Huawei Matepad Pro 13.2 İnceleme

Huawei, MatePad serisinin amiral gemisi MatePad Pro 13.2 ile şimdiye kadar ürettiği en büyük ekranlı tabletini piyasaya sürdü. Bu dev ekranın altında canlı renklerden çok daha fazlası yatıyor. İşte tüm detaylarıyla Huawei MatePad Pro 13.2 incelemesi!

CHIP Online Notu 92
  • Boyutuna göre çok ince ve hafif
  • Canlı OLED panel
  • Ekran boyutu
  • Hızlı şarj
  • Ses kalitesi
  • Aksesuar desteği
  • Gbox ile Google uygulamalarına erişim
  • Yüksek fiyat
  • Kasası parmak izi tutuyor
Editörün Seçimi

Huawei, geçtiğimiz günlerde yeni ürünlerini tanıttığı İnovatif Ürünler Lansmanı’nı büyük bir katılımla gerçekleştirdi. Bizim de takip ettiğimiz bu lansmanda, tablette kağıt benzeri bir görsel deneyim sunan MatePad Air PaperMatte’yi, i9 işlemcili MateBook D 16 dizüstü bilgisayarını, kısa bir süre önce incelemesini sizlerle paylaştığımız kablosuz kulaklıklara farklı bir tasarım ve ergonomi kazandıran Huawei FreeClip kulaklığını ve bugün yakından bakacağımız, MatePad serisinin yeni amiral gemisi tablet bilgisayarı MatePad Pro 13.2’yi tanıttı.

Bugün lansmanın yıldızlarından MatePad Pro 13.2 konuğumuz. Bugün bu cihazın bizlere neler sunduğunu tüm detaylarıyla değerlendireceğiz. MatePad Pro 13.2, bir tablet görünümünde olsa da neredeyse bir dizüstü bilgisayar kadar yetenekli. O nedenle bu cihaza “tablet bilgisayar” demek gayet mümkün. Zira akıllı manyetik klavyesiyle birlikte kullanıldığında dışarıdan tıpkı bir dizüstü bilgisayar gibi görünmekle kalmıyor, işlevselliğiyle de üretkenlik için geniş seçenekler sunuyor. Ayrıca yeni Nearlink kalemi sayesinde mükemmel bir çizim deneyimi de vadediyor -ki Huawei’nin düzenlediği lansmanda, tanınan İllüstrasyon Sanatçısı Robin Yayla da sahne alarak MatePad Pro 13.2 ile ürettiği eserleri sahnede sergiledi ve deneyimlerini anlattı. Evet, bu cihazın gerçekten bahsedilecek çok fazla şeyi var; o nedenle çok fazla vakit kaybetmeden artık incelemeye başlayalım.

Huawei MatePad Pro 13.2 Tasarımı Nasıl?

Konu tasarım ve ergonomi olduğunda, Huawei’nin bu alanda cesur davrandığı bir gerçek. Bunun örneklerini daha önce pek çok cihazında gördük. En son örneklerden biri de yeni kablosuz kulaklığı Huawei FreeClip olmuştu. Benzer şekilde MatePad Pro 13.2’de de farklı şeyler ortaya koyan Huawei, yeni MatePad Pro’da da 13.2 inçlik devasa ekrana yer vermesine rağmen yalnızca 5.5 milimetre kalınlığında ve 580 gram ağırlığında bir tablete imza atmayı başarmış.

Mobilite göz önüne alındığında MatePad Pro 13.2’nin daha hafif olması adına ağırlıklı olarak plastik malzeme üzerine çalışan Huawei, tabletin çerçevelerini saf plastikten oluştururken arka kısımda metalik bir görünüme sahip nano ölçekli cam elyaf kullanılmış. Böylece gayet şık bir görünüm de elde edilmiş. Bu arada aklınızda soru işareti oluşmaması adına, bu cam elyafın darbeye ve çizilmelere karşı oldukça dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla burada Huawei, malzeme konusunda da ucuza kaçmamış. Tam aksine, kullanıcı deneyimi düşünülerek atılmış bir adım ve kullanım açısından fazlasıyla rahatlık sağlıyor. Ekran çerçeveleriyse bir tablet için oldukça minimalist ve bu, yüzde 94 gibi etkileyici bir ekran-gövde oranının yakalanmasına önayak oluyor.

Tabletin siyah ve yeşil olmak üzere 2 farklı renk seçeneği mevcut. Yeşil renkli model biraz daha lifestyle görünürken, siyah renkli olanı daha profesyonel bir havada. Bu arada tablette parmak izi sensörü yok ama bunu mazur görebiliriz. Zira Huawei, ToF derinlik algılama sensörleriyle ön kameraya güvenli bir yüz tanıma sistemi yerleştirmiş. Üstelik hiç abartmıyoruz; algılaması gerçekten hızlı ve düşük ışıkta bile çok iyi çalışıyor.

Kamera demişken MatePad 13.2’deki kameraların tümü bir tabletten beklenmeyecek ölçüde kaliteli. Ön tarafta 1 adet, arka taraftaysa biri normal diğeri ultra geniş açılı olmak üzere 2 adet UHD çözünürlüklü kamera var. Çevrim içi toplantılar veya görüntülü görüşmeler için fazlasıyla yeterliler -ki bu tür profesyonel amaçla geliştirilen bir tablet için aranan bileşenler. Görüntülü görüşmelerden konu açılmışken bir dipnot olarak; tablette bulunan mikrofonların dışarıdaki gürültüyü engelleme konusunda iyi iş çıkardığını da belirtelim. Yani ister toplantıda olun ister arkadaşınızla konuşuyor olun, gürültülü bir ortamdaysanız bu durumun pek sorun teşkil etmeyeceğinden emin olabilirsiniz.

Önemli Bileşenler: Akıllı Manyetik Klavye ve 3. Nesil M-Pencil

Şimdi MatePad Pro 13.2’nin kullanımında ve özellikle iş süreçlerinde büyük yardımcı olacak ekipmanları olan Akıllı Manyetik Klavye ve 3’üncü Nesil M-Pencil’a gelelim. Bu aksesuarlar, bu tablette kullanım deneyimini artıran önemli etmenler. İlk olarak kaleme bakarsak, tabletin sağ üst kenarına manyetik olarak bağlandığını ve burada şarj olduğuyla sözü açabiliriz. Basınç hassasiyeti 10.000 seviyesiyle oldukça etkileyici bir kullanım deneyimi sunuyor. Bu özellikle önceki neslin basınç seviyesinin 4096 olduğunu düşünürsek, neredeyse 2 katından fazla bir hassasiyet demek.

Kalemin bir diğer önemli özelliğiyse Nearlink teknolojisini barındırması. Nearlink, Bluetooth ve Wi-Fi'ya göre daha hızlı veri iletimi, daha geniş kapsama alanı, daha yüksek cihaz bağlantısı gibi birçok avantaj sunan bir teknoloji. Dahası, bu teknoloji ekrandaki her vuruşa anında yanıt vermeyi iyileştirdiğinden dolayı daha akıcı bir kullanım sağlıyor. Yazım noktasında sağladığı hissiyatla çok beğendiğimizi söyleyebiliriz. Diğer taraftan yaratıcı işlerle uğraşanlar için şahane bir eküri olacaktır. Bizim ne yazık ki çizim yeteneklerimiz çok iyi olmadığı için bu konuda çok fazla yorum yapamıyoruz ve burada sözü İllüstrasyon Sanatçısı Robin Yayla’ya bırakıyoruz. Robin Yayla’nın MatePad Pro 13.2 ile yaptığı çizimlerini, videonun açıklama kısmında bulacağınız Huawei’nin İnovatif Ürünler Lansmanı videosunda görebilirsiniz.

Akıllı Manyetik Klavye ise 2 parçadan oluşuyor. Parçaların biri hem arka kapak hem de destek ayağı işlevi görürken, diğeri kablosuz olarak bağlanan touchpad’li bir manyetik klavye. Klavyede uzanan tuşların basım hissi tatmin edici. Ayrıca üzerinde genişçe yer alan touchpad’in bulunması büyük kolaylık sağlıyor. Bu sayede tableti dizüstü bilgisayar gibi kullanabiliyorsunuz.

Huawei MatePad Pro 13.2 Ekran Özellikleri

MatePad Pro, bizleri 13.2 inçlik devasa bir OLED ekranla karşılıyor. Bu ekran, 3:2 en-boy oranı, 2880x1920 piksel çözünürlüğü ve canlı renkleriyle tableti gerçekten muazzam bir multimedya aracına dönüştürmüş. Çözünürlüğün yanına 144 Hz yenileme hızını da eklediğimizde her şey keskin, pürüzsüz ve akıcı görünüyor. Parlaklık konusundaysa 1000 nit ile her türlü ışık koşuluna ayak uydurabilecek seviyede.

Bununla birlikte ekran, DCI-P3 renk gamının yüzde 100’ünü kapsıyor. Bu anlamda da tasarımcıları ve işin profesyonellerini fazlasıyla memnun edecektir kanaatindeyiz. Ayrıca Netflix ve Prime Video gibi platformlarda HDR içerikleri izlerken de büyük keyif veriyor. Ek olarak Huawei, tabletin sağladığı seyir zevkini daha da artırması açısından diye 4 bas, 2 tiz olmak üzere toplamda 6 adet hoparlörü tablete eklemiş. Zaten Huawei’nin ses konusunda ne kadar başarılı işler yaptığınız hepimiz biliyoruz; buna dizüstü bilgisayarlarında defalarca şahit olduk. MatePad Pro 13.2’de de aynı durum söz konusu. Ses seviyesi bir hayli yüksek ve netlik bakımından bir tablette karşılaştığımız en iyi ses sistemlerinden birine sahip.

Diğer taraftan, ekranıyla bu kadar güzel görüntü sağlayan tabletin göz sağlığını da ihmal etmediğinin altını çizmek lazım. Zira tablet, donanım düzeyinde mavi ışık emisyonunu azaltma özelliğine sahip TÜV Rheinland Göz Konforu 3.0 sertifikasına sahip. Yani ekranda renk doğruluğunu etkilemeden veya sarı bir renk tonu oluşturmadan yayılan zararlı mavi ışık azaltılmış durumda.

Genel olarak MatePad Pro 13.2’nin ekranıyla gayet başarılı görselliğe ev sahipliği yaptığını ve ister günlük kullanıcı olun, ister profesyonel düzeyde kullanmak için tercih edin, beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Huawei MatePad Pro 13.2 Teknik Detaylar ve Performans

Şimdi biraz da teknik tarafı ve işlem performansını konuşalım. Huawei, bu tablette Huawei Mate 60 Pro amiral gemisi akıllı telefonuna güç veren Kirin 9000S işlemcisini kullanmış. Bu işlemci oldukça yetenekli ve perfomanslı olmasıyla bilinirken, tablete de büyük katkı sağlıyor. 7 nm fabrikasyon sürecinin eseri olan bu işlemci 8 çekirdekli yapıda tasarlanmış ve içeriğinde 2.62 GHz Taishan Big, 2.15 GHz Taishan Mid ve 1.53GHz Cortex-A510 çekirdeklerini taşıyor. Yine GPU, yani grafik işlemci sekmesinde Maleoon 910 MP4 barındırıyor. Böylece yoğun güç gerektiren uygulamalar ve grafik tarafında yeterli destek fazlasıyla sağlanıyor.

Diğer yandan RAM hanesine baktığımızda, burda 12 GB kapasitesinde RAM kullanıldığını görüyoruz. Bunun desteğiyle de birlikte tablet gerek oyunlarda gerekse çoklu görevlerde akıcı ve sorunsuz bir performans sunuyor. Öyle ki, en yüksek grafik ayarlarında denediğimiz hiçbir oyunda donma veya kasma gibi sorunlarla karşılaşmadık. Özellikle Genshin Impact ve Diablo Immortal gibi donanım canavarı oyunlarda işlemcinin sınırlarını epey bir zorlasak da sonuçlar fazlasıyla tatmin ediciydi. Üstelik yoğun yük altında dahi tablette neredeyse hiç ısınma olmuyor. Bu da çok önemli bir kulvar. Bu da uzun soluklu çalışmaya pozitif katkı sağlıyor. Öte yandan RAM’in bol miktarda olmasından dolayı günlük kullanımda çoklu görevlerde de yine tabletin sınırlarını zorlamayı denedik. Ancak bir yandan Youtube’dan yüksek çözünürlüklü video izlerken diğer yandan pek çok browser sekmesinin açık olduğu senaryoda da herhangi bir performans kaybı gözlemlemedik ki, bu tabletlerde sık karşılaştığımız bir durum değil.

Bunların yanı sıra MatePad Pro 13.2, 256 GB’lık geniş bir depolalama alanı sunuyor. Ek olarak seçebileceğiniz 512 GB’lık bir varyantı da mevcut. Bununla birlikte işlerinizin yarım kalmaması adına Huawei, tableti 10.100 mAh’lik çift hücreli batarya ile güçlendirmiş. Pil tamamen doluyken yoğun şekilde kullandığımızda yaklaşık 10 saatlik bir kullanım süresi elde ettik. Doğrusunu söylemek gerekirse böyle büyük bir ekran için pil performansı gerçekten fazlasıyla iyi durumda. Ayrıca kutudan çıkan 88W’lık şarj cihazı ile pil tam kapasiteye 1 saatte ulaşıyor. Eğer tamamen doldurmaya vaktiniz yoksa da yüzde 50’ye ulaşması sadece 25-30 dakika civarı sürüyor.

Huawei MatePad Pro 13.2 Yazılım ve Kullanım Deneyimi

Hatırlarsanız incelemenin başında MatePad Pro 13.2’nin bir dizüstü bilgisayar kadar yetenekli olduğunu söylemiştik. Bunun manyetik klavye dışında en büyük sebebi Huawei’nin sunduğu yazılım desteği. Bu noktada Huawei’yi gerçekten takdir etmek lazım, zira ABD ambargosuna rağmen kullanıcılarına rahat bir kullanım sağlamak için elinden gelen her şeyi fazlasıyla yapıyor. HarmonyOS 4.0 arayüzüyle gelen tablete kendi uygulama mağazası AppGallery üzerinden Google dahil tüm uygulamaları yükleyebilmek mümkün -ki bunu daha önce defalarca kez anlattık. Aslında çok kolay. Bunun için tek yapmanız gereken GBox’ı yüklemek ve ardından indirmek istediğiniz uygulamayı mağazadan seçmek. Gerisi de çok kolay; mağaza sizi Gbox’a yönlendiriyor ve seçtiğiniz uygulamayı yükleyerek anında çalıştırabiliyorsunuz.

MatePad Pro 13.2’nin bilgisayar benzeri bir kullanım sunmasını sağlayan en önemli özelliklerse Çoklu Pencere ve SuperHub gibi akıllı özellikler. Ekranın sol veya sağ kenarından içeri doğru kaydırarak erişebildiğimiz Çoklu Pencere özelliği, ekranı ikiye bölerek aynı anda 2 uygulamayı kullanmaya imkan tanıyor. Böylece bir yandan not alırken, bir yandan da video izleyebiliyoruz. Veya bir uygulamanın ekranın tamamını kaplamasını istemiyorsanız, Kayan Pencere özelliği sayesinde uygulamayı küçük bir pencere olarak kullanabiliyorsunuz.

Bir diğer önemli özellikse SuperHub. Bunun sayesinde de uygulamalar ve cihazlar arasında çok kolay bir şekilde veri ve dosya aktarımı gerçekleştirebiliyoruz. Tek yapmamız gereken metinlere, resimlere veya videolara uzun süre basılı tutmak ve sağ üst köşedeki SuperHub deposuna atmak. Sonrasında tek bir sürükleme hareketiyle hepsi istenilen yere yapıştırılabiliyor.

Bunlara ek olarak bir bilgisayarda ihtiyacınız olan her uygulama AppGallery’de pek tabii mevcut. Çeşitli ofis uygulamaları, çizim uygulamaları, fotoğraf veya video düzenleme uygulamaları ne ararsanız var. Huawei yaratıcılık açısından geniş bir uygulama yelpazesi sunuyor. Menüdeki “M-Pen Zone” kısmına girdiğinizde karşınıza kalemle uyumlu olan uygulamaların bir listesi çıkıyor. Burada not almaktan iş planı oluşturabileceğiniz veya tasarım yapabileceğiniz uygulamalara kadar birçok seçenek var. Ancak not almak için kullanabileceğiniz en iyi uygulama kesinlikle Huawei’nin “HiNote” formatını kullanan kendi geliştirdiği “Notlar” uygulaması. Bu formatta oluşturulan notların avantajıysa paylaşıldıktan sonra doğrudan düzenlemeye ve yeniden oluşturmaya izin vermesi. Bildiğiniz gibi PDF veya görsel olarak oluşturduğunuz notlarda böyle bir imkanınız yok. Ancak HiNote formatı sayesinde iş arkadaşlarınızla not paylaşımı yaparak kolayca düzenleme yapabilmek mümkün.

Sonuç

Genel olarak baktığımızda, MatePad Pro 13.2 sahip olduğu özellikleriyle bir tabletten daha fazlası olduğunu gerçekten deneyim noktasında da gösteriyor. 13.2 inçlik dev ekranı, kullanışlı aksesuarları ve üretkenlik noktasında sunduğu yazılım desteğiyle geniş bir kullanım alanı sağlıyor. MatePad Pro 13.2‘yi pek çok noktadan değerlendirdik, peki, fiyatı ne kadar? Huawei MatePad Pro 13.2, 29.999 TL fiyatla satın alınabiliyor. Diğer taraftan 512 GB depolama alanını seçerseniz bu fiyat 32.999 TL’ye yükseliyor. Ancak size iyi bir haberimiz var; eğer tableti Huawei’nin online mağazasından satın alırsanız 3’üncü Nesil M-Pencil ve Akıllı Manyetik Klavye hediye olarak veriliyor; üstelik 6 ay ekran hasarı garantisi ile. Bu anlamda avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Aşağıya ulaşabileceğiniz linkeri bırakıyoruz, oradan da bakarsınız.

  • MatePad Pro 13.2 hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Huawei İnovatif Ürünler Lansmanı'nı buradan izleyebilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Matepad Pro 13.2
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
92
İşletim SistemiHarmonyOS 4
İşlemciKirin 9000S
İşlemci Hızı2 GHz
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiFlexible OLED
Ekran Boyutu13 inç
Ekran Çözünürlüğü2880 x 1920 px
Bellek (RAM)12 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera13 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDYok
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi10100 mAH
Ağırlık580 gr.