Honor Router 3 İnceleme

İnternet performansını artırmak için ne yapabilirsiniz? Bu incelememizde daha iyi internet için 6 yol sunan Honor Router 3'ü tüm detaylarıyla inceliyoruz.

CHIP Online Notu 0
  • Sade tasarım
  • Yenilikçi Wi-Fi 6 Plus desteği
  • Kolay bağlantı
  • Yüksek performans
  • OFDMA teknolojisi
  • Mesh desteği

Artık evde internet çok daha önemli bir hale geldi. Koronavirüs sebebiyle evlerimiz ofise ya da okula dönüşürken eğitim ve iş toplantılarının yanı sıra eş - dost buluşmaları, sohbetleri bile internet üzerinden kamera yoluyla yapılmaya başlandı.

Daha önce hiç kullanmayı bilmeyenler cep telefonları üzerinden mobil aplikasyon yoluyla yemek sipariş edip bankacılık işlemlerini yapar hale geldi. Sinemaya gitmek yerine film – dizi servislerini kullanmaya, konser alanlarını doldurmak yerine internetten dijital konserler izlemeye başladı.

Aslında yıllardır dijital dönüşümden söz ediyorduk fakat bu denli hazır olduğumuzun pek de farkında değildik herhalde, zira bir anda kendimizi bu dönüşüme uyum sağlamış halde bulduk.

Elbette bu biraz mecburiyetten oldu ancak değişmeyecek ve daha fazla ihtiyaç duyulacak olan bir şey var ki hayatımızda o da kuşkusuz internet.

Bu pandemi bizlere internetin ve dolayısı ile internet altyapısı ile evlerde internete bağlanmak için kullandığımız cihazların ne kadar önemli olduğunu, evlerde ne kadar kör nokta olduğuna ve daha iyi internet performansı sağlamak için nelere ihtiyaç duyacağımıza dair bilimum şeyi öğretti. Eğer hala evdeki internet probleminizi çözemediyseniz veya daha iyi bir performans istiyorsanız, bugün bahsedeceğimiz Honor Router 3'e artık geçebiliriz.

Honor Router 3 ile Yeni Nesil İnternet

Honor Router 3 ile Yeni Nesil İnternet

Evet, Honor Router 3 bugünkü konuğumuz. Bu cihaz en yeni nesil Wi-Fi teknolojisi içermesiyle çok önemli bir yere sahip. Biliyorsunuz ki artık kablosuz ağ standartlarında Wi-Fi 6 teknolojisine geçiliyor ve buna ilişkin tüm yeni çevre cihazları bu standarda sahip olarak geliyorlar. Bir süre sonra akıllı telefondan dizüstü bilgisayarına, televizyondan oyun konsoluna kadar tüm cihazlar bu standardı kullanmaya hazır hale gelecek. Bu arada çok sayıda yeni çıkan akıllı telefonda Wi-Fi 6 bulunduğunu da yeri gelmişken söylemek lazım.

Honor Router 3 de tüm bu Wi-Fi 6 teknolojisine sahip cihazları bir araya getiren bir odak noktası şeklinde davranırken, elbette selef ağ standardı olan Wi-Fi 5 ve öncekileri de destekliyor. Yani eski tip cihazlarınız kuşkusuz Honor Router 3 ile internete bağlı olacaklar. Hatta öyle ki, daha yüksek internet performansı da gösterebilecekler, zira bu cihazda Wi-Fi 5 standardı da gelişmiş şekilde yer alıyor ve 160MHz bant genişliği ile yüzde 60 oranında daha yüksek bağlantı performansı almanızı sağlıyor.

Cihazın daha çok sayıda özelliği bulunuyor. Tüm bunlardan bahsedeceğiz, ama önce sırasıyla gidelim ve Honor Router 3'ü tasarımıyla tanımaya başlayalım.

Honor Router 3 Kurulumu Nasıl Yapılıyor?

Honor Router 3 Kurulumu Nasıl Yapılıyor?

Honor Router 3, oldukça sade bir tasarıma sahip. Düz beyaz renkli yapıda tasarlanan Router'da, büyük harflerle yazılım "HONOR" logosu ise, antendeki Wi-Fi 6 Plus yazısıyla birlikte tasarıma hareket katıyor. Cihazın ortasında eşleşmeyi sağlamak için kullanılacak bir buton, üzerinde ise 4 adet büyükçe anten yer alıyor. Antenlerin hemen altına geldiğimizde de burada 4 adet Gigabit Ethernet portun yerleştirildiğini görüyoruz.

Gayet sade yapısı ve beyaz rengi ile koltuk arkalarına saklamaya gerek olmadan, oturma odasında, dolap ve masa üzerinde kendine güzel bir yer bulacak olan Honor Router 3, bağlantı konusunda da fazlasıyla kolaylık sağlıyor.

Ekrana IP adresi girip birçok boş alan doldurarak giriş yapılan modem ve router ekranları geride kaldı. Bu cihazda da kurulum çok basit. AI Life uygulaması yoluyla çok kolay şekilde cihazı aktif hale getiriyorsunuz.

Şunu belirtelim Honor Router 3 bir modem değil. Bu bir Router ve bunu, internet performansını arttırmak için modeminize bağlamanız gerekiyor. Bunu da AI Life uygulamasını telefonunuza indirerek yapabiliyorsunuz.

Uygulamayı çalıştırdığınızda, Honor Router 3'ünüzerindeki eşleşme butonuna basmanız gerekli. Böylece cihazın önündeki kırmızı ışık yanıp sönmeye başlayacak ve uygulama üzerinde Honor Router 3 görünecek. Buna "bağlan" diyorsunuz ve sonrasında da güvenlik için belirleyeceğiniz şifrelerle kuruluma devam ediyorsunuz, hepsi bu kadar.

Kurulum sonrasında AI Life üzerinden daha pek çok güvenlik ayarını yapmanızın mümkün. Böylece karışık işlemlere gerek kalmadan kolayca ebeveyn kontrolü sağlayabilir, misafir ağı oluşturabilir, tek tıkla ağdaki parazitleri ortadan kaldırarak internet performansını artırabilir, yetkisiz cihazları ağdan kaldırabilir ve daha pek çok ayarı yapabilirsiniz.

Honor Router 3 Performansı Nasıl?

Honor Router 3 Performansı Nasıl?

Evet, Honor Router 3'ü kurduk, ağımıza dahil ettik ve cihazlarımızı da bu router'a bağladık. Peki, Honor Router 3'ün özellikleri neler ve performansı nasıl? Şimdi biraz da bunlardan bahsedelim.

Honor Router 3, Wi-Fi 6 Plus teknolojisiyle donatılmış bir router. Bu yeni Wi-Fi standardı sayesinde evinizdeki kablosuz ağın kapsama alanı da genişliyor. Yani evinizde çalışırken modeme en yakın odaya kısılıp kalmadan, dizüstü bilgisayarınızla herhangi bir noktadan rahatça çalışabiliyorsunuz.

Wi-Fi 6 Plus'ın sağladığı olanaklar arasında bağlı cihazlar için daha düşük pil tüketimi ve daha yüksek hız dikkat çekerken, bu yeni standart sayesinde ev ağınız WPA 3 güvenlik protokolü ile öncekilerden çok daha güvenli bir yapıya sahip oluyor. Bu sayede işinizle ilgili tüm verileriniz de korunuyor.

Honor Router 3, totalde 3000 Mbps teorik transfer hızı sağlayabiliyor. 2.4 GHz ve 5GHz bantlarda farklı hızlar sağlayan cihaz, 2.4GHz banttan bağladığınız cihazlara 574 Mbps, 5GHz bandından bağladığınız cihazlara ise 2402 Mbps'e kadar aktarım sağlayabiliyor. Bu da önceki Wi-Fi standartlarından 3 kata kadar daha hızlı Wi-Fi performansı anlamına geliyor.

Böylece oyuncular internet üzerinden oynanan rekabetçi oyunları kesintisiz oynayabilir, sinemayı sevenler de internet üzerinden filmleri 4K kalitesinde izleyebilirler. Elbette çalışanlar da özellikle pandemi sebebi ile herkesin evde oturup interneti kullanmasıyla ağırlaşan internet erişimine takılmadan, çalışabilirler. Özellikle artık online yapılan toplantılarda görüntülü görüşmenin yarıda kesilmesi gerçekten de hiç hoş olmuyor ve işleri sekteye uğratıyor. O anlamda bu tür performans sıkıntılarınız varsa, bu cihaz işinize yarayacaktır.

Elbette şu bilgilendirmeyi de yapalım: Bu bahsettiğimiz her şey sizin temel internet altyapınıza bağlı. Yani altyapınız ne kadar destekliyorsa bu cihaz da ona bağlı olarak çalışıyor, yaptığı en önemli görev ise, altyapınızdan en fazla şekilde en etkin biçimde faydalanabilmenizi sağlıyor. Farkını da bu noktada ortaya koyuyor zaten.

Biz Honor Router 3'ü kullandığımız süre içinde, 100 Mbps download 10 Mbps upload destekli altyapımızda değerlendirdik. Yaptığımız hız testinde de bu limitleri tam olarak karşıladığını gördük. Sizler de şu an ekranda görebiliyorsunuz.

Honor Router 3 ile yapılan internet bağlantısı testini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Honor Router 3 Özellikleri Neler?

Honor Router 3 Özellikleri Neler?

Honor Router 3'ün daha pek çok özelliği var ve gerçekten de küçük bir cihaz için içinde çok yetenek barındırmasıyla da şaşırtıcı. Cihazın az önce bahsettiğimiz performansının arkasında çift çekirdekli ve 1.2 GHz frekansında çalışan Gigahome işlemci yer alıyor. Bu işlemcinin en büyük özelliklerinden biri OFDMA teknolojisine sahip olması. Peki, OFDMA teknolojisi nedir?

OFDMA teknolojisi, Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklama anlamına geliyor ve bu da çok sayıda taşıyıcı frekans ile dijital verilerin kodlama yöntemini uyguluyor. Daha yalın şekilde açıklayacak olursak bu cihaz, kendisine bağlı olan kullanıcıların veri akış ihtiyacını ve aciliyetini kendisi ölçüp tartıyor ve bant genişliğini buna uygun şekilde ayarlıyor. Özellikle pek çok cihazın bağlı olduğu, yoğun kullanımlarda bu senaryo pratikte çok işe yarıyor.

Honor Router 3'ün bir diğer anahtar özelliği de kör noktaları ortadan kaldıracak altyapıya sahip olması. Bu cihaz zaten tek başına 2+1 tipik bir evin ihtiyacını karşılayabilecek seviyedeyken, eğer eviniz çok geniş ise, oturma odası ile arka odalar arasında 10 – 15 metrelik bir koridor varsa veya iki katlı bir daire tipi için internet ağını genişletmenin yollarını arıyorsanız, işinize çok yarayabilir. Zira bu cihazda Mesh özelliği de bulunuyor. Böylece bu cihazdan bir tane daha alıyorsunuz ve birini modemin yanına, bir diğerini ise internetin ulaşmasını istediğiniz yere koyuyorsunuz. Böylece bu 2 cihaz evin farklı noktalarından birbirleriyle konuşabiliyor ve çevredeki ölü bölgeleri kaldırarak, performans düşmeksizin yüksek hızda veri transferini uç noktaya kadar mümkün kılabiliyorlar.

Özetle

Evet, sanıyoruz Honor Router 3 hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlattık. Sonuç olarak bu cihaz daha iyi internet performansı için 6 yol sunuyor. Bunlardan inceleme boyunca detaylı şekilde bahsettik, ancak kısaca tekrar hatırlayacak olursak; Wi-Fi 6 Plus desteği, OFDMA teknolojisi, geliştirilmiş Wi-Fi 5 performansı, MESH ağ desteği, En son güvenlik koruması ve AI Life uygulaması ile kolay bağlantı sağlaması diyerek tekrarlayabiliriz.

Gerçekten de özellikleriyle şaşırtıcı bir cihaz olduğunu söylemek lazım, buna karşın fiyatı da çok yüksek değil. Yeni Wi-Fi 6 Plus teknoloji içermesi ve fiyatıyla da bu özelliğin bulunmadığı pek çok rakip modele göre farkını ortaya koyuyor.

Honor Router 3'ü şu an piyasada 649 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Bu anlamda ideal bir seçenek oluyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Honor Router 3
Ürün Markası Honor
İşlemci Gigahome Dual Core 1.2 GHz CPU
StandartIEEE 802.11 a/n/ac/ax
Arabirim4 x Gigabit Ethernet
Frekans2.4 GHz, 5 GHz2.4 GHz, 5 GHz
Anten4 adet (harici)
Bağlantı Hızı2402 Mbps (5 GHz), 574 Mbps (2.4 GHz)
Boyutlar225 x 159 x 39.7 mm