Monster Abra A5 V13.4 İnceleme

Monster'ın yeni oyun canavarı Abra A5 V13.4 elimizde! Peki, performansı nasıl? İnceledik!

CHIP Online Notu 91
  • Güzel tasarım
  • Keyifli kullanım
  • Geniş bağlantı seçeneği
  • Ekran
  • Fiyat/performans
  • Hoparlörler
  • mini DisplayPort yok
  • Monster Kontrol Merkezi yazılımı geliştirilmeli

Türkiye'de oyuncu notebook'u dendiğinde akla gelen ilk marka olan Monster, elbette bu bilinirliği kolay edinmedi. Uzun yıllardır oyunculara özel birbirinden başarılı modelleri hazırlayan şirket; her oyuncuya göre bir dizüstü bilgisayar modeli sunmasıyla dikkat çekiyor. Semruk, Tulpar, Markut, Huma ve Abra gibi aileler altında farklı versiyonlarla kalabalık bir ürün arşivine sahip olan Monster, bugün bunlardan Abra A5 V13.4 modeliyle bizlerle.

Monster'ın daha önce de Abra A5 modelinin farklı bir versiyonunu incelemiştik, fakat o günden bugüne bilgisayar teknolojisinde çok sayıda değişiklik oldu ve dolayısı ile Abra A5'in yeni sürümünde bunlara yer verildi. Intel'İn yeni 8'inci nesil işlemcisi ile donalı bu versiyon, ayrıca M.2 SSD ile 1000 serisi NVIDIA ekran kartına da yer veriyor. Kısacası oldukça güçlü bir dizüstü bilgisayar. Peki, detaylarında neler sunuyor? Şimdi Abra A5'e daha yakından bakalım...

Monster Abra A5 tasarımı nasıl?

Monster Abra A5 tasarımı nasıl?

Abra A5'i önce tasarım özellikleriyle tanıyalım. Mat malzemeli bir yapıya sahip olan dizüstü bilgisayar, yine mat panel ekranı ve çevresinde çok da kalın durmayan çerçevesiyle bize 15.6 inç boyutunda bir görüntü sunuyor. Ekran boyu avantajını, genel gövde boyutlarında kullanan laptop, 27 mm kalınlığında. Evet, pek ince bir model sayılmaz, ancak yine de kallavi laptop'lara kıyasla çantada kendine rahat yer buluyor. Laptop'ın ağırlığı ise 2.4 kilogram.

Oyuncuların aradığı özellik olan LED aydınlatmalara klavyesinde yer veren Abra A5, bu LED ışıklandırmayı yönetebilmenize izin veriyor. Monster Kontrol Merkezi yazılımı üzerinden farklı profiller yaratabiliyor ve klavyenin tüm aydınlatmasını farklı efektlerle özelleştirebiliyorsunuz. Bu arada klavyenin kullanımının da fazlasıyla rahat olduğunu söylemek lazım. Tuşların dizilimi, yüksekliği ve kenarlardaki boşluklar oldukça ideal. Öte yandan numerik tuş takımının klavyede yer alması da önemli bir avantaj.

Bu gibi oyun platformlarında soğutma bilhassa önemli. Abra A5'te bunun için çift fan sistemi kullanılıyor. Laptop'ın arka tarafında köşelere yerleştirilen fan sistemi, ayrıca turbo özelliğine de sahip. Bu sayede yük altında otomatik olarak devreye giren turbo fan sistemi, serinlik ve dolayısı ile performans getiriyor. Dilerseniz, bu sistemi kendiniz manüel olarak da aktifleştirebiliyorsunuz. Güç tuşunun hemen yanında turbo fan tuşuna basarak bunu açmanız mümkün.

Abra A5'in bağlantılarına da bakalım. Bağlantılar arasında, 2 adet USB 3.1'ın yanı sıra 4 adet USB 2.0 ve akra tarafta 1 USB Type-C portu yer alıyor. Böylece geniş bir USB bağlantısına sahipsiniz. Ayrıca HDMI ve Ethernet portları da mevcut durumda. Yine kulaklık ve ses bağlantıları ile SD kart girişi de unutulmamış pek tabii. Son olarak laptop'ın Sound Blaster Cinema 5 destekli ve Subwoofer'ın yerildiği 2x2W hoparlör sistemine sahip olduğunun da altını çizelim.

Monster Abra A5 teknik özellikleri neler?

Monster Abra A5 teknik özellikleri neler?

Abra A5, elimizdeki modeliyle V13.4 olarak geçiyor. Bu modelinde bizlere Windows 10 işletim sistemiyle ulaşan laptop, satın alma aşamasında FreeDos olarak gelecek. Yani ona bir işletim sistemi kurulumunu sizin yapmanız gerekecek. Peki, Abra A5'in altyapısı nasıl?

Intel'in 8'inci nesil işlemcisinden güç sağlayan laptop, Core i7-8750H işlemcisiyle 2.8 GHz taban frekansta çalışıyor. Ancak yük altında 4.1 GHz tavan frekansa ulaşıyor. 6 fiziksel çekirdekli işlemci, 12 izlekle fazlasıyla performanslı. Zaten bu işlemci oldukça yeni; bu yılın ikinci çeyreğinde piyasaya çıktı. O anlamda Abra A5 V13.4, yeni nesil bir notebook almak isteyenler için ideal bir seçim olacak.

8 GB kapasiteli 2400MHz DDR4 belleklerle birlikte 256 GB M.2 SATA SSD ile teknik kadrosunun ana bileşenlerini oluşturan laptop, grafik tarafında NVIDIA GeForce GTX 1050Ti ile oyunlara hazır. Bu teknik bileşenlerle oyunlar ve genel kullanımda gayet performans alıyorsunuz. Öte yandan VR, yani sanal gerçeklik noktasında da bu notebook'tan faydalanabileceğinizin bilgisini de verelim.

Abra A5'le performans notlarımıza geçmeden önce laptop'ın ekranına da bir bakalım elbette. 15.6 inç boyutunda, standart bir ekranı bulunuyor. 1080p, yani Full HD çözünürlük sunan ekranın özellikle mat panele sahip olması çok önemli detay. Böylece ışıklı ortamlarda yansımaları dert etmenize gerek yok. Yani, masanız pencere kenarındaysa, güneş yansısından etkiniz en aza inecek. Öte yandan panelde IPS tercih edilmiş. Bu da ekranın görüntüleme açılarıyla ilgili sorun yaşamayacağınız ve geniş renk alacağınız anlamına geliyor.

Peki, Abra A5 oyunlarda nasıl bir performans gösteriyor? Bir dizüstü bilgisayar incelemesinde elbette asıl can alıcı soru bu oluyor kuşkusuz. Biz de incelememizde bu adımı elbette atlamadık ve Abra A5'i son dönemin dikkat çeken oyunlarında koşturduk. Test senaryomuzda değerlendirdiğimiz oyunlar; Far Cry 5, Assassins Creed Origins, For Honor ve Tom Clancy's Ghost Recon Wildlans olurken, elbette grafik ayarlarının en üst seviyede tutulmasına da özen gösterdik. Şimdi bakalım Abra A5 bu oyunlarda nasıl bir performans sağlamış...

Abra A5 gerçek zamanlı oyun testlerini, hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak Abra A5, güzel bir model olmayı başarıyor. Sınıfı için fazlasıyla ideal bir performans üretiyor. Intel'in yeni nesil işlemcisiyle birlikte gelmesi, M.2 SSD ile performansa olumlu katkı sağlaması ve GTX 1050Ti ile oyunlarda iyi iş çıkartması, Abra A5'in önemli artıları oluyor. Öte yandan Abra A5'in diğer özellik bakımından getirdikleri de önemli. Ses performansı bir yana, bağlantı zenginliği sunması ve ekranıyla da iyi bir görüntü üretmesi, bu dizüstü bilgisayardan yalnızca oyun noktasında değil, genel kullanım alanında da uzun vadede yararlanabileceğinizi gösteriyor. Bu anlamda şu sıralar iyi bir dizüstü bilgisayar satın almak isteyen ve özellik bakımından da daha üst gömlek modellere bütçesi yetmeyen oyun severler Abra A5 V13.4'ü rahatlıkla tercih edebilirler.

Monster Abra A5 V13.4 fiyatı 4699 TL.

Kimler Almalı

Bütçesi yüksek olmayan, ancak yenilikçi bir oyuncu notebook'u arayan oyun severler, Monster Abra A5 V13.4'ü rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Eğer bütçeniz biraz daha dar ise, o halde Abra A5 serisinden V9.2.3'ü veya V12.1'i de tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Abra A5 V13.4
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
91
USB 3.1 2 adet
USB 3.1 Type-C 1 adet
Genel
İşletim SistemiFreeDos
İşlemci Hızı2.20 GHz
Çekirdek Sayısı6
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce GTX 1050Ti
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 2.04
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar374 x 260 x 27 mm
Ağırlık2.4 kg
Okuyucu Yorumları