HP Spectre x360 (2019) İnceleme

HP'nin lüks tasarımlı yeni üst seviye mobil laptop'ı Spectre x360'ı inceledik.

CHIP Online Notu 83
  • Lüks tasarım
  • İnce ve hafif
  • İdeal performans
  • Pil ömrü
  • Bang&Olufsen hoparlörler
  • microSD kart girişi
  • HP SureView özelliği
  • Nispeten düşük bellek

HP'nin Spectre x360 modellerini daha önce de incelemiştik. Her yıl özelleştirilmiş tasarım ve elden geçirilmiş teknik özellikler neticesinde yenilenen seri, bu sene de 2019 modeliyle karşımıza Spectre x360 ile çıktı. Elimizdeki modelin tam model ismi ap0000nt. Baştan bunu söyleyelim, zira HP Spectre x360'nin değişik konfigürasyona sahip modelleri de bulunuyor. Ancak tasarım yeni modellerin hepsinde aynı: Göze fazlasıyla güzel geliyor, fazlasıyla elit duruyor.

HP Spectre x360, özellikle şık ve kibar bir dizüstü bilgisayar sahibi olmak isteyenlere hitap eden bir model. Aynı zamanda katlanabilir tasarımı ve dokunma kabiliyetine sahip ekranıyla da bu yönde bir modeli tercih edenlere özel bir laptop oluyor. Şimdi adım adım yeni Spectre x360'ı değerlendirmeye başlayalım; ilk olarak sözü tasarımla açalım.

HP Spectre x360 Tasarım

HP Spectre x360 Tasarım

Spectre x360, fazlasıyla şık bir laptop. Tamamen metal bir kasaya sahip olan Spectre x360, dokunduğunuzda kullanılan malzeme kalitesini hissettiriyor. Buna uygun olarak zengin bir renk tonuyla da renklendirilen laptop, elimizde koyu kül grisi renginin tonlarıyla yer alıyor.

İç köşelerinden keskin kesimli köşeleri ve ince hatlarıyla oldukça dikkat çekici duran laptop, 1.4 cm kalınlığında ve 1.3 kilogram ağırlığında. Böylece rahatlıkla taşınabilen ve kolay bir kullanım sağlayabilen laptop, katlanabilen ekranıyla da kullanım çeşitliliğini arttırıyor. Laptop'ın ekranını geriye doğru 360 derece döndürebiliyor, ayrıca dokunmatik ekranıyla da pratik şekilde kullanabiliyorsunuz.

Sağ ve sol kenardan ince kenar çerçevelerine sahip olan ekran, üst ve alttan biraz pay bırakmış. Üstte yer alan kamerayı kullanmadığınız zamanlarda kapatabiliyorsunuz. HP, bunun için laptop'ın sağ kenarına bir fiziksel anahtar yerleştirmiş. Bu anahtarı kapatarak, web kamerasını kolaylıkla kapatabilirsiniz.

Ekranın altında yer alan boşlukta da HP logosunu görüyoruz ve biraz daha aşağı baktığımızda ise, rahat tuş yerleşimine sahip klavye ile karşılaşıyoruz. Klavyede yer alan tuşların boyutları olsun, yükseklikleri olsun hızlı yazmak için ideal. Ayrıca tuşların arka aydınlatmaya da sahip olduğunu söyleyelim.

Klavyenin hemen altında da geniş bir touchpad alanı yer alıyor. Onun hemen yanında da parmak izi sensörü mevcut.

Spectre x360 da ince modellerden biri olduğu için bağlantılardan biraz fedakarlık eden bir model. Ancak üzerindeki USB-C portları ile gerek Thunderbolt 3, gerek DisplayPort 1.2 noktasında destek alabiliyorsunuz. Ayrıca microSD kart yuvası ile 3.5 mm kulaklık girişi de laptop'ta yer alıyor. Spectre x360'ın kablosuz bağlantıları arasında ise 802.11ac Wi-Fi ile Bluetooth 5 desteği yer alıyor.

HP Spectre x360 Teknik Özellikler

HP Spectre x360 Teknik Özellikler

Spectre x360, 13.3 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi. Katlanabilir formda tasarlanan bu ekran, ayrıca dokunmatik yapıda. Bu sayede herhangi bir mouse'a ihtiyacınız yok. Ekranıyla Full HD çözünürlük sağlayan laptop, IPS panele sahip. Bu sayede renkleri doygun görüntüleyebilen ekran, ekran parlaklığı konusunda ise biraz daha cömert davranabilirdi. Zira tam parlaklıkta ekranın nispeten soluk göründüğünü söyleyebiliriz. Ancak ekranın biraz soluk olmasının sebebi, üzerinde farklı bir katmanın daha bulunması.

Bu noktada HP'nin ayrıca Sure View özelliğinden de bahsetmek lazım. HP'nin bazı laptop modellerinin ekranlarında HP Sure View adı verilen özellik yer alıyor. Bu özellik, ekranın sizin dışında kimse tarafından görülmemesini sağlıyor. HP Sure View etkinken, yan açılardan bakıldığında ekran tamamen beyaz görünüyor, bu da size mahremiyet sağlıyor. Elbette siz karşıdan bakarken ekranı net olarak görüyorsunuz. HP Sure View özelliğini etkinleştirmek için Fn ve F2 tuşlarını kullanıyorsunuz.

Ekrana ilişkin olarak son olarak HP'nin bu modelinde ekranı çizilmelere karşı Corning Gorilla Glass ile korumaya aldığını da ilave edelim.

Peki, Spectre x360'ın teknik detaylarında neler yatıyor? Her ne kadar kibar bir görünüme sahip olsa da, Spectre x360 aynı zamanda performanslı çalışan bir model. Zira içinde Intel'in yeni 8'inci nesil Whiskey Lake ailesinden Core i5-8265U işlemcisini bulunduruyor. 4 fiziksel çekirdekli, 8 iş parçacağına sahip olan bu işlemci, 1.60 GHz taban frekansta çalışıyor. İşlemcinin üst çizgide üretebildiği performans ise 3.90 GHz kapasitesinde. Böylece performans gerektiren uygulamalarınızda sorunsuzca kullanım sağlayabilirsiniz.

Spectre x360'ın depolama alanında ise 256 GB'lık NVMe M.2 SSD mevcut. Yine bu modelde 8 GB kapasitesi ve 2400 MHz frekansında çalışan RAM tercih edilmiş. Laptop'ın GPU hanesinde ise, yerleşik grafik birimi olarak UHD Graphics 620 yer alıyor.

Spectre x360, etkili mobil kullanımı hedefleyen bir laptop olduğu için pil ömrüyle de dikkat çekiyor. Zira laptop'ta yer alan 4 hücreli batarya, tam 14 saat 30 dakikaya kadar pil performansı sergileyebiliyor. Bizim yaptığımız testlerde de 12 saat 37 dakika gibi etkileyici bir süreye ulaşabilen laptop, bu anlamda gün içinde aktif olarak çok rahat kullanabileceğiniz bir model olacak diyebiliriz. Laptop'ın şarjı bittiğindeyse, hızlı şarj desteği ile 30 dakikada yaklaşık olarak yüzde 50'sini doldurabildiğinizi de söyleyelim.

Özetle

Sonuç olarak yeni Spectre x360, hem şık bir model hem de bu platformda güçlü bir laptop arayanlara uygun ölçüde bir cihaz. Şık tasarımı, ince ve hafif yapısıyla her an yanınızda bulundurabileceğiniz laptop, iyi bir yol arkadaşı olabilir. Tüm bunların yanında Spectre x360 elbette ucuz bir model olmuyor. Fakat elimizdeki model Türkiye'de satışta bulunmuyor. İncelemenin başında da söylediğimiz gibi bu modelin farklı konfigürasyona sahip varyantları var ve bunlardan biri de Intel Core i7 işlemcili olanı oluyor. Şu an ülkemizde satışta olan Core i7 işlemcili Spectre x360 (2019)'un fiyatı ise 10599 TL olarak belirtilmiş durumda.

Kimler Almalı

Özellikle lüks tasarımlı dizüstü bilgisayar arayanların gözdesi olacak olan Spectre x360, geniş kullanım seçenekleriyle de aktif mobil kullanım hedefinde olanlar için ideal bir model.

Alternatifleri

HP Spectre x360'a alternatif olarak Huawei MateBook 13'ü de yakından inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HP Spectre x360 (2019)
Ürün Markası HP
CHIP Online Notu
83
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i5-8265U
İşlemci Hızı1.60 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran13.3 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciIntel UHD Graphics 620
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.11
USB Type-C2
HDMIYok
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuVar
Boyutlar300 x 210 x 14 mm
Ağırlık1.3 kg
Pil Ömrü014:30 saat
Okuyucu Yorumları