PIN korumalı USB bellek nedir?

PIN korumalı güvenlik önlemiyle dikkat çeken DataTraveler 2000'i inceliyoruz.

Kingston DataTraveler 2000 İnceleme
CHIP Online Notu 81
  • PIN güvenlik önlemi
  • AES 256-bit veri şifreleme yöntemi
  • İyi performans
  • Bulut depolama yöntemi daha ucuz yollu seçenek
  • Yüksek fiyat

Güvenliğine önem veren kullanıcıların verilerini yedeklemenin yanında taşıması için kullanıma sunulan USB belleklerde de gerek yazılım gerek donanım noktasında çeşitli güvenlik önlemleri yer alıyor. Özellikle yazılım noktasında seçenekleri pek çok USB bellek modelinde gördüğümüz gibi, bugün elimizdeki Kingston DataTraver 2000'de olduğu gibi, fiziksel olarak da güvenlik önleminin yer aldığını görüyoruz.

PIN korumalı güvenlik

PIN korumalı güvenlik

Kingston DataTraver 2000, PIN korumalı güvenlik önlemi sunan bir USB bellek modeli. Üzerinde yer alan 0 ila 9 arasında rakamların bulunduğu tuş takımını kullanarak kendi şifrenizi oluşturabiliyor ve böylelikle içeriğinde yer alan verileri şifreleyebiliyorsunuz. Yalnızca rakam değil, rakamlarda yer alan harfler yoluyla da şifreler üretmeniz mümkün. Bu gayet güzel ve kullanışlı bir yöntem. Bilgisayardan çıkarttığınızda otomatik olarak kilitlenen cihaz, AES 256-bit veri şifreleme yöntemini kullanıyor. Bu arada Kingston DataTraver 2000'in üst üste 10 kez hatalı giriş yaptığınızda içeriği tamamen sildiğini söyleyelim. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.

DataTraveler 2000, USB 3.1 arayüzünü kullanıyor. Böylece güvenli olduğu kadar üst seviye performans gösteren bellek, elimizdeki modeliyle 16 GB kapasite sunuyor. Belleğin ayrıca 16 ve 64 GB gibi farklı kapasite seçenekleri de bulunuyor.

Tasarımıyla da dikkat çekici duran Kingston DataTraver 2000, metalik bir yüzeye sahip. Ayrıca üzerinde bir koruma kalkanı da bulunduran bellek, şifreli mekanizmayı gizleyen metalik bir kılıfla beraber sunuluyor. Yapı itibariyle biraz uzun olduğunu kabul etmek lazım, fakat bunun sebebini elbette numerik tuş takımı oluşturuyor.

Performans olarak okuma ve yazma hızlarıyla saniyede 120 MB ile saniyede 20 MB transfer hızlarının sahibi olan Kingston DataTraver 2000'in fiyatı ise biraz yüksekçe. Elimizdeki modelin fiyatı 387 TL civarında. O nedenle biraz pahalı olduğunu kabul etmek gerek.

Hazır fiyata değinmişken şunu da ilave etmek gerekiyor: Kingston DataTraver 2000, güvenlik için güzel bir yöntemi ele alıyor, fakat öte yandan fiyatını da göz önünde bulundurduğumuzda, verileri bulutta saklamanın tüketici açısından bütçe yormayacak daha kullanışlı bir seçenek olduğu ortada.

Özetle

USB bellekte taşıdığı bilgileri yüksek güvenlik kalkanı ardına gizlemek isteyen kullanıcıların ilgisini çekebilecek olan Kingston DataTraver 2000, PIN sistemini kullanarak başarılı bir işe imza atıyor. Şifreyi 10 kez üst üste yanlış girdiğinizde içeriğindeki verileri otomatik olarak silen ve bu sayede verilerinizin çalışmasını engelleyen Kingston DataTraver 2000, bu özelliğiyle de ayrıca beğenimizi kazandı. Fakat fiyatıyla pek kullanıcı dostu olduğunu söyleyemeyiz, zira 390 TL civarındaki fiyatı yüksek. O nedenle niş bir kitleye hitap ediyor.

Kimler Almalı

Kingston DataTraver 2000'i, verilerini taşıma noktasında üst düzey güvenlik önlemi ile saklamak isteyen kullanıcılara önerebiliriz.

Alternatifleri

Kingston DataTraver 2000'e yine üst düzey güvenlik önlemi sunan Kingston DataTraveler Locker+ G2'yi de alternatif olarak önebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Kingston DataTraveler 2000
Ürün Markası Kingston
CHIP Online Notu
81
Arayüz USB 3.1
Kapasite 16 GB
Okuma Hızı 120 MB/s
Yazma Hızı 20 MB/s
Boyutlar 78 x 18 x 8 mm
Okuyucu Yorumları