Huawei AX3 Router İnceleme

Bu incelememizde sizi Dünyanın ilk Wi-Fi 6 Plus Router'ı olan Huawei WiFi AX3'ü tanıştırıyor ve Wi-Fi 6'nın sağladığı avantajları anlatıyoruz.

CHIP Online Notu 91
  • Dünyanın ilk Wi-Fi 6 Plus Router'ı
  • Yüksek performans
  • NFC destekli kolay kurulum
  • AI life uygulaması
  • OFDMA teknolojisi
  • Mesh desteği
  • Gigabit Ethernet portları

Neredeyse 1 yılı aşkın bir süredir evdeki internet anlayışımız değişmiş durumda. Önceden de internet elzemdi elbette, ancak korona virüs salgını ile beraber okullar da ofisler de eve girince, kuşkusuz internet adeta elimiz ayağımız oldu. Hatta kalabalık evlerde çoğu zaman paylaşılmaz hale geldi. Zira herkes bir şekilde işini evdeki internet bağlantısı üzerinden idame etmek zorunda kaldı bu süreçte. Ancak aynı modeme bağlı olan cihazların sayısı arttıkça; bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazların sıkça kullanılmaya başlamasıyla, internet hızlarının stabil kalamamasından şu an bu videoyu izleyen sizler arasından pek çok kişi de zaman zaman şikayetçi olmuştur. Özellikle eski bir modem ya da router kullanılıyorsa... Bu noktada, daha iyi bir internet bağlantı performansı sağlayabilmeniz için altyapınız ne olursa olsun, iyi bir ağ cihazına terfi şart. Bu bağlamda bir süredir kullandığımız Huawei AX3 Router'dan sözü açabiliriz. Bu cihaz, şu an Dünyanın ilk Wi-Fi 6 Plus Router'ı konumunda. Peki, Wi-Fi 6 şart mı?

Wi-Fi 6'nın Avantajları Neler?

Wi-Fi 6'nın Avantajları Neler?

Şu an kullandığınız modem ya da router muhtemelen Wi-Fi 5 standardına sahiptir. Zira bu ağ standardı 2014 yılında kullanıma sunulmuştu. Önceki nesil Wi-Fi 4'e göre önemli avantajlar getiren Wi-Fi 5 de artık miladını doldurmak üzere, zira artık internete bağlı cihazlar yeni ağ standardı olan Wi-Fi 6'yı kullanıyor. Öyle ki, sadece geçtiğimiz sene içinde Türkiye'ye yaklaşık 640 bin adet Wi-Fi 6 destekli cihaz sevk edilmiş durumda. Satışlar artmaya da devam ediyor. Son 9 ayda 70 binden fazla Wi-Fi 6 destekli dizüstü bilgisayar satılırken, artık yeni çıkan akıllı telefonların pek çoğunda da Wi-Fi 6 internet teknolojisi kullanılıyor. Sadece bu cihazları kullanırken bile daha iyi internet performansı sağlamak için Wi-Fi 6 destekli bir router'a ihtiyaç gerekirken, bir de Wi-Fi 6 teknolojisinin kendi içinde sağladığı önemli avantajlar bulunuyor.

Wi-Fi 6'nın Wi-Fi5'e göre temel avantajlarını kabaca 5 adımda toplayabiliriz.

  • 1) Sağlanan daha büyük bant genişliği ile daha geniş çekim alanı,
  • 2) Daha fazla kullanıcı kapasitesi ile aynı anda daha çok kişiye maksimum internet ulaşımı,
  • 3) Yüzde 66 oranında daha düşük gecikme süresi ile akıcı oyun oynayabilme ve yayın yapabilme başarısı,
  • 4) Yüzde 30 oranında daha düşük güç tüketimi ile daha az ısı ve enerji harcanması ve buna ilişkin uzun ömürlü kullanım imkanı,
  • 5) Yeni çıkan Wi-Fi 6 destekli cihazlardan daha yüksek internet performansı elde edebilme olanağı.

Dünyanın İlk Wi-Fi 6 Plus Router'ı

Dünyanın İlk Wi-Fi 6 Plus Router'ı

Evet, Wi-Fi 6'yı tanıdığımıza göre artık Huawei'nin Dünyanın ilk Wi-Fi 6 Plus Router'ı olarak tanıttığı Huawei AX3 Router'dan bahsedebiliriz. Bu cihaz, az önce saydığımız tüm Wi-Fi 6 avantajlarını size sağlıyor. Bağlantı performansını da eski cihazınıza göre çok büyük ölçüde artırıyor. Cihazın 160 MHz frekans bant genişliği bulunuyor ve bu sayede tam 3000 Mbps teorik hızlara erişebiliyor. Elbette bu hızı 2.4 GHz ve 5 GHz bantları ile ayrıştıran Router, 2.4 GHz üzerinden bağlı cihazlara 574 Mbps, 5 GHz bandı üzerinden bağlı cihazlara ise 2402 Mbps teorik hızlar sağlayabiliyor. Bu da önceki Wi-Fi standartlarından 3 kata kadar daha hızlı Wi-Fi performansı anlamına geliyor.

Bu yüksek hızlar sayesinde standart internet ihtiyacı rahatlayacakken, evden çalışanlarının, özellikle hane halkının kalabalık olduğu evlerde internete bağlı cihazların sayısının artması sebebiyle ağırlaşan internet erişimine takılmadan işlerini kolaylaştıracağı kesin. Yine aktif oyun oynayan ve oyun yayınları yapanların da keza öyle. Öte yandan sadece internet ortamından 4K kalitesinde video izlemek için bile farkını hissettirecek hızlar sağlayabiliyor cihaz.

Elbette şu unutulmasın. Bahsettiğimiz değerler teorik hızlar anlamına geliyor. Yani günün sonunda altyapınızın sağladığı internet hızlarını göreceksiniz, ancak altyapınız ne kadar destekliyorsa bunu size net olarak aktarabileceğinden şüpheniz olmasın. Öyle ki, bizim de internet altyapımız 100 Mbps download ve 10 Mbps upload şeklinde. Huawei AX3 Router üzerinden yaptığımız test üzerinden de bu sonuçları rahatlıkla görebiliyoruz.

Huawei AX3 Router ile yapılan internet bağlantısı testini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Huawei AX3 Router Özellikleri Neler?

Huawei AX3 Router Özellikleri Neler?

Huawei AX3 Router'ın daha pek çok özelliği var. Özellikle oyun oynayanlar bileceklerdir; genel internet hızı yüksek olsa da bağlantıda anlık drop'ların yaşanması ve bunun da oyunlarda Lag olarak isimlendirilen anlık gecikmelere sebep olması. Cihazın özelliklerinden biri bu takılmaları yaşatmaması. Burada cihazın OFDMA teknolojisi devreye giriyor.

OFDMA teknolojisi, Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklama anlamına geliyor ve bu da çok sayıda taşıyıcı frekans ile dijital verilerin kodlama yöntemini uyguluyor. Daha yalın şekilde açıklayacak olursak bu cihaz, kendisine bağlı olan kullanıcıların veri akış ihtiyacını ve aciliyetini kendisi ölçüp tartıyor ve bant genişliğini buna uygun şekilde ayarlıyor. Bu da anlık kesintilerin bile hayati önem taşıdığı, internet ortamında yüksek çözünürlükte oyun oynayan ve yayın yapanların aradığı bir özellik.

OFDMA çoklu kullanıcı teknolojisi ile beraber Huawei AX3 Router; 2.4 GHz bantta maksimum 4 cihaza, 5 GHz bantta maksimum 16 cihaza, çift bantta ise toplam 128 cihaza aynı anda veri transferi yapabiliyor.

Bu arada cihazla ilgili değinmemiz gereken bir detay daha var: Bu cihazı bir Router olarak kullanabileceğiniz gibi farklı modlarda da çalıştırabiliyorsunuz. Wi-Fi Extender, yani ağ genişletici olarak kullanabiliyor, repeater olarak yapılandırabiliyor ve Mesh kurulumu yapabiliyorsunuz. Mesh kurulum için bu cihazdan bir tane daha almanız gerekiyor. Böylece bu 2 cihazı birbirine yine kablosuz olarak bağlıyor ve internet menzilini çok daha uzun alanlara ve katlı sistemlere de taşıyabiliyorsunuz. Huawei AX3 Router'ın tek başına çekim kapasitesi de zaten oldukça geniş ve tipik 2+1 evin ihtiyacını karşılayacak seviyede.

Huawei AX3 Router Kurulumu Nasıl Yapılıyor?

Huawei AX3 Router Kurulumu Nasıl Yapılıyor?

Tamam, buraya kadar her şey güzel. Peki, Huawei AX3 Router'ın bağlantısını nasıl yapacağız? Açıkçası bu da şu ana kadar anlattıklarımız kadar güzel. Zira cihazı çok kolay şekilde ağınıza dahil edebiliyorsunuz.

Huawei AX3 Router, NFC desteğine sahip. Köşesindeki NFC alanına telefonunuzu dokundurduğunuz anda, telefonunuza indireceğiniz AI Life mobil uygulaması açılıyor ve hızlıca sadece birkaç adımda gerekli şifreleri belirleyerek cihazı aktif hale getirebiliyorsunuz. Eğer telefonunuzda NFC desteği yoksa bile, yine hızlı bir kurulum imkanı var elbette. Bu durumda Router'ın üzerindeki butona basıyor ve yine AI Life uygulaması üzerinde cihazı görebiliyor ve bağlanabiliyorsunuz.

Sadece kurulum noktasında değil, Router kontrolü, güvenlik parametreleri, misafir kullanıcı ayarları ve ebeveyn kontrolü gibi daha bir dizi ayarı yine AI Life uygulaması üzerinde bulabiliyor ve kolayca istediğiniz gibi yapılandırabiliyorsunuz. Hatta eğer baktınız internet performansında bir dalgalanma var. Uygulama üzerinden tek tuşla ağdaki parazitleri ortadan kaldırabiliyor ve kanalları temizleyebiliyorsunuz.

Öte yandan cihazın güvenlik protokolleri de bir hayli güçlü yapıda hazırlanmış. TrustZone Güvenliği'ne sahip olan cihazda, anti-brute güç algoritması, WPA3, Firewall, ve DDoS saldırı koruması da yer alıyor.

Özetle

Evet, sanıyoruz Huawei AX3 Router hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlattık. Biz kullandığımız süre içinde çokça memnun kaldık. Wi-Fi 6 internet standardından tam performansla yararlanılabilmesini sağlaması ve diğer bahsettiğimiz özellikleri ile kurulumunun da çok basit olması onu fazlasıyla başarılı yeni nesil bir Router yapıyor. Eğer mevcut internet altyapınızı iyileştirmek istiyor veya ilk defa bu tarzda bir cihaz almayı düşünüyorsanız, çok memnun kalacağınızı söyleyebiliriz. Huawei AX3 Router'ın fiyatı her ne kadar 999 TL olarak açıklanmış olsa da, şu an Huawei Online Mağaza'da uygulanan bir indirim ile 749 TL ile edinilebiliyor. Bu da cihaza bir artı daha getiriyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei AX3 Router
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
91
StandartIEEE 802.11 a/n/ac/ax
Arabirim3 x Gigabit Ethernet
Frekans2.4 GHz, 5 GHz
Anten4 adet (harici)
Bağlantı Hızı2402 Mbps (5 GHz), 574 Mbps (2.4 GHz)
Boyutlar225 x 159 x 39.7 mm