Huawei MatePad Pro 10.4 (2022) İnceleme

Huawei’nin hem tablet hem tablet PC şeklinde kullanılabilen 2022 model tableti MatePad Pro 10.4’ü inceledik.

CHIP Online Notu 90
Editörün Seçimi

Huawei, ekosistemini yeni modellerle genişletmeye devam ediyor. Şirketin tanıttığı en yeni tableti MatePad Pro 10.4 (2022) modeli şu an masamızda. Ancak sizin de görebildiğiniz gibi bu yalnızca bir tablet değil, aynı zamanda bir tablet PC olarak da kullanılabiliyor. Beraberinde bir klavye aparatı getiren MateBook Pro 10.4, bu sayede dizüstü bilgisayar ihtiyacını da karşılayabilen bir cihaz. Ayrıca M-Pencil kalemiyle tablet deneyimi de geliştiriyor. Peki, MatePad Pro 10.4’ün özellikleri neler? Hemen incelemeye başlayalım.

Güzel bir tasarıma sahip olan yeni MatePad Pro 10.4, mat gri renkli bir yüzeyden oluşuyor. Fazlasıyla hafif ve ince olduğunu söyleyelim. Sadece 450 gram ağırlığında olan tabletin kalınlığı ise yalnızca 7.35 mm seviyesinde.

MatePad Pro 10.4’ün ekranı 2K çözünürlüğünde FullView ekrandan oluşuyor. Ekran çözünürlüğü bir hayli yüksek seviyede; tam 2000x1200 piksel çözünürlüğünde. Fazlasıyla güzel görünen ekran, 470 nit parlaklığa, 1300:1 kontrast oranına sahip. Bu sayede gayet güzel görüntü üretebiliyor. Huawei’nin pek çok dizüstü bilgisayar ve tablet bilgisayar modelinde görebildiğimiz gibi, Dual TÜV Rheinland göz koruma sertifikası bu cihazda da mevcut. Bu sertifikanın yer alması, ekranın zararlı mavi ışık ve ekran titremelerinin oranını azalttığı anlamına geliyor. Bu da uzun kullanımlarda göz yorgunluğu yaratmayacak demek.

Tabletin çevresinde 4’lü hoparlör sistemi konumlandırılmış. Yetmemiş bu hoparlörler Huawei Histen 7.0 destekli Harman/Kardon ses çözümü ile donatılmış. Harman/Kardon kalitesi ve Histen 7.0 algoritması ile ses performansı gerçekten de muazzam. Böylece bu cihaz üzerinde film ve dizi izlerken fazlasıyla keyif alacak, müzik performansından da bir hayli memnun kalacaksınız.

Pandemi ile beraber uzaktan çalışma ve evden eğitimin de hayatımıza girmesiyle birlikte bu kategorideki ürünlerine ses konusunda büyük yatırımda bulunan Huawei, bu cihazını da 3 mikrofon sistemiyle donatmış. 3 mikrofonun yer alması sesin hassas şekilde alınmasına ve ortam seslerinin etkili bir şekilde azaltılmasına önayak oluyor. Yani bir toplantınız veya görüntülü aramanız olduğunda, klavyede yazı yazarken çıkan sesler ya da bulunduğunuz ortamın sesleri azaltılabiliyor ve bu sayede daha iyi kalitede bir görüntülü görüşme deneyimi yaşayabiliyorsunuz.

Tabletin arkasında LED flaşıyla beraber tek kamera mevcut. Bu kamera 13 MP çözünürlüğünde olurken, f/1.8 diyaframa sahip. 6x’e kadar yakınlaştırma imkanı sunulurken, ayrıca AI desteğinin yer alması da sevindirici. Böylece ortam şartlarına göre daha etkili fotoğraf çekebilme olanağı tanıyor. Hem arka kamerayla hem ön kamerayla Full HD video kaydı yapabildiğiniz tabletin ön kamerası da 8 MP çözünürlüğünde ve f/2.0 diyaframa sahip. Ön kamerayı kullanırken hazır efetkleri seçebiliyor ve güzellik modunu açabiliyorsunuz. Yine düşük ışık koşullarında kullanabileceğiniz ekran flaşı da kamera arayüzünden açılabiliyor.

MatePad Pro 10.4’ün teknik özelliklerine geldiğimizde, burada tabletin segmenti için gayet performanslı çalışmasını sağlayacak bileşenlerin yer aldığını görüyoruz. Tablette Huawei Kirin 710A işlemci kullanılmış. Bu işlemci 8 çekirdekli yapıda olurken, 4 adet performans odaklı 2.0 GHz frekanslı Cortex-A73, 4 adet verimlilik odaklı 1.7 GHz frekanslı Cortex-A53 çekirdeklerinden oluşuyor. Grafik işlemcisi Mali-G51’den oluşurken, tabletin RAM miktarı da 4 GB. Depolama alanı ise 128 GB şeklinde. Bu alan size dar gelirse, endişe etmeye gerek yok. Zira tabletin alt kenarında göreceğiniz microSD kart çekmecesi yoluyla tabletin depolama alanını 512 GB’a kadar artırabilme olanağınız var.

MatePad Pro 10.4, pil ömrü de fazlasıyla uzun. Tek şarjla 13.5 saate kadar video oynatma süresi sunuyor. Yani günlük kullanımlarınızda bu tabletle herhangi bir sorun yaşamayacaksınız. 7250 mAh kapasiteli batarya günlük kullanım ihtiyaçlarını ziyadesiyle karşılayacak şekilde pil ömrü sağlıyor.

Evet, buraya kadar MatePad Pro 10.4’ü özellikleriyle tanıdık. Şimdi biraz da işletim sisteminden ve kullanım çeşitlerinden bahsedelim. MatePad Pro 10.4’te HarmonyOS işletim sistemi yer alıyor. Daha önce de bahsetmiştik. Huawei, bir süre önce işletim sistemi konusunda yeniliğe gitti. Bu tabletinde de yeni HarmonyOS 2 işletim sistemi elimizin altına getiriyor. Yeni nesil cihazlarında Android işletim sistemi yerine HarmonyOS’i kullanan Huawei, böylece oldukça sade bir arayüzle kullanımı kolay geniş seçenekler sunuyor. Çok sayıda yeni özellik de eklenmiş durumda.

Tablette Android uygulamaları sorunsuz şekilde çalışıyor. Huawei’nin Google uygulama marketine alternatif olarak geliştirdiği AppGallery üzerinden neredeyse tüm uygulamaları indirebiliyorsunuz. AppGallery’de bulamadığınız uygulamaları ise Petal Search üzerinden kolaylıkla indirmeniz ve yüklemeniz mümkün durumda. Mesela buradan Facebook veya Instagram’ı hemen aratıp yükleyip kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Petal Search ilk günden bu yana gelişmeye devam ediyor. Her yeni Huawei modelinde bu birimin daha farklı işlevlere sahip olduğunu görüyoruz. Bu alan sadece basit bir arama modülü değil; geniş seçenekler sunuyor. Petal Search ana ekranında artık bir dizi bölüm yer alıyor. Üst kısımda hızlı erişim sağlayabileceğiniz bölümler yer alırken, alt kısımda da akıllı arama bölümleri mevcut. Burada sekmeler halinde konu başlıkları belirtilmiş durumda. Böylece Petal Search’ü bir haber alma servisi gibi kullanabiliyorsunuz. Üst kısma geri dönecek olursak, burada özellikle 3 bölümden bahsetmek istiyoruz: Alışveriş, Yakınlarda ve Seyahat.

Alışveriş yapmak istediğinizde bu simgeye dokunarak alışveriş siteleri üzerinde satın almayı düşündüğünüz ürünü aratabiliyorsunuz. Ya da direkt olarak hemen alttaki belli kategorilerden faydalanabilirsiniz. Böylece aradığınız ürüne çok daha hızlı ve kolay şekilde ulaşabiliyorsunuz.

Petal Search’teki Yakınlarda kısmı ise, çevrenizde bulunan yerlere ve etkinliklere kolayca erişebilme olanağı tanıyor. Buraya girdiğinizde, o an çevrenizde bulunan yiyecek / içecek mekanlarını, giyim mağazalarını, süpermarket, hastane, banka, otel ve eczane gibi yerleri hızlıca tarayabiliyorsunuz.

Seyahat kısmı da, seyahate çıkmadan önce önce uğranılması gereken bölüm. Buradan da otellere erişebiliyor, fiyat bilgisi alabiliyor, Booking.com üzeinden rezervasyonda bulunabiliyor ve uçak uçuş bilgilerine erişebiliyorsunuz. Gerçekten pratik bir çözüm. Burada daha pek çok seçenek yer alıyor.

HarmonyOS 2 işletim sisteminde gerçekten çok sayıda kullanışlı seçenek yer alıyor. Mesela bunlardan bir diğeri de Mikro Servisler hizmeti. Biliyorsunuz pek çok uygulama kapsamlı işlevlere sahip ve bunlara genellikle uygulamaya girdikten sonra erişiyorsunuz. Mikro servis yönetimi ile beraber bir uygulamayı içerdiği özellikleri ayrı ayrı ekrana taşıyabiliyor ve bu sayede erişim hızını artırabiliyorsunuz. Mesela Kamera uygulamasını ele alalım. Kamera uygulaması içinde farklı fotoğraf modları yer alıyor bildiğiniz gibi. Kamera uygulamasının üzerine basılı tuttuğumuzda açılan pencereden Mikro Servisler'e tıklayarak açılan Widget ekranlarından hangisi sizin işinize yarıyorsa bunu "Genişletilebilir Mikro Servis Olarak Ayarla" diyerek ana ekrana taşıyabiliyorsunuz. Böylece direkt olarak Güzellik moduna, video moduna ya da kameranın diğer fonksiyonlarına erişebiliyorsunuz. Fazlasıyla pratik bir yöntem ve bunu daha pek çok uygulama için kullanabilmeniz mümkün.

Pek tabii ki daha önceki Huawei MatePad tabletlerinde gördüğümüz Çoklu Ekran İş Birliği de MatePad Pro 10.4’te yer alıyor. Bunun için tabletin ekranını sağ taraftan aşağı çekiyor ve Kontrol Paneli’ni açıyorsunuz. Burada Çoklu Ekran İş Birliği ikonunu göreceksiniz. Bunu açtığınızda karşınıza bir pencere çıkıyor ve buradaki yönergeleri takip ederek Huawei telefonunuzu kolayca tablete bağlayabiliyor ve bu sayede telefonunuzu direkt olarak tablet ekranı üzerinden yönetebiliyorsunuz. Bu yöntem gerçekten de pratik ve bunun ne kadar etkili çalıştığını daha önceki pek çok MatePad ve MateBook incelemelerimizde de göstermiştik.

MatePad Pro 10.4’ü bir tablet olarak kullanabileceğiniz gibi klavye aparatıyla bir dizüstü bilgisayar şeklinde ya da kalemiyle tam bir tablet biçiminde kullanabiliyorsunuz. Klavye aparatı oldukça kullanışlı. Tableti üzerine yerleştirdiğiniz anda kullanılmaya hazır durumda. Klavyenin tuş dizilimi ve mesafesi de seri kullanımı destekleyici cinsten olurken, kablosuz farenizi de Bluetooth üzerinden tablete bağlayabiliyorsunuz.

M-Pencil ise, daha önceki MateBook modellerinden de aşina olduğumuz ölçüde performanslı çalışıyor. Çift dokunma, 4096 basınç derecesi 2 ms gibi oldukça düşük bir gecikme süresine sahip olan kalem yoluyla çizim yeteneğinizi konuşturabilirsiniz. Tablette bunun için hazır uygulamalar da var. Ana sayfadan Stlilus klasörüne girdiğinizde, burada M-Pen Zone, Nebo ve MyScript Calculator gibi M-Pencil’ı kullanabileceğiniz uygulamaları görebilirsiniz.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirirsek Huawei MatePad Pro 10.4 (2022), fazlasıyla kullanışlı bir seçenek. İster tablet, ister tablet PC şeklinde kullanabileceğiniz, M-Pencil kalemiyle de çizim için ya da rahat not almak için kullanılabilecek etkili bir cihaz olmuş. HarmonyOS işletim sisteminin getirdiği diğer özelliklerle de kullanım alanı bir hayli geniş, teknik bileşenleriyle de performanslı çalışan bir model. Bu arada 2 farklı kapasite seçeneğiyle geliyor ve buna uygun fiyat seçenekleri ile sunuluyor. Elimizdeki 128 GB’lık modeli, yanında Sound Joy Bluetooth hoparlör hediyesiyle birlikte 5 bin 499 TL fiyatla satın alınabilecekken, 64 GB’lık seçenek ise daha uygun fiyatlı olarak 3 bin 99 TL’ye edinilebiliyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MatePad Pro 10.4 (2022)
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiHarmonyOS 2
İşlemciHUAWEI Kirin 710A
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu10 inç
Ekran Çözünürlüğü2000 x 1200 px
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera13 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDYok
HDMIYok
USBVar
Boyutlar155 x 245 x 7.4 mm
Ağırlık450 gr.