Logitech POP Keys & POP Mouse İnceleme

Logitech’in yeni POP serisi fare ve klavyesi kendine has karakterleriyle dikkat çekerken, özellikleriyle de bıunu destekliyor. Sıradanlıktan uzak, rengarenk cihazları sevenler için Logitech POP Keys ve POP Mouse’u tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Özgün tasarım
  • Emoji tuşları
  • Uzun pil ömrü
  • Mekanik anahtarlar (Pop Keys)
  • Sessiz tıklama (POP Mouse)
  • Basit özelleştirme seçenekleri
  • Easy-Switch özelliği
  • Logitech Flow
  • Arka aydınlatma yok
  • Fiyat

Emojiler hayatımıza girdiği andan itibaren, nasıl olduysa hızlı bir şekilde evrensel bir dil haline geldi. Bunu etrafınızdaki arkadaşlarınızdan tutun, daha büyük yaş gruplarındaki akrabalarınız veya ebeveynlerinizden de anlayabilirsiniz. Bunun en büyük sebebiyse, yazı yazmadan ruh halini yansıtabilmesi ve kullanımının oldukça basit olması.

Evet, emojileri genellikle akıllı telefonlarımızda kullanmaya alıştık; WhatsApp olsun, Instagram veya Twitter olsun hepsinde çokça kullanıyoruz. Ancak artık bu uygulamaların çoğunun masaüstü versiyonları da mevcut. Şahsen biz Instagram dışındaki çoğu sosyal mecrayı masaüstünden kullanmayı tercih ediyoruz. Zira büyük ekranda gezinmek ve fiziki klavyeden yazmak, telefonlara göre çok daha rahat oluyor. Logitech de buna uygun olarak geliştirdiği POP serisiyle bugün masamızda.

Bu incelemeye girdiyseniz, kuvvetle muhtelem kapaktaki bu, Logitech POP Keys Kablosuz Mekanik Emoji Klavyesi’nin sarı renkli, hoş mu hoş duran fotoğrafı dikkatinizi çektiği için girdiniz. Doğrusunu söylemek gerekirse, bizim de ilk dikkatimizi çeken şey ürünlerin rengarenk tasarımlar oldu. Bu klavyeyi de bizzat Logitech’in ofisinden kendim seçtim. Bu klavyenin farklı renkte olanları da var, ancak aralarında bence en dikkat çekici olanı bu. Bu arada ekürisi de var, o da POP Mouse.

POP Keys ve POP Mouse için klavye ve farelerin en sevimlisi desek yanlış olmaz sanırım. Logitech, burada daha çok Z kuşağının dikkatini çekmeye çalışmış gibi; her iki ürün de hem havalı hem de sevimli görünüyor. Ayrıca sadece tasarım olarak değil, havalı bazı işlevlere de sahipler. Ancak öte yandan daktilo benzeri tasarımıyla, benim gibi dinozlara da hitap ediyor.

POP Keys, piyasada bulabileceğiniz siyah veya gri klavyelerden kesinlikle çok farklı görünüyor. Dediğimiz gibi tek renk seçeneği bu değil. Her biri birbirinden farklı 5 renk seçeneğiyle geliyor. Bizdeki Blast olarak adlandırılan renk; siyah ve gri yuvarlak tuşlara sahip canlı sarı bir gövdeden oluşuyor. Daha lüks bir hava katması için Escape tuşu, diğer tuşların aksine metalik ve parlak renkte yapılmış. Ayrıca renkler gerçekte de internetteki fotoğrafları kadar canlı. Genel olarak tasarımın nostaljik havası da güzel, söylediğimiz gibi klavyeden çok bir daktiloyu andırıyor.

Bunların dışında, tuşlara hem Mac hem Windows simgeleri koyulması güzel olmuş. POP Keys, teknik olarak 2 işletim sistemini de dertekliyor. Option/Windows ve Command/Alt simgeleri aynı tuşlara yerleştirilmiş. Normalde diğer üreticiler bunları kutuya ayrı ayrı koymayı tercih ettiğinden daha uğraştırıcı oluyor. Ek olarak üst kısma dikkatli şekilde bakacak olursanız burada çok sayıda kısayol tuşunun atandığını göreceksiniz. Bunları yine özelleştirebiliyorsunuz. Böylece çeşitli senaryolarda pratik kullanım imkanı da tanıyor.

POP Keys’in tuşları mekanik anahtarlara sahip ve tatlı bir ağırlığı var. Logitech burada çoğu mekanik klavyede yaygın olarak kullanılan Cherry MX anahtarlar yerine TTC Brown anahtarları tercih etmiş. Kullanımda Cherry MX kadar iyi çalışıyor ve tatmin edici bir tıklama sağlıyor. Ancak sesi biraz daha yüksek; büyük ihtimalle Logitech daha çok daktilo deneyimi yaşatmak istediği için böyle bir seçim yapmış -ki bence çok hoş. Zira biraz tıkırtılı klavyeleri seviyorum, ancak bu konu elbette ki öznel. Öte yandan, diğer mekanik klavyelerin aksine POP Keys’te herhangi bir RGB ışığı yok. Zaten renkler yeterince canlı, aydınlatmaya pek gerek kalmamış bile. Elbete neticede bir oyuncu klavyesi de değil, RGB olması bizce olmazmış, retro havadan uzaklaştırırmış.

Logitech'in bu tasarımla sade bir klavye sunmayı hedeflemediği bir gerçek. Bu da bizi POP Keys'in en önemli özelliklerinden biri olan tek tuşla emoji girebilme yeteneğine getiriyor. Emoji kullanmayı seversiniz veya sevmezsiniz bu konuda bir şey diyemeyiz, ancak artık klavyelerde emojiler için yer açmanın zamanı kesinlikle geldi. Ve POP Keys’in hakkını vermek gerekirse bu konuda oldukça başarılı. Windows veya MacOS tarafından desteklendiği sürece her emoji kullanılabiliyor ve Logi Options+ uygulamasından her birini kolayca değiştirebilmek mümkün. Hatta kutu içerisinde ekstra 4 adet daha emoji tuşu bulunuyor, dilerseniz bunları da klavyedekilerle değiştirebiliyorsunuz. Hangi emojiyi taktıysanız o emojiyi atayabiliyorsunuz buradan. Yazışmalarında bol bol emoji kullanmayı sevenler için gayet keyifli bir özellik.

Logi Options+ uygulaması demişken, aslında tüm iş burada bitiyor. Zira klavyedeki özelleştirilebilir tuşlar sadece emojiler değil, tüm işlev tuşları da özelleştirilebiliyor. Peki, ne gibi özelleştirmeler bunlar? Örneğin F4 veya F5’e ekran parlaklığını azaltmak veya çoğaltmak için atama yapabiliyorsunuz. Veya kopyalama, kesme, yapıştırma gibi eylemler de seçilebiliyor. Eğer emoji kullanmaktan hoşlanmıyorsanız, bu tuşların işlevleri de aynı şekilde değiştirilebiliyor. Seçenekler çok fazla, hepsinden tek tek bahsetsek bayağı bir zamanımızı alır. Ancak uygulamada “Smart Action” dediğimiz bir olay var. Bunun sayesinde çok daha kişisel özelleştirmeler yapabilmek mümkün. Ne gibi özelleştirmeler? Mesela tuşa basıldığında Chrome’un açılmasını isteyebiliyoruz. Daha spesifik bir şey istersek Chrome’da yeni bir sekme açılması gibi eylemler de isteyebiliyoruz. Veya bir makro kaydedip bunu kullanmak da mümkün.

Şimdi, Logitech’in ürünlerinde en göze çarpan özelliğe geliyoruz: Easy-Switch özelliği. Klavyede üzerinde gördüğünüz F1’den F3’e kadar olan kısım Easy-Switch tuşları olarak geçiyor. Diyelim bir Mac bir de Windows bilgisayarınız var ve aynı anda ikisini de kullanıyorsunuz. Klavyeyi her iki cihazla da eşleştirip, bu Easy-Switch tuşlarını kullanarak cihazlar arasında anında geçiş yapabiliyorsunuz. Bu, çoklu cihaz kullanımlarında şahane rahatlık sağlıyor.

POP Keys’i eşleştirmek de oldukça kolay. Bluetooth ile bağlarken sağ tarafındaki güç anahtarını açmak yeterli oluyor. Sonrasında direkt Bluetooth menüsünde görünüyor ve bağlıyorsunuz. Ek olarak klavyenin altındaki pil kapağının içine bir alıcı da dahil edilmiş. İsterseniz Bluetooth yerine böyle bir seçenek de mevcut.

Pil konusundaysa klavye epey başarılı. 2 adet pille çalışan klavye, Logitech’in iddiasına göre 3 yıl dayanabiliyor. Eğer bu iddia doğruysa, POP keys diğer birçok klavyeye göre daha çevre dostu diyebiliriz.

Peki, klavyenin ekürisine de bakalım. POP Mouse, hemen fark edebileceğiniz gibi firmanın çok sevilen ofis farelerinden Pebble’ın tarzını taşıyan bir ürün. Elbette Pebble nasıl ismini hak ediyorsa, POP Mouse da Daydream, Blast ve Heartbreaker renk seçenekleriyle bir o kadar firmanın genç yüzünü yansıtıyor.

POP Mouse’un kendini diğerlerinden ayıran özelliğiyse üzerindeki emoji tuşu. Bu tuşa basmanız, karşınıza en sık kullandığınız emojilerin bir listesini getiriyor ve iletişimi bu şekilde sağlayabiliyorsunuz. Bunu da yine özelleştirebiliyorsunuz.

POP Mouse’un bir diğer özelliği, bizim de bayıldığımız Silent Touch teknolojisi. Her ne kadar full-size anahtarlara sahip olmasa da POP Mouse o kadar sessiz ki eski farenizi arayacağınızı hiç düşünmüyoruz. Ayrıca SmartWheel teknolojisi de fare tekerleğini çevirme şiddeti ve hızınıza göre tek tek atlayarak veya seri bir şekilde kullanabilmenizi sağlıyor.

Kutudan Bluetooth 5.1 desteğiyle çıkan fare aynı anda Logitech Flow teknolojisini destekliyor, aynı anda 3 cihaza bağlanabiliyor ve performansı sizi tatmin etmiyorsa Logi Bolt desteğine de sahip.

Buradaki en dikkat çeken özellik Logitech’in Flow teknolojisi. Ne işe yarıyor bu teknoloji derseniz; aynı ağa bağlı birden fazla bilgisayarı kontrol etmenizi sağlıyor. Tek yapmanız gereken POP Mouse’u kullandığınız cihazlarla eşleştirmek. Sonrasında sadece imleci ekranın köşesine getirerek diğer bilgisayara geçiş yapabiliyorsunuz; aynı çift monitör kullanıyormuşsunuz gibi. Ayrıca bilgisayarlar arasında zahmetsizce yazı, resim veya dosya aktarımı da yapılabiliyor. Bunun için kullanacağınız materyali birinden kopyalayıp diğerine yapıştırmak yeterli. Pop Keys’te ise Flow özelliği ne yazık ki bulunmuyor. Ancak Easy-Switch tuşu sayesinde hızlıca kullandığınız cihaza geçmek oldukça kolay. Zaten klavye ve fareyi paket olarak alırsanız Flow işlevinden faydalanmış oluyorsunuz.

82 gram ağırlığındaki farenin ergonomisi son derece başarılı. Tek AA pille 2 yıla kadar uzayabilen dillere destan bir pil ömrüne sahip ve Logitech’in optik sensörü de 1000-4000dpi arasında hassaslık desteğiyle hak edilen bir performans sunuyor.

Sonuç

Toparlamak gerekirse, Logitech POP Keys klavye ve POP Mouse çok güzel görünüyor. Klavye kompakt, tuşlar güzel bir sese sahip ve yazmak hoş bir his veriyor. POP Mouse ise oldukça sessiz ve emoji düğmesi özellikle kullanışlı. Daha da ötesi her ikisi de fazlasıyla kompakt yapıda olmasıyla göz dolduruyor ve retro tasarımın renkli olarak sunulmuş olması da ayrı bir hava katıyor.

Şu anda POP Keys 2000 TL, POP Mouse ise 520 TL civarlarında fiyatlarla bulunabiliyor. Bu fiyat noktası çoğu ortalama bir alıcıya göre yüksek gelebilir. Yine de kendi karakteri olan, farklı bir deneyim vadeden bir klavye ve fare için değmeyecek bir meblağ da değil. Bu noktada karar elbette her zaman olduğu gibi yine sizin.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Logitech POP Keys & POP Mouse
Ürün Markası Logitech
CHIP Online Notu
90
Bağlantı Kablosuz (Bluetooth)
Kablosuz Kullanım Mesafesi 10 metre
Pil 2 x AAA
Pil Ömrü 36 ay
Gösterge Işıkları (LED) Pil LED’i, 3 Bluetooth kanallı LED, Caps Lock LED’i
Özel Tuşlar Medya Tuşları, Sesten Metne Dönüştürme, Mikrofonun Sesini Kapatma ve Ekran Alıntısı dâhil 12 FN Kısayolu
Boyutlar 138.47 mm x 321.2 mm x 35.4 mm