"Minik" prova stüdyosu iRig HD testte!

Cebinizde minik bir prova stüdyosu taşımak isteyenlerin ilgisini çekecek olan iRig HD'yi inceliyoruz

iRig HD İnceleme
CHIP Online Notu 95
  • Kolay kullanım
  • Performans
  • Harika uygulama desteği
  • Geniş eklenti seçeneği
  • Yüksek fiyat

Müzisyenlerin hayatı bundan on yıl öncesine göre artık çok daha kolay. Teknolojinin nimetlerinden yararlanılarak şarkı çıkarmak, prova yapmak, kayıt yapmak ve buna benzer aktiviteler artık çok daha pratik bir şekilde halledilebiliyor. Her ne kadar her konuda alternatifler olsa da iPhone ve iPad bu açıdan bakıldığında hem kendi özellikleri hem de ekosistemindeki firmaların sunduğu seçenekler açısından sahnelerde gün geçtikçe daha fazla kendini gösteren ve müzisyenlerin yanlarından ayırmak istemeyeceği "gear" sınıfına girmeye hak kazanıyor.

CHIP Test Merkezi'nin bugünkü konuğu iPhone'unuzu bir kayıt ve prova stüdyosuna dönüştüren iRig HD. IK Multimedia tarafından üretilen ve üretildiği günden itibaren birçok müzisyen tarafından beğenilerek kullanılan orijinal iRig'in geliştirilmiş bir versiyonu olarak adlandırabileceğimiz iRig HD yine iRig gibi standart bir büyük jack girişine sahip ancak bu sefer firma bu girişe bir de gain kontrolü olan bir preamp eklemiş. Eski iRig sadece iPhone ve iPad ile çalışırken ve tek bir kulaklık girişinden bağlanırken artık iRig HD'nin paketinden Lightning, 30 pin ve USB bağlantı kabloları da çıkıyor. Bu sayede enstrümanınızı iPhone, iPod Touch, iPad veya Mac'inize bağlamak mümkün oluyor. Özellikle Mac kullanıcılarının favorisi GarageBand uygulamasının iRig HD ile %100 uyumlu çalıştığının altını çizelim.

Uygulamayı yüklemek yeter

Ürüne asıl gücünü veren yine IK Multimedia tarafından hazırlanan Amplitube uygulaması. Uygulamanın ücretsiz temel sürümü bile bir müzisyenin hemen hemen tüm isteklerine yanıt verebilecek profesyonellikte olduğu için iRig HD'yi aldıktan sonra uygulamayı yükleyip iPhone veya iPad'inize bağlayıp, arkasından gitar veya bas gitarınızı takıp direkt olarak çalmaya başlayabiliyorsunuz. Ürün her ne kadar gitar temelli üretilmiş olsa da mikrofon bağlayıp pilot kayıtlar yapmanın önünde herhangi bir engel yok, üstelik kayıtlar gayet de güzel duyuluyor.

Amplitube uygulamasının temel seçeneklerini kullanarak enstrümanınızın sesini istediğiniz gibi ayarlayabiliyor, farklı efektler verebiliyor ve kayıt yapabiliyorsunuz. Dahası, çok ucuza satılan eklentileri satın alarak sesi daha da profesyonel hale getirmek, farklı efektlerle zenginleştirmek de mümkün. Farklı amfi ve efektör uygulamalarının çok başarılı örneklerini internette YouTube videolarında görebilirsiniz. Bu tür ürünlerde, yani efektlerin dijital ortamda verildiği uygulamalarda sesin işlenmesinden dolayı yaşanan gecikme yani latency müzisyenlerin en büyük kâbusudur. Özel yapısıyla iRig HD herhangi bir gecikme yaşatmıyor, bu açıdan bizden tam puan aldığının altını hemen çizelim. Benzer bir uygulamayı bir bilgisayar ve standart ses kartı ile yapmaya çalışırsanız yaşan gecikmenin hayatınızı çok zorlaştıracağını söylemeden de geçmeyelim.

Stüdyo konforu yaşayın

Test merkezimize gönderilen iRig HD'yi bir süre temel sürümü ile kullandık, daha sonra da farklı efektler ve seçeneklerle zenginleştirerek yol testine tabi tuttuk. Her seferinde sonuçtan memnun kaldığımızı söyleyelim. Apple Store'dan (http://www.apple.com/tr/shop/product/HB787ZM/B/ik-multimedya-irig-hd-gitar-arabirimi) veya herhangi bir büyük müzik marketten satın alabileceğiniz iRig HD temelde bir amfi, efektörler serisi, akort aleti, küçük bir temel kayıt ve prova stüdyosunu iPhone veya iPad'inizin içine sıkıştırıp elinizin altına veriyor. Tüm bunlara bir de müzisyenlere uygun tasarlanmış bir kulaklık eklediğinizde iRig HD ile kimseyi rahatsız etmeden odanızda tam teşekküllü bir stüdyonun konforunu yaşayabiliyorsunuz. Ürünün eksik kaldığını düşündüğünüz anlarda ise internet üzerinde satın alabileceğiniz farklı müzik stillerine hitap eden yüzlerce eklenti yardımınıza koşuyor.

Özetle

İster amatör ister profesyonel olarak müzikle uğraşın, iPhone veya iPad kullanıyorsanız, şarkıları transfer edip üzerine enstrüman çalmak, prova yapmak, aklınızdaki besteleri kısa kısa kaydetmek ve üstü üste kayıtlar yapıp sonuçları dinlemek istediğinizde pratik bir seçenek arıyorsanız iRig HD'ye bir göz atmanızı mutlaka öneriyoruz.

iRig HD'nin fiyatı ise 279 TL civarında.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli iRig HD
Ürün Markası IK Multimedia
CHIP Online Notu
95
Giriş Türü 1/4 İnç Mono
Mac OS X 10.5 veya daha yeni sürümü
Uyumluluk iPad, iPod touch, iPhone veya Mac
Boyutlar 21 x 30 x 99 mm
Ağırlık 99 gr.
Okuyucu Yorumları