Lenovo ideapad Y700 testte!

Bu laptop, masaüstü PC'ye para yatıramayan ama oyunda geri duramayanların ilgisini çekebilir.

CHIP Online Notu 84
  • Güzel görünüyor
  • Bol pil ömrü
  • Ethernet portu var
  • Isınıyor
  • Touchpad butonları
  • Ağır

Oyun konusunda her ne kadar konsollar fiyat/performans anlamında ihtiyacı karşılasa da oyun noktasında elbette masaüstü bilgisayarların eline su dökmek zor. Ancak dizüstü bilgisayar tarafında da güzel örnekler karşımıza çıkmıyor değil. Bunlara sık sık yeni örnekler ekleniyor, biz de incelediğimiz modelleri sizlerle paylaşıyoruz. Kısa zaman içinde dizüstü oyun platformlarına örnek olarak HP Pavilion Gaming ve Acer Predator 15'i incelemiştik hatırlarsanız. Bu defaki konuğumuz ise Lenovo tarafından geliyor. Bugün Ideapad Y700'ü inceliyoruz.

Az önce saydığımız HP Pavilion Gaming ve Acer Predator 15'in yanı sıra oyuncular için Dell'in Inspiron 7000 serisi de güzel modeller içeriyor. Bu modeller arasında kısa bir fiyat değerlendirmesi yapacak olursak, elimizdeki modelin şu an pazarda 4349 TL'ye bulunabileceğini baştan söyleyelim. Öte yandan HP Pavillion Gaming ile Dell Inspiron 15 7559 modelleri 3799 TL, Acer Predator 15 ise 6999 TL'ye şu an bulunabiliyor. Bu dört model birbirine muadil olabilecek kapasitedeler. Her birinin işlemcisi, ekran boyutu ve çözünürlükleri eşdeğer. Ancak disk ve RAM noktalarında farklılıklar içeriyor, bazı noktalarda özelleştirmeler içeriyorlar. O anlamda şu sıralar oyun bilgisayarı için dizüstü modellerine bakıyorsanız, bu dört modeli de incelemenizde fayda var diyelim ve şimdi Ideapad Y700 özeline geçelim.

Tasarım

Tasarım

Elbette ilk durağımız tasarım olacak. Zira elimizdeki Ideapad Y700, fazlasıyla şık ve dikkat çekici duruyor. Laptop'ın dış kaplaması işlemeli alüminyum yüzeye sahip. Bu sayede hem sağlam hem de agresif görünmeyi başarıyor.

İç yüzeye baktığımızda chiclet stilinde klavyeyi görüyoruz. Arka aydınlatmalı olan klavye rahat bir yapıya sahip. Çevresini saran palmrest bölgesi ise sert kauçuk kaplamadan oluşuyor. Bu sayede klavyenin rahat bir kullanım sunduğunu söyleyebiliriz. Tasarımın buna katkısı büyük.

Dizüstünün ekranı 15.6 inç boyutunda. Ekranın çerçevesi her ne kadar fiziksel olarak çok ince bir bezelle çevrelenmiş olsa da iç yüzeyde siyah bantla çerçeveyi görebiliyorsunuz. Parlak ekran güzel görünüyor, ekranın köşesinde de Lenovo logosu yer alıyor.

Ekran ilk bakışta dokunmatik ekran izlenimi yaratıyor, fakat değil. 1920x1080 piksel çözünürlüğünde olan ekran, parlak olduğu için bir miktar yansımalardan etkileniyor.

Yeniden iç yüzeye dönersek, klavyenin üzerinde JBL imzalı hoparlörlerin bulunduğunu görüyoruz. Buna ilave olarak laptop'ın alt kısmında bir subwoofer da hazır bulunuyor. Bu sayede ses noktasında da oyun severlere destekte bulunuluyor.

Klavye ise arkadan aydınlatmalı dedik. Peki kullanımı rahat mı? Evet, gayet rahat bulduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak yön tuşları ve numerik tuş takımı için özel bir alan belirlenmemiş. Yani tüm tuşlar birbirine eşit mesafede. O nedenle ilk etapta elinizle yerlerini ararken bir alışma sürecine girebiliyorsunuz. Bunun dışında tuşları beğendik.

Halihazırda WASD tuşlarını renklendiren Lenovo, ayrıca klavyeyi tamamen kırmızı renkli arka aydınlatmayla ışıklandırmış. Touchpad'e gelirsek, onun için o kadar olumlu olamayacağız; zira butonlarını beğenmedik. Butonları çok sert, o nedenle kullanım noktasında açıkçası tam bir hayal kırıklığı.

Ideapad Y700'ün çevre bağlantılarına gelirsek, hem USB 3.0 hem USB 2.0 bağlantı noktalarından ikişer adet yer aldığını söyleyebiliriz. SD kart, HDMI ve Ethernet portunun yer aldığı laptop'ta ayrıca kutu içeriğinden harici bir DVD sürücü de çıkıyor. Dileyen kullanıcılar bunu USB üzerinden bağlayarak çalıştırabilirler.

Kadro ve performans

Kadro ve performans

Ideapad Y700, biraz ağır bir laptop. 2.62 kilogram ağırlığında oaln latpop, Dell'in2.57 kilogramlık Inspiron 15 7559 modelinden ve 2.32 kilogramlık HP Pavillion Gaming'den daha ağır. Peki, bu laptop'ın içinde neler var? Şimdi onlara bakalım.

Ideapad Y700, Intel Core i7-6700 HQ işlemciden güç alıyor. 4 çekirdekli bu işlemci 2.6 GHz taban frekansta çalışıyor, ancak Turbo Boost ile 3.5 GHz'e değin çıkabiliyor. 16 GB DDR RAM kapasitesiyle de dikkat çeken laptop, 2133 MHz hızında çalışan bu RAM'leriyle göz dolduruyor.

Laptop'ın bir diğer önemli detayı ise hem SSD hem HDD'ye yer vermesi. Böylece hem hız hem kapasite noktasında oyunculara beklediklerini veren laptop, 128 GB'lık SSD'nin yanında 1 TB kapasitesinde HDD getiriyor.

Elbette oyuncuları en çok ilgilendiren kısım grafik noktası. Cihazda Intel HD Graphics 530 grafik biriminin yanında Nvidia GeForce GTX 960M de bulunuyor. 4 GB GDDR5 VRAM'leriyle karşımıza çıkan laptop, peki bize nasıl bir performans veriyor? Şimdi test sonuçlarımıza geçelim.

  • 3DMark: Cloud Gate: 17,387; Sky Diver: 13,004; Fire Strike: 3,977
  • Cinebench CPU: 677 cb; Graphics: 90.96 fps
  • PCMark 8 (Home Test): 3,466 puan
  • PCMark 8 Battery Life: 3 saat 35 dakika
  • Geekbench 3: Single-Core Score: 3,635; Multi-Core Score: 13,435

Evet, bu skorları kısaca HP Pavilion Gaming ve Dell Inspiron 15 7559 ile kıyaslayacak olursak 3DMark skorlarında her aşamada da Lenovo'nun daha iyi sonuçlar ürettiğini söyleyebiliriz. Şimdi 3 modelin de aldığı sonuçları karşılıklı olarak sizlerle paylaşalım.

Batarya konusuna gelince, laptop'ta yalnızca PCMark 8 testi değil, film testi de yaptık. Guardian of the Galaxy filmini loop'a alarak bıraktığımız laptop, 4 saat 2 dakikalık sonuca imza attı. Kısacası laptop'ı pil ömrü konusunda da beğendiğimizi söyleyebiliriz.

Özetle

Ideapad Y700, başarılı bir oyuncu laptop'ı olmuş. Günümüz oyunlarını uygun ayar koşullarında rahatlıkla oynatabilecek ölçüde olan dizüstünün, elbette fiyatıyla da masaüstü bilgisayarlara oranla fiyat/performans noktasında avantaj sağladığını söyleyebiliriz. Daha önce incelediğimiz benzer modellerle olan rekabetini de sizlere tablolarla verdik zaten. Elbette aralarında hem fiyat hem bazı noktalarda farklılıklar var; burada seçim size kalıyor.

Kimler Almalı

Ideapad Y700, masaüstü bilgisayar toplamayı maliyetli bulan ancak Windows platformunda oyun oynamak isteyen kullanıcılar için uygun bir seçenek olarak dikkat çekiyor.

Alternatifleri

Ideapad Y700'e alternatif olarak HP Pavilion Gaming ve Dell Inspiron 15 7559 modellerini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo ideapad Y700
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
84
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Home
İşlemciIntel Core i7- 6700HQ
İşlemci Hızı2.60 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliLED
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNvidia GeForce GTX 960M
Grafik Kapasitesi4 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD128 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüVar
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.02
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar387 x 277 x 25 mm
Ağırlık2.60 kg
Okuyucu Yorumları