Monster ABRA A5 V16.3 İnceleme

Monster ABRA A5 V16.3 adeta uçuyor! İşte Core i7-9750H ve GTX 1650'li ABRA A5 V16.3 incelemesi!

CHIP Online Notu 90
  • Fiyat/performans
  • AAA oyun performansı
  • Tasarım ve boyut
  • Kullanımı rahat klavye
  • Uygun ses performansı
  • Geniş bağlantı seçeneği
  • Tek kanal bellek

Evet, sonunda Intel'in 9'uncu nesil mobil işlemcileri ve NVIDIA'nın beklenen ekran kartı GTX 1650 tanıtıldı ve oyunculara sunuldu. Oyuncular tarafından heyecanla beklenen bu ikili, daha önce de olduğu gibi hızlıca Monster dizüstü bilgisayarlara geldi ve şu an ABRA A5 V16.3 modeli ile beraber elimizde. Bu incelememizde bu ikiliyle beraber hazırlanan yeni ABRA A5 V16.3 modelinin özelliklerine ve performansına bakacağız. Ama önce söze her zaman olduğu gibi tasarımla başlayalım.

ABRA A5 V16.3 Tasarımı Nasıl?

ABRA A5 V16.3 Tasarımı Nasıl?

ABRA A5 V16.3, tasarımıyla Monster'ın önceki modellerine benzer hatlar içeriyor. İç ve dış yüzeyiyle fırçalanmış siyah renkli gövdeye sahip olan laptop, ince ekran çerçevesi ve ince tasarımıyla dikkat çekiyor. Laptop'ın ekran çerçevelerinin ince olmasıyla beraber daha küçük bir gövdeye daha geniş bir ekran sığdırılmış. Laptop'ın kalınlığı 24 mm dolaylarında ve ağırlığı sadece 2 kilogram. Bu da güçlü bir oyun bilgisayarı için dizüstü bilgisayarını çantasında rahat taşımak isteyenlere güzel bir haber.

Laptop'ın çevresindeki yeşil şeritler tasarıma hareket katarken, detaylarda güç tuşunun da Monster'ın yeşil gözlü logosundan oluşması dikkat çekiyor. Ayrıca iç yüzeyde yer alan klavye de RGB renklendirmesiyle laptop'ın genel tasarımına katkıda bulunuyor. Bu arada bu modelde klavyenin tek bölge aydınlatmasına sahip olduğunu görüyoruz. Yani klavyede ışıkların rengini bölge bölge değiştiremiyorsunuz. Ancak bu klavyenin tümünün rengini istediğiniz gibi değiştirebildiğinizi de bu noktada söyleyelim. Monster'ın tamamen RGB özgürlüğü sunan modelleri de var elbette, fakat bu model biraz daha uygun fiyatlı olduğundan bu özellikten feragat edilmiş.

Tam boyutlu olarak tercih edilen klavye üzerinde numerik tuş takımı mevcut. Böylece rahat bir kullanım sağlayan klavyenin altında da geniş bir touchpad alanı yer alıyor. Touchpad'i kullanmadığınız durumlarda kilitleyebiliyor, ayrıca klavyenin ışık seviyesini de yine atanmış özel tuşlarla ayarlayabiliyorsunuz.

Laptop'ın çevresine baktığımızda, geniş bağlantı seçenekleri görüyoruz. Cihaz üzerinde USB 3.1 Gen1, USB 3.1 Gen 2, USB Type-C ve USB 2.0 bağlantıları hazır durumda. Ayrıca ayrı ayrı kulaklık ile mikrofon girişleri, Gigabit Ethernet portu, SD kart slotu, tam boyutlu HDMI da konumlandırılmış. Öte yandan Mini DisplayPort 1.4 girişi de var ki bu oldukça önemli. Bu sayede oyununuzu harici monitörünüzde oynamak istediğinizde kare hızında kayıp yaşamıyorsunuz.

ABRA A5 V16.3'te havalandırma çıkışları yine 4 tarafa yerleştirilmiş. Arka ve yanlarda bulunan mazgallardan sıcak hava dışarıya hızlı şekilde atılabiliyor.

Control Center ile Her Şey Kontrol Altında

Control Center ile Her Şey Kontrol Altında

ABRA A5 V16.3'te pek çok ayarı Control Center 3.0 yazılımı üzerinden yapabiliyorsunuz. Bu yazılım yoluyla çok sayıda seçeneğe tek noktadan ulaşabiliyorsunuz. LED Klavye seçeneğinden, klavyenin rengini değiştirebilir, Fan Kontrol noktasından da fan hızlarını CPU ve GPU ısılarına göre dilediğiniz gibi optimize edebilirsiniz.

Yine burada bulunan Güç Modları kısmından laptop'ı 4 farklı profilde çalıştırmanız mümkün. Güç tasarrufu, sessiz, performans ve eğlence şeklinde hazır profilleri değerlendirebilirsiniz.

Eğer klavye ve farenize özel makro atamaları yapmak istiyorsanız, o halde yine burada yer alan FLEXIKEY yoluyla bu işlemi de halledebiliyorsunuz. Ancak makro atamaları biraz uğraştırabilir. Bu konuda Monster Notebook, ileriki zamanlarda Control Center'ın arayüzünü ve özelliklerini yenileyerek güncellemelerle destek olacaktır kanaatindeyiz.

Hazır yazılım konusuna değinmişken hoparlörlerden de bahsedelim. ABRA A5 V16.3'te Sound Blaster destekli 2 adet 2W'lık hoparlör yer alıyor. Sound Blaster Connect yazılımı üzerinden istediğiniz ses ayarını yine hazırlayabiliyorsunuz. Oyun oynarken ister laptop'In hoparlörlerini, ister kendi kulaklığınızı kullanın, buna göre optimizasyon sağlama seçeneğiniz böylece var.

Monster Notebook, özellikle yazılım konusunda hassas bir marka. Oyunculara bu konuda gerekli tüm desteği sağlamaya çalışıyor. Zira incelediğimiz her modelinde olduğu gibi bu modelde de kutu içeriğinde 8 GB'lık USB bellek içinde laptop için gerekebilecek tüm sürücüleri veriyor. Buna ek olarak yine 3 aylık ESET Internet Security hediyesi de yine burada bulunuyor.

ABRA A5 V16.3 Teknik Özellikleri ve Performansı

ABRA A5 V16.3 Teknik Özellikleri ve Performansı

Şimdi gelelim Monster ABRA A5 V16.3'ün oyuncular için en önemli noktasına. Teknik özelliklerinden ve performansından bahsedeceğimiz laptop ile elbette dönemin en popüler oyunlarını da değerlendirdik. Az sonra onlara da geçeceğiz, ancak önce laptop'ı ekranı ve sunduğu teknik kadroyla daha yakından tanıyalım.

ABRA A5 V16.3'te 15.6 inç boyutunda bir ekran yer alıyor. Mat malzemeye sahip olan bu ekran böylece ışık parlamalarına engel oluyor. Panel olarak yine IPS tercih edilmiş. Bu sayede de geniş görüş açısı sağlayan ekran, Full HD çözünürlük üretiyor. Ekranın renk üretimi güzel, parlaklık miktarı da paneli neticesinde yeterli seviyede. Sadece oyunlarda değil, gerek farklı multimedya kullanımı gerek günlük kullanımlarda da kendinden memnun bırakacaktır.

Teknik altyapıya geldiğimizde ise burada iki taze ürün dikkat çekici. Monster ABRA A5 V16.3 için fabrika bandından yeni çıkmış taze bir ürün olduğunu söylemek lazım. Zira üzerinde yer alan işlemci de ekran kartı da yeni tanıtıldı.

ABRA A5 V16.3'ün işlemcisi, Intel'in yeni tanıttığı Core i7-9750H mobil işlemcisi oluyor. Intel'in 9'uncu nesil mobil işlemcilerinden olan Core i7-9750H, 6 fiziksel çekirdek ve 12 izlek içeriyor. Taban frekansta 2.60 GHz üreten bu işlemci, tavan noktada, yani maksimum performansta da 4.5 GHz'e değin ulaşabiliyor.

Laptop'ın işlemcisinin performansıı ölçümlemek için Cinebench testini çalıştırdık ve gördüğümüz sonuç son derece muazzam. Zira Cinebech testinden tam 2884 puan toplayan ABRA A5 V16.3, üzerindeki mobil işlemci ile adeta masaüstü işlemcilere meydan okuyor. Intel Core i7-7700K'yı geride bırakan Core i7-9750H, Intel'in Xeon ve AMD'nin Ryzen 7 1700X işlemcisine yakın sonuç üretiyor.

Laptop'ın RAM hanesinde ise tek kanal kullanılmış 8 GB kapasiteli ve 2666 MHz frekanslı DDR4 bellek görüyoruz. Depolama ünitesi olarak da Samsung'un M.2 SSD'si notebook'a konumlandırılmış durumda. SSD performansı da elbette önemli. Bu noktada biz de laptop'ı CrystalDiskMark'ta değerlendirdik.

CrystalDiskMark sonucuna göre okuma noktasında 546 MB/s sonucunu alan disk, yazma noktasındaysa yine 530 MB/s sonuca ulaşıyor. Bunlar da okuma ve yazma performansıyla gayet tatmin edici değerler.

Evet, artık geldik merak edilen noktaya, ABRA A5 V16.3'ün grafik performansına. Laptop'ta yer alan ekran kartı da bir süredir beklenen ve yeni tanıtılan NVIDIA GeForce GTX 1650 oluyor. Özellikle masaüstü bilgisayar tarafında fiyat/performans noktasında büyük rağbet görecek olan GTX 1650, elbette aynı şekilde fiyat/performansıyla iyi bir denge kuran dizüstü bilgisayar satın almak isteyenler tarafından da ilgi görecek. Nitekim Monster ABRA A5 V16.3 de bu ekran kartı mevcut ve üst seviye grafik ayarlarında AAA oyunları başarıyla oynatabiliyor. 4GB GDDR5 belleklerden güç sağlayan GTX 1650, 128-bit bellek veriyoluna sahip. 1395 MHz varsayılan frekansta çalışan ekran kartı, tepe noktadaysa 1580 MHz'leri bulabiliyor. Peki, bunun neticesinde nasıl bir performans sağlıyor? Şimdi gelin ABRA A5 V16.3'ü son dönemin iki önemli oyunu olan Division 2 ve Battlefield V'te üst seviye grafik değerlerinde ve DX12 açık ayarlı şekilde koşturalım; bakalım nasıl bir performans verecek.

Monster ABRA A5 V16.3, Division 2 ve Battlefield V gerçek zamanlı oyun performansını ve test sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.

Özetle

Evet, Monster, ABRA A5 V16.3 ile ortaya gayet güzel bir sonuç çıkartmış. Intel Core i7-9750H işlemci ve GTX 1650 ekran kartıyla beraber fiyat/performans noktasında iyi ve yeni bir platform arayışında olanlar açısından gayet beğenilecektir kanısındayız. Performans açısından iki AAA oyunda değerlendirdiğimiz ABRA A5 V16.3, yeni nesil oyunları Ultra grafik ayarlarında 45 – 60 FPS arasında oynatabiliyor. Eğer ayarları biraz daha optimize ederseniz, daha net sonuçlar da sağlayabilirsiniz. Bu arada merak edenler için söyleyelim, laptop'ın fanları yük altında muadilleri gibi elbette gürültülü çalışıyor. Fakat gerek ısı dağılımı noktasında gerek hız RPM; yani dönüş hızı noktasında fan performansını Control Center yazılımı üzerinden ayrı ayrı ayarlayarak şekillendirebilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra ABRA A5 V16.3 elbette sadece oyun performansıyla değil, günlük kullanımlar için de iyi bir platform oluyor. Laptop'ın işlemci gücü gayet yerinde. Oyun bilgisayarları arasında tasarımıyla da mobiliteye uygun olan ABRA A5 V16.3, bizce onu tercih edenleri kendinden memnun edecek. Peki, Monster ABRA A5 V16.3'ün fiyatı ne kadar? Monster, ABRA A5 V16.3 6299 TL gibi gayet uygun bir fiyattan kendine yer buluyor. Bu anlamda şu sıralar hem iyi hem performanslı bir notebook arayanlar bu Monster'a bir bakmalılar.

Kimler Almalı

Yeni Intel i7-9750H işlemcili ve yeni NVIDIA GeForce GTX1650 ekran kartlı uygun fiyatlı bir oyun bilgisayarı satın almak isteyenler Monster ABRA A5 V16.3'i rahatlıkla değerlendirebilirler.

Alternatifleri

Monster ABRA A5 V16.3'e alternatif olarak diğer 9'uncu nesil Intel işlemcili ve GTX1650 ekran kartlı modeller de yine mevcut durumda.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster ABRA A5 V16.3
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiFreeDos
İşlemciIntel Core i7-9750H
İşlemci Hızı4.50 GHz
Çekirdek Sayısı6
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce GTX 1650
Grafik Kapasitesi4 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.12 adet
USB 2.01
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortVar
VGAYok
EthernetGigabit Ethernet
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuVar
Boyutlar361 x 258 x 24 mm
Ağırlık2 kg
Okuyucu Yorumları