HUAWEI MateBook X Pro (2022) İnceleme

Huawei’nin yeni üst seviye dizüstü bilgisayarı MateBook X Pro (2022)’yi inceledik.

CHIP Online Notu 92
  • Üst seviye donanım bileşenleri
  • Yüksek performans
  • Yüksek çözünürlüklü ekran
  • Gayet kompakt tasarım
  • Geniş bağlantı desteği
  • Hızlı şarj
  • Multi-Screen Collaboration deneyimi
Editörün Seçimi

Hatırlarsanız Huawei kısa bir süre önce pek çok portföyde yeni ürünlerini tanıttı ve dizüstü bilgisayar ailesinde üst seviye performans beklentisi içinde olanları tatmin edecek X Pro modelini de duyurdu. Geçtiğimiz yılın X Pro modeline göre önemli değişiklikler yapılan yeni modelde, hem konfigürasyon öğelerinde hem dış yüzeyde değişiklikler var. Her zaman olduğu gibi yine hepsinden sizlere bahsedeceğiz. O halde sözü tasarımla açalım.

Huawei MateBook X Pro (2022) Tasarım Özellikleri Neler?

Huawei’nin MateBook X Pro ailesi üst seviyede, güçlü özellikler taşıyan ve bunu estetiki bir tasarımla sunan modellerden oluşuyor. Yeni modeli de bu kriterleri göz önünde bulunarak ele alan Huawei, selef modele göre tasarımda önemli değişikliklere gitmiş.

MateBook X Pro (2022), selefine göre çok daha ince ve daha yapıda bir model. Eski model 1.33 kilogram ağırlığındayken yeni modelin ağırlığı 1.26 kilograma kadar düşürülmüş. Buna nazaran ekran ise büyümüş. Eski modelde 13.9 inç boyutunda bir ekran vardı; yeni modelde ise ekran 14.2 inçe taşınmış. Böylece daha fazla ekran - gövde oranı yakalanmış. Ekranla ilgili başka yenilikler de yapılmış, bunlardan da ekran adımında bahsedeceğiz.

MateBook X Pro (2022), 2 farklı renge sahip. Bunlardan biri Uzay Grisi olurken, bir diğeri de Mürekkep Mavisi rengi. Yeni MateBook’un dış yüzeyi magnezyum alaşımlı bir gövdeden oluşuyor. Baktığınızda tertemiz, pürüzsüz bir gövde görüntüsü çizen laptop’ın tasarımı oluşturulurken, Huawei uzmanları kullanıcıların herhangi bir alerjik reaksiyon göstermesini engellemek adına laptop’ta cilt dostu bir malzeme kullanmış.

MateBook X Pro’nun iç yüzeyine baktığımızda burada da rahat bir yazı deneyimi için geniş bir klavyenin olduğunu ve hemen altında da büyüklüğüyle dikkat çeken touchpad’i görüyoruz. Huawei, bu touchpad’e Free Touch adını vermiş. Zira bu alan sadece büyüklüğüyle değil, aynı zamanda sunduğu özelliklerle de diğer touchpad’lerden farklı. Bu alanda 8 basit hareketle farklı kontroller sağlayabiliyorsunuz. Parmağınızın eklemiyle çift tıklayarak tam sayfa ekran görüntüsü alabiliyor, çift eklem ile çift tıkladığınızda ekran kaydını başlatıp durdurabiliyorsunuz. Sol üst köşeye dokunarak pencereyi küçültebiliyor, sağ üst köşeye dokunarak pencereyi ve tarayıcı sekmesini kapatabiliyorsunuz. Ayrıca yine bu alanda sol ve sağ kenarda kaydırmalar yaparak da parlaklık ve ses seviyesi gibi multimedya kontrolleri sağlayabiliyorsunuz. Bunlar gerçekten de kullanışlı uygulamalar.

Bu arada iç yüzdeki güç butonu aynı zamanda parmak izi sensörü olarak çalışıyor. Böylece parmak izinizi kullanarak oturum açabiliyorsunuz. Güvenlik için alternatif yöntem ise yüz tanıma. Ekranın hemen üzerindeki kamera yoluyla yüzünüzü tanıtabiliyor ve böylece veri güvenliğinizi sağlayabiliyorsunuz. Buradaki kameranın tek yeteneği yüz tanıma ve görüntü aktarma değil; onu da söyleyelim. 3 kamera modu sunuyor. Gözlerinizi otomatik olarak gerçek zamanlı olarak takip ederek bakış düzeltmesi yapıyor. Böylece siz görüntülü görüşmedeyken ekrana bakıyor olsanız bile, bunu yapay zeka algoritmasını kullanarak karşı tarafa sanki kameraya bakıyormuşsunuz gibi yansıtıyor. Buna ek olarak takip modu ile konumunuzu videonun ortasına göre ayarlayabiliyor ve sanal arka plan oluşturmanıza izin veriyor.

Ailenin genlerine uygun ölçüde her zamanki gibi fazlasıyla ince tasarlanan MateBook X Pro’nun bağlantı kanallarında da birtakım değişiklikler yapılmış. Yeni modelde 2 adet Thunderbolt 4 bağlantısı ve 2 adet USB-C portu bulunuyor. Bunlardan özellikle çift Thunderbolt 4 bağlantı noktasıyla 40 Gbps çift yönlü bant genişliği sağlayabiliyorsunuz. Pek çok cihazı bağlayabileceğiniz bu portlar, özellikle yüksek çözünürlüklü çoklu ekran kullanmak isteyenler için birebir. Bu sayede bu laptop’a çift 4K çözünürlüklü monitör bağlayabiliyor veya elinizde 8K çözünürlüğünde monitör varsa, buna da görüntü aktarabiliyorsunuz.

Bağlantı noktasında benzeri yüksek performansı kablosuz olarak sağlamak da mümkün. Yeni modelde Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.2 desteği var. Böylece kablosuz internet bağlantısında, eğer elinizin altında Wi-Fi 6 destekli bir modem veya router da varsa, üst seviye hızlar görmeniz gayet mümkün.

Yeni MateBook X Pro’nun ekran detaylarına geçmeden son olarak laptop’ın Huawei Sound destekli 6 hoparlör ve 4 mikrofon ile donatıldığını da söyleyelim. Böylece ses konusunda fazlasıyla mutlu olacaksınız kanaatindeyiz. Ayrıca sık sık görüntülü görüşme yapıyorsanız, kullanılan AI gürültü önleme teknolojisine sahip 4 mikrofon sayesinde temiz bir iletişim de sağlayacaksınız. Mikrofonlarda kullanılan AI Sound, yapay zeka gürültü algoritmasını kullanarak çevre gürültülerini minimize ediyor, yankıyı azaltıyor ve dolayısı ile daha temiz bir iletişim olanağı yaratıyor.

Huawei MateBook X Pro (2022) Ekran Yetenekleri

Şimdi gelelim yeni MateBook X Pro’nun ekranına. Dediğimiz gibi Huawei, bu modelde daha geniş bir ekran hazırlamış. MateBook’un ekranı 14.2 inç büyüklüğünde. Böylece ekran - gövde oranı da artırılmış ve tam yüzde 92.5 seviyesine taşınmış. Yani boyut olarak daha küçük bir alana daha geniş bir ekran sığdırılmış. Tek fark bu da değil; ekran çözünürlüğü de artırılmış ve ekran tazeleme hızı 90 Hz’e çıkartılmış. Selef modelin ekranı 60 Hz hızında görüntü tazeliyordu, bu modelde ekran 90 Hz’e çıkabiliyor. Böylece ekranda daha akıcı bir görüntüleme deneyimi elde edebiliyorsunuz. Çözünürlük de 3.1K’ya yani 3120x2080 piksele taşınmış. Yani toparlayacak olursak hem boyut hem çözünürlük hem görüntüleme hızı açısından yeni MateBook X Pro çok çok daha iyi bir model oluyor.

Ekranın diğer teknik detayları arasında 1500:1 kontrast oranı, 500 nit parlaklık, 1,07 milyar renk üretimi ve 264 ppi piksel yoğunluğu gibi etkileyici değerler yer alırken, ekran P3 renk gamını da destekliyor. Tabii ki buna ek olarak TÜV Rheinland Eye Comfort 3.0 sertifikasına sahip olduğunu da söyleyelim. Böylece mavi ışık düşürülüyor ve ekran başında geçirdiğiniz süre içinde gözleriniz, bu sertifikaya sahip olmayan ekranlara kıyasla çok daha az yoruluyor. Bu da çalışma performansını ve ekran başındayken konforunuzu artıran çok önemli bir husus.

Tüm bunlara ek olarak ekranda kullanılan yansıma önleyici kaplama, renk sıcaklığını ve ekran parlaklığını ortam koşullarına göre otomatik ayarlayan Nature Tone ve Smart Brightness teknolojileri de MateBook X Pro (2022)’yi en iyi ekranlı laptop’lar arasına sokuyor.

Huawei MateBook X Pro (2022) Teknik Özellikleri Neler?

Yeni MateBook X Pro, şu ana kadar anlattığımız yeniliklerine iç yüzeyinde de devam ediyor. Yeni modelde işlemciden diğer bileşenlere kadar yenilikler var ve bununla selef modele göre yüzde 117’ye varan performans artışı gösterebiliyor.

Öncelikle bu modelin 2 farklı işlemci seçeneğine sahip olduğunu söyleyelim. Her 2’si de Intel’in 12’inci nesil EVO işlemci ailesinden. Biri Core i5-1240P işlemcili seçenek olurken, bir diğeri de Core i7-1260P. Elimizdeki modelde Core i7-1260P işlemci yer alıyor ve bu işlemci 12 fiziksel çekirdek içeriyor. Bu çekirdeklerden 4’ü performans odaklı çalışıyor, 8’i ise verimlilik odaklı olarak yonga setinde yer alıyor. İşlemcinin toplam gücü 4.70 GHz frekansına dayanırken, taban noktada ise 3.40 GHz frekansında güç üretiyor. Bu değerler oldukça etkileyici. Yani bu cihazda üst performans gerektirecek uygulamalarını gönül rahatlığıyla çalıştırabilirsiniz, herhangi bir kuşkunuz olmasın. Video render işlemlerinde süreyi yüzde 34 oranında düşürebiliyor, kod derleme aşamasında yüzde 20’ye kadar daha yüksek performans gösterebiliyor.

Öte yandan Intel EVO platformunun yer alması zaten başlı başına bir performans göstergesi. Intel’in EVO platformunun laptop’a önemli noktalarda sağladığı avantajlar var. Mesela az önce de bahsettiğimiz Wi-Fi 6E ve Thunderbolt 4 bağlantıları bunlar arasında. Ayrıca bu laptop’ın kapağını açtığınız an anında uykudan uyanabiliyor; beklemenize gerek yok. Uzun pil ömrü ve hızlı şarj gibi yetenekler de bu işlemci ile gelirken, kuşkusuz grafik tarafında Irix Xe grafik birimini bulundurması da göze çarpanlar arasında.

Elbette bu güçlü işlemciye iyi de bir soğutma birimi gerekiyor. Huawei, burada da çift Shark Fin Fan soğutma sistemini kullanmış. 3’lü hava girişi ve çift Shark Fin Fan sayesinde laptop’ın içine daha fazla hava girişi oluyor ve aynı şekilde daha hızlı hava çıkışı sağlanıyor.

Yeni MateBook X Pro’da kullanılan RAM kapasitesi 16 GB. Çift kanal olarka yerleştirilen bellekler DDR5 standardında ve tam 5200 MHz frekansında çalışıyorlar. Selef modeldeki RAM’ler DDR4 standardında ve 4266 MHz frekansında çalışıyordu. Performans açısından oldukça önemli yükseltmeler. Ayrıca laptop’ın 2 farklı depolama kapasitesi seçeneği bulunuyor. 512 GB ve 1 TB SSD şeklinde. Kapasite ihtiyacınıza göre modeli belirleyebiliyorsunuz.

Bu kısmı da kapatmadan önce son olarak şarj hızından bahsedelim. Huawei SuperCharge hızlı şarj teknolojisinin kullanıldığı laptop’ı, beraberinde gelen 90W gücünde şarj cihazı ile sadece 30 dakikada yüzde 58 doluluk oranına ulaştırabiliyorsunuz. Böylece bu cihazı şarj etme derdi yaşamayacaksınız diye düşünüyoruz. Bu arada aynı şarj cihazını, eğer elinizde varsa Huawei’nin telefon ve tabletinde de kullanabileceğinizi söyleyelim.

Huawei MateBook X Pro (2022) Yazılım Özellikleri

Huawei MateBook X Pro (2022), yalnızca donanım yönüyle güçlü bir dizüstü bilgisayar değil. Yazılım yetenekleri de bir hayli çok. Huawei, bu konuda akıllı telefonlarında olduğu gibi dizüstü bilgisayarlarında da geniş seçenekler sunuyor. Bunların başında da Çoklu Ekran İş Birliği geliyor.

Huawei Multi-Screen Collaboration olarak da bilinen Çoklu Ekran İş Birliği özelliği, Huawei laptop’ları Huawei akıllı telefonları ile bir araya getiren ve bu sayede laptop’ın kullanımını diğer modellerden farklı bir çehreye büründüren oldukça faydalı bir uygulama. Bu özellik ile telefonunuzun ekranını laptop’a taşıyabiliyor ve böylece laptop karşısında çalışırken tüm telefon fonksiyonlarına da erişebiliyorsunuz.

Huawei, laptop ile telefonu birbirine bağlamak için Huawei Share özelliğini ve telefonun NFC özelliğini kullanıyor. Telefonu MateBook X Pro’ya dokundurduğumuz an telefon ve laptop birbirine bağlanıyor ve böylece telefonunuzun ekranı, laptop’ın ekranına aktarılıyor. Böylece bilgisayar başındayken de telefon ekranda yer alıyor, telefon ve bilgisayar arasında dosya paylaşımı yapabiliyor, telefonunuzu laptop üzerinden yönetebiliyorsunuz.

Çoklu Ekran İş Birliği özelliği yalnızca bu şekilde telefon ve laptop arasında sınırlı değil. Dilerseniz bir Huawei tableti de ayna modu, genişleme modu ve iş birliği modu şeklinde MateBook X Pro’ya bağlayabiliyorsunuz. Eğer kullandığınız monitör Huawei MateView ise Huawei Cast+ protokolü üzerinden 2 cihazı birbirine kablosuz olarak bağlayabilir ve MateBook X Pro (2022)’den monitöre kablosuz projeksiyon sağlayabilirsiniz. Yani seçenekler oldukça fazla.

Bunun yanı sıra bir diğer bahsedilmesi gereken konu Huawei Mobile Cloud olacak. Huawei Mobile Cloud, Huawei’nin, mobil ofisin yeni norm haline gelmesi ve kullanıcıların veri bulutlarına daha fazla ihtiyaç duymalarından yola çıkarak geliştirdiği, akılcı bir kullanıcı deneyimi için kullanışlı bir depolama çözümü. PC’ler için de kullanımda olan Huawei Mobile Cloud ile kullanıcılar dosyalarını PC üzerinden doğrudan şifreli bir bulut deposuna güvenli şekilde aktararak burada saklayabiliyor ve istedikleri zaman istedikleri yerden bu dosyalara erişerek yönetebiliyorlar. Bunu şu adresten (https://cloud.huawei.eu/pcclient/downloadPcClientPackage) indirip MateBook D16’ya yüklüyor ve Huawei Kimliğinizi oluşturarak oturum açıyorsunuz.

Buraya aktaracağınız dosyalara istediğiniz her an istediğiniz her yerden erişebileceğiniz gibi, aynı zamanda aynı kimlik bilgileri ile giriş yaptığınız diğer Huawei cihazlarınızdan da erişebiliyorsunuz. İşte Süper Cihaz adı da bir anlamda burada kendini hatırlatıyor. Buradaki dosya ve dokümanlarınız kullandığınız tüm cihazlarınızla anında senkronize ediliyor ve böylece tüm cihazlarınız her zaman güncel oluyor.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirdiğimizde MateBook X Pro (2022)’nin gerçekten de total paket olarak donanımlı bir notebook çözümü olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Üst seviye performans beklentisi içinde olanlar, şık ve mobil bir notebook seçeneği arayanlar, Huawei çevre cihazlarıyla uyumlu olması açısından ekosistemin tüm nimetlerinden yararlanabilecekleri bir çözümü tercih edenler için kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir model olmuş. Bu modelin fiyatı ise 44 bin 999 TL. Ancak şu an Huawei Online Mağaza’da büyük bir kampanya ile geldiğini de söyleyelm. Huawei, bu laptop’ı şu an bir paket olarak sunuyor. Paketin içinde MateBook X Pro (2022), Huawei MultiView SE monitör, Huawei MatePad T 10S tablet, Huawei kablosuz fare ve klavye seti ve Huawei sırt çantası yer alıyor. Eğer satın almayı düşünüyorsanız 11 bin 249 TL’lik bir kazancınız var. O anlamda güzel fırsat.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HUAWEI MateBook X Pro (2022)
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
92
Thunderbolt 4 2 adet
3.5 mm kulaklık Var
Genel
İşletim SistemiWindows 11
İşlemciIntel Core i7-1260P
Çekirdek Sayısı12
Ekran ve Grafik
Ekran14.2 inç inç
Ekran PaneliLTPS
Çözünürlük3120 x 2080 px
Grafik İşlemciIntel Iris Xe
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD1 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB Type-C2
HDMIYok
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-FiWi-Fi 6
Kart OkuyucuYok
Boyutlar310  x 221  x 15.6 mm
Ağırlık1.26  kg