Lenovo Ideapad 720s İncelemesi

Çok yönlü kompakt bir dizüstü bilgisayar arayanların tercihi olabilecek Idepad 720s'i inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Performanslı
  • Güzel tasarım
  • Kompakt yapı
  • Gayet iyi pil ömrü
  • Ekran
  • Touchpad kullanımı
  • Ses perfomansı
  • Parmak izi sensörü
  • Bağlantı zenginliği
  • Yük altında fan sesi

Piyasada tam anlamıyla yüzlerce 14 inç ekran boyutuna sahip dizüstü bilgisayar var. Ancak bunlar arasında gerek tasarımı gerek kullanım şekli gerek performansıyla memnun kalacağınız sayılı model mevcut. Bugün inceleyeceğimiz Lenovo Ideapad 720s modelinin de bunlardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Özellikle ekran çerçevelerinin kesimi ile kompakt boyutta daha geniş görüntü sunması ve ekran kalitesiyle gayet iyi bir model olduğunu ilk etapta söyleyebiliriz. Öte yandan güçlü teknik kadrosuyla da bu boyutlarda bir dizüstü bilgisayardan yüksek güç beklentilerini karşılaması da bir hayli dikkat çekici. Peki, laptop detaylarında neler sunuyor? Şimdi daha yakından inceleyelim.

Tasarım

Tasarım

Lenovo Ideapad 720s, tasarımıyla oldukça şık ve dikkat çekici bir model. Öte yandan fazlasıyla da kompakt. Laptop için seçilen malzeme alüminyum. Ekran çerçeveleri 3 taraftan da neredeyse yok ve böylece geniş görüntü sunuyor. Ağırlığı ise 1,5 kilogram. Böylece gayet rahat taşıyabileceğinizi söyleyebiliriz.

Klavye rahat bir kullanım sağlıyor. Ayrıca arka aydınlatma da mevcut durumda. Klavyede ilk etapta alışmanız gerekecek iki nokta yer alıyor. Bunlardan biri yön tuşları, bir diğeri ise güç tuşunun yeri. Yukarı ve aşağı yön tuşlarının boyutlarını diğerlerine göre küçük bırakırken, güç tuşunu ise Sil ile Geri tuşlarının arasına yerleştirmiş Lenovo. Neyse ki kazara güç tuşuna bastığınızda hemen tetiklenmiyor; yani durduk yere bilgisayarı kapatmıyorsunuz. O anlamda bunu görmezden gelebilirsiniz.

Touchpad alanını da bir hayli geniş tutan Lenovo, böylece bu alanı işlevsel kılmış. Bu sayede rahatlıkla fareyi yönetebiliyorsunuz. Dokunma hassasiyeti ve çift parmağınızla scroll yaparken, hiçbir problem yaşatmıyor. Hatta öyle ki, touchpad kullanamayan, onun yerine ek fare tercih edenler bile bu touchpad'de rahat edebilirler diye düşünüyoruz.

Klavyenin hemen altında bir parmak izi sensörü yer alıyor. Bunu kullanarak cihazınızı güvene alabiliyor, oturum açarken şifre girmekle uğraşmak yerine parmağızı sensöre okutabiliyorsunuz.

Ideapad 720s'in bağlantılarına da bakarsak, oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz. Burada iki adet USB 3.0'dan USB-C Thunderbolt girişine, tam boyutlu HDMI'dan kart okuyucuya kadar hepsine yer verilmiş.

Ekran

Ekran

Ideapad 720s, 14 inç boyutunda bir ekranın sahibi. Ekranıyla Full HD çözünürlük sunan cihaz, panel olarak da IPS'i kullanıyor. Yani renk gamutu bir hayli geniş ve geniş görüş açısı sağlıyor. Öte yandan esnek kullanım için ekranı 180 dereceye kadar yatırmanız da mümkün kılınmış. Bu sayede istediğiniz gibi bir çalışma ortamı yaratabiliyorsunuz.

Ekranın parlaklık oranını fazlasıyla beğendik. Maksimum parlaklıkta 297 nit sunan ekran, güneşli bir günde dışarıda çalışmanızda size sorun yaşatmayacak. Ancak ilginç bir detay var, o da parlaklığı yüzde 100'den yüzde 80'e düşürdüğünüzde 100 nite inmesi. Öngörülen kullanımın 120 ila 150 nit arası olduğu düşünüldüğünde, bu seviyeyi yakalamak için manüel olarak yüzde 85 seviyesine çekmeniz gerekiyor parlaklığı. Neyse ki bunu yapmak güç değil; parlaklık ayarları kısmından halledebiliyorsunuz.

Bu arada laptop'ın ekranının sRGB kapsamının da yüzde 88.9 seviyesinde olduğunu söyleyelim.

Ekranla ilgili son olarak söyleyeceğimiz şey ise, bu modelin ekranının dokunmaya duyarlı olmadığı. Dokunmatik ekran özelliği 720s'in 13 inçlik modelinde sunulmuş.

Güçlü teknik kadro

Güçlü teknik kadro

14 inçlik Ideapad 720s'in iki farklı işlemciye sahip modeli bulunuyor. Bunlardan kod adıyla 720s-14IKB olan elimizdeki model Core i7-7500U işlemciye sahipken, diğer modelde Core i5-7200U yer alıyor. O nedenle güçlü performans isteyenler, bu modeli tercih edeceklerdir.

Çift fiziksel çekirdek ve 4 izlekli 2.70 GHz taban frekanslı bu işlemci, tavan noktasında 3.50 GHz'i bulabiliyor. RAM olarak 8 GB kapasitesinde DDR4 bulunduran laptop, ayrıca 256 GB kapasiteli PCIe SSD'ye yer veriyor. Grafik tarafında ise Intel HD Graphics 620'nin yanı sıra NVIDIA GeForce 940MX de bu modelde mevcut. Bu da Counter-Strike: Global Offensive'i rahatlıkla oynayabileceğiniz anlamına geliyor.

Ideapad 720s için verilen pil süresi ise 14 saate kadar olduğu yönünde. Elbette bu değer, düşük parlaklık seviyesinde kullandığınızda ulaşabileceğiniz bir sonuç olacak. Gerçek kullanım senaryolarında ise işler değişiyor, fakat yine de fazlasıyla işlevsel bulduğumuzu söyleyebiliriz.

Mesela uyguladığımız pil testi senaryolarından birinde, ekran parlaklığını yüzde 85 seviyesinde tutarak, 10 dakika süre ile Full HD bir video, 5 dakikalık bir web dolaşımı döngüsünü uyguladığımız senaryoda, 9 saat 27 dakika gibi iyi bir sonuç aldığımızı söyleyebiliriz. Yani bunun anlamı, gayet parlak bir ekranda video ve web dolaşımlarınızı tam 9 saat civarında süre ile gerçekleştirebiliyorsunuz.

Daha yoğun kullandığımız, ekran parlaklığını yüzde 70 seviyesine çektiğimizde aldığımız sonuç 4 saat 30 dakika olurken, Ideapad 720s'te yüksek performans modunda oyun oynadığımızda da 1 saat 30 dakika gibi bir sonuçla karşılaştık. Elbette senaryolar daha çeşitlendirilebilir, ancak cihaz pil ömrüyle bizi fazlasıyla tatmin etti.

Bu arada bataryayı tam kapasite şarj etmeniz için gereken sürenin de takribi 2 saat 20 dakika alacağını da belirtelim.

Son olarak Ideapad 720s'in ses performansı ve sıcaklık değerlendirmesini de yapalım. JBL hoparlörlere sahip olan cihaz, Dobly desteği ile de gayet iyi ses veriyor. Maksimum ses seviyesinde dahi pek bozulmayla karşılaşmayacaksınız. Genel netlik ve dengesi iyi.

Sıcaklık noktasında ise, genel kullanım seviyesinde problem yaşatmayacak türden. Oyun ve ağır kullanımlarda ise sıcaklık artıyor kuşkusuz. Bu noktada fan sesi can sıkıcı olabiliyor; onu da söylemek lazım ki bu tip modellerde fan sesiyle ağırlıklı olarak karşılaşıyoruz.

Özetle

Sonuç olarak toparlayacak olursak, Ideapad 720s'in fazlasıyla kullanışlı ve performanslı kompakt bir dizüstü bilgisayar olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Tasarımıyla şık, kullanımıyla rahat ve güçlü bir model. Öte yandan ekran kalitesi ve inceltilmiş çerçeveleriyle de beğendik. Cihazın pil ömrü de gayet yerinde. Beğenmediğimiz yanları arasında ise en çok yük altında fan sesinin rahatsızlık vermesi diyebiliriz ki bu yalnızca bu model özelinde değil; kategoride çok sayıda modelde bununla karşılaşabiliyoruz.

Elbette bu dizüstü bilgisayarı tercih etmeniz, dizüstü bilgisayardan ne istediğinize bağlı olarak değişecek. Eğer oyun bilgisayarı arıyorsanız, zaten aradığınız cihaz bu değil. Sürekli mobil kullanım gözetiyorsanız, daha hafif cihazlar da var. Ancak eğer aradığınız bu ikisinin arasında performanslı kullanacağınız bir cihaz ise, o noktada Ideapad 720s aradığınız model olabilir.

Son olarak Lenovo Ideapad 720s'in fiyatının 4799 TL olduğunu da söyleyelim.

Kimler Almalı

Hem performanslı hem şık hem de kullanışlı bir dizüstü bilgisayar arayanlar, Lenovo Ideapad 720s'ten bir hayli memnun kalabilir.

Alternatifleri

Lenovo Ideapad 720s'e alternatif olarak Dell XPS 13 veya Asus UX360UAK modellerini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo Ideapad 720s
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
90
USB-C Thunderbolt Var
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Home Single
İşlemciIntel Core i7-7500U
İşlemci Hızı2.70 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran14 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce 940MX
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.02
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar320 x 222 x 15.9 mm
Ağırlık1.55 kg
Pil Ömrü014:00 saat
Okuyucu Yorumları