Karanlık Taraf için hazırlanan laptop testte!

Karanlık Taraf'a güç vermek için tasarlanan HP Star Wars Special Edition'ı inceliyoruz.

CHIP Online Notu 76
  • SW Command Center
  • i3 platformuna uygun tasarım
  • Star Wars temalı tasarım
  • Klavye
  • Kalın ekran çerçevesi
  • İngilizce klavye
  • Yüksek fiyat
  • Ekran HD

Özel seri üretimler her zaman için dikkat çekmiştir. Bu hangi ürün kategorisi için olursa olsun, satın alma aşamasında kullanıcıları etkileyen faktörler arasında yer alır. Özellikle konu Star Wars olunca, fanların durumu malum... Serinin son filmi Güç Uyanıyor'la bir kez daha canlanan efsane, yalnızca figürlerine değil, teknoloji ürünlerine de yansımış durumda. Özellikle son filmin yeni robotu BB-8'in teknoloji raflarında yer almasıyla bunu görüyoruz.

Bir süre önce HP de Star Wars'a özel serisini tanıtmıştı. Çok geçmeden o seriye ait bir model elimize de ulaştı ve bugün inceleme masamızda.

Star Wars'a özel

Star Wars'a özel

HP, Star Wars'a özel birkaç farklı modele raflarda yer veriyor. Tasarımıyla rakiplerinden ayrılan HP Star Wars Special Edition, teknik kadro olaraksa farklı modellerden oluşuyor. Elimizde, ailenin alt segment modellerinden Core i3'lü bir örnek bulunuyor. Seride ayrıca i5 ve i7 gibi seçeneklerin olduğunu da söyleyelim. Hatta bunlar arasında dokunmatik panele sahip bir model de mevcut.

Söze elbette tasarımla başlamak gerek. Zira dizüstü bilgisayar gerçekten de çok çarpıcı görünüyor. Tasarımıyla "karanlık tarafta" olan Star Wars Special Edition, kapağında Darth Vader'ı, iç yüzeyinde ise StormTrooper'ı taşıyor. Tuş takımı kırmızı renklerle süslenen laptop, kırmızı klavye ışıklarıyla da çarpıcı tasarımını bir kat daha güçlendiriyor.

Star Wars'a ait özelleştirmeler yalnızca tasarım çizgisinde bitmiyor. HP, bunu yazılım noktasında da sürdürüyor. Windows 10 işletim sistemiyle gelen bilgisayarda, Star Wars Command Center isminde bir uygulama mevcut. Buna girdiğinizde Star Wars evrenine girmiş oluyorsunuz. Seriye ait pek çok özel bilginin, fragmanların, temaların, galerilerin yer aldığı uygulamada, ayrıca çok sayıda arka plan, ikon ve işletim sistemine atayabileceğiniz ses örnekleri de yer alıyor. Bu sayede elimizdeki bilgisayarın tasarımından ziyade, bütünüyle Star Wars'a aidiyetini kazandırabiliyorsunuz.

Son olarak Star Wars Special Edition'ın kutu içeriğinde yine Star Wars temalı şık bir taşıma kılıfı bulunduğunu da söyleyelim.

Çevre detayları

Çevre detayları

Star Wars Special Edition, 15.6 inç boyutunda bir ekranın sahibi. Bu ekranıyla HD, yani 1366x768 piksel çözünürlük sunan laptop, açıkçası bizi üzüyor. Zira artık her ne kadar alt segmentte de yer alsa, Full HD çözünürlük görmek istiyoruz. Bunu zaten her dizüstü bilgisayar incelememizde söylüyoruz. Öte yandan ekranın gerek görüntüleme açıları gerekse de çevresinde yer alan kalın çerçeveyi beğenmediğimizi söyleyelim. Bu harika tasarıma daha ince ve temaya uygun bir çerçeve tercih edilebilirmiş doğrusu.

Ekranın altında yer alan klavye ise, hem tuşların dağılımı hem kırmızı renkli arka ışıklandırmasıyla şık ve fonksiyonel. Numerik tuş takımına da yer verilen laptop'ta, klavyeye ait tek olumsuz eleştirimizse, elimizdeki modelin İngilizce klavye olması. Sanıyoruz raflarda Türkçe dil desteğine sahip bir klavye ile ürünü bulabileceksiniz. Satın alım noktasında buna dikkat etmenizde, kullanılabilirlik açısından fayda var.

Yine touchpad'in de özelleştirildiği Star Wars Special Edition'da, hoparlörler ise klavyenin üzerinde kendine yer buluyor.

Laptop'ın fiziksel bağlantılarına bakacak olursak, sol kenarda bir USB 3.0 ile USB 2.0 portları, SD kart girişi ve Ethernet yuvası yer alıyor. Yine aynı kenarda bir optik sürücünün olduğunu da görüyoruz. Sağ kenarda ise bir USB 3.0 portu daha, HDMI noktası ve kulaklık girişi bulunuyor.

Teknik öğeler

Teknik öğeler

Az önce elimizdeki modelin Core i3 işlemciye sahip olduğunu ve HP'nin farklı modeller altında i5 ile i7'li seçenekler sunduğunu söylemiştik. Elimizdeki modelin işlemcisi 2015'in 3'üncü çeyreğinde üretime sunulan Core i3-6100U işlemciye sahip. 2.3 GHz frekansta çalışan bu çift çekirdekli işlemci, grafik desteğiyle de Intel HD 520 entegre yongasını sunuyor. Grafik işlemcinin de 300 MHz frekansta çalıştığını belirtelim. Bellek hanesinde 4GB bulunan laptop'ın, depolama kapasitesini ise 1TB gibi geniş bir disk oluşturuyor.

Bu teknik birimleri doğrultusunda serinin bu modelinin yüksek performans sunduğunu söylemek zor. Bu model, daha çok günlük kullanımlar için ve tasarımıyla özel bir dizüstü bilgisayar arayanlara hitap ediyor.

Özetle

Star Wars Special Edition, tasarımıyla çok beğendiğimiz bir dizüstü bilgisayar modeli oldu. "Karanlık tarafa" ait bir temanın seçilmesi, onu aynı zamanda agresif bir görünüme kavuşturmuş. Bu anlamda Star Wars hayranlarının bu modellerden birine ilgi duymayacağını söylemek güç doğrusu. O nedenle mutlaka yakından incelemelerini öneriyoruz. Teknik kadro bakımından, elimizdeki modele özel konuşacak olursak, bu modelin performans modeli olmadığı açık. Günlük kullanımlar, sosyal medya ve çok yorucu olmayacak uygulama ile oyunları bu bilgisayarla çalıştırabilirsiniz elbette. Neyse ki ülkemizde şu an Star Wars Special Edition'ın Core i5 ve 8 GB RAM'li modeli bulunuyor. Bu modeli tercih ederek daha yüksek performans kazanabilirsiniz. Bu modelin fiyatı ise 2799 TL civarında. Bu fiyat kategorisinde Core i7'li modellerin olduğunu söylemeye gerek yok, ancak Star Wars Special Edition, isminde de gösterdiği gibi özel bir ürün. O nedenle Star Wars temalı bir cihaz arıyorsanız, bu dizüstü bilgisayarı tercih edebilirsiniz.

Kimler Almalı

Yüksek performansı gözeten ve "Star Wars temalı olmasa da olur" diyen kullanıcılar, Toshiba Satellite L50-B-27R modelini de gözden geçirebilirler.

Alternatifleri

Star Wars Special Edition, tamamıyla Star Wars'a özel bir dizüstü bilgisayar arayanların ve özellikle koleksiyonerlerin ilgisini çekecektir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HP Star Wars Special Edition
Ürün Markası HP
CHIP Online Notu
76
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Home
İşlemciIntel Core i3-6100U
İşlemci Hızı2.3 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Çözünürlük1366 x 768 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics 520
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)4 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüVar
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothYok
Kart OkuyucuVar
Boyutlar381 x 254 x 25 mm
Ağırlık2.45 kg
Pil Ömrü007:30 saat
Okuyucu Yorumları