Monster Abra A5 V19.3 İnceleme

Oyuncular için en güçlü Notebook seçeneklerinden biri olan Monster Notebook’un yeni oyun canavarı ABRA A5 V19.5’i inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti ekran kartı
  • Fiyat/performans
  • Yüksek performans
  • 144Hz ekran
  • Güçlü tasarım
  • Geniş Bağlantı desteği
  • Ücretsiz bakım hizmeti ve iade seçeneği
  • Hoparlörleri

Bugün oyuncuların yakından tanıdığı markanın yeni bir canavarı var masamızda. “Canavar” deyince zaten bu laptop’ın bir Monster Notebook olduğunu anlamak çok da zor olmasa gerek. “Oyun Bilgisayarı” dendiğinde akla gelen ilk marka olan Monster, bugüne kadar özellikle çok sayıda öğrenciyi mutlu etti ve bunu özellikle fiyat / performans modelleri sunarak yaptı. Üst seviye performans üreten dizüstü bilgisayarları rakiplerine nazaran daha uygun fiyattan sağlayan Monster Notebook, satış sonrası desteğiyle de kullanıcılarından bugüne kadar tam not almayı başardı. Ancak sadece oyun oynamayı seven öğrencilerden değil; bunun yanında profesyonel gamerlar, mimarlar, mühendisler, tasarımcılar ve pek tabii ki günlük kullanımda taş gibi bir bilgisayarı elinin altında bulundurmak isteyenlerden de öyle. Bugün yakından bakacağımız bu model, Monster Notebook’un en yeni dizüstü bilgisayarlarından biri; Monster Abra A5 V19.3.

Şimdi bu model gerçekten de üst seviye özelliklere sahip bir model ve yine benzer donanım bileşenlerine sahip rakiplerine nazaran uygun fiyat etiketiyle satışa sunuluyor. Önemli özellikleri var; NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti ekran kartı, 15.6” boyutunda 144Hz tazeleme hızına sahip ekranı, Intel’in 12’inci nesil işlemci ailesinden tam 14 çekirdekli Core i7-12700H işlemcisi ve daha fazlası. Her zamanki gibi hepsinden sırasıyla bahsedeceğiz, ancak önce ekran kartından bahsederek başlayalım, zira bu kart önemli yetenekleri bir arada sunuyor. Sonrasında da zaten testlerle incelemeye devam edeceğiz.

Monster Abra A5 V19.3’te NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Max-Performance ekran kartı yer alıyor. 4GB GDDR6 belleklerden güç sağlayan bu ekran kartı, 128-bit bellek arayüzü genişliğine sahip. NVIDIA’nın Ampere mimarisinin eseri olan bu ekran kartı özellikle oyunlardan üst seviye performans beklentisi içinde olanların arayacağı bir model olurken, sadece bununla da sınırlı değil. Bu kartın pek çok alanda avantajları var. Onlara da geleceğiz, ancak öncelikle ana konumuz olan oyun üzerine avantajlarından bahsederek başlayalım.

NVIDIA’nın yeni RTX ekran kartları, içerisinde yer alan RT çekirdekleri sayesinde rakipsiz bir ışın izleme performansı sunuyor. RTX ile hayatımıza giren ışın izleme tekniği, oyunlarda fotorealistik grafikler için en önemli öğeler olan ışık, global aydınlatma, ışık saçan dokular ve gölge, yansıma ve çevresel perdeleme gibi ışığın hareketleri sonucu ortaya çıkan efektler gerçeğe çok daha yakın bir şekilde oyun dünyası içerisinde oluşturulan sanal ışınlar izlenilerek hesaplanıyor. Yani ışık ve ışık kaynaklı efektler simüle edilmiş oluyor ve ortaya standart metotlara kıyasla çok daha gerçekçi gölgeler, çok daha gerçekçi yansımalar, çok daha gerçekçi bir aydınlatma – kısacası çok daha gerçekçi grafikler çıkıyor. Yani daha önce oynadığınız oyunlar bu RTX ekran karlarının ışın izleme tekniği sayesinde çok daha gerçekçi duruyorlar.

RTX ekran kartlarının bir diğer avantajı da DLSS. GeForce RTX ekran kartları içerisinde yer alan tensör çekirdekleri sayesinde oyun performansını artıran DLSS hayata geçiyor. DLSS NVIDIA'nın geliştirmiş olduğu bir yapay zekâ algoritması. Kısaca, NVIDIA RTX ekran kartları üzerinde yer alan tensör çekirdekleri sayesinde oyun daha düşük bir çözünürlükte hesaplanıp ekran çözünürlüğüne yükseltiliyor. Örnek olarak 4K çözünürlükteki bir monitörde oyun oynuyorsanız, DLSS’i performans modunda etkinleştirdiğimizde oyun motoru oyun hesaplamalarını sanki çözünürlüğü 1080p olarak seçmişiz gibi yapıyor ama DLSS aradaki eksik pikselleri yapay zekâ algoritması ile hesaplayıp bizim oyunu yine de 4K'da görmemizi sağlıyor. Bu sayede kimi zaman FPS değeri olarak 2 kata kadar bir performans artışı yakalamış oluyoruz. Bu gerçekten şahane bir yöntem.

Tüm bunların yanı sıra RTX ekran kartları, içerisinde yer alan tensör çekirdekleri sayesinde yapay zekâ işlemlerini hızlandırabiliyor. Bu sayede öğrenciler, uzaktan eğitim veya grup çalışmaları için sanal ortamda toplantı gibi aktiviteler için yapay zeka destekli gürültü giderme ve yapay arka plan gibi özelliklere sahip NVIDIA Broadcast’ten faydalanabiliyorlar. Ayrıca öğrenciler, yapay zeka destekli uygulamalar ve GPU hızlandırması sayesinde okul işlerini daha hızlı bir şekilde bitirebilirler.

Tabii ki bunlardan oyunlarda da fevkalade fayda sağlanabiliyor. Özellikle sanal arka plan oluşturma, otomatik çerçeveleme ve mikrofonda parazitlenmeyi önleme tekniği oyun oynarken yayın yapanların fazlasıyla işine yarayan özellikler.

Evet, buraya kadar tamamsak şimdi Monster Abra A5 V19.3’in diğer önemli sistem özelliklerinden bahsedelim ve akabinde de testlerine geçelim.

Monster Abra A5 V19.3’te, Intel’in 12’inci nesil Alder Lake işlemci ailesinden Core i7-12700H işlemci kullanılıyor. 14 fiziksel çekirdek ve 20 izlek içeren bu işlemci, verimlilik odaklı ve performans odaklı çekirdekleriyle yüksek frekans değerleri sağlıyor. İşlemcinin verimlilik odaklı çekirdekleri çalıştığında 3.50 GHz frekansa erişililebilirken, yük altında devreye giren performans odaklı çekirdekler 4.7 GHz bandına ulaşabililiyor. 10nm SuperFin fabrikasyon sürecinin eseri olan bu işlemci sayesinde Monster Abra A5 V19.3 sadece bir oyun bilgisayarı olmakla kalmıyor, aynı zamanda bir notebook’tan yüksek performans bekleyen profesyonellere de hitap ediyor. Kaldı ki, bizim videolarımızı düzenlerken montaj hattımızda kullandığımız dizüstü bilgisayar da bir Monster. O anlamda yüksek performans beklentilerini karşılıyor.

Monster Abra A5 V19.3’te 8 GB DDR4 bellek kullanılıyor. 3200MHz frekansta çalışan bu RAM kapasitini elbette satın alım aşamasında artırabilirsiniz. Monter Notebook’un ürün sayfasında pek çok konfigürasyon öğesini satın alım aşamasında değiştirmeniz mümkün.

Yine bu modelde depolama birimi olarak da 500 GB kapasitesine M.2 SSD kullanılmış. Bu diskin de performansı bir hayli yüksek. Yaptığımız CrystalDiskMark testinde 2480 MB/s sıralı okuma, 1960 MB/s sıralı yazma performansı üretebildiğini gördük ki bunlar da fazlasıyla yüksek değerler.

Monster Abra A5 V19.3’ün ekranı başta da söylediğimiz gibi 15.6 inç boyutunda. Full HD çözünürlük üreten bu ekran 144Hz tazeleme hızı sağlıyor. Bunun anlamı, notebook’ta bulunan RTX 3050 Ti ekran kartının oyularda üreteceği fps değeri, bu ekranla senkronize olabiliyor ve bu sayede oyunlarda kare atlamaları görmüyor, oyun içinde ekran yırtrılmalarıyla karşılaşmıyorsunuz. Gayet akıcı bir oyun deneyimi elde edilebiliyor.

Oyun tarafında Monster Abra A5 V19.3’ün eli bir hayli geniş. Zira ekran kartı olarak RTX 3050 Ti, işlemci olarak da Core i7-12700H işlemci olunca, bu notebook’ta oynayamayacağınız oyun yok. Zaten Monster Notebook’un sloganı da bu yönde: “Oynayamayadığınız oyun olursa, paranız ilade,” diyor marka.

Monster Abra A5 V19.3 elimizde olduğu süre boyunca pek çok oyunda değerlendirme şansı bulduk. Bunlar arasında özellikle RTX ve DLSS performansıyla öne çıkan oyunlardan Minecraft, Spider-Man Remastered, Valorant ve Apex Legends’ta zaman geçirdik ve sonuçlar pek tabii ki fazlasıyla etkileyiciydi.

Peki, laptop’ın sentetik testlerdeki başarısı nasıl? Bunu da pek çok noktada ölçümledik. PCMark 10’da Essentials adımında 9 bin 856 puan toplayan notebook, Productivity testinde de tam 9 bin 839 puan toplamayı başardı.

İşlemci özelinde bir test olan Cinebench R23’e geldiğimizde burada da tek çekirdek skoruyla 1797 puan, çoklu çekirdek performansıyla ise 13 bin 803 puan kazanan Monster Abra A5 V19.3, böylece işlem hacmiyle ne kadar başarılı olduğunu kanıtlıyor.

3DMark testine geldiğimizde, burada da TimeSpy testinden 6 bin 902 puan toplayan Abra A5 V19.3, Fire Strike testinde 14 bin 764 puan ve Night Raid testinden de 46 bin 591 puan sağlamayı başardı.

Bu arada Monster Abra A5 V19.3 fazlasıyla serin çalışan bir notebook. Bunun için bilgisayarın sağ ve sol yanlarında olduğu gibi arka tarafına da havalandırma mazgalları yerleştirilmiş. Böylece 4 yandan hava çıkışı sağlanabiliyor. Bu sayede sıcak hava hızlıca dışarıya atılıyor ve iç yüzey ivedi şekilde serinletilebiliyor. Control Center uygulamasından notebook’un çalışma modlarını değiştirebiliyor ve fanları tam kapasitede çalıştırabiliyorsunuz. Eğer işlem gücü düşük uygulamalar çalıştıracaksanız, notebook’u ofis modunda, eğer yük altına sokacaksanız Turbo modunda çalıştırmanızı öneririz. Böylece çalışma şeklinize uygun performans elde edebilirsiniz.

Laptop’ın diğer detaylarına baktığımızda, yine her Monster Notebook’ta karşılaştığımız gibi ideal bölümlerin yer aldığını görüyoruz. Bu modelde RGB tek bölge aydınlatmalı geniş bir klavye kullanılmış. Ekranın üzerinde HD kamera bulunuyor. Arka kapakta yer alan Monster logosu ışıklandırmalı yapıda tasarlanmış ve pek tabii ki geniş bağlantı seçenekleri ile Sound Blaster Cinema 6 Plus destekli hoparlörler de unutulmamış.

Monster Abra A5 V19.3’te 2 adet USB 3.1 Gen 1 portu, 1 adet USB 3.1 Gen2 portu ve 1 adet de USB 3.1 Gen2 Type-C portu bulunuyor. Ayrıca HDMI 2.1 görüntü aktarım noktası ve Gigabit Ethernet portu da unutulmamış. Kablosuz bağlantı tarafındaysa yine Wi-Fi 6 desteği ile Bluetooth 5.2 standardının benimsendiğini görüyoruz.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirdiğimizde Monster Abra A5 V19.3’ün genel hatlarıyla fazlasıyla başarılı bir notebook olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Sahip olduğu donanım bileşenleri ışığında ortaya gerçekten de şahane sonuçlar çıkartıyor. Gerek oyun tarafında tercih edilebilir, gerek profesyonel kullanımlar için satın alınabilir güçlü bir model. Bu arada her Monster Notebook modeli gibi bu cihazın da yanında Monster sırt çantası hediye olarak geliyor. Ayrıca ömür boyu ücretsiz bakım garantisi de var. Yine satın almadan önce Dijital Mağaza üzerinen müşteri temsilcisiyle online olarak iletişime geçebilir ve cihaz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Eğer değerlendirmek isterseniz, videonun açıklama bölümünde ürünün linkini de bulabilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Abra A5 V19.3
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiFreeDos
İşlemciIntel i7-12700H
İşlemci Hızı4 GHz
Çekirdek Sayısı14
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1200 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce RTX 3050Ti
Grafik Kapasitesi4 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD500 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.13 adet
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
EthernetVar
BluetoothVar
Wi-FiWi-Fi 6
Kart OkuyucuYok
Boyutlar359 x 244 x 27.35 mm
Ağırlık2.1 kg