Hometech HT BOOK 14 İncelemesi

Bütçe dostu bir dizüstü bilgisayar olan Hometech HT BOOK 14'ü detaylarıyla değerlendiriyoruz.

CHIP Online Notu 76
  • Uygun fiyat
  • Uygun performans
  • Sessiz çalışıyor
  • Rahat klavye
  • Hafif ve ince
  • Ekran parlaklığı zayıf
  • Ses performansı

Piyasada her kategoride dizüstü bilgisayar var, ancak bütçe dostu modeller arasında fazla seçenek yok. Bu arada, bütçe dostu derken, 1000 TL altı fiyat kategorisinden bahsediyoruz. Yani, teknik olarak bir tablet fiyatına bir dizüstü bilgisayar almak mümkün, ancak artıları ve eksileri ile tartışılacak modeller oluyor bunlar genellikle.

Daha önce de bu tip dizüstü bilgisayara pek çok örnek inceleme şansımız olmuştu. Bunlar arasında ekranı klavyeden ayrılabilir modeller gördüğümüz gibi, standart dizüstü bilgisayar formunda olan modeller de yer alıyordu. Elimizdeki HT BOOK 14 ise, standart görünümde dizüstü bilgisayarlar arasına konumlanıyor.

Hemen önce fiyat konusunu halledip, ürünün detaylarına geçelim. HT BOOK 14'ü şu an piyasada 699 TL fiyat etiketiyle bulabiliyorsunuz. Bu fiyat bize firma tarafından verilen önerilen satış fiyatı. Ancak biraz araştıracak olursanız, 550 TL civarında da bu ürünü raflarda görmeniz mümkün olabiliyor. O nedenle fiyatıyla bir hayli avantajlı diyebiliriz bu ürün için. Peki, bu fiyata bize neler sunuyor? Önce tasarım detaylarına bakalım, ardından daha derinlere inelim.

Tasarım

Tasarım

HT BOOK 14, elimizde beyaz renkli modeliyle bulunuyor. Laptop'ın ayrıca siyah renk seçeneği de mevcut durumda. Bazı laptop modellerinde renge göre fiyat farkı görebiliyoruz, ancak HT BOOK 14 her iki modeliyle de aynı fiyattan bulunabiliyor.

HT BOOK 14'ü tartıda ölçtüğümüzde net olarak 1463 gram geliyor. Laptop'ın kalınlığı ise en kalın yerinde 20 mm civarında. Bu da kapak bombesi ve kauçuk ayak başlıkları hesaba katılarak ölçülmüş bir değer. Ancak arkadan öne incelerek gelen bir kasa yapısı olan laptop'ın en ince yerinde 10 mm civarında bir kalınlık sunduğunu söyleyebiliriz. Böylece ağırlık ve kalınlık değerleriyle yanınızda zahmetsizce taşıyabileceğiniz ince ve hafif bir dizüstü bilgisayar olarak değerlendirmek mümkün HT BOOK 14'ü.

Üzerinde 14 inç boyutunda bir ekran bulunduran laptop, nispeten kalın bir ekran çerçevesine sahip. Çerçevenin altında Hometech logosu, üstte ise 0.3 MP seviyesinde bir kamera yer alıyor.

Ekranın altında uzanan klavye rahat yazmaya müsait. Tuşların konumları ve boyutları rahat alışılabilecek türden. Yalnız klavye yüzeyi yazı yazarken biraz esneyebiliyor. Bu fiyat segmentinde yer alan daha önce incelediğimiz modellerde de benzer tabloyla karşılaşmıştık, o nedenle bunun çok mühim olmadığını söyleyebiliriz. Touchpad ise, işini yapıyor; bir sıkıntısı yok.

Laptop'ın çevre bağlantılarına baktığımızda burada bize her iki tarafta birer USB 2.0 portu sunulduğunu görüyoruz. Ayrıca sol kenarda mini HDMI, sağ kenarda da microSD kart okuyucu ile kulaklık girişi görüyoruz.

Laptop'ta bir fan çıkışı yok, zira Intel Atom Bay Trail işlemcisiyle buna ihtiyacı yok. O nedenle bu adımda laptop'ın sessiz çalıştığını söylemek mümkün."

Teknik kadro

Teknik kadro

Elimizdeki HT BOOK 14, Intel'in Atom Bay Trail işlemcisine sahip. Evet, bu platform artık eskidi ancak halen iş yapabilecek kapasitede. Elbette daha sonra gelen Intel Atom x3, x5 ve x7 serileri ile arasında temel olarak mimari farkı ve dolayısı ile frekans noktasında farklar mevcut. Ancak bu modelleri tahmin edebileceğiniz gibi daha yüksek fiyatta görebiliyorsunuz. Fiyatlar da 1000 TL civarı değişkenlik gösteriyor.

Teknik kadroyu bir arada sıralayacak olursak; HT BOOK 14'te yer alan işlemcinin, Atom Z3735F olduğundan bahsederek başlayabiliriz. 1.83 GHz frekansta çalışan bu işlemci, 4 çekirdekli yapıda. Öte yandan Intel HD Graphics yerleşik grafik birimi de laptop'ta yer alıyor. 2 GB DDR3L RAM ve 32 GB dahili depolama alanının sahibi olan laptop, bu alanı microSD kart ile 64 GB daha arttırmanıza olanak tanıyor. Daha fazla alana ihtiyaç duyduğunuzda ise USB bağlantı noktalarını kullanabilirsiniz elbette.

HT BOOK 14'ün ekranı ise adında da geçtiği gibi 14 inç boyutunda. Ekranıyla bize 1366x768 piksel görüntü sunan laptop, ekranında ise işletim sistemi olarak Windows 10'u görüntülüyor.

Performans

Peki, HT BOOK 14'le neler yapabilirsiniz? Bundan bahsetmek gerekiyor, zira bu fiyata bir dizüstü bilgisayar aldığınızda kullanımın kısıtlı olacağını ve orta halli tablet performansından çok da yukarı çıkamayacağınızı hesaba katmak gerekiyor.

HT BOOK 14, internete bağlanmak, sosyal medya hesaplarını takip etmek ve ofis yazılımlarını kullanmak gibi günlük işleri rahatlıkla halledebileceğiniz bir cihaz. Eğlence tarafında ise elbette film ve müzik gibi multimedya uygulamalarını rahatlıkla kullanabilmenize izin veriyor. Oyun tarafında ise kuşkusuz beklentiye girmemek gerekiyor. Elbette tarayıcı ve uygulama tabanlı oyunları çalıştırmanız mümkün.

Görüntüden bahsedecek olursak, ekran parlaklığını zayıf bulduğumuzu söylemek lazım. Işık altında özellikle yan açılardan baktığınızda görüntü kaybı yaşıyorsunuz. Bunun örneklerini benzer diğer modellerde de görmüştük. Ses ise, tiz ağırlıklı performans veren hoparlörlerden oluşuyor.

Bu arada mini HDMI bağlantısı yoluyla video aktarımı yaparken, cihazın maksimum 1080p/60 kare formatta görüntü iletebildiğini de söyleyelim. Yani daha üst işlemci kullanan modellerde olduğu gibi 4K görüntü aktarımı yapamıyor bu cihaz.

Son olarak pil ömrüne ilişkin bilgi vermek gerekirse, video performansıyla 6 saat civarı bir pil ömrü sunduğunu söyleyebiliriz. Normal kullanımlarda ise günü çıkartabilecek şekilde bir performans gösteriyor.

Özetle

HT BOOK 14, günlük bilgisayar kullanımı sağlamak isteyen ve uygun fiyatlı bir cihaz arayanlar için ideal. Şu an piyasada 699 TL'ye bulabildiğiniz laptop, güzel görünümünün yanı sıra ince ve hafif olmasıyla da tercih edilebilirliğini arttırıyor.

Kimler Almalı

Temel işlemleri halledecek, günlük kullanım için bir dizüstü bilgisayar arayanlar, Hometech HT BOOK 14'ü rahatlıkla tercih edebilir.

Alternatifleri

Hometech HT BOOK 14'a alternatif olarak eğer bir üst gömlek işlemci barındıran bir model arıyorsanız Dark Evo N1400'ü de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Hometech HT BOOK 14
Ürün Markası Hometech
CHIP Online Notu
76
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Atom Bay Trail Z3735F
İşlemci Hızı1.83 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran14.1 inç
Çözünürlük1366 x 768 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)2 GB
SSD32 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 2.02
HDMIVar
VGAYok
BluetoothYok
Kart OkuyucuVar
Boyutlar350 x 236 x 20 mm
Ağırlık1.4 kg
Okuyucu Yorumları