Huawei nova 9 SE İnceleme

nova 9 SE, orta - üst segmentte satışa çıkan yeni akıllı telefonlar arasına oldukça rekabetçi diyebileceğimiz bir fiyatla girmesiyle dikkat çekiyor.

CHIP Online Notu 90
  • Şık tasarım
  • 90Hz iyi görüntü üreten ekran
  • 108 MP kamera
  • İyi performans
  • Uzun pil ömrü ve hızlı şarj
  • Kamera yetenekleri
  • 66W SuperCharge
  • Kutu içeriği

Orta – üst segmentin premium modelleri arasına giren, tasarımıyla olduğu gibi az sonra bahsedeceğimiz kamera ve teknik kadrosuyla da bunu pekiştiren bir telefon olan nova 9 SE, şu an bu segmentte satışa çıkan yeni akıllı telefonlar arasına oldukça rekabetçi diyebileceğimiz bir fiyatla girmesiyle dikkat çeken bir model oluyor.

Huawei nova 9 SE Kamera Özellikleri

Öncelikle bu telefonu sizlerle kameralarıyla incelemeye başlayalım, zira bu kamera bloğu fazlasıyla dikkat çekici duruyor. Bunun başlıca sebebi, nova 9 SE’nin Huawei’nin 108 MP çözünürlüğünde kameraya yer verdiği ilk akıllı telefon olması. Böylece farklılık yaratan ve bunu az sonra yakından bakacağımız kamera çekimlerine de yansıtan nova 9 SE, öte yandan kamera bloğu tasarımıyla da amiral gemisi görünümü içeriyor. Huawei P50 Pro incelememizi izlediyseniz, orada da görmüşsünüzdür; Huawei P50 Pro’nun da kameraları benzer tasarım şekliyle karşımıza çıkmıştı; Huawei nova 9 SE de bu anlamda ona oldukça yakın duruyor. Sadece kamera bloğunun şık tasarımı ile değil elbette, özellikleriyle de bunu destekliyor.

Huawei nova 9 SE, bu blokta 4 kameraya ev sahipliği yapıyor. Bunlardan üstteki daire şeklindeki bölüm ana kamera, alttaki daire ise ultra geniş açılı kameraya ayrılmış durumda. Telefonun ana kamerası 108 MP çözünürlüğüne sahip. f/1.9 diyafram açıklığında ve 1/1.52” ile 0.7 mikrometrelik lense sahip olan bu kamera faz algılamalı otofokusu da kullanıyor. Ana kamerada gyro-EIS desteğinin de bulunması sayesinde Full HD çözünürlüğünde videolar çekebiliyorsunuz. Altta yer alan ultra geniş açılı kamera ise 8 MP çözünürlüğünde ve 112 derecelik çekimler yapabiliyor. Bu kameranın da yine f/2.2 diyafram açıklığına sahip olduğunu söyleyelim.

Kamera bloğundaki 2 dairenin arasında ise diğer 2 kamera ve LED flaş konumlandırılmış. Buradaki kameralar, portre modunda çekeceğiniz fotoğraflara derinlik katması açısından derinlik sensörü ile yakın plan çekeceğiniz fotoğraflarda size yardımcı olacak makro kamera oluyor. Her 2’si de 2 MP çözünürlüğe sahip olurken, yine her 2’sinin de diyafram açıklığı f/2.4 seviyesinde.

Bu 4 kamera arasında değişikliği kamera arayüzünden kolayca yapabiliyorsunuz. Ayrıca 8x’e kadar zum yapabilme olanağınız var. Öte yandan arayüzde kameralardan faydalayabileceğiniz daha pek çok mod yer alıyor. Yukarıda AI, yani yapay zeka modunu görebiliyor, HDR modunu açıp kapatabiliyorsunuz. Öte yandan daha profesyonel çekimler için Pro modu, hızlandırılmış çekim modu, panorama modu gibi seçenekleriniz var. Bu arada telefondaki ana kameranın 108 MP çekim özelliğinden faydalanmanız için de yine arayüzdeki Yüksek Çözünürlük moduna geçiş yapmanız gerektiğini söyleyelim.

Huawei nova 9 SE Kamera Performansı Nasıl?

Huawei nova 9 SE’nin kameralarıyla yaptığımız çekimler gayet etkili sonuçlar üretti. Özellikle XD Fusion motoru destekli 108 MP ana kamera ile gün ışığında yapacağınız çekimlerden fazlasıyla keyif alacaksınız. 1x ve 2x yapılan çekimlerde kontrast ve iyi keskinlik sağlayan telefon, ultra geniş kamera ile yapacağınız çekimlerde de iyi renk doğruluğu sağlayabiliyor.

Benzer sonuçları makro modunda da elde edebiliyorsunuz. Odaklama performansını beğendiğimiz makro kameranın yanında derinlik sensörü de portre modunda yapacağınız çekimlerde iyi iş çıkartıyor. Böylece kenarları iyi kesilmiş, arka plan bulanıklığı gayet yumuşak tutulmuş fotoğraflara imza atabiliyor.

nova 9 SE’nin Gece modu da bulunuyor. Huawei, zaten düşük ışık koşullarında fotoğraf çekimi dendiğinde akla gelen ilk marka olurken, nova 9 SE de bundan faydalanan bir telefon olmuş. Bunda da yine 1x ve 2x modlarında yapacağınız çekimlerde detay seviyesi zengin ve renk doğruluğu açısından makul fotoğraflar elde edebiliyorsunuz.

nova 9 SE’nin ön kamerasına geldiğimizde, burada karşımıza 16 MP ölçüsünde bir kamera çıkıyor. f/2.2 diyafram açıklığına sahip 22 mm’lik bu lens, güzel özçekimler yapabildiği gibi, Full HD çözünürlüğünde video kaydetmenizi sağlıyor. Bu arada bu kameranın 90 derecelik açıyla çekim yaptığını da söyleyelim.

nova 9 SE, sosyal medyaya dijital içerik üretenler için güzel ve eğlenceli uygulamalara sahip. Telefonun hem ön hem arka kameralarıyla ayını anda çekim yapabilmeniz mümkün. İkili Görünüm adındaki modu seçtiğinizde ön ve arka kameralar ile bölünmüş çekim ve resim içinde resim modlarında video çekimi yapabiliyorsunuz. Yine bu modda 5x’e kadar zum yapma olanağınız da var.

Öte yandan çektiğiniz bu görüntüleri telefonda düzenlemeniz de mümkün. AppGallery’den indirebileceğiniz Petal Klip isimli uygulama üzerinden müzik ekleme, çıkarma ve efekt ekleme gibi profesyonel düzenlemelerde bulunabiliyorsunuz.

Huawei nova 9 SE Tasarımı Nasıl?

Evet, nova 9 SE’yi ilk adımda kameralarıyla tanıdık, şimdi ise şık tasarımına gelelim. Çünkü telefon gerçekten de çok güzel görünüyor. 7.94 mm gibi oldukça ince bir profile sahip olan telefonun arka yüzeyi Kristal Mavisi rengiyle göze hoş gelirken, burada aynalı bir malzeme kullanılmış. Böylece görsel zenginliğini artırıyor telefon. Ön taraftan düz, arka panelden ise kenarlara doğru kavisli yapıya bürünen nova 9 SE’nin arka yüzeyi tamamen cam malzemeden oluşuyor. nova 9 SE’nin kutusunda silikon kılıf da mevcut. Böylece telefona ekstra koruma getirebiliyorsunuz. Telefonun ekranı da düşme ve çizilmelere karşı korumalı olsun diye Huawei, bu telefonun ekranına ekran koruma filmi uygulamış. Bunlar telefona puan getiren önemli detaylar oluyor.

nova 9 SE’nin sağ kenarında parmak izi sensörü bulunuyor. Tam baş parmağının altına gelen bu sensör oldukça akıcı çalışabiliyor. Elbette bu sensör aynı zamanda güç tuşu görevi görüyor ve böylece buraya dokunduğunuzda telefonun ekranı hızlıca açılıyor. Diğer bir biyometrik yöntem ise elbette yüz tanıma. Ön kamera yoluyla yüzünüzü de telefona tanıtabiliyorsunuz.

nova 9 SE’nin ses butonları parmak izi sensörünün üzerindeyken, SIM kart çekmecesi üst kenarda yer alıyor. Bu çekmecede ayrıca microSD kart yuvası da var. Böylece telefonun hafızasını fiziksel olarak artırabiliyorsunuz. Alt kenara geldiğimizde ise burada da USB-C portu ile hoparlör mazgalını görüyoruz.

Huawei nova 9 SE Ekran Özellikleri

nova 9 SE, multimedya kullanımları için gayet uygun yapıda bir telefon. Ekranı oldukça geniş, 6.78 inç büyüklüğünde. 1.05 mm’lik ultra ince çerçeveli olan bu ekran böylece tam ekran görüntü deneyimi almanızı sağlayacak. Ekran gerçekten de güzel görünüyor. Huawei, bu modelinde IPS LCD panel kullanırken, çözünürlüğü de yüksek tutmuş. 1080x2388 piksel, yani Full HD+ çözünürlüğünde görüntü üretebilen ekranın renk doğruluğu da gayet iyi seviyede. P3 renk gamı desteği sunan telefon, böylece yüzde 25 daha iyi renk gösteriminde bulunuyor. Bu anlamda renklerin canlılığı ve doğruluğundan mutlu olmanızı sağlayacak kanaatindeyiz.

Öte yandan telefonun ekranı 90Hz tazeleme hızına sahip. Böylece genel kullanımda olduğu gibi oyunlarda da akıcı bir görsellik sağlayabiliyorsunuz. Telefonu kutusundan çıkarttığınızda ekranı varsayılan olarak dinamik modda çalışıyor. Bunu özelleştirmeniz elinizde. Ayarlar’dan ulaşabileceğiniz Ekran ve Parlaklık kısmından Ekran Yenileme Hızına geldiğinizde, burada ekran tazeleme hızının Dinamik, Yüksek ve Standart şeklinde 3 mod halinde sunulduğunu göreceksiniz. Böylece ekranı direkt olarak 90Hz ya da Standart modda 60Hz çalıştırabilir veya yineleme hızının ekrandaki içeriğe göre otomatik ayarlanabilmesi için Dinamik modda bırakabilirsiniz.

nova 9 SE’nin ekranıyla ilgili daha pek çok ayar burada mevcut. Renk modunu ve sıcaklığını değiştirebilir, Koyu Mod, Göz Konforu Modu ve eKitap Modu gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Bu arada nova 9 SE’nin Kontrol Paneli de oldukça zengin. Bunun arkasında ise kuşkusuz telefonda kullanılan yazılım var. nova 9 SE, EMUI 12 yazılımını kullanıyor. Oldukça sade ve kullanışlı özelliklere sahip bir şekilde tasarlanan EMUI 12, kısa bir süre önce incelediğimiz Huawei P50 Pro ve Huawei P50 Pocket’ta da mevcut durumdaydı hatırlarsanız.

nova 9 SE’nin ekranını sol taraftan çektiğinizde bildirimlere, sağ taraftan çektiğinizde ise Kontrol Paneli’ne erişebiliyorsunuz. Burada hızlı erişebileceğiniz seçenekler var. Bunlardan biri de Device+ isimli modül. Device+ sayesinde kolayca çevredeki diğer Huawei cihazları görebiliyor, bir tıkla telefona bağlayabiliyorsunuz. Böylece Huawei akıllı saat, bileklik, kulaklık gibi diğer cihazlarınızı kolayca telefona bağlamanız mümkün.

Huawei nova 9 SE Özellikleri Neler?

Şimdi yavaş yavaş nova 9 SE’nin teknik özelliklerine ve performansına gelelim. Huawei, nova 9 SE’de kullanılan Qualcomm’un orta segment için yeni işlemcilerinden olan Snapdragon 680; 2.4 GHz saat hızına kadar Kryo 265 Gold performans odaklı çekirdeklerin yanı sıra 1.9 GHz frekanslı verimlilik odaklı Kryo 265 Silver çekirdeklerine ev sahipliği yapıyor. Grafik tarafında ise Adreno 610 ünitesini bulunduruyor. 6 nm fabrikasyon sürecinin eseri olan bu işlemcide yer alan önemli özelliklerden biri ise Quick Charge 3.0 teknolojisi. Bundan nova 9 SE fazlasıyla yararlanıyor. Zira telefonu şarj etmek oldukça kısa sürüyor. Kutusu içinde yer alan 66W gücünde SuperCharge adaptörü ile yalnızca 38 dakika içinde tam kapasite şarj edebiliyorsunuz nova 9 SE’yi. Bu yönüyle oldukça etkilendiğimizi söylememiz lazım, zira böylece şarjı bitse bile sadece birkaç dakikada şarj ederek günü kurtarabiliyorsunuz. Kaldı ki telefonun 4000 mAh kapasitesindeki bataryası ılımlı kullanımda 2 günlük performans gösterebiliyor. Normal kullanımlarda ise günü rahat çıkartabilirsiniz.

nova 9 SE’de kullanılan Snapdragon 680 işlemci oldukça iyi bir performans gösteriyor. Ekranlar arası geçişler olduğu gibi uygulamalar arasında da hızlıca geçiş sağlayabilen telefon gerek uygulama gerek oyun noktasında da memnun edici sonuçlar ortaya koyuyor. Performans konusunda bu telefonla herhangi bir sorun yaşamayacaksınız. Bunu destekleyen diğer etken ise RAM kapasitesi. nova 9 SE’de 8 GB kapasitesinde RAM kullanılmış durumda. Böylece gerekli RAM ihtiyacı karşılanmış.

nova 9 SE’nin depolama alanı 128 GB olurken, az önce de söylediğimiz gibi bu alanı fiziksel olarak microSD kart yoluyla genişletebiliyorsunuz. Böylece bu konuda da herhangi bir sorun yok. Artık microSD kart desteğini bulundurmayan telefonlara kıyasla önemli bir avantaj.

Bu arada Huawei bu telefona, iyi performans göstermesi için soğutmaya yardımcı olması açısından grafen ısı dağıtma sistemi yerleştirmiş. Bu sayede de ortaya ısınmayan bir model çıkmış. Bu, yoğun kullanımlarda telefonun performansının düşmesini engelleyen önemli bir adım olurken, nova 9 SE’nin yüzde 30 oranında daha serin çalışabilmesini sağlıyor.

Sonuç

Sonuç olarak değerlendirdiğimizde, nova 9 SE, şu an sahip olduğu donanımıyla aynı özelliklere sahip benzer telefonlardan daha iyi performans ortaya koyan bir model oluyor. Göz alıcı tasarımı, güzel görüntü sağlayan ekranı, uzun pil ömrü ile yüksek hızda şarj yeteneği, kameralarının iyi performans göstermesi ile birlikte keyifle kullanılacak bir telefon olmuş. O anlamda eğer şu sıralar yeni ve iyi bir akıllı telefon modeli arıyorsanız, yakından değerlendirebilirsiniz. nova 9 SE’nin fiyatının da şu an avantajlı dönem kapsamında 6 bin 999 TL olduğunu söyleyelim. Ayrıca pakete yine avantajlı fiyatlarla Band 6, FreeBuds Pro ve Watch GT2 Pro’yu da dahil edebiliyorsunuz. Bunun için Huawei Online Mağazası’nı ziyaret etmenizi öneririz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei nova 9 SE
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiEMUI 12
İşlemciQualcomm Snapdragon 680
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.4 - 1.9 GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2388 px
Grafik İşlemciAdreno 610
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera108 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Arka Kamera (4)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi4000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 164 x 7.9 mm
Ağırlık164 gr.