Huawei MateBook D15 İnceleme

Huawei'nin telefonla bilgisayarı tek vücut haline getiren MateBook D dizüstü bilgisayarını inceledik

CHIP Online Notu 90
  • Multi Screen Collaboration özelliği
  • Şık tasarım
  • Kompakt yapı
  • Geniş kullanım seçenekleri
  • FullView ekran
  • Pil ömrü ve şarj süresi
  • Parmak izi sensörü
  • Gizlenebilir web kamerası

Huawei, MateBook D serisini inceledik. Huawei seriyi yeniledi ve yeni modellerden MateBook D15 ofisimize ulaştı. Yenilenen tasarımı ve teknolojisiyle beraber hem mobil kullanım kolaylığı sağlaması hem yüksek performans sunmasıyla dikkat çekici duran yeni MateBook D, az sonra daha detaylı olarak bahsedeceğimiz bir dizi özellik içeriyor.

Bunlar arasında özellikle uzun pil ömrü ve şarj performansı dikkat çekerken, bir diğer güzel özellik de Huawei Mate 30 Pro kullanıcılarına ve diğer Huawei akıllı telefon kullanıcılarına özel olarak yer verilen Huawei Share yeteneği oluyor. Hepsinden bahseceğiz, ancak önce söze yeni laptop'ın tasarımıyla başlayalım.

Huawei MateBook D Tasarımı Nasıl?

Huawei MateBook D Tasarımı Nasıl?

MateBook D, gayet şık bir laptop. Elimizde uzay grisi rengiyle bulunan laptop, fazlasıyla sade görünüyor ve bu anlamda bilhassa minimal tarzı benimseyen kullanıcılara hitap ediyor. Şık olmasının yanında öte yandan mobil kullanıma uygun tasarım hatlarıyla da gayet kompakt bir cihaz oluyor MateBook D. Laptop'ın kalınlığı 16 mm, ağırlığı ise yalnızca 1,5 kilogram. Bu anlamda ister çantanızda, ister elinizde rahatça taşımanız mümkün.

MateBook D15, 15.6 inç boyutunda FullView ekrana sahip. İnce kenar çerçeveleriyle beraber geniş görüntü sağlayan ekran, böylece kullanım alanını zenginleştirirken, zengin multimedya seçeneği de sunuyor bizlere.

Full HD çözünürlüğünde görüntü üreten ekran, 16:9 görüntü en-boy oranı sunuyor ve gerek parlaklık gerek kontrast seviyesiyle güzel görüntü sağlıyor. 178 dereceye kadar geniş görüş açısı sağlayan ekran, parlama önleyici panelden oluşmasıyla hem dış kullanımlarda hem pencere kenarında rahat bir kullanım sağlıyor.

MateBook D'nin Parmak İzi Tanılaması

Ekranın hemen altında uzanan geniş klavye ve touchpad alanıyla da rahat bir kullanım imkanı sağlayan MateBook D, klavyenin hemen kenarında yer alan güç butonu ile aynı zamanda parmak iziniz ile oturum açmanıza olanak tanıyor. Parmak izi tanılamasını kolayca yapabiliyor ve böylece bilgisayar güvenliğinizi üst seviyede tutabiliyorsunuz.

Güvenlik noktasında bahsetmemiz gereken bir diğer özellik ise, laptop'a gizlenmiş kamera oluyor. MateBook D'nin web kamerası klavyede, fonksiyon tuşlarının arasında yer alan bir tuş şeklinde karşımıza çıkıyor. Bu tuşa bastığınızda, kapak açılıyor ve web kamerası ortaya çıkıyor. Oldukça pratik bir yöntem. Bu sayede kamerayı kullanmadığınız durumlarda kolayca kapatmanız ve gizliliğinizi sağlamanız mümkün.

Huawei MateBook D Özellikleri Neler?

Huawei MateBook D Özellikleri Neler?

MateBook D, teknik özellik bakımından da geniş seçenekler sunan bir dizüstü bilgisayar modeli. Multimedya kullanımından okul ihtiyacına, profesyonel kullanıcıların iş kullanımlarından mesai sonrasında eğlenebilecekleri oyun ihtiyacını da karşılayabilen laptop, AMD Ryzen işlemci ile güçlendirilmiş. Laptop'ta 4 çekirdekli ve 8 izlek sahibi Ryzen 5 3500U işlemci yer alıyor ve beraberinde Radeon Vega 8 grafik birimi getiriyor.

Depolama Kapasitesi

MateBook D'de 8 GB kapasitesinde DDR4 RAM kullanılırken, depolama birimi de elbette NVMe SSD şeklinde karşımıza çıkıyor. Diskin 256 GB kapasitesinde olduğunu da belirtelim. Ayrıca satın alım noktasında dilerseniz SSD ve HDD şeklinde ek depolama alanı ihtiyacına yönelik farklı seçenekleri de bulabiliyorsunuz.

Huawei, MateBook D15'i mobil kullanımları gözeten bir laptop olması için pil ömrü konusuna da ekstra hassasiyet göstermiş. MateBook D, 9.5 saate kadar pil ömrü sunuyor. Bu sayede dışarıda geçireceğiniz zamanlarda veya ofise ya da okula giderken yanınıza adaptörünü almanız gerekmiyor. Alsanız bile zaten bir akıllı telefon adaptöründen hallice tasarımıyla şarj cihazına da kolayca çantanızda yer buluyorsunuz.

Şarj Performansı

Laptop, USB-C portu üzerinden şarj oluyor ve şarj süresi de oldukça hızlı. Akıllı telefonlarında olduğu gibi USB-C'nin tüm avantajından burada da faydalanan Huawei, 65W USB-C şarj cihazı ile 30 dakika içinde MateBook D'nin yüzde 54'ünü şarj edebilme olanağı tanımış. Böylece laptop'ın şarjı hiç olmadık zamanda bitse bile, kısa bir şarjla hızlı şekilde kullanmaya geri dönebiliyorsunuz.

Bu noktada MateBook D'nin üzerinde yer alan USB Type-C portu üzerinden Huawei telefonlar için SuperCharge desteği sağladığının da altını çizelim ve şimdi MateBook D'nin Huawei akıllı telefon sahiplerine sunduğu önemli özelliğine geçelim.

MateBook D ile Multi Screen Collaboration Deneyimi

MateBook D ile Multi Screen Collaboration Deneyimi

Huawei MateBook D de diğer MateBook modelleri gibi Huawei Share özelliğine sahip. Ancak bu modelinde Huawei Share özellikleriyle bağlantı özelliklerini güncelleyen Huawei, böylece akıllı telefonlarla daha kolay iletişim kurulabilmesine ve Huwei akıllı telefonunuzda yer alan dosyalarınızı doğrudan laptop ekranında görüntüleme ve eş zamanlı kullanabilme olanağı tanıyor. Peki, bunu nasıl yapıyor? Şimdi hep beraber MateBook D'nin Multi Screen Collaboration özelliğine yakından bakalım.

MateBook D'nin bu özelliğini, kısa bir süre önce tüm detaylarıyla incelediğimiz Huawei Mate 30 Pro ile beraber kullanarak sizlere göstereceğiz.

Önce laptop'ta yer alan PC Manager uygulamasını açıyoruz. PC Manager hemen otomatik olarak çevredeki Huawei cihazlarını taramaya başlıyor ve telefona gelen bildirimden izin veriyoruz; böylece laptop ve telefon arasındaki bağlantı sağlanmış oluyor.

Evet, Mate 30 Pro'nun ekranı artık laptop'ın bir kenarında karşımızda. Böylece bilgisayar başında çalışırken, aynı zamanda telefonunuza da kolayca erişebiliyor, telefonunuzdaki tüm fonksiyonları ekran başında yönetebiliyorsunuz.

Peki, bu sayede neler yapabiliriz?

MateBook D ile Multi Screen Collaboration Ne İşe Yarar?

En basitinden laptop üzerinden telefonunuzun galerisine girip fotoğraf ve videolar arasında dolaşabilir, içindeki bir videoyu laptop ekranında daha geniş şekilde görüntüleyebilir, yazışmalarınızı yapabilir ve elbette laptop ile telefon arasında dosya alışverişi gerçekleştirebilirsiniz. Evet, buraya kadar bahsettiklerimiz farklı uygulamalarla zaten yapabiliyoruz, doğru. Ancak MateBook D'nin Multi Screen Collaboration yeteneği sayesinde ile bunlar bir adım daha öteye taşınıyor.

Diyelim ki bir sunum hazırlayacaksınız. Bunun için bilgisayardan sunum dosyasını açıyorsunuz ve bu sunum dosyasına telefondan eklemek istediğiniz dosyaları direkt olarak içeriğe sürükle – bırak şeklinde aktarabiliyorsunuz. Mesela telefonda yer alan bir fotoğrafı, tutup kolayca sunum dosyası içine bırakabiliyor, yine aynı zamanda videoyu da aynı yöntemle sunumun içine ekleyebiliyoruz.

Öte yandan aynı şekilde WhatsApp yazışmalarınızdan da kopyalama yapmanız mümkün. Konuşmadan herhangi bir metni kopyalayıp yine aynı şekilde sürükle – bırak yaparak sunumun içine alabiliyorsunuz.

MateBook D, bu sayede laptop'ı gerek iş için kullanacakların gerekse öğrencilerin hazırlayacakları sunumlar için ideal bir model oluyor. Öte yandan bir de işin eğlence ayağı var. Telefonunuzdaki oyunları, MateBook D üzerinde oynayabiliyor, böylece platformlar arasındaki geçiş ayrıcalığından oyunlarda da faydalanabiliyorsunuz.

Huawei MateBook D ile Multi Screen Collaboration deneyimini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Huawei MateBook D, sahip olduğu yetenekleriyle fazlasıyla başarılı bir dizüstü bilgisayar oluyor. Özellikle bahsettiğimiz Multi Screen Collaboration özelliği ile beraber, telefon erişimini dizüstü bilgisayara getiren MateBook D, böylece esnek kullanım ve zengin multimedya seçenekleri sağlıyor.

Huawei MateBook D15 Fiyatı Ne Kadar?

Her şey bir yana sunduğu diğer özelliklerle de komple kompakt bir dizüstü bilgisayar çözümü olan MateBook D, yeni satışa çıkmış taze bir model. Elimizdeki AMD Ryzen işlemcili MateBook D15 modelini 4599 TL fiyatla şu an piyasada bulabilirsiniz. Eğer kompakt, sade, performanslı ve telefon ile bilgisayarı tek vücut haline getiren bir dizüstü bilgisayar arıyorsanız MateBook D size göre bir seçim olabilir.

Huawei Kupon Kodları Dağıtıyoruz!

Bu arada incelemeyi buraya kadar okuduysanız, güzel bir haber vererek kapayalım. Huawei, 300 TL değerinde, yeni açacağı online mağazasında geçerli olacak 5 adet kupon kodu verdi bizlere. Instagram hesabımız üzerinden bu kodları sizlerle paylaşacağız. O nedenle Instagram hesabımızı da takip etmeyi unutmayın diyelim ve incelememizi noktalayalım.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MateBook D15
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
Ekran Boyutu 15.6 inç FHD 16:9 %87 Ekran Gövde Oranı
CPU AMD Ryzen 5 3500U
GPU Radeon Vega 8
RAM 8GB DDR4 2400MHz
Depolama 256GB PCIe SSD
WIFI/BT 802.11a/b/g/n/ac 2*2MIMO BT5.0
Ses 2 MIC/2 Speaker
Portlar USB-C x 1, HDMI x 1, USB 3.0 (Type A) x 1, USB 2.0 (Type A) x 2
Batarya 42Wh, Fast charger, 30mins to 54%
Yenilikler Parmak izi ile hızlı giriş, Klavyede gizli kamera
Boyutlar / Ağırlık 16.9 mm x 358 mm × 230 mm / 1.53Kg