Monster Tulpar T7 V19.1 İnceleme

Monster Notebook'tan yeni RTX'li canavar geldi! İşte Tulpar T7 V19.1 ve tüm detaylarıyla incelemesi!

CHIP Online Notu 92
  • 3 ekran çıkışı
  • Fiyat/performans
  • RTX performansı
  • Mekanik klavye
  • Geniş bağlantı seçeneği
  • İnce çerçeveli 17.3 inç ekran
  • Geniş touchpad
  • 144 Hz ekran
  • Turbo modda fan sesi

Evet, oyun dünyasının son dönem heyecanlandıran hamlesi NVIDIA'dan gelmiş ve bizleri Ray Tracing, yani Işın İzleme teknolojisi ile baş başa bırakmıştı. Bu teknolojiden yalnızca masaüstü bilgisayar oyuncuları değil, dizüstü bilgisayar oyuncuları da faydalanıyor elbette ve bu konuda Monster Notebook oyunculara tam destek sunuyor. Kısa bir süre önce incelediğimiz Monster Tulpar T7 V18.3 modelini hatırlarsanız, NVIDIA GeForce RTX 2080'in nasıl bir performans gösterdiğine yakından bakmıştık. Bu defa ise, elimizin altında Monster'ın bir başka RTX'li canavarı, Tulpar T7 V19.1 modeli var.

Elimizdeki model, RTX 2080'li olandan fiyat bakımından daha kolay erişilebilir durumda. Zira bu makinede, RTX 2060, yani NVIDIA'nın RTX'e giriş seviyesini oluşturan ekran kartı kullanılıyor. Bu noktada, bu laptop'ın fiyatının şu anda 10.299 TL olduğunu söyleyebiliriz. Fiyat itibariyle, rakiplere kıyasla daha uygun olduğunu da baştan belirtelim. Peki, bu fiyata bu cihaz neler sunuyor? Hemen incelemeye başlayalım.

Tasarımı nasıl?

Tasarımı nasıl?

Tulpar T7 V19.1, RTX 2080'li modellere nispeten daha ince ve hafif bir model oluyor. Laptop'ın ağırlığı 2.5 kilogram ve sağladığı performansa ilişkin, mobil platform için uygun yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Yine laptop'ın kalınlığının da 2.5 cm civarında olduğunu belirtelim.

Dış yüzüyle fırçalanmış, iç yüzüyle ise düz siyah renkli yapıda tasarlanan model, özellikle ekranıyla 15.6 inç boyutunda laptop kasasında, 17.3 inç büyüklüğünde ekran sunuyor. Laptop'ın ekran çerçeveleri oldukça ince tutulmuş. Bu sayede modelin ekran – gövde oranı artmış. Bu da oyuncuların bu modelde sevecekleri bir diğer nokta oluyor. Yine burada küçük bir parantez açacak olursak, rakip markalarda bu fiyat kategorisinde 15.6 inç boyutlu modeller gördüğümüzü de belirtmek gerekiyor.

Tulpar T7 V19.1, yine daha önceki modeller gibi özel bir soğutma sistemi ile donatılmış durumda. Böyle olmak zorunda, zira RTX serisi ekran kartının ısısını hızlıca dışarı atmak gerek. Monster Notebook, bunun için bu modelde Duo fan sistemini kullanmış. Yanlarda ve arka tarafta toplam 4 adet fan çıkışı bulunduran laptop, bu sayede sistemin olabildiğince serin çalışmasını sağlıyor.

Ekrana yeniden dönecek olursak, Full HD çözünürlüğünde bir görüntü sunduğunu söyleyebiliriz. Panelin LED arka aydınlatmalardan oluştuğunu ve mat malzemeye sahip olduğunu da belirtelim. Mat yüzey, bildiğiniz gibi ışık yansımalarını engellemesiyle yine oyuncular için önem arz eden bir diğer nokta.

Bu arada ekranın tazeleme hızı da 144 Hz. Yapılan bir araştırmaya göre, özellikle masaüstü bilgisayar oyuncularının monitör seçimi yaparken, artık 144 Hz ve üzeri modelleri tercih ettiği biliniyor. Tulpar T7 V19.1 de bunu dizüstü bilgisayarda oyunculara sunan bir model oluyor.

Oyuncular için elbette ekran tazeleme hızı kadar, klavye tuşlarının hızı da bir hayli önemli. Bunun için Monster Notebook, bu modelde bize mekanik tuş takımı sunuyor. Tuşlar yine diğer modellerde de gördüğümüz gibi RGB aydınlatma taşıyor. Klavyenin ışık seçeneklerini Monster Kontol Merkezi yazılımı üzerinden tamamen ayarlamanızın mümkün olduğunu da söyleyelim.

Hazır yazılıma da değinmişken, yine yazılım üzerinden çok sayıda noktaya erişebildiğinizden de bahsedelim. Laptop'ın nasıl bir performans göstermesi gerektiğini ayarlayabilir, onu ister tasarruf modunda, ister yüksek performans ve oyun modunda çalıştırabilirsiniz. Ayrıca laptop'taki fan seviyelerini de buradan ayarlayabilirsiniz. Bunu tek tuşla da yapmanız mümkün. Klavyenin üzerindeki özel tuşa basarak, laptop'ın fanlarını Turbo moda alabilirsiniz.

Tulpar T7 V19.1'in bağlantılarına baktığımızda, 2 adet USB 3.1 portunun yanı sıra ayrıca USB 2.0 portunun da olduğunu görüyoruz. Öte yandan USB Type-C portu da arka tarafta yer alıyor. Görüntü taraftında, 1 tam boyutlu HDMI ve 2 adet mini DisplayPort 1.2 çıkışı laptop'ta mevcut. Böylece aynı anda bu laptop'ı 3 monitöre kadar bağlama özgürlüğünüz var. Yine Gigabit Ethernet, kulaklık, mikrofon ve kart okuyucunun yer aldığı laptop'ta, kablosuz bağlantı tarafında da Bluetooth 5.0 ve 802.11ac Wi-Fi desteği mevcut.

Son olarak hoparlörlerden de bahsedelim. Tulpar T7 V19.1'de yine daha önce incelediğimiz Monster modellerinde de gördüğümüz gibi Sound Blaster destekli 2 adet 2W'lık hoparlör kullanılmış. Bu hoparlörler Subwoofer'la da desteklenmiş. Böylece güzel bir ses sağlayabiliyor.

Teknik özellikleri neler?

Teknik özellikleri neler?

Tulpar T7 V19.1, özellikle RTX 2060 kategorisi için fiyat/performans oranıyla iyi bir model. Bunu elbette sahip olduğu teknik bileşenlere borçlu. İşlemci hanesine baktığımızda, burada Intel'in 8'inci nesil Core i7-8750 modelini görüyoruz. 6 fiziksel çekirdekli olan bu işlemci, 12 izlek sahibi. 2.2 GHz taban frekansında çalışıyor. Tavan noktada ise 4.1 GHz'e erişiyor.

Laptop'ta yine karşımıza çift kanal bellekler çıkıyor. 2666 MHz frekansında çalışan 2 adet 8 GB kapasiteli RAM ile toplamda 16 GB'lık bir RAM paketimiz mevcut. SSD tarafında ise, daha önce ayrıca masaüstü bilgisayar sürümünü incelediğimiz XPG'nin SX8200 Pro M.2 SSD'si bulunuyor. 256 GB kapasitesinde olan bu disk, yaptığımız CrystalDiskMark testinde bize 2222 MB/s okuma, 938 MB/s yazma performansı gösteriyor.

Bu arada laptop'ta ayrıca bir M.2 slotunun daha yer aldığını, böylece dileyen kullanıcıların ayrı bir SSD'ye daha yer verebileceğini söyleyelim. Ayrıca 2.5 inçlik bir sabit disk alanınız da mevcut. Bu anlamda, Tulpar T7 V19.1'in depolama konusunda sıkıntı yaşatmayacağı açık.

RTX 2060 ile Battlefield V performansı

RTX 2060 ile Battlefield V performansı

Evet, geldik şimdi RTX konusuna. Elimizdeki Tulpar T7 V19.1'de, RTX 2060 ekran kartı yer alıyor. Böylece RTX dünyasına adım atmak isteyen, ancak RTX 2070 ve 2080'lere bütçesi el vermeyen oyun severlerin karşısına çıkan bir model oluyor Tulpar T7 V19.1.

Şimdi bu adımda, henüz yeni bir teknoloji olduğu için RTX nedir, neler sunar, bunlardan da bahsetmek istiyoruz. Ama önce elimizdeki modelde 6 GB GDDR6 bellek kapasiteli ve 192-bit bellek veri yolunu kullanan bir kart olduğunu da belirtelim.

Şimdi kabaca tabiriyle bahsedecek olusak, Işın İzleme, gerçek dünyada ışığın ne şekilde hareket ettiğini göz önünde bulundurarak bir sahnenin görüntüsünü çizen bir grafik oluşturma yöntemi. Bunun RTX ile oyunlara yansıması da ışığın fiziksel davranışını simüle ederek, gerçek zamanlı olarak nesnelerle etkileşime geçebilmesini sağlamaktan geçiyor.

Bunun bize oyunlarda katkısı ise, daha gerçekçi, yansımaların ve ışığın renginin çevre ortamına göre değiştiği bir oyun deneyimi oluyor. Artık özellikle bilgisayar platformu için hazırlanan oyunlarda yüksek grafik detaylarıyla karşılaşıyor, gerçek dünyaya oldukça yakın görsel bir dünya elde edebiliyoruz. Elbette hala bazı şeyler eksik. Bunlardan biri de ışık noktasındaydı. RTX de bu noktada yeni bir kilometre taşı olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki, bu teknoloji ile oyunlardaki insanların farklı renk ışık altındaki gölgeleri birbirinden farklı, mesela camdan içeri sızan ışığın odayı aydınlatışı RTX ile daha gerçekçi olabiliyor.

Bunun yeni nesil oyunlarda karşımıza çıkan en somut örneği ise, şimdilik kendini patlama ve alev sahnelerinde, güneş ve su yansımalarında gösteriyor. Bu noktada ise konuyu Battlefield V'e getireceğiz, zira şimdilik elimizdeki ışın izleme teknolojisini başarıyla sunan oyun bu oluyor. Bir başka yeni oyun da Metro: Exodus, ancak bu oyun elimizde olmadığından Tulpar T7 V19.1'i Battlefield V'te koşturduk.

Tulpar T7 V19.1 ile Battlefield V'te farkı grafik senaryoları kullandık ve her birinde de başarılı bir grafik gördük. Laptop'ta yer alan RTX 2060'ın RTX 2080 kadar performans göstermesini elbette beklememek gerek. Geçen ay incelediğimiz RTX 2080'li Tulpar T7 V18.3'te Full HD çözünürlükte ve Ultra grafik ayarlarında –ki DTX, yani Ray Tracing de açıkken 100 FPS'yi devirmiştik. Tulpar T7 V19.1'de ise rahatlıkla 60 FPS'in üzerinde sonuç alabiliyoruz. Bu arada grafik detaylarının High seviyede ayarlanmış olduğunu da belirtelim ve şimdi biraz Tulpar T7 V19.1 ile Battlefield V oynayalım.

Monster Tulpar T7 V19.1, Battlefield V gerçek zamanlı oyun performansını ve test sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.

Özetle

Evet, Tulpar T7 V19.1, Monster Notebook'un RTX 2060 ekran kartlı model kategorisi için sunduğu başarılı bir örnek oluyor. Oyun performansıyla, sahip olduğu özellikler ve fiyat bakımından artılarıyla genel kategori içinde değerlendirdiğimizde, fiyat/performansıyla öne çıktığını söylemek zor değil. Zira rakiplere kıyasla fiyat avantajı sunduğu gibi, ek özellikler de bulunduruyor bu model. Bu bağlamda, eğer oyun deneyiminizi GeForce RTX ekran kartı ile şekillendirmek gibi bir düşünceniz var ise, Tulpar T7 V19.1'i listenin başına rahatlıkla yazabilirsiniz. Tulpar T7 V19.1'in fiyatı da incelemenin başında da söylediğimiz gibi 10299 TL.

Kimler Almalı

Oyun deneyimini GeForce RTX ile taçlandırmak isteyen oyun severler, fiyat/performansıyla dikkat çeken Tulpar T7 V19.1'i rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Eğer RTX 2070 veya RTX 2080'li bir Monster Notebook satın almayı istiyorsanız ise, alternatifleri www.monsternotebook.com.tr/oyun-bilgisayarlari.html adresinde bulabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Tulpar T7 V19.1
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
92
USB 3.1 Type-A 2 adet
USB 3.1 Type-C 1 adet
DisplayPort 1.2 2 adet
Genel
İşletim SistemiFreeDos
İşlemciIntel Coffee Lake Core i7-8750H
İşlemci Hızı2.2 GHz
Çekirdek Sayısı6
Ekran ve Grafik
Ekran17.3 inç
Ekran PaneliLED
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce RTX 2060
Grafik Kapasitesi6 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar395 x 260 x 27 mm
Ağırlık2.5 kg