Monster Abra A7 V14.1 İnceleme

Oyun severlerin ve profesyonel uygulamaları yüksek performansta çalıştırmak isteyenlerin yakından bildiği Monster’ın Abra A7 V14.1 modelini inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Fiyat/performans
  • Yüksek performans
  • 144 Hz ekran
  • Güçlü tasarım
  • Geniş Bağlantı desteği
  • Ücretsiz bakım hizmeti ve iade seçeneği
  • Hoparlörleri

Bugün oyun severleri yakından ilgilendiren bir dizüstü bilgisayar var masamızda. Monster Notebook’ta seçenekler çok çeşitli, biliyorsunuz zaten. Bugüne kadar hem Tulpar hem Abra serisinden hemen her versiyonu incelemiş ve sizlerle paylaşmışızdır. Bugün de yeni bir seçenek olan Abra A7 V14.1 masamızda. Bu notebook’ta yine birbirinden çarpıcı özelliklere yer veren Monster, oyuncuların ve profesyonel kullanımları gözetenlerin istedikleri performansı bu modelde bulmalarını sağlıyor. Öte yandan Monster Notebook’un şöyle bir özelliği var: Yapılan IPSOS 2022 oyuncu bilgisayarları araştırmasında en çok tercih edilen marka Monster olmuş. Yani oyun bilgisayarı dendiğinde akla gelen ilk marka Monster Notebook oluyor. Bunun sebebi de kuşkusuz fiyat/performans açısından dengeli bir yapıyı gözetmesi ve sunduğu çevre özellikleri oluyor. Şimdi önce Monster Abra A7 V14.1’i tasarımıyla tanıyalım, ardından da özelliklerine ve performans testlerine geçelim.

Monster Abra A7 V14.1 Tasarımı Nasıl?

Monster Abra A7 V14.1, görünümüyle alıştığımız, bildiğimiz Monster Notebook tasarımını yansıtıyor, ancak bazı noktalarda farklılıklar var. Güçlendirilmiş plastik kasa yapısıyla gelen laptop’ta yeni bir menteşe sistemi kullanılmış. Ekranın alt kenarı her 2 köşeden de diyagonal kesilmiş ve böylece agresif bir görünüm elde edilmiş. Ayrıca klavyenin altındaki touchpad de fazlasıyla geniş yapıda tasarlanmış. Böylece mouse kullanmadığınız durumlarda, mobil ortamdayken rahat bir kullanım sağlayabiliyorsunuz. Öte yandan touchpad’in her 2 yanındaki geniş palmrest bölgesi, klavyeyi kullanırken rahat etmenizi sağlıyor. Klavye de aynı şekilde uzun soluklu kullanımlarda rahat bir yazı yazma deneyimi sağlamak adına hem tuş boşlukları hem yükseklikleriyle konfor sunuyor. Burada yine numerik tuş takımının yer aldığını da görüyoruz. Bu arada bu klavye elbette RGB renkli yapıda. Klavyenin ışıklarını Monster Kontrol Merkezi uygulaması aracılığıyla değiştirebiliyorsunuz.

Abra A7 V14.1, her ne kadar sahip olduğu konfigürasyonu ile kaslı bir sistem olsa da boyut ve ağırlığıyla çok pratik şekilde yanınızda taşıyabileceğiniz bir notebook. Sadece 2.5 kilogram ağırlığında olması, şu an yüksek kofigürasyonlu notebook modellerine kıyasla daha hafif olmasını sağlarken, aynı zamanda sadece 24.9 mm kalınlığıyla da çantanızda çok yer kaplamayacağı anlamına geliyor. Zaten bu notebook’un yanında Monster bir de Monster Sırt Çantası hediye ediyor. Böylece bu laptop’ı her an yanınızda istediğiniz yere götürebilirsiniz.

Notebook’un bağlantıları arasında da zengin seçenekler var. Cihazda USB 3.2 portları, tam boyutlu kart okuyucu, 2.5 Gbit Ethernet portu, HDMI 2.1 portu ve ayrıca DisplayPort 1.4 destekli USB Type-C girişiyle geniş bağlantı desteği sağlanıyor. USB Type-C üzerinden DisplayPort 1.4 desteği verilmesi çok mühim. Böylece HDMI 2.1 portu ve bu USB-C portunu kullanarak 2 adet harici monitöre ekranı genişletebiliyorsunuz. Bu da özellikle kalabalık ekranlı çalışma ortamları için esnek bir kullanım imkanı yaratıyor.

Kablosuz bağlantılara geldiğimizdeyse Abra A7 V14.1’in Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5.2 desteğinin bulundurğunu söyleyelim. Özellikle Wi-Fi performansıyla, Ethernet yoluyla bağlantı kurmadığınızda da online oyunlarda kesintisiz iletişim sağlayabiliyorsunuz.

Monster Abra A7 V14.1 Ekran Özellikleri

Abra A7 V14.1, 17.4 inç boyutundan geniş mi geniş bir ekran taşıyor üzerinde. Böylece oyun oynarken ya da çalışırken ayrıca bir monitöre ihtiyacınız yok, gayet ideal büyüklükte bir çalışma ve oyun ortamı yaratıyor. Ekranın kenar çerçevelerinin fazlasıyla ince tasarlandığı laptop’ın bu ekranı Full HD çözünürlüğünde görüntü üretiyor. Ekranla ilgili daha güzel ayrıntı, 144Hz tazeleme hızına sahip olması. Böylece yüksek fps değerlerinde oyun oynarken, notebook’ta kullanılan ekran kartı ve ekran arasında görüntü senkronizasyonu sağlanıyor, bu da daha akıcı bir oyun deneyimi elde etmenizi sağlıyor. Bundan özellikle Overwatch türevi, hızlı davranmanızı gerektiren rekabetçi oyunlarda faydalanıyorsunuz.

Bu arada ekranın IPS panele sahip olduğunu da söyleyelim. Böylece renk kalibrasyonu yüksek, canlı görüntüler sağlayabiliyor. 250 kandela parlaklık değerine sahip olan ekranın kontrast oranı da 1200:1 seviyesinde. Bu da derin siyahlar anlamına geliyor.

Monster Abra A7 V14.1 Teknik Özellikleri ve Performans Notları

Şimdi gelelim Abra A7 V14.1’in teknik kadrosuna. Abra A7 V14.1’de, Intel’in Alder Lake mimarisine sahip en yeni 12’inci nesil işlemcisi kullanılmış. 12’inci nesil Intel Core i5-12500H işlemcinin bulunduğu bu modelde, 4.5 GHz frekansa kadar güç sağlayabiliyorsunuz. Bu işlemci içinde 4 adet performans ve 8 adet verimlilik odaklı çalışan toplam 12 çekirdek yer alıyor. Ayrıca 16 adet iş parçacığı bulunuyor. Böylece hem performansta yeni bir standardı belirliyor hem de gündelik kullanımlarda enerji tüketimini düşürüyor ve dolayısı ile pil ömrünü uzatıyor. İşlemci 45W güç tüketimiyle daha fazla performans almanızı sağlıyor.

Her Monster notebook modelinde gördüğümüz mod seçenekleri bu modelde de var. Güç tuşunun yanından ulaşabileceğiniz ya da Monster Kontrol Merkezi üzerinden erişebileceğiniz bu mod seçeneklerinden, notebook’un çalışma temposunu ayarlayabiliyorsunuz. Eğer gündelik işlerinizi yapacaksınız, ofis uygulamaları çalıştıracak, internette dolaşacak ya da sosyal medya takibi yapacaksanız fazla güç tüketmeye gerek yok. Bunun için laptop’ı Ofis moduna almanız yeterli. Böylece Core i5-12500H işlemcinin 8 adet “E” çekirdeği verimlilik odaklı çalışmaya başlayacak, sessiz ve ısıdan uzak bir kullanım sağlayacak. Eğer oyun oynayacaksanız bu defa Oyun moduna almanızı öneriyoruz. Böylece işlemcinin yüksek performans çekirdekleri devreye giriyor. Eğer daha fazla güce ihtiyacınız varsa, ağır uygulamalar çalıştıracak ya da render işlerinizi halledecekseniz, bu defa da Turbo modu sizi bekliyor. Böylece 4 performans çekirdeği ile turbo frekansa geçen işlemci, tam performans almanıza olanak tanıyor. Turbo modda laptop’a konumlandırılan 3’üncü nesil Xcooling teknolojisine sahip fanlar da devreye giriyor. Bu sayede ısı hızlı bir şekilde fanlardan dışarıya atılabiliyor.

Yaptığımız işlemci testlerinde de bunun karşılığını fazlasıyla aldık. Yaptığımız Geekbench 5 testinde 1603 puan tek çekirdek, 7120 puan çoklu çekirdek performansı sağlayan işlemci, Cinebench R23 testinde de kategorisinde tepeye oynadı. Burada 12 bin 903 puan çoklu çekirdek performansı gösteren Intel Core i5-12500H işlemci, tek çekirdek puanıyla da 1718 puan toplamayı başardı. Bu değerler yüksek performans gerektiren uygulamalar ve kuşkusuz oyunlar için fazlasıyla yeterli durumda.

Ekran kartına geldiğimizde, zaten Monster’ın tüm notebook’larında MAX-Performans ekran kartı kullandığını biliyoruz. Daha önce incelediğimiz modellerde RTX 3000 serisinden ekran kartların kullanıldığını görmüştük. Bu model biraz daha fiyat/performans odaklı bir model olduğu için NVIDIA GeForce GTX 1650 ekran kartı kullanılmış. Ancak bu ekran kartı ödüllü Turing mimarisinin devamı niteliğinde tasarlandığı için, performansı ile gayet iyi sonuçlar üretiyor. 4 GB kapasiteli GTX 1650 Max-P ekran kartı ile günümüz oyunlarını rahatlıkla oynayabiliyorsunuz. Zaten biliyorsunuz, Monster Notebook, oynayamadığınız bir oyun olursa, ilk 15 gün içerisinde para iadesinde bulunuyor. Ayrıca ömür boyu ücretsiz bakım garantisi de veriyor.

GeForce GTX 1650 ekran kartının kullanıldığı notebook’ta Forza Horizon 5, Guardian of the Galaxy, Far Cry 6 ve Resident Evil 8 Village oyunlarını rahatlıkla oynayabiliyorsuuz. Tabii ki biraz grafik ayarlarından kısmanız gerekecek, bu seviyede bu oyunlardan 45 fps civarı ve üzeri performans elde edebiliyorsunuz.

Bu arada notebook’u oyunlarda kullanmayacağınız durumlarda enerji tüketiminin düşmesi için Hybrid GPU özelliği devreye giriyor. İşlemciye bağlı olarak dahili Intel Irix Xe grafik birimi, günlük kullanımlarınızda istediğiniz performansı üretebiliyor.

Elimizdeki modelde RAM kapasitesi 8 GB. 3200 MHz belleğin kullanıldığı bu modelde, 500 GB depolama alanı bulunuyor. Depolama ünitesi olarak PCIe M.2 SSD tercih edilmiş. Yaptığımız disk testi CrystalBenchmark’ta 2480 MB/s sıralı okuma, 2012 MB/s sıralı yazma performansı gösterdiğini de söyleyelim. Yani oldukça performanslı bir disk kullanılmış. Elbette satın alım aşamasında, her Monster Notebook modelinde olduğu gibi kendi özelleştirmelerinizi yapabiliyorsunuz. Yani bileşen seçiminde RAM kapasitesini 64 GB’a kadar artırabilir ve SSD diski değiştirebilirsiniz. Ayrıca cihazın içinde 2 adet M.2 disk desteği bulunuyor. Dilerseniz sonradan kendiniz de eklemede bulunabilirsiniz. Öte yandan işletim sistemini de aynı şekilde revize etmeniz mümkün. Elimizdeki modelde normalde Freedos bulunuyor, ancak özelleştirmelerden elimizdeki gibi Windows 11 işletim sistemini ekleyebiliyorsunuz.

Sonuç

Sonuç olarak Abra A7 V14.1, sahip olduğu özelliklerle gerçekten de başarılı bir model olmuş. Fiyat/performans çizgisi gayet yerinde. Kullanılan teknik kadro, 144Hz ekran, tasarımı, Sound Blaster 6 Cinema özelliğine sahip hoparlörleri ve özelleştirme seçenekleriyle iyi bir oyun performansı isteyen oyunculara, güçlü bir sistem edinmeyi düşünen profesyoneler için gayet uygun bir seçenek halini alıyor. Daha fazla bilgi almak ve özelleştirme seçeneklerine bakmak isterseniz diye ürünün linkini videonun açıklama kısmına da ilave ediyorum.

Monster Abra A7 V14.1 hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Abra A7 V14.1
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
90
USB 3.2 3 adet
USB Type-C 1 adet
Genel
İşletim SistemiFreeDos
İşlemciIntel i5-12500H
İşlemci Hızı4 GHz
Çekirdek Sayısı12
Ekran ve Grafik
Ekran17.3 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce GTX 1650
Grafik Kapasitesi4 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD500 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
EthernetVar
BluetoothVar
Wi-FiWi-Fi 6
Kart OkuyucuYok
Ağırlık2.5 kg. kg