Monster Tulpar T5 İncelemesi

Monster'ın oyun canavarlarından Tulpar T5'i test ettik. Peki, nasıl sonuçlar aldık. İşte notlarımız.

CHIP Online Notu 85
  • Tasarım
  • Klavye & touchpad
  • LED aydınlatma
  • Ekran
  • Performans
  • Yüksek fan sesi

İşlemci tarafında AMD ve Intel'in karşılıklı atakları bir yana, ekran kartı tarafında da NVIDIA ile AMD'nin yeni nesil çözümleriyle birlikte oyun severleri heyecanlandıran masaüstü PC'ler, elbette oyun konusunda halen düşünülmesi gereken ilk platform. Ancak özellikle NVIDIA 1000 serisi grafik işlemcilerin dizüstü bilgisayar platformuna indirgenmesiyle birlikte mobil kategori de son dönemde bir hayli hareketlenmeye başladı. Bu anlamda, oyun keyfini bilhassa dizüstü bilgisayarda yaşamak isteyenler, masaüstü PC'lerin "yoruculuğundan" kurtulmanın altın çağını yaşıyorlar diyebiliriz.

Dizüstü PC'ler arasında kuşkusuz çok sayıda seçenek var ancak Monster'ları da bilmeyen oyuncu yoktur. Bugün elimizde yer alan model de, Monster'ın Tulpar T5 modeli. Teknik konfigürasyon olarak V13.1 sürümü olan elimizdeki model, ana hatlarıyla Intel Core i7-7700HQ işlemci ve NVIDIA GeForce GTX 1060'ı karşımıza getiriyor. Peki, detaylarında neler sunuyor? Hemen incelemeye başlayalım.

Tasarım

Tasarım

Tulpar T5'i önce tasarımıyla tanıyalım. Mat malzemeli bir yapıya sahip olan dizüstü bilgisayar, yine mat panel ekranı ve çevresinde çok da kalın durmaya çerçevesiyle bize 15.6 inç boyutunda bir görüntü sunuyor. Ekran boyu avantajını, genel gövde boyutlarında kullanan laptop, 30 mm kalınlığında. Laptop'ın ağırlığıyla da 2.45 kilogram olduğunu söyleyelim.

Oyuncuların aradığı özellik olan LED aydınlatmalara klavyesinde yer veren Tulpar T5, ayrıca sırtındaki logosunda da LED'leri unutmamış. LED aydınlatmaların ışık seviyesini ayarlayabiliyor ve ayrıca kombinasyonları değiştirebiliyorsunuz tabii ki.

Aydınlatmanın yanı sıra klavye düzenini bir hayli sevdik. Takımda numerik tuş takımı da bulunmasına karşın, tuşların boyut ve yükseklikleri ideal seviyede. Yazı yazarken tuşlar arasında kaybolmuyorsunuz. Ayrıca yine touchpad alanı da rahat. Pek çok dizüstü bilgisayarda eleştirdiğimiz bir nokta olan touchpad, Tulpar T5'te gerek yüzeyi gerek tuşlarıyla, klavyenin rahat kullanımı perçinler nitelikte doğrusu. Elbette bir oyun cihazı olduğu için onu daha çok kendi farenizle kullanacaksınız, ancak yine de mobil durumlarda bu touchpad işinize yarayacak.

Bu gibi oyun platformlarında soğutma önemli. Tulpar T5'te bunun için çift fan sistemi kullanılıyor. Fan ızgaralarından birini hemen laptop'ın arka tarafında görebiliyorsunuz. Bir diğeri ise sağ yana konumlandırılmış. Keşke bunların ikisi de arkada yer alsaydı; zira sağ taraf fare alanı olduğu için bazı kullanıcılar belki fan ısısından rahatsız olabilir.

Isıyı seri şekilde dışarı atabilen cihaz, elbette fanların gürültülü çalışmasını engelleyemiyor.

Tulpar T5'in bağlantıları arasında, 2 adet USB 3.0'ın yanı sıra bir USB 2.0 ve USB Type-C portu yer alıyor. Sol tarafta bir Ethernet portu da bulunduran laptop, ayrıca mini DisplayPort ve HDMI'ın da sahibi. Herhangi bir optik sürücünün yer almadığı Tulpar T5'te yine sağ tarafta ses ve mikrofon bağlantılarını görebiliyorsunuz. Laptop'ta ayrıca 2 x 2W'lık hoparlör sistemi de mevcut.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Tulpar T5'in elimizdeki modeli V13.1. Bu modelinde işletim sistemi olarak FreeDos kullanan laptop, elimize Windows 10 Enterprise işletim sistemiyle ulaştı. Ancak bu cihazı satın alırken içinde muhtemelen FreeDos bulacaksınız.

Intel'in Kaby Lake platformunu kullanan Tulpar T5, Core i7-7700HQ işlemciden güç alıyor. 2.80 GHz frekansta çalışan bu işlemci, güç yükselttiğinde 3.80 GHz'lerde dolaşıyor. 4 çekirdekli işlemcinin beraberinde Intel HD Graphics 630 grafik birimini getirdiğini de söyleyelim.

8 GB kapasiteli 2400MHz DDR4 belleklerle birlikte 256 GB M.2 SATA SSD ile teknik kadrosunun ana bileşenlerini oluşturan laptop, grafik tarafında NVIDIA GeForce GTX 1060 ile ağırlığını koyuyor. Bu grafik işlemci ve teknik kadrosuyla ne gibi sonuçlar almış az sonra göreceğiz zaten. Ancak geçmeden önce, sahip olduğu teknik bileşenlerle VR için hazır olduğunu da belirtelim.

Tulpar T5'in ekranı az önce de söylediğimiz gibi 15.6 inç ebatında. 1080p çözünürlük sunan ekranın mat panele sahip olması çok önemli detay. Böylece ışıklı ortamlarda yansımaları dert etmenize gerek yok. Panelde IPS tercih edilmiş. Bu da ekranın görüntüleme açılarıyla ilgili sorun yaşamayacağınız anlamına geliyor. Ancak IPS paneller TN panellere kıyasla daha yüksek tepki süresi sunuyor, bu da bilmeniz gereken bir diğer detay.

Peki, Tulpar T5 gerek benchmark'larda gerek oyun performanslarında nasıl bir grafik yakalıyor? Biz bu cihaza sentetik test noktasında Cinebench, Unigine Valley, Unigine Heaven ve CrystalDiskMark uyguladık. Gerçek zamanlı oyun noktasında da laptop'ı Ultra grafik seviyesinde GTA V, Tom Clancy's Ghost Recon ve Player Unknown BattleGround'da (PUBG) koşturduk. Bakalım nasıl sonuç almışız...

Tulpar T5 benchmark ve gerçek zamanlı oyun testlerini, hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak Tulpar T5, güzel bir model olmayı başarıyor. Performansıyla GTX 1060'ın hakkını veren laptop, fiyat/performans noktasında da iyi bir yerde duruyor. Tulpar T5 V13.1'i şu an Monster'ın kendi online satış kanalı üzerinden 4999 TL'ye satın alabiliyorsunuz. Muadillerine baktığımızda 7000 TL civarında modeller görebiliyoruz. Bu anlamda Tulpar T5 avantajlı durumda yer alıyor. Eğer GTX 1060 sizin için yeterliyse ve oyun için bir dizüstü bilgisayar arıyorsanız Tulpar T5'e mutlaka yakından bakmanızı öneriyoruz.

Kimler Almalı

Oyun için iyi bir dizüstü bilgisayar arıyorsanız ve satın almayı düşündüğünüz modelde Intel Core i7-7700 işlemci ve GTX 1060 grafik kartını tercih ediyorsanız, o halde gönül rahatlığıyla Tulpar T5'i değerlendirebilirsiniz.

Alternatifleri

Eğer 5000 TL fiyat barajına çıkamıyorsanız, o halde GTX 1050 veya Core i7-7700HQ işlemcide GTX 1050Ti'lı modellere göz atabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Tulpar T5
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
85
USB 3.1 Type-C Var
mini DisplayPort Var
Genel
İşletim SistemiFreeDos
İşlemciIntel Core i7-7700HQ
İşlemci Hızı2.80 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce GTX 1060
Grafik Kapasitesi6 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar378 x 267 x 29.9 mm
Ağırlık2.5 kg
Okuyucu Yorumları