Huawei MateBook 13 İnceleme

Huawei'nin MateBook ailesine yeni eklediği MateBook 13'ü inceledik.

CHIP Online Notu 80
  • İnce ve hafif
  • Güzel görünüm
  • 3:2, 2K FullView ekran
  • Yeni nesil Intel işlemci
  • Bağlantı genişleme adaptörü
  • Nispeten düşük bellek

Huawei, kısa bir süre önce yeni MateBook modellerini tanıtmıştı hatırlarsanız. Özellikle kompakt tasarımlı dizüstü bilgisayarlar arasında güçlü performans ve maksimum kullanılabilirlik gözetilerek hazırlanan yeni modellerden biri de MateBook 13 oluyor.

Hemen baştan söylemek lazım: MateBook 13'ün pek çok farklı modeli yer alıyor. Teknik kadro bakımından elimizdekinden farklı olarak farklı kullanıcı isteklerine uygun ölçüde hazırlanmış seçenekler de mevcut. Bunlar arasında dokunmatik ekranlı olanları da yer alıyor, farklı işlemci sahibi modeller de bulunuyor.

Mobil kullanıma uygun tasarım

Mobil kullanıma uygun tasarım

MateBook 13, tasarımıyla gayet ince ve hafif bir model olduğu gibi aynı zamanda oldukça da şık görünüyor. Laptop'ın kalınlığı 14.9 mm, ağırlığı ise yalnızca 1.3 kilogram. Yüzde 88 ekran – gövde oranıyla, geniş bir görüntü sağlayan notebook, uzay grisi ve mistik gümüş renkleriyle tercih edilebiliyor.

Huawei'nin FullView Display olarak isimlendirdiği ekran, IPS panele sahip ve 2160x1440 piksel, yani 2K çözünürlük sağlıyor. 178 derecelik görüş açısı, 1000:1 kontrast ve 300 nit parlaklık gibi değerleri de taşıyan ekranın ayrıca göz konforu modunu desteklediğini de söyleyelim. Böylece uzun çalışma neticesinde gözleri zorlayan mavi ışık yüzde 30'a kadar filtrelenebiliyor.

Laptop'ın çevresine baktığımızda, bağlantıların oldukça sade kullanıldığını görüyoruz. Her iki yanında da USB-C portu bulunduran laptop, ayrıca üzerinde bir 3.5 mm'lik kulaklık girişine de yer veriyor. Evet, laptop'ta fiziksel bağlantılar oldukça sade, fakat kutu içeriğinde bir genişleme adaptörü yer alıyor. Böylece tam boyutlu USB, VGA ve HDMI gibi kullanılan önemli diğer bağlantılara da kavuşabiliyorsunuz. Bu arada MateBook 13'te 802.11ac Wi-Fi ve Bluetooth 5 desteğinin yer aldığını da söyleyelim.

Intel'in yeni işlemcisiyle geliyor

Intel'in yeni işlemcisiyle geliyor

MateBook 13, yalnızca ekranı ve tasarımıyla değil, teknik özellikleriyle de dikkat çekici bir model olmayı başarıyor. Zira üzerinde Intle'in yeni 8'inci nesil Whiskey Lake ailesinden Core i5-8265U işlemcisini bulunduruyor. 4 fiziksel çekirdekli, 8 iş parçacağına sahip bu işlemci, 1.60 GHz taban frekansta çalışıyor. Standart çalışma hızıyla güç tasarrufunu gözeten laptop, maksimum turbo frekansında ise 3.90 GHz frekansa erişebiliyor ki, böylece yüksek performans sağlayabiliyor.

Depolama noktasında 256 GB'lık bir SSD'ye de sahip olan MateBook 13, bellek olaraksa 8 GB 2133 MHz LPDDR3 RAM kullanıyor. Bu noktada RAM seçiminin nispeten düşük olduğunu söylemek lazım.

Ayrıca elimizdeki modelde grafik birimi olarak Intel'in yerleşik HD620 GPU'sunu bulunuyor. Eğer GPU olarak farklı bir seçenek arıyorsanız MateBook 13'ün NVIDIA GeForce MX150 grafik kartlı modeli olduğunu da söyleyelim.

Dediğimiz gibi MateBook 13, hem yüksek performanslı işler için hem de uzun saatler boyu mobil ortamda rahat kullanılabilmek için tasarlanmış bir notebook. MateBook 13'ün yaklaşık video oynatma süresi 10 saat.

Peki, laptop'ın şarj süresi ne kadar? Huawei'nin akıllı telefonlarında olduğu gibi laptop'ında da hızlı şarj desteği mevcut. Böylece 15 dakikalık bir şarj ile 2.5 saate kadar kullanım sağlayabiliyorsunuz. Bu da özellikle maksimum mobilite amaçlanan bir dizüstü bilgisayar için önemli bir özellik oluyor.

OneHop ile kolay dosya paylaşımı

OneHop ile kolay dosya paylaşımı

MateBook 13'ün iç yüzeyinde hızlı ısı dağılımı sağlanması için Huawei'nin yeni Shark Fin 2.0 fan tasarımı kullanılmış. Çift fanlı olan bu yapı, normal fanlara kıyasla ısıyı yüzde 25 daha hızlı şekilde dağıtabiliyor. Özellikle birden fazla uygulamayı aynı anda çalıştırdığınızda fanların etkisini hissediyorsunuz.

MateBook 13'te bir diğer önemli bir özellik ise OneHop oluyor. Huawei'nin MateBook'lara yerleştirdiği OneHop adındaki bu özellik, özellikle Huawei akıllı telefonu sahiplerini ilgilendiriyor. Telefonunuzda bu özellik varsa, telefon ve MateBook 13 arasında dosya transferi çok hızlı ve kolay hale gelebiliyor, kablo takmakla vs. uğraşmıyorsunuz.

OneHop ile NFC üzerinden video ve fotoğraf aktarması yapabiliyor, 1 dakika içinde 500 fotoğraf, 35 saniyede 1 GB'lık videoyu aktarabiliyorsunuz. Bu özellik de MateBook 13'ün ekstrası oluyor.

Bu arada son olarak MateBook 13'te bir parmak izi sensörünün olduğunu da söyleyelim. Laptop'ın güç tuşu aynı zamanda bir parmak izi sensörü. Böylece oturum açarken PIN / parola girmenize gerek kalmıyor, bu sensöre parmağınızı dokundurarak giriş sağlayabiliyorsunuz.

Özetle

Huawei MateBook 13, başarılı bir dizüstü bilgisayar olmuş. Tasarımıyla göze fazlasıyla hoş gelen, aynı zamanda mobil kullanım doğrultusunda hafif ve ince tasarlanmış bu model; teknik kadro olarak da güçlü yapıda olmasıyla performans konusunda kafanızın rahat olmasını sağlayacaktır. Dediğimiz gibi, MateBook 13'ün farklı model seçenekleri de var, onları da değerlendirebilirsiniz.

Kimler Almalı

Özellikle mobil olarak kullanıma uygun, uzun soluklu çalışma olanağı tanıyan ve yeni nesil teknik altyapıyı barından bir dizüstü bilgisayar arayanlar Huawei MateBook 13'ü yakından inceleyebilirler.

Alternatifleri

Huawei MateBook 13'ün farklı konfigürasyona sahip modelleri de bulunuyor. Seçim arifesinde onları da değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MateBook 13
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
80
USB-C 2 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i5-8265U
İşlemci Hızı1.60 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran13 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük2160 x 1440 px
Grafik İşlemciIntel UHD Graphics 620
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAVar
BluetoothVar
Kart OkuyucuYok
Boyutlar286 x 211 x 14.9 mm
Ağırlık1.3 kg
Okuyucu Yorumları