HP Z2 Mini G4 Workstation İnceleme

İş istasyonundan yana tercihini Mini-PC'lerden kullanacak olanların ilgisini çekebilecek bir PC.

CHIP Online Notu 84
  • Xeon işlemci ile çok çekirdekli performans
  • Kompakt yapı
  • Sertifikalar
  • Masaüstü iş istasyonlarına oranla nispeten ucuz
  • HDMI gibi bazı portların standart olarak gelmesi gerekli
  • Adaptörü, cihaza oranla oldukça büyük

Masaüstü PC'ler kalabalık yapılarıyla herkese göre değil. Bazı kesim kullanıcılar daha kompakt yapıları sebebiyle mini PC'leri tercih ediyor ve bu noktada da kullanım tercihlerine göre seçimde bulunuyorlar. Hemen her kullanım şekli için mini PC çeşidi bulunuyor. Ancak bizim bugünkü konumuz iş istasyonları özelinde olacak. Zira elimizde HP'nin Z2 Mini G4 Workstation'ı bulunuyor.

Mini PC'lerde belki de en büyük kuşku, cihazın soğutma sistemine bağlı oluyor. Ancak hemen baştan söyleyelim ki Z2 Mini G4 Workstation'da yer alan fanlar oldukça güçlü ve gayet sessiz çalışıyor. Bu anlamda performans konusunda kullanıcıyı dara sokmuyor.

Madem performansa değindik hızlı bir başlangıç yapalım ve buradan devam edelim. Z2 Mini G4 Workstation'da NVIDIA Quadro P1000 GPU yer alıyor. Ayrıca işlemci olarak da Intel Xeon E-2176G görüyoruz. Cihazın içinde biri büyük biri daha küçük çaplı çift yerleşen fanlar bu ikisini ve üzerlerinde olduğu bellekleri gayet etkin şekilde soğutabiliyor.

Cihazın üzerindeki işlemci oldukça yeni. 2018'in 3'üncü çeyreğinde aileye katılan Xeon E-2176G, 3.7 GHz taban frekansta çalışıyor ve 4.7 GHz frekansa erişebiliyor. 6 fiziksel çekirdek ve 12 izlek sahibi olan bu işlemci her ne kadar 64 GB'a kadar RAM desteği gösterse de, elimizdeki modelde 32 GB DDR4 bellek kullanılmış. Çift kanal 16 GB'ın yer aldığı cihazda, RAM'ler 2666 MHz taban frekansta çalışıyor.

Grafik tarafında da yine az önce bahsettiğimiz gibi NVIDIA Quadro P1000'i kullanan Z2 Mini G4 Workstation, özellikle 3 iş alanına hitap ediyor. Mimarlar, tasarımcılar ve eğitim alanında çalışanlar tarafından ihtiyaç duyulan performansı bu minik cihaz gösterebiliyor. Bu ürün, bu 3 alan için özel sertifika sahibi. Mimarlar için Autodesk / AutoCad, VectorWorks ve Revit, tasarımcılar için InDesign, Illustrator ve PhotoShop, eğitim alanında faaliyet gösterenler için de diğer saydığımız uygulamaların yanı sıra SolidWorks'e özel olarak geliştirilmiş Z2 Mini G4 Workstation.

Z2 Mini G4 Workstation, satın alım noktasında farklı konfigürasyon seçenekleri sunuyor. Elimizde her ne kadar az önce bahsettiğimiz teknik kadro ile bulunsa da, dileyenler cihazın özelliklerini tamamen değiştirebiliyorlar.

Değiştirilebilen seçenekler arasında bağlantılar da dahil. Elimizdeki Z2 Mini G4 Workstation'da 2 adet USB 3.1 Type-C Gen 2 portunun yanı sıra 4 adet USB 3.0 port yer alıyor. Ayrıca 3 adet DisplayPort bağlantısı sunan PC, Ethernet ve kulaklık girişlerinin de sahip. Ancak herhangi bir HDMI bağlantısı yer almıyor. Dileyen kullanıcılar, satın alım aşamasında bu portu ve diğer ihtiyaç duydukları portları ekleyebiliyorlar. Elbette hepsi ek ücrete tabi. Buna klavye ve fare seti de dahil.

Özetle

Sonuç olarak Z2 Mini G4 Workstation, tamamen kompakt yapıyı gözeten PC isteyenlere hitap ediyor. Intel Xeon işlemci bulundurmasıyla zaten profesyoneller tarafından tercih edilecek olan Z2 Mini G4 Workstation, az önce de bahsettiğimiz gibi mimarlar, tasarımcılar, işletmeler ve eğitim kurumları için ideal olabilir.

Z2 Mini G4 Workstation'ın fiyatı ise 759 Euro'dan başlıyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HP Z2 Mini G4 Workstation
Ürün Markası HP
CHIP Online Notu
84
İşletim Sistemi Windows 10 Pro
İşlemci Intel Xeon E-2176G 3.70 GHz
Çekirdek 6
Bellek 32 GB DDR4 2666 MHz (2x16 GB)
SSD 256 GB PCIe
HDD 1 TB
Grafik NVIDIA Quadro P1000
Bağlantılar USB 3.1 Type-C Gen 2 (2 adet), USB 3.0 (4 adet), DisplayPort (3 adet), Ethernet, kulaklık
Okuyucu Yorumları