Intel Core i9-13900K İnceleme

Intel’in merakla beklenen amiral gemisi işlemcisi Core i9-13900K’yı satın almak mantıklı mı? Core i9-13900K özellikleri neler, ne gibi farklar getiriyor ve AMD Ryzen 9 7950X karşısında nasıl performans gösteriyor? İşte tüm detayları, testleri ve karşılaştırma tablolarıyla Core i9-13900K incelemesi!

CHIP Online Notu 96
  • Hem tek çekirdekli hem de çok çekirdekli iş yükü performansı
  • Üst düzey oyun performansı
  • Fiyat avantajı
  • Ortalama güç tüketimi şaşırtıcı derecede düşük
  • Maksimum yükte sıcak çalışıyor
Editörün Seçimi

İşlemci tarafında işler yeniden kızışmış durumda. Bir yanda AMD sürekli vites artırırken, diğer yanda Intel ise alanındaki liderliğini korumak ve sürdürmek istiyor. Valla açıkçası bu rekabette AMD olmak bazen gerçekten acı veriyor olmalı.

Zira Kırmızı Takım, 1960'ların sonlarında, o zamanki Fairchild Semiconductor firmasından ayrılan çalışanlar tarafından kurulduğundan beri maalesef bu yarışı geriden takip etmek durumunda kaldı. Ancak zaman zaman güzel atakta bulunmadılar da değil doğrusu.

CPU pazarının bir kısmını da ele geçirmeyi başardı ve bugün bildiğimiz ve sevdiğimiz ürün serileri de oradan genişledi: Athlon, Bulldozer ve daha sonra Ryzen.

AMD'nin yeni 'Zen 4' CPU'larının yakın zamanda piyasaya sürülmesi, mikroişlemci pazarının için bir dönüm noktası olabilir gibi görünüyordu. Hem Ryzen 9 7950X'e hem de ana akım Ryzen 7 7700X performansıyla gerçekten memnun ediciydi.

Ancak Intel tabii ki yine burada. Intel Core i9-13900K burada ve tahtı kimseye kaptırmaya niyetli değil.

Evet, Intel'in 13’üncü nesil 'Raptor Lake' CPU'ları bir süre önce geldi ve biz de bir süredir test ediyoruz. Selef işlemci Core i9-12900K ile karşılaştırıldığında performansta nesilsel bir sıçrama kadar büyük değil, ancak AMD'nin en iyi yongalarını geride bırakmak için yeterli.

Temelde söyleyeceğimiz şey, Core i9-13900K'nın en güçlü işlemciler listemizin en üstünde yer aldığı olacak. Bu CPU, tek ve çok çekirdekli iş yüklerinde sınıfının en iyi performansını sunarak oyunlardan iş platformlarına kadar her alanda üstünlük sağlıyor.

Intel Core i9-13900K test sonuçlarını ve karşılaştırma tablolarını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Pek tabii ki yeni bir CPU'yu incelerken çok sayıda test yapıyoruz: Oyunlar, sentetik kıyaslamalar, render testleri, güç ve termal izleme gibi tablolar ekranlarınıza gelecek. Ancak size test sonuçlarıyla dolu tabloların hepsini göstermeyeceğiz, ancak şunu söyleyebiliriz. Yaptığımız 24 ortalama test sonucunun 6’sı hariç hepsinde Core i9-13900K, Ryzen 9 7950X'i geride bırakmayı başarıyor.

13900K yaptığımız tüm testlerde, selef modele göre ortalama yüzde 25 daha iyi performans gösterdi ki bu, fiyatın da selefine kıyasla değişmediği düşünüldüğünde Intel'in sadece 1 yıl içinde yaptığı inanılmaz bir sıçrama. Daha da önemlisi, AMD’yi de bu alanda yakalamış olması büyük hamle. Fiyat olarak baktığınızda Ryzen 9 7950X ile neredeyse aynı fiyattalar. Bu anlamda bu işlemcinin şimdiye kadar üretilmiş en iyi tüketici masaüstü işlemcilerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Eğer iyi bir masaüstü bilgisayar toplamayı düşünüyorsanız 13900K’yı listenizin tepesine rahatlıkla yazabilirsiniz.

Intel'in lehine olan bir diğer nokta ise yeni Ryzen çipinin aksine 13900K'nın -ve Intel'in diğer tüm 13’üncü nesil masaüstü CPU'larının- başka yeni bileşene ihtiyaç duymamasıdır -en azından 12’inci nesil bir çipten yükseltme yapıyorsanız. Bu işlemci, Intel’in 12’inci nesil CPU soketi olan LGA-1700’ü kullanıyor. Bu da daha bu işlemciye sahip bir bilgisayarı yükseltiyorsanız yeni bir anakarta ihtiyacınız olacağı anlamına geliyor.

İşin bir başka iyi tarafı, mutlaka yeni bellek satın almanız da gerekmeyecek. DDR4 veya DDR5 RAM yuvalarına sahip LGA-1700 anakartlar kullanabilirsiniz; i9-13900K her 2 bellek türünü de destekliyor, bu da yeni DDR5 kitleri hala oldukça pahalı olduğu için işleri kolaylaştırıyor. Ancak belki yeni bir soğutucuya ihtiyacınız olabilir, zira 13900K ile birlikte gelen bir stok soğutucu yok. Bu nedenle LGA-1700 soketiyle uyumlu bir soğutucuya ihtiyacınız olacak.

Şimdi biraz teknik tarafa gelmeye başlayalım. Intel'in 12’inci nesil 'Alder Lake' işlemcileri, i9-13900K ile aynı 10nm süreci kullanılarak üretilmişti ve en önemlisi yeni 'big.LITTLE' mikro mimarisi olmak üzere yeni bir dizi özelliği beraberinde getirmişti. Bu mimari, daha önce ARM çiplerinde görülen bir tasarım tercihi olarak CPU kalıbındaki çekirdeklerin performans ve verimlilik çekirdeklerine bölmüştü.

big.LITTLE'a aşina değilseniz, bunun temel anlamının, performans odaklı çekirdeklerin işlemciye verilen işin büyük kısmını üstlenirken, daha az güçlü verimlilik çekirdeklerinin de genel güç tüketimini azaltmak için arka plan görevleriyle ilgilenmesi olduğunu söyleyelim.

Intel'in mimarisinde, yalnızca performans çekirdekleri, çekirdek başına mevcut CPU iş parçacığı sayısını 2 katına çıkaran hyperthreading teknolojisini kullanıyor. Yani 8 performans (P) çekirdeği ve 16 verimlilik (E) çekirdeği ile i9-13900K toplam 24 çekirdekli bir işlemci olurken ayrıca 32 iş parçacığına da ev sahipliği yapıyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, önceki nesil 12900K'da 8 performans çekirdeği ve 8 verimlilik çekirdeği vardı ve bu da ona 24 iş parçacığı sağlıyordu. Rakip Ryzen 9 7950X’e baktığımızda ise 16 normal çekirdeğe sahip olduğunu ve 32 iş parçacığı içerdiğini görüyoruz.

Pratik açıdan baktığımızda, daha fazla verimlilik çekirdeği eklemek 2 anlama geliyor: Bunlardan birincisi, 13900K daha düşük saat hızına sahip ve günlük kullanım için selefinden ortalama olarak daha az güce ihtiyaç duyuyor, ancak saat frekansı ve güç çekimi maksimum CPU yükünde 12900K'dan daha yüksek. İkincisi ve daha da önemlisi ise, çok çekirdekli performans kesinlikle tavan yapmış durumda. Bunu zaten test sonuçlarında göreceğiz.

Diğer özellikler açısından 13900K, 12’inci nesil ile neredeyse birebir eşleşiyor. Hız aşırtma için kilidi açılmış durumda -ki adındaki 'K' ibaresi de bunu gösteriyor. Az önce de belirttiğimiz gibi hem DDR4 hem de DDR5 bellek ile birlikte PCIe 5.0'ı destekliyor. Intel Turbo Boost'tan AVX2 komut setine kadar Intel'in önceki nesil Core işlemcilere yerleştirdiği tüm şık özelliklerden de faydalanabiliyor.

Hatta aynı entegre grafiklere, Intel UHD Graphics 770'e sahip durumda, ancak bundan tabii ki oyun performansı konusunda çok fazla bir şey beklemeyin. Standart bilgisayar işlerini 8K'ya kadar çözünürlüklerinde çalıştırabilir, ancak oyun oynamak veya herhangi bir zorlu grafik yazılımı için kullanmayacaksınız bunu. Öte yandan bu işlemciyi alacak bütçeniz varsa zaten yanına iyi bir ekran kartı da alabilirsiniz diye düşünüyoruz.

Evet, buraya kadar tamamsak şimdi test tablolarına geçmeye başlayalım. 13900K’yı pek çok testte değerlendirdik. PC Mark’tan kreafif uygulamalara, oyun performansından pek çok testte oldukça yorduk. Birkaç test dışında Ryzen 9 7950X’e göz açtırmadığını söyleyebiliriz. İşlemcinin tek çekirdek performansı yüksek, ancak çoklu çekirdek performansı pek tabii ki çok daha yüksek ve işini iyi yapıyor. Şimdi bu testlerin sonuçlarını da sizlerle paylaşalım.

Intel Core i9-13900K test sonuçlarını ve karşılaştırma tablolarını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Sonuç

Evet, test sonuçları da bu şekilde. Genel olarak baktığımızda Intel Core i9-13900K’nın oyunlardan sentetik kıyaslamalara kadar her alanda AMD'ye göz açtırmayan bir canavar olduğunu söylemek hiç de zor değil. Ayrıca parasının karşılığını çok daha iyi verdiği açık. Şu an Intel Core i9-13900K’yı piyasada 13 bin TL dolaylarında bulabiliyorsunuz ki sadece işlem hacmi ile değil, sahip olduğu bu fiyatı etiketiyle de fiyat/performans anlamında da Ryzen 9 7950X’ten daha mantıklı bir seçim oluyor. Yanına da bir RTX 4090 koyarsanız eğer, PC ihtiyacınızı uzun yıllar için karşılamış olabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Intel Core i9-13900K
Ürün Markası Intel
CHIP Online Notu
96
Üretim Süreci 10nm
Yonga Seti LGA1700
Fiziksel Çekirdek 24
İş Parçacığı 32
Taban Frekans 2.2 GHz
Tavan Frekans 5.8 GHz
TDB 125W