisi, elektronik ekranlardaki ışık yönetimine yeni bir yaklaşım getiriyor. Teknolojinin amacı; kullanıcı deneyimini düşürmeden, ekran kullanımını uzun süreler boyunca daha güvenli ve daha rahat hale getirmek.

Teknolojinin temelinde LED mavi ışık spektrumunun hassas bir şekilde ayarlanması yatıyor. Bu sayede mavi ışık aralığı 457 ila 462,5 nm'lik daha güvenli bant içinde kalarak zararlı mavi ışık emisyonlarının yüzde 61'e kadar azaltılmasını sağlıyor. Teknoloji, mavi ışık yönetiminin yanı sıra ana renkler olan kırmızı, mavi ve yeşil arasındaki dengeyi de koruyor. Bu denge sayesinde ekranın görsel bütünlüğü korunarak, sarı renk tonuna doğru bozulmalar engellenip, orijinal renk sıcaklığı korunuyor.

Işık yönetimine ek olarak, teknolojinin parlama önleyici özellikler sunan bir donanım katmanı da var. NXTPAPER, ışığın yoğunluğunu veya rengini değiştirmek yerine dağıtarak ve yayarak, daha rahat bir izleme deneyimi vadediyor.

TCL NXTPAPER 11 ise bu teknolojinin yeni ve güncellenmiş versiyonu NXTPAPER 2.0’a sahip bir ekranla geliyor. Yeni versiyonda ekran parlaklığı artık yüzde 150 daha yüksek. Aynı zamanda renk sıcaklığını odadaki ortam ışığına uyacak şekilde uyarlayan bir ışık sensörü kullanılmış.

Ayarlanabilir renk sıcaklığı özelliği, uzun süreli kullanımdan kaynaklanan göz yorgunluğunu azaltmak için geliştirilmiş. Peki, nasıl oluyor bu? 24 saatlik plan, özelliğin gün boyunca nasıl ayarlandığını gösteriyor. Buna göre, özellikle sabahları daha yüksek renk sıcaklığı canlı bir görüntü elde etmek için kullanışlı olabilirken, geceleri daha düşük renk sıcaklığı gözlerinizi yormadan rahat bir kullanım sağlayabiliyor. Bu ve gelişmiş parlama önleyici teknoloji birleştiğinde de güneş ışığı altında daha iyi bir görüntüleme deneyimi mümkün oluyor.

Hepsinden önemlisi, NXTPAPER 2.0’daki teknoloji, standart TÜV seviyelerini geride bırakarak daha gelişmiş bir mavi ışık azaltması sağlıyor. Gelişmiş mavi ışık yönetimi, gözleri korumaya odaklanırken ekranın sararmasını veya bozulmasını engelleyerek etkili bir çözüm sunuyor. Genel olarak baktığımızda, NXTPAPER 1.0’dan 2.0’a geçişte, parlaklık ve mavi ışık yönetiminde önemli bir ilerleme kaydedilmiş.

Bunların haricinde TCL NXTPAPER, TÜV Rheinland Düşük Mavi Işık ve Yansımasızlık Sertifikalarını da almış durumda. Bu sertifikalar, cihazın mavi ışık yayılımını minimumda tutarak göz sağlığını koruma ve ekran yansımalarını azaltma konusundaki başarısını belgelemekte.

Her Türlü İçeriğe Uygun Ekran

Tablete dönecek olursak; özünde ekran, 11 inç boyutunda 2K çözünürlüğe sahip bir LCD panel. Genel olarak e-mürekkep ekrana benzese de tamamen renkli. E-mürekkep ekranlar genellikle düşük yenileme hızına ve soluk bir ekrana sahipken, burada 60 Hz yenileme hızıyla beraber canlı renkler söz konusu. Ayrıca dokunduğunuzda mat yüzeyin verdiği sürtünme hissi gerçekten kağıda dokunuyormuş hissi uyandırıyor.

Ekran yansımasıysa neredeyse yok denecek kadar az. Dışarıda hala tablet yerine daha küçük ekranlı akıllı telefonları tercih etsek de açık havada test ettiğimizde içerikler gayet net bir şekilde görünüyordu. Tamamen karanlık bir ortamda kullandığımızdaysa ne video izlerken ne de oyun oynarken gözlerimizi asla yormadığının altını çizerek söylememiz lazım. Bunların yanı sıra dijital çizgi romanlar gibi renkli içerikler de ekranda çok güzel gözüküyor.

Çizgi roman demişken; iyi bir e-kitap okuma deneyimini sadece e-kitap okuyucuların sağlayabileceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. NXTPAPER 11’in ekranında e-kitap okumak oldukça zevkli ve konforlu. Uzun süreler ekrana baktığınızda mavi ışık emisyonunun belirgin şekilde azaltıldığını fark ediyorsunuz. Arka plan son derece beyaz ve siyah metinler bu beyazlık içinde rahatlıkla okunabiliyor. Hatta tek renkli e-kitap okuyuculara yakın bir deneyim isterseniz ayarlarda “Okuma modu” da bulunuyor. Eğer ekran renkli kalsın ama gözüm yorulmasın derseniz de mavi ışığı filtreleyerek renk sıcaklığını ayarlayan "Göz yormayan mod" da kullanabileceğiniz seçenekler arasında.

Bu arada NXTPAPER 11, pil ömrü konusunda da iddialı bir tablet. 8000 mAh kapasiteli pili, yoğun kullanımda 12 - 13 saat dayanmayı başarıyor; bu oldukça iyi bir değer.

TCL, ekranın e-kağıt ekran gibi görünmesini sağlamak için sadece ekranın üzerine özel bir kaplama yapmakla yetinmemiş. Aksine, burada yazılım düzeyinde de pek çok ince ayar var. Ayarlardan NXTVISION'a girdiğinizde ekranı özelleştirebileceğiniz birçok özellik ortaya çıkıyor. Ayrıca ayarlar ile oynandığında ekranda tam olarak nelerin değiştiğini görmeyi sağlayan bir ön izleme bölmesi konulması da güzel olmuş. Ayarlar arasında görsel kaliteyi geliştirmek için özel video ve oyun geliştirme seçeneklerinin yanında, bahsettiğimiz okuma ve göz yormayan modla beraber güneş ışığı için özel bir mod da bulunuyor. Ayrıyeten renk sıcaklığı ve hassasiyeti de burada yer alıyor.

Teknik Detaylar ve Performans

Teknik detaylara geçmeden önce, NXPAPER 11’in yüksek performans sunmak için tasarlanmadığını belirtelim. Ekran deneyimi ön planda olsa da elbette günün sonunda bir tabletin yapabileceği her şeyi yapabiliyor ve günlük işleriniz için yeterli donanıma sahip.

Mediatek’in Helio P60 işlemcisinden güç sağlayan tablet, 4 GB RAM ile birlikte uygun bir performansa sahip. Menüler arasında gezinirken veya video içerikleri izlerken akıcılık iyi düzeyde. Uygulamalara girip çıkarken de takılmalar olmuyor. Oyun tarafındaysa, yüksek grafikli oyunları daha stabil oynayabilmek için optimize etmek şart. Yaptığımız PUBG testlerinde orta ayarlarda hiçbir kasma olmadan üst üste birkaç tur oyun oynadık, performans konusunda tatmin ediciydi, üstelik ısınma da olmadı. Depolama tarafındaysa kullanabileceğiniz 128 GB’lık bir alana sahip ve microSD kart ile 1 TB’a kadar artırmak mümkün.

Tabletin biri arkada diğeri ekranın üstünde olmak üzere 2 adet 8 MP kamerası var. Arka kamerayla gün içinde güzel fotoğraflar çekebiliyorken, ön kamerayla da çevrimiçi toplantılar ve görüntülü sohbetler konusunda eliniz rahat.

İnce ve Hafif Tasarım

Bunların dışında tablet ince ve oldukça şık görünümlü. 462 gram ağırlığında hafif bir alüminyum kasaya sahip. Son derece kaliteli yapılmış ve premium bir hissi var. Sol tarafta güç düğmesi, üst tarafta ise ses düğmeleri yer alıyor. Ayrıca üst kısımda bir çift mikrofon ile birlikte microSD kart genişleme yuvası da mevcut. Sağ taraftaysa USB Tip-C bağlantı noktası ve her iki tarafta çift hoparlör bulunuyor. Sol ve sağ kenarlara yerleştirilmiş dörtlü hoparlörler yüksek ve net stereo ses sağlıyor. Böylece tablet ekranı ile iyi bir görüntü deneyimi sunarken, ses konusunda da multimedya uygulamalarından büyük ölçüde keyif almanızı sağlıyor.

Sonuç

Evet, TCL NXTPAPER 11, kullanıcı dostu ve en yeni teknolojiye sahip özgün bir seçenek olmuş. Ana odağı dijital okurlar olan ürünün web'de gezinme, video izleme ve oyun oynama gibi neredeyse tüm tablet görevlerinde başarılı.

NXTPAPER 2.0 teknolojisini destekleyen fonksiyonel ekran vadettiğini fazlasıyla yerine getirmiş ve e-kitaplar için en iyi seçeneklerden biri olmuş. Eğer e-kitap okumaya meraklı ama aynı zamanda günlük rutin işleriniz için de ideal bir tablet arıyorsanız bizce NXTPAPER 11 size göre bir seçenek olacaktır.

TCL NXTPAPER 11 hakkında daha fazla bilgi için: https://www.tclshoptr.com/tcl-nxtpaper-11-128gb-tablet-koyu-gri-pmu282

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TCL NXTPAPER 11
Ürün Markası TCL
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 13
İşlemciMediatek Helio P60T
İşlemci Hızı2 GHz
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiLCD
Ekran Boyutu11 inç
Ekran Çözünürlüğü2000 x 1200 px
Grafik İşlemciPowerVR GE8320
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera8 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDVar
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi8000 mAH
Ağırlık462 gr.