Hometech HT C14M İncelemesi

Uygun fiyatıyla bütçe dostu laptop arayanların gözdesi olabilecek Hometech HT C14M ne kadar iyi?

CHIP Online Notu 70
  • Full HD ekran
  • İnce
  • Şık tasarım
  • İdareli pil ömrü
  • Kullanışsız touchpad
  • Dar dahili depolama
  • Yakın fiyata 4GB RAM'li modeller var

Dizüstü bilgisayarların fiyatları aldı yürüdü. İyi ve güçlü bir dizüstü bilgisayar satın almak için 2500 TL üzeri fiyat etiketlerine alışmak gerekiyor. Gerçi akıllı telefon fiyatlarından ötürü artık bu etiketler bize pek de yabancı değil. Yani diyeceğimiz şu ki, iyi bir laptop satın almak için yüksek meblağlar ödemeniz gerekiyor. Ancak alternatifler yok mu? Hafif işler yapabileceğiniz, günlük kullanabileceğiniz veya çocuklarınızın internete girebileceği ve ödev yapabileceği uygun fiyatlı dizüstü bilgisayar modelleri yok mu? Elbette var. 1000 TL civarında oynayan fiyatlarıyla daha mütevazı özelliklere sahip laptop modellerini de piyasada görebiliyoruz. Bugün inceleyeceğimiz Hometech HT C14M modeli de bunlardan biri oluyor.

Hometech HT C14M, elbette bu kategoride yalnız değil. 1000 TL fiyat kategorisinde Acer, HP, Lenovo, Hometech ve birkaç markanın daha ürünlerini görebiliyoruz. Bu kategorideki modeller özellik bakımından da birbirine oldukça benziyor. Aralarında ufak tefek farklılıklar mevcut. Bunlar da işlemci noktasında veya ekran çevresinde dolaşıyor. Elbette tasarımı saymıyoruz bile. Şimdi Hometech HT C14M'den bahsetmeye başlayalım ve sözü tasarımdan açalım.

Tasarım

Tasarım

Hometech HT C14M, tasarımıyla fazlasıyla çekici bir model. Dış yüzey tamamen metalik malzemeden oluşurken, iç yüzeyde de sertleştirilmiş plastik malzeme yer alıyor. Malzeme kalitesi ve koyu gri renkli gövdesiyle görsel olarak oldukça şık göründüğünü söyleyebiliriz. Öte yandan cihaz, oldukça da hafif ve ince bir yapıya sahip. 1,27 kilogram ağırlığında olan Hometech HT C14M, sadece 13.5 mm kalınlığında. Böylece onu yanınızda taşımak dert olmayacak.

13.3 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi olan laptop, mat malzemeli panel kullanıyor. Bu da cihazın koyu renkli görünümüne tamamlayıcı bir hava katmış doğrusu. Hazır ekrana bakmışken, ekranın üzerinde, web kamerası bulunduğu bilgisini de verelim.

Tasarım açısından baktığımızda, klavye ve touchpad de güzel görünüyor. Ancak bu fikriniz, onlara dokunana kadar sürüyor. Zira tuşlara dokunduğunuzda kullanılan plastik malzemenin kendini çok hissettirdiğini görüyorsunuz. Hadi, bunu laptop'ın uygun fiyatına verebiliriz belki ama özellikle touchpad kesinlikle kullanışsız. Touchpad'in sağ ve sol tuşlarına basmak bazen neredeyse imkansız oluyor. O nedenle bu laptop'ı satın alsanız bile, touchpad'i kullanmayı kesinlikle istemeyeceğinizi söyleyebiliriz. Ayrıca alacağınız minik bir fare işinizi çözecektir.

Laptop'ın çevre bağlantılarına da bakalım. Sol kenarda micro HDMI ve USB 2.0 bulunuyor. Sağ tarafta ise, kulaklık girişi, USB 3.0 portu ve SD kart slotu yer alıyor. Bunların dışında fiziksel başka bir bağlantı yok. Kablosuz olarak ise Wi-Fi ve Bluetooth elbette mevcut.

Teknik kadro

Teknik kadro

1000 TL fiyat kategorisindeki laptop'lara baktığımızda, burada teknik kadroda 2 işlemci seçeneği görüyoruz. Bunlardan biri, elimizdeki Hometech HT C14M'de de bulunduğu gibi Intel Celeron, diğeri ise Atom işlemci oluyor. Bizim tavsiyemiz, satın alırken Celeron'lu modelleri tercih etmeniz yönünde olacak. Zira işlem kapasitesi daha yüksek, ayrıca nispeten daha yeni ve güncel teknolojiye sahip.

Elimizdeki dizüstü bilgisayarda, Intel Celeron N3350 yer alıyor. Çift çekirdekli ve 2 izlekli bu işlemci, 2016'nın 3'üncü çeyreğinde gelmişti. 14nm mimarisiyle de güncel olduğunu söyleyebileceğimiz N3350, 1.10 GHz taban frekansta çalışıyor, 2.40 GHz'e değin erişebiliyor. Ayrıca 6W'lık TDP değerine sahip olmasıyla da düşük güç tüketiyor. Bu anlamda Hometech HT C14M'de yer alan işlemci seçeneği iyi. Ancak tabii ki bu kategoride aynı işlemci ile çalışan pek çok model var. Yani bu dizüstü bilgisayara özel bir durum gibi algılamayın.

Bu dizüstü bilgisayara özel olarak söyleyebileceğimiz en önemli artı ise, Full HD ekran oluyor diyebiliriz. Zira kategoride bu fiyata yer alan modellere baktığımızda HD çözünürlüklü modeller görüyoruz. Hometech HT C14M'de ise 1080p ekran kullanılmış. Bu iyi bir artı puan getiriyor laptop'a. Bu arada ekranın IPS panel olduğunu ve görüş açılaryla bu anlamda başarılı iş çıkarttığını söyleyelim. Parlaklık seviyesi ise fena değil. Ancak farklı laptop'lara karşılaştırırsanız, ekranın mavi tonlarda olduğunu görebilirsiniz. Yani beyaz dengesi pek iyi değil.

Teknik kadroya devam edecek olursak, işlemcinin yanında 3 GB DDR3 RAM'e yer verildiğini ve ayrıca 32 GB depolama biriminin yer aldığını söyleybiliriz. Haızayı, hemen yandaki slotu kullanarak microSD kart yoluyla 64 GB daha genişletebiliyorsunuz.

Performans

Performans

Hometech HT C14M, teknik kadrosu çerçevesinde beklendiği üzere performans veriyor. Onunla yapabileceğiniz işler arasında sosyal medya ve internet sitelerini dolaşmak, ofis uygulamalarını çalıştırmak, film ve video izlemek, elbette müzik dinlemek gibi basit şeyler yer alıyor. İnternette dolaşırken de birden fazla sekme açtığınız durumlarda, sayfalarda yer alan öğelere bağlı olarak performansınız etkileniyor kuşkusuz. Basit 5 – 6 sayfa açtığınızda sorun yaşamıyorsunuz belki, ancak içlerinde video oynatan gibi sayfalar varsa, ağırlaştığını fark ediyorsunuz. Hatta biz bu senaryorları denerken çok kez browser çökmesiyle karşılaştık. O nedenle bu modeli tercih ederseniz, çok fazla yüklenmeyin.

Pil ömrüyle ise düşük güç tüketen işlemcisi ve 9600 mAh kapasitesindeki bataryasıyla idareli bir kullanım sağladığınızı söyleyebiliriz. Hatta parlaklığı azaltırsanız tüm gün kullanabilirsiniz. Laptop'ın şarj aparatı da oldukça kompakt, böylece yanınızda taşımak sizin için sorun olmayacak.

Son olarak Hometech HT C14M'in ses performansından da bahsedelim. Üzerinde stereo hoparlörler bulunduran laptop, yüksek ses çıkışı sağlıyor. Elbette çok kaliteli hoparlörler beklememek lazım. Biz ses performansını, sınıfı çerçevesinde gayet beğendik.

Özetle

Sonuç olarak 1049 TL fiyat etiketiyle satılan Hometech HT C14M, uygun fiyatlı dizüstü bilgisayarlardan biri oluyor. Teknik kadrosu ışığında rakiplerinden pek fark yaratmayan cihazın muadili çok fazla. Bu nedenle onu illa tercih etmeniz için bir sebep yok. Ha, tek sebep olarak belki Full HD ekranı olduğunu söyleyebiliriz. Zira bu kategoride bu fiyata yer alan çok modelde HD ekran görüyoruz. Tasarımıyla ise oldukça beğendik. Laptop güzel görünüyor. Klavyesi neyse de, touchpad'ini kesinlikle kullanmak istemeyeceğinizin altını çizelim.

Son olarak eğer 1000 TL civarına bir laptop bakıyorsanız, Hometech HT C14M işinize yarayabilir. Ancak bu fiyatlarda ve hatta aşağısında çok sayıda model de yer alıyor, onları da karşılaştırmanız sizin için iyi olacaktor. Fakat performans olarak zaten 3 aşağı 5 yukarı benzer sonuçlar alacaksınız.

Kimler Almalı

Dizüstü bilgisayar için bütçesi 1000 TL dolaylarında olan kullanıcılar, Hometech HT C14M'yi değerlendirmek isteyebilirler.

Alternatifleri

1000 TL ve altı fiyat kategorisinde çok sayıda model bulunuyor. Özellikle HD ekran yeterli derseniz, geniş bir portfolyonuz var. Öte yandan bütçeniz daha dar ise, Atom'lu modelleri değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Hometech HT C14M
Ürün Markası Hometech
CHIP Online Notu
70
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Celeron N3350
İşlemci Hızı2.40 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran13.3 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciIntel HD 500
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)3 GB
SSD32 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.01
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar x x mm
Ağırlık1.27 kg
Okuyucu Yorumları