HP OMEN 15 (2017) İncelemesi

HP'nin Dell Alienware karşısına konumlandırdığı OMEN serisini yeni üyesi OMEN 15 (2017) testte!

CHIP Online Notu 87
  • 1080p oyun için ideal
  • Kışkırtıcı tasarım
  • Ekran
  • VR'a hazır
  • Geniş bağlantı desteği
  • Klavye ve touchpad alanları
  • 4K'da oyun oynamak için yeterince güçlü değil
  • Isınıyor

HP, geçtiğimiz sene üst seviye oyun deneyimi yaşamak isteyenlere özel yeni OMEN X ailesini tanıtmıştı. Bu aile içinde masaüstü oyun canavarı OMEN X'in yanı sıra, OMEN 17 dizüstü bilgisayar ve OMEN X kavisli monitörü de bulunuyordu. Elbette geçen zamanla OMEN ailesi, X serisi dışında da genişledi ve pek çok modelle kullanıcıların karşısına geçti. Bunlardan masaüstü platformu olan OMEN X'i biz de halen test sistemimiz olarak kullanıyoruz. Bu defa ise HP OMEN 15, yenilenen 2017 modeliyle test merkezimizin konuğu oldu. Bakalım bizlere neler sunuyor?

Tasarım

Tasarım

HP OMEN 15, hem iç hem dış tasarımıyla yenilenmiş. Dış yüzeyinde tamamen elden geçirilen kasa yapısıyla dikkat çeken OMEN 15, iç yüzeyinde de Max-Q tasarımlı NVIDIA GeForce GTX 1060'a yükselme almış bir model oluyor. Böylece daha ince bir görünüme kavuşan laptop, dış kapağıyla ise oldukça agresif ve çarpıcı duruyor. Kullanılan malzeme her ne kadar kabaca plastik olsa da, kullanılan malzeme noktasında alüminyum ve karbon elyaf dokunuşlar ve siyah ile kırmızı renklerin uyumu tasarım konusunda tatmin olmanızı sağlıyor.

Sadece 2.48 cm kalınlığında ve 2.62 kilogram ağırlığında olan HP OMEN 15, oyun dizüstü bilgisayarları arasında fazlasıyla ince ve hafif bir laptop oluyor. Adaptörü ise nispeten küçük ancak pek de hafif olduğunu söyleyemeyeceğiz. Yani laptop ultra taşınabilir dizüstü bilgisayarlar kadar hafif ve ince değil pek tabii ki, fakat bu kategori içinde değerlendirecek olursak, onu taşımanın kolay olacağını söyleyebiliriz.

OMEN 15'in klavyesi de yine genel tasarımın izinden gidiyor. Tuşlar kırmızı renkle kuvvetlendirilmiş ve öte yandan WASD bölgesi de ayrılmış. Klavye mekanik değil; eğer mekanik tuş takımlı bir laptop istiyorsanız fiyat olarak daha yukarı çıkmanız gerekiyor.

Touchpad ise oldukça konforlu ve kullanışlı. Yer alan iki tuş da duyarlı yapıda. Elbette oyun oynarken touchpad kullanmayacaksınız, ancak genel bilgisayar kullanımı için touchpad fazlasıyla uygun.

Laptop'ın bağlantıları arasında fazlaca çeşitlilik sunuluyor. Burada 3 adet USB 3.1 portun yanı sıra Thunderbolt 3, kart okuyucu, tam boyutlu HDMI, mini Display Port da yer alıyor. Kablosuz bağlantılar arasında ise 802.11ac Wi-Fi ile Bluetooth 4.2 görüyoruz.

Son olarak OMEN 15'i upgrade edebilmek için alt bölümünü rahatlıkla açabileceğinizi ve buradan SSD, RAM veya sabit diski değiştirebileceğinizi de söyleyelim.

Teknik kadro

Teknik kadro

HP OMEN 15, 15.6 inç boyutunda bir ekranla geliyor. Elimizdeki modelde 4K çözünürlük yer alıyor ve IPS yansımasız WLED arkadan aydınlatmalı bir panel kullanılıyor. Böylece yansımalardan kaçınan ekran, öte yandan yüksek çözünürlük miktarıyla da oyuncuların aradığı 4K ihtiyacını karşılıyor. Elbette GTX 1060'ın sağlayabildiği seviyede. Tahmin edebileceğiniz gibi OMEN 15, 4K oyun için ideal değil; fakat 1080p için gayet tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz; zaten bundan test sonuçlarımızda da bahsedeceğiz.

OMEN 15'te işlemci olarak Intel Core i7-7700U yer alıyor. 2.8 GHz taban frekansına sahip olan bu işlemci 4 çekirdek ve 8 iş parçacığına sahip. Tavan frekansta 3.8 GHz'e değin erişebilen işlemci, 14nm mimarisini temel alıyor ve 45W termal güç tüketimine sahip.

16 GB kapasitesinde 2400 MHz hızında çalışan DDR4 RAM'lere ilave olarak 512 GB kapasitesinde PCIe NWMe M.2 SSD'ye de yer veren laptop, ayrıca 1 TB 7200 rpm hard disk sahibi. Böylece laptop hem performans hem kapasiteyi bizlere sunuyor.

Grafik konusuna gelirsek, başta da söylediğimiz gibi NVIDIA GeForce GTX 1060 ile geldiğini görüyoruz. 6GB kapasiteli GDDR5 RAM kullanılan bilgisayarda, dönemin oyunlarını rahatlıkla oynayabiliyorsunuz. Öte yandan VR için de GTX 1060 uygun bir seçim; yani VR dünyalara dalmayı düşünüyorsanız, OMEN 15 aradığınız laptop olacak.

Performans

Performans

OMEN 15 ile geçirdiğimiz süre boyunca gayet iyi sonuçlar aldık. Özellikle 1080p oyun performansından sizlerin de gayet memnun kalacağını peşinen söyleyebiliriz. Ancak iş oraya gelene kadar önce aldığımız benchmark yazılım sonuçlarını sizlerle paylaşalım:

PCMark 7 – 6727 puan
PCMark 8 – 6436 puan
3Dmark Sky Diver – 20659 puan
ATTO – 1,7 GB/s okuma / 704 MB/s yazma

Evet, bu kısmı geçtiğimize göre şimdi beklediğimiz yere geldik. Bakalım HP OMEN 15 ile popüler oyunlarda üst seviye grafik değerlerinde nasıl bir performans almışız...

HP OMEN 15 ile yaptığımız oyun testleri ve sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.

OMEN 15'in ısı ve pil performansını da değerlendirelim. Açıkçası OMEN 15, oyun performansı noktasında ısınan bir model. Tam yükte çalıştırdığımızda 71 dereceye ulaşan sıcaklığıyla pek serin olmadığını söylemek lazım; bu noktada fan sesine de kulak veriyorsunuz ister istemez. Neyse ki oyuncuların pek çoğu kulaklık ile oyun oynadığı için bu ses onları pek de ilgilendirmeyecek diyebiliriz.

Pil performansına geldiğimizde ise, her oyun bilgisayarı gibi o da bundan nasibini alıyor diyebiliriz. Özellikle pil tasarruf ayarları kapalıyken Full HD bir videoyu döngüye alırsanız, yaklaşık 2 saat 30 dakika içinde pilin tükendiğine şahit olacaksınız. Oyun performansında da bundan pek farklı değil zaten. Ha, onu normal bir dizüstü bilgisayar şeklinde kullanacaksanız, daha düşük ekran çözünürlüğü ve parlaklık oranlarıyla, HP'nin de dediği gibi 11 saate kadar varan performanslar almanız mümkün. Ancak bu bir oyun bilgisayarı olduğundan, pek o şekilde kullanmayacağınız aşikar.

Özetle

Sonuç olarak HP OMEN 15, kategorisi için başarılı bir dizüstü bilgisayarı olmaya başarıyor. Ana konusu oyun olan OMEN 15, bunu rahatlıkla karşılıyor. Ayrıca tasarımıyla da göz dolduruyor. Sahip olduğu teknik bileşenlerini sonuna kadar kullanan laptop, bu kategoride iyi bir oyun dizüstü bilgisayarı arayanların rahatlıkla alışveriş listesinde kendine yer bulabilir. Ancak yanlış bir model almamanız için elimizdeki modelin OMEN 15'in ce004nt modeli olduğunu belirtelim. Fiyatı ise 8499 TL olarak belirlenmiş durumda.

Kimler Almalı

Dizüstü bilgisayar platformunda 1080p'de iyi bir oyun performansı almak isteyenler, ayrıca VR kapısını aralamayı düşünenler rahatlıkla OMEN 15'i tercih edebilirler.

Alternatifleri

Alternatif olarak değerlendirebileceğiniz çok sayıda model var elbette. Eğer bütçeniz daha dar ise Asus GL553VE-DM233T modelini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HP OMEN 15 (2017)
Ürün Markası HP
CHIP Online Notu
87
USB 3.1 3 adet
Thunderbolt 3 Var
mini DP Var
Bluetooth 4.2 Var
Wi-Fi 802.11ac
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Home Single
İşlemciIntel Core i7-7700HQ
İşlemci Hızı2.80 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük3840 x 2160 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce GTX 1060
Grafik Kapasitesi6 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar380 x 270 x 24 mm
Ağırlık2,62 kg
Pil Ömrü011:00 saat
Okuyucu Yorumları