Avuç içi bilgisayarların en ciddi rakibi

HP, bu ay yepyeni bir cep bilgisayar serisi olan Jornada 710’la karşımıza çıktı. WindowsCE kullanan bu cihaz, StrongARM işlemcisiyle de bir standartlaşmaya gidiyor.

HP Jornada 710 İnceleme
CHIP Online Notu 84

Bu sayede Jornada için geliştirilecek yazılımlar hem daha hızlı hem de daha kolay bir şekilde adapte edilebilecek. Ayrıca kullanılan bir FlashRom sayesinde işletim sisteminin update işlemi de çok daha basit bir şekilde yapılabilecek. PowerUser diye adlandırılan üst seviye kullanıcılar için tasarlanmış olan bu ürün, içinde olduğu ortamdan bağımsız olarak, kullanıcısının isteklerine rahatlıkla cevap verebiliyor. Çünkü bu cihazda MS Word, Excel, Powerpoint, Access ve Outlook gibi programlar hazır kurulmuş durumda. Ayrıca HP Jornada 710, 640x240 piksel çözünürlüğünde 65k rengi destekleyen dokunmatik ekranı sayesinde küçük videoları sorunsuzca izletebiliyor. AVI ve MPEG formatındaki dosyalar cihaz ile birlikte verilen yazılım sayesinde gerekli video formatına dönüştürülerek çalıştırılıyorlar. Seri port’tan bilgisayara bağlanabilen cihaz, dosya transferini pek hızlı yapamıyor. Üzerinde bulunan kızıl ötesi bağlantısı da değişen uzaklığa göre veri transfer hızlarında bir artış veya bir düşüş gösterebiliyor.Cihazın Teknik Özellikleri:206 MHz işlemcili Jornada, 32 MB’lık SDRAM ve 24 MB’lık ROM belleği ile çalışıyor. Ergonomik yapısı ve 510 gram ağırlığı ile Compact Flash Typ I ile PC Card TYP II yuvalarını üzerinde barındıran HP Jornada, güvenliği de düşünerek bir Smart Card okuyucusunu sisteme dahil etmeyi unutmadı. Cihazın alt kısmında ise 32 MB SDRAM takabileceğiniz başka bir yuva bulunuyor. Bu sayede HP size genişletebilme imkanını da sunmuş oluyor. 9 saat dayanabilen ve şarj edilebilen bir pile sahip olan bu cihaz güç kontrol fonksiyonu sayesinde pratik olarak 2-3 hafta kullanılmasını öngörüyor. Kulaklık, mikrofon ve audio girişine de sahip olan HP Jornada 710 ergonomik klavyesi ile rahat kullanılabiliyor.

Özetle

Microsoft’un geniş yazılım desteği sayesinde HP Jornada 710, avuç içi bilgisayarlara büyük fark atmayı başarıyor. Çünkü bilgisayar kullanıcılarının alışık olduğu Windows işletim sisteminin biraz değiştirilmiş versiyonunu bu cihazda bulmak mümkün. Bu tür bir cihazı almaya karar verip de onu sadece bir ajanda gibi kullanmak isteyen kullanıcılara Jornada yerine Palm tarzı bir cihazı öneririz. Ama renkli Windows arabirimi ile birlikte çok fonksiyonlu bir cihaza ihtiyaç duyan kullanıcılarınsa HP’nin bu yeni ürününü ciddi bir şekilde düşünmelerini tavsiye ederiz.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli HP Jornada 710
Ürün Markası HP
CHIP Online Notu
84
Okuyucu Yorumları