Monster Tulpar T5 V18.1 İnceleme

Monster Tulpar T5 V18.1 iyi bir dizüstü bilgisayar mı? Neler sunuyor? İnceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Başarılı performans
  • Soğutma sistemi
  • İnce kenarlı IPS ekran
  • Geniş bağlantı seçeneği
  • Rahat taşınabilir
  • Sürücüler USB bellekte bir arada
  • 8 GB RAM bazı senaryolarda yetersiz kalabilir

Oyuncular için önemli ürünler geliştiren Monster, özellikle fiyat/performans noktasında başarılı modeller sunuyor. Bu nedenle oyuncular tarafından yoğun olarak tercih edilen Monster'dan kısa sürede farklı modeller inceleme şansı bulmuştum. Bunlar arasında Abra A5 ve Abra A7 modelleri yer alıyordu. Bu defa da farklı bir sınıftan bir model geliyor. Bu incelememizde, Monster'ın Tulpar T5 modeline yakından bakacağız. Elimdeki versiyon ise V18.1.

Monster Tulpar T5 V18. 1 tasarımı nasıl?

Monster Tulpar T5 V18. 1 tasarımı nasıl?

Tulpar T5, Abra modellerinden farklı olarak daha şık görünüyor diyebilirim. Bu modelde alüminyum dış ve iç yüzey yer alıyor. Böylece dayanıklılıkla ilgili bana soru soracak takipçilerimize de hemen peşinen cevap vereyim, laptop dayanıklı bir profile sahip.

Siyah renkli fırçalanmış yüzeyle dikkat çeken laptop, 15.6 inç büyüklüğünde kasasıyla da kompakt boyutlarda. Özellikle dizüstü bilgisayarın nispeten ince olduğunu söyleyebilirim. 19.9 mm'lik kalınlıkta olan laptop, yine 2 kilogram ağırlığında. Böylece mobil oyuncular için rahat bir taşıma olanağı tanıyor.

Elimdeki Tulpar T5 V18.1 modeli, mekanik tuş takımına sahip bir model. Böylece mekanik tuşları tercih eden kullanıcılar için iyi bir avantaj sağlıyor. Öte yandan numerik tuş takımının olması da önemli bir detay. Böylece Tulpar T5, klavyesiyle aranan tüm fonksiyonelliğe açık.

RGB renkli arka aydınlatmaya sahip olan klavyenin hemen altında da kullanımı rahat bir touhcpad alanı yer alıyor. Bu alanı kullanmadığınız zamanlarda klavye kısayollarını kullanarak kapatmanızın mümkün olduğunu da söyleyeyim.

Tulpar T5'in bağlantılarına baktığımızda ise bize yine burada çok sayıda seçenek sunulduğunu görüyoruz. Burada tam boyutlu HDMI'ın yanı sıra çift mini DisplayPort 1.3 çıkışının yer alması da seçenekleri arttıran bir haber. Bunların hepsi laptop'ın arka yüzünde yer alıyor. Ayrıca cihazda USB açısından da geniş porta yer verilmiş. USB 2.0, 3.1 Tip A ve Tip C portlarına rastlayabiliyorsunuz. Bunların yanında SD kart okuyucu ve Gigabit Ethernet portu gibi bölümler de yer alıyor. Dizüstü bilgisayarın kablosuz bağlantıları arasında Bluetooth 5.0 desteği ile 2x2 802.11ac Wi-Fi'ın yer alması da hayli sevindirici.

Monster Tulpar T5 V18.1 ekran ve işletim sistemi

Monster Tulpar T5 V18.1 ekran ve işletim sistemi

Tulpar T5 V18.1'i.n ekranı 15.6 inç boyutunda. Özellikle ekranın kenar çerçevelerinin bir hayli ince tutulmuş olması geniş bir görüntü sağlamanız açısından önemli. Ekranda sunulan Full HD çözünürlük ise ideal bir görüntü almanızı sağlıyor.

Ekranda kullanılan panel IPS olarak tercih edilmiş. LED arka aydınlatmayla beraber kullanılan IPS panel, geniş görüş açısı sağlamanız açısından önemli. Renk skalası da bir hayli geniş olan IPS paneller, oyun dışında film ve video noktasında da renkli ve canlı görüntü almanıza imkan tanıyor. Bunlar ekran için önemli detaylar.

Ekranda gördüğümüz işletim sistemine gelecek olursak ise, laptop Freedos'lu olarak geliyor. Yani, Windows kurulumunu sizin yapmanız gerek. Peki, cihazın sürücülerini nereden bulacaksınız? Bu noktada Monster büyük bir katkıda bulunuyor ve dizüstü bilgisayarın tüm sürücülerini kutu içeriğinde yer verdiği USB bellek içinde sunuyor. Böylece Windows kurulumunu yaptıktan sonra tüm donanım öğelerinin kurulumunu tek noktadan yapabiliyorsunuz.

Monster Tulpar T5 V18.1 performansı

Monster Tulpar T5 V18.1 performansı

Monster Tulpar T5 V18.1, güçlü bir dizüstü bilgisayar. Intel'in yeni nesil işlemci ailesinden 6 fiziksel çekirdekli Core i7-8750H işlemciden güç alan laptop, 4.1 GHz'e değin frekans artışında bulunabiliyor. 8 GB DDR4 RAM'lerle ona eşlik eden laptop'ta RAM'ler 2400 MHz frekansında. Hatırlarsanız kısa bir süre önce incelediğimiz Abra A7 V9.2.1'de 2666 MHz'lik RAM'lerin kullanıldığını görmüştük. Her ne kadar bu modelde olmasa da Tulpar T5'in farklı versiyonlarında bu konfigürasyona da rastlayabiliyorsunuz. Öte yandan yine 8 GB kapasitesi yerine 16 GB kapasitesini de tercih edebilirsiniz.

Monster Tulpar T5 V18.1'in önemli teknik özelliğinden biri de gelişmiş bir soğutma sistemini kullanması oluyor. Dizüstü bilgisayarın çevresine 4 farklı noktaya yerleştirilen Turbo fan sistemi performansınızı üst seviyede tutmanızı yardımcı oluyor. Turbo fan sistemi yük altında devreye girerek ısıyı hızlıca dışarı atıyor. Dilerseniz bu özelliği güç tuşunun hemen yanındaki tuşa basarak siz de devreye sokabiliyorsunuz. Elbette bu senaryoda fanlar yüksek seste çalışıyor; bunu da söyleyeyim.

Elbette Tulpar T5'in bu modelinde merak edilen önemli nokta, hangi ekran kartının kullanıldığı. Bu cihazda NVIDIA'nın GeForce GTX 1060 grafik kartını görüyoruz. 6 GB kapasitesinde olan GTX 1060 ile dönemin oyunlarını iyi şekilde çalıştırmanız mümkün. Kart ile nasıl sonuçlar alındığına az sonra yakından bakacağız zaten.

Teknik kadroya ilişkin son olarak SSD'den de bahsedelim. Cihazda 256 GB'lık M.2 SATA SSD yer alıyor. SSD tercihini XPG'den yana yapan Monster, bu disk ile CrystalDiskMark ile yaptığımız ölçümlemede sıralı okuma noktasında 1023 MB/s, sıralı yazma noktasında da 838 MB/s gibi sonuçlar üretti. Peki, cihaz oyunlarda nasıl bir grafik çiziyor? Tulpar T5 elimizde olduğu süre boyunca yeni oyunlardan Crew 2'de ve oyuncular arasında iyi bir yer edinen Rainbow Six Siege'de değerlendirme şansı bulduk. Şimdi bakalım Tulpar T5, bu iki oyunda nasıl bir performans üretiyor...

Monster Tulpar T5 V18.1 gerçek zamanlı oyun testlerini, hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.

Özetle

Monster Tulpar T5 V18.1, iyi bir dizüstü bilgisayar arayanlar için güzel bir model oluyor. Eğer 17 inçlik modeller değil de, 15.6 inç boyutunda bir oyun laptop'ı arıyorsanız, mutlaka yakından değerlendirmenizi öneririm. Özellikle aktif soğutma sistemiyle iyi iş çıkartan laptop, oyunlarda gayet başarılı bir performans sağlıyor. Bu arada cihazda yer alan Sound Blaster Sinema 5 destekli hoparlörler de bu performansa sessel anlamda iyi eşlik ediyor. Tabii ki Turbo fanları devreye soktuğunuzda kulaklıklarınızı takmanızı öneririz, orası ayrı.

Elimizdeki Monster Tulpar T5 V18.1'in fiyatının da 6899 TL olduğunu söyleyelim.

Kimler Almalı

Dizüstü bilgisayar platformunda iyi bir bilgisayar arıyorsanız, o halde rahatlıkla Monster Tulpar T5 V18.1 modelini değerlendirebilirsiniz.

Alternatifleri

Eğer 16 GB RAM ve SSD'nin yanına 1 TB disk istiyorsanız o halde Monster Tulpar T5 V18.1.1 modelini de tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Tulpar T5 V18.1
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
90
USB 3.1 Type-A 2 adet
USB 3.1 Type-C 1 adet
Mini DP 1.3 2 adet
Genel
İşletim SistemiFreeDos
İşlemciIntel Core i7-8750H
İşlemci Hızı2.20 GHz
Çekirdek Sayısı6
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce GTX 1060
Grafik Kapasitesi6 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar359 x 240 x 19 mm
Ağırlık2.0 kg
Okuyucu Yorumları