Mekanik G810 Orion Spectrum'u inceliyoruz

Logitech'in mekanik klavyesi G810 Orion Spectrum'u inceliyoruz.

CHIP Online Notu 87
  • Elegan tasarım
  • Yüksek performans
  • Rahat tuş takımı
  • Harika arka aydınlatma
  • Tak kullan tasarım
  • Geniş özelleştirme seçenekleri
  • Seri yazı yazan kullanıcılara ilk etapta rahatız gelebilir

Oyuncu ekipmanlarıyla tanınan ünlü marka Logitech, özellikle profesyonel oyunculara özel ürettiği ürünlerle bir hayli popüler. Profesyonel oyuncular kadar casual oyuncular tarafından da tercih edilen mekanik tuş takımına sahip klavyeler halihazırda büyük ilgi uyandırırken, buna bir de LED arka aydınlatmalara ve neredeyse sonsuz gibi görünen özelleştirme seçenekleri ekleyen Logitech, böylece kullanıcı ağını genişletecek gibi görünüyor. Bugün, Logitech'in yakın dönemde lanse ettiği mekanik klavyesi G810 Orion Spectrum'u inceleyeceğiz.

Elegan tasarım

Elegan tasarım

Logitech'in kısa bir süre önce tanıttığı G810 Orion Spectrum, mekanik bir klavye. Romer-G mekanik tuş anahtarlarının kullanıldığı klavye, böylece özellikle oyuncuların yakındığı tepki süresini minimuma indiriyor. Bundan az sonra bahsedeceğiz, önce klavyenin tasarımına bakalım zira fazlasıyla göz kamaştırıcı görünüyor.

Elegan bir tasarıma sahip olan G810 Orion Spectrum, siyah renkli gövdesiyle oldukça sade bir görünüme sahipken, klavyeyi USB yoluyla bilgisayarınıza bağladığınız anda farklı bir çehreye bürünüyor. LED arka aydınlatmalı tuş takımıyla bir anda adeta gökkuşağını elinizin altına seren G810 Orion Spectrum, tam boyutlu bir klavye. Evet, özellikle oyuncuların fareyi klavyeye daha yakın konumlandırmak istedikleri için numerik tuş takımı sahibi olmayan klavyeleri tercih ettikleri doğru. Bunun için Logitech'in bir başka mekanik klavyesi olan G410 tercih edilebilir. Sadece oyunda değil, günlük olarak da kullanmak için mekanik klavyeyi tercih eden kullanıcılarsa G810 Orion Spectrum'u rahatlıkla tercih edebilirler.

Klavyede yalnızca numerik tuş takımı yer almıyor elbette. Bazı multimedya tuşları da atanmış. Bunlar arasında sağ üst köşede bir ses silindiri yer alıyor mesela. Bu silindir vasıtasıyla sesi pratik şekilde istediğiniz düzeyde kısıp açabiliyorsunuz mesela. Onun hemen altındaysa Play, Pause ve şarkılar arasında ileri geri dolaşmanız için tuşlar yer alıyor.

Klavyenin ışıklandırmasını yine üst kenarda yer alan tuş ile kapatıp açabiliyorsunuz. Onun hemen yanındaysa, detaylarından az sonra bahsedeceğimiz yazılım yoluyla klavyenin bazı tuşlarını kilitlemeniz mümkün. Mesela oyuncuların oyun içindeki en büyük dertlerinden biri Windows tuşu olabiliyor. İster yalnızca Windows tuşunu, ister daha fazla tuşu yazılım yoluyla atayacağınız bu tuşla tek bir hamleyle kilit altına almanız mümkün.

Üst düzey performans

Üst düzey performans

G810 Orion Spectrum'u tasarım olarak tanıdıktan sonra biraz teknik detaylarına gelelim. Son derece hızlı olan klavye, Romer-G mekanik tuş anahtarlarından oluşuyor. Bu tuşlar, Logitech'in deyimine göre standart mekanik tuşlardan yüzde 25 oranında daha kısa sürede tepki verebiliyor. Tuşların sağlamlığı ise yapılan testler neticesinde 70 milyon tuş vuruşuyla test edilmiş. Bu da oran olarak standart mekanik tuşlara göre yüzde 40 daha dayanıklı olduğunu ortaya koyuyor. Elbette ne kadar dayanıklı olduğunu ilk elden söylemek biraz zor olsa da, fazlasıyla hızlı tepki süresine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Biz yaptığımız denemelerde klavyeden bu anlamda gayet memnun kaldık.

Klavyede yer alan kolay erişim sağlayan multimedya tuşları da az ama etkili. Başka modellerdeki gibi ek fonksiyon tuşları bu modelde yer almıyor. Böylece kalabalık ve büyük klavyelerden hoşlanmayan kullanıcıların beğenisini kazanmayı amaçlayan G810 Orion Spectrum, bunun yerine çoklu tuş girişiyle kullanıcıların bu yöndeki beklentilerine cevap veriyor. Aynı anda 26 tuşa kadar basılması karşılığında atanabilecek fonksiyonları yerine getirebilen klavye, elbette tüm bunlara yazılımı yoluyla cevap veriyor.

Sıradan bir klavye olarak kullanılmak istendiğinde tak ve kullan mantığıyla çalışabilen G810 Orion Spectrum, tüm özelliklerinden faydalanabilmek için kuşkusuz yazılımını bekliyor. Yazılımı üzerinden totalde 16.8 milyon renk desteği sunan klavye, tüm klavyeyi istediğiniz gibi ışıklandırabilmenize olanak tanıyor. Bu konuda geniş seçenekler mevcut. 500 oyunun üzerinde oyun desteğiyle daha önceden hazırlanmış profillere bu arayüzden erişmek mümkün. Fakat bu yazılımı kuşkusuz yalnızca tuş renklendirmek için kullanmıyorsunuz elbette. Yine arayüz üzerinden atanabilecek fonksiyonları da ayarlayabiliyor ve hatta en çok kullandığınız tuşların "termal" haritasını da gözlemleyebiliyorsunuz.

Özetle

Logitech G810 Orion Spectrum, fazlasıyla başarılı bir klavye seti. Özellikle sıkı oyuncular tarafından rahatlıkla tercih edilebileceği gibi arada sırada oyunlarla ilgili kullanıcıların da beğenisini kazanmakta zorlanmayacaktır kanaatindeyiz. Fakat şunu da söylemek gerek: Seri yazı yazan kullanıcılar tuş yüksekliklerinden dolayı ilk etapta G810 Orion Spectrum'a ayak uyduramayabilirler, o nedenle biraz alışma süresi gerektirebilir.

G810 Orion Spectrum'un fiyatı 669 TL olarak belirlenmiş. Ancak bu fiyata Tom Clancy's The Division hediyesi bulunuyor. Bu anlamda rekabette bir adım öne çıktığını da söylemekte fayda var.

Kimler Almalı

Özellikle mekanik tuş takımına sahip iyi bir oyuncu klavyesi arayan kullanıcılar G810 Orion Spectrum'dan fazlasıyla memnun kalacaklardır diye düşünüyoruz.

Alternatifleri

G810 Orion Spectrum'a alternatif olarak Razer Blackwidow Tournament Edition Chroma da tavsiye edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Logitech G810 Orion Spectrum
Ürün Markası Logitech
CHIP Online Notu
87
Bağlantı USB 2.0
Renk Desteği 16.8 milyon
Boyutlar 153 x 443 x 34 mm
Ağırlık 1180 gram
Okuyucu Yorumları