Monster Tulpar T7 V19.6 İnceleme

Monster'ın 15 bin liralık canavarı Tulpar T7 V19.6'yı tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 91
  • RTX performansı
  • Üst seviye performans
  • 144Hz ekran
  • Geniş bağlantı seçeneği
  • SSD performansı
  • Mekanik RGB klavye
  • Çift kanal bellek kullanımı
  • Yük altında fan sesi
  • HDD 5400 RPM

NVIDIA'nın RTX'i, yani Ray Tracing teknolojisini oyun dünyasına kazandırmasıyla beraber işin rengi önemli ölçüde değişti. Artık oyunlardaki grafik detaylarının ince elenmesi bir yana, ışığın gerçek zamanlı simüle edilebilmesini de konuşur olmuşken, elbette performans çizgisi de gerek grafik kartları gerek masaüstü ve dizsüstü bilgisayarlarda daha yukarıya çekildi. NVIDIA'nın GeForce RTX 2080 ekran kartı ile ışın izleme özelliğinden üst seviyede yararlanabiliyorken, çok geçmeden bu ekran kartlarını dizüstü bilgisayar platformlarında da görmeye başladık. Bunlar arasında yer alan ilk markalardan biri ise, oyun severlerin yakından tanıdığı ve daha önce de pek çok modellerini incelediğimiz Monster oldu kuşkusuz.

Monster'ın bugün yakından bakacağımız ve detaylı olarak inceleyeceğimiz Tulpar T7 V19.6 modeli, 15 bin TL fiyat etiketine sahip. Evet, ucuz bir dizüstü bilgisayar olmadığı aşikar, ancak sahip olduğu üst seviye özelliklerle beraber, muadillerine göre büyük fiyat avantajı yarattığını da söylemek lazım, hatta siz de bir araştırın, farkı göreceksiniz zaten. Sözü çok uzatmadan, Tulpar T7 V19.6'ya daha yakından bakalım, önce sözü her zaman olduğu gibi tasarımla açalım.

Monster Tulpar T7 V19.6 Tasarım

Monster Tulpar T7 V19.6 Tasarım

Tulpar T7 V19.6, 17.3 inç büyüklüğünde bir ekrana ve dolayısı ile bu genişlikte bir gövdeye sahip. Siyah renkli gövdesi ile sade bir görüntü sunan laptop, sırtında ise ışıklandırmalı Monster logosu ile farkındalık yaratıyor.

Gayet ince bir ekran paneline ve ekran çerçelerine sahip olan Tulpar T7 V19.6, ekranının hemen üzerinde bir web kamerası bulundururken, ekranın altında ise, mekanik bir klavye ve geniş bir touchpad alanı ile bizleri karşılıyor.

RGB ışıklandırmalı tasarlanan ve mekanik yapıda olan bu klavye, performans açısından gerçekten tatmin edici olurken, bunu yalnızca oyunlarda değil, genel kullanımda da sağlıyor. Laptop'ın touchpad'i de keza öyle.

Bu arada klavyenin tam boyutlu olarak yer aldığını ve numerik tuş takımının da bulunduğunu söyleyelim.

Klavyenin hemen üzerinde yer alan güç tuşunun yanında ise, bir mod tuşu mevcut. Bu tuş ile laptop'ın performansını manüel olarak değiştirebiliyorsunuz. Bu sayede ofis modundan, oyun moduna veya turbo moda kolayca geçiş sağlamak mümkün. Öte yandan elbette diğer Monster dizüstü bilgisayarlarda da gördüğümüz gibi, Monster Kontrol Merkezi, bu cihazda da var. Yazılım üzerinden yine performansa ilişkin değişiklikleri yapabiliyor, sistemi inceleyebiliyor veya klavyenin RGB ışıklandırmasını istediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz. Bu noktada laptop'ın ön yüzünde de yine RGB tasarımlı ışık şeridi yer aldığını söyleyelim. Dilerseniz yazılımdan yine bu ışık şeridini de istediğiniz gibi renklendirebiliyorsunuz.

Tulpar T7 V19.6'da geniş bir soğutma sistemi kullanılmış. İçeriğinde çift fan bulunduran laptop, egzoz çıkışlarını ise 4 tarafa yöneltmiş. Hem arka taraflara hem yan taraflara açılan bu pencerelerden, içerideki sıcak hava yük altında kolay şekilde dışarıya atılabiliyor. Genel performans bakımından da gerek işlemci gerek ekran kartı noktalarında gayet serin çalıştığını gözlemlediğimiz laptop, bu performansı elbette geniş ısı borularına ve güçlü fan sistemine borçlu. Ancak bu nedenle laptop'ın yük altında gürültülü çalıştığını tahmin etmek de pek güç olmasa gerek.

Son olarak Tulpar T7 V19.6'nın bağlantılarına da bakalım, sonrasında ise cihazın iç tasarımından bahsetmeye başlayalım.

Tulpar T7 V19.6, geniş bir bağlantı desteği sunuyor. Bunlar arasında özellikle görüntü dağıtma konusunda gayet iyi. Zira laptop'ta 3 farklı video çıkış noktası mevcut. Tam boyutlu HDMI'ın yanı sıra 2 adet DisplayPort 1.2 portu da bulunduran cihaz, bu sayede çoklu monitör kullanımı için ideal.

Sağ tarafında 2 adet USB 3.1 portu bulunduran laptop, diğer yanda bir USB 2.0 portuna yer verirken, arka tarafta da USB-C noktasını tutuyor. Yine laptop üzerinde kulaklık ile mikrofon girişleri, kart okuyucu yuvası ve Gigabit Ethernet portu da var.

Kablosuz bağlantı tarafına bakacak olursak, Bluetooth 5.0 desteği ve çift bantlı 802.11ac Wi-Fi ile bu konudaki standartları da karşıladığını söyleyebiliriz.

Monster Tulpar T7 V19.6 Ekran

Monster Tulpar T7 V19.6 Ekran

Tulpar T7 V19.6, söylediğimiz gibi 17.3 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi. Ekran çerçevelerinin ince tasarlanmış olması ve ekran panelinin mat malzemeye sahip olması, ekranın ilk dikkat çeken yanları olurken, detaylara geldiğinizde daha fazla hoşunuza gidecek özellikleri keşfediyorsunuz. Zira bu panel 144Hz tazeleme hızına sahip. Bu sayede oyunların akıcı performansını bu ekranda kare kaçırmadan göreceksiniz diyebiliriz. Aradaki farkı, oyunları bir kenara bırakın, masaüstünde fare imlecini kaydırdığınızda bile görebilirsiniz zaten.

Full HD çözünürlüğünde görüntü üreten ekrana görüntü getiren ekran kartının ise RTX destekli NVIDIA GeForce RTX 2080 olduğunu söylemiştik. Bundan, kartın performansından ve RTX'in ne olduğundan daha detaylı olarak az sonra bahsedeceğiz. Ama önce laptop'taki teknik kadroyu bir genel hatlarıyla tanıyalım.

Monster Tulpar T7 V19.6 Teknik Özellikler

Monster Tulpar T7 V19.6 Teknik Özellikler

Tulpar T7 V19.6, teknik kadro bakımından daha önce incelediğimiz ailenin bir diğer üyesi Tulpar T7 V18.3'ü takip eden bir dizüstü bilgisayar oluyor. İşlemci hanesinde Intel Core i7-9750H işlemciyi gördüğümüz laptop'ta, bu işlemci yük altında 4.5 GHz frekansına erişebiliyor. 6 fiziksel çekirdekli ve 12 izlek sahibi olan işlemciye performans bakımından destek veren bellekler ise, 2666 MHz frekanslı ve totalde 16 GB kapasiteli DDR4 olarak tercih edilmiş. Bu arada bu belleklerin 8GB'lık kit halinde çift kanal olarak laptop'ta yer aldığını belirtelim. Bu performans bakımından oldukça önemli bilindiği üzere.

Laptop'ın disklerine baktığımızda ise, klasik Monster altyapısının burada sunulduğunu görüyoruz. Laptop'ta yine çift M.2 slotu yer alıyor. Bunlardan birinde 256 GB'lık Samsung PM981 yerleştiren Monster, böylece yüksek veri performansı sağlıyor. Öyle ki Monster bu SSD için 3000 MB/s okuma, 1300 MB/s yazma performansından bahsetmiş, fakat bizim yaptığımız CrystalDiskMark testinde aynı disk 3531 MB/s sıralı okuma, 1465 MB/s sıralı yazma performansı sergiledi. Bu da elbette gerek veri kopyalama işlemlerinizde, gerek oyun yükleme sürelerinde ve gerekse render işlemlerinde performans alacağınızın işareti.

Laptop'ta ayrıca ikinci bir disk daha yer alıyor. Burada da kapasite desteği sağlayan Monster, 1 TB'lık Seagate SATA diske yer vermiş. Ancak bu diskin dönüş hızı 7200 RPM değil, 5400 RPM olarak tercih edilmiş.

Evet, artık Monster Tulpar T7 V19.6'da yer alan Max-Q tasarımlı NVIDIA GeForce RTX 2080 detaylarından ve performansından bahsetmeye başlayabiliriz...

GeForce RTX 2080 ile Işın İzleme

GeForce RTX 2080 ile Işın İzleme

Tulpar T7 V19.6, son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Ray Tracing, yani ışın izleme teknolojisini getiren GeForce RTX 2080 ekran kartına sahip. 8 GB kapasiteli GDDR6 belleklerden güç sağlayan kart, NVIDIA'nın Turing TU104 grafik işlemcisine dayanıyor ve 256-bit veri yolunu kullanıyor. Elbette kuşkusuz bu kartın ünlü olmasının sebebi, RTX olması, yani ışın izleyebilmesi. Peki, nedir bu ışın izleme konusu ve pratikte bizlere neler sunuyor? Şimdi kısaca bu konuya da bir açıklık getirelim.

Eminiz biraz oyunlarla ilgiliyseniz, NVIDIA'nın RTX konusunu ortaya attığından bu yana bu konu hakkında fikir sahibisiniz. NVIDIA'dan sonra şimdi bu konuya yakında AMD'nin de eşlik etmesi beklenirken, elbette konsol tarafında da işler bundan sonra bu teknoloji ile yoğrulacak ve sonraki nesil konsalları RTX ile desteklenmiş şekilde göreceğiz. Yani grafik tarafında işler artık sadece grafik detaylarının yoğunlaştırılması ile değil, ışık simülasyonunun etkisi ile de yola devam edecek.

Ray Tracing ilk olarak Battlefield V ile karşımıza çıkmış olsa da, artık yeni çıkan hemen her oyunda kendine yer buluyor ve bulmaya devam edecek.

Ray Tracing Nedir?

Ray Tracing Nedir?

Işık İzleme teknolojisini kabaca anlatacak olursak, gerçek dünyada ışığın ne şekilde hareket ettiğini göz önünde bulundurarak bir sahnenin görüntüsünü çizen bir grafik oluşturma yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Bunun RTX ile oyunlara yansıması da ışığın fiziksel davranışını simüle ederek, gerçek zamanlı olarak nesnelerle etkileşime geçebilmesini sağlamaktan geçiyor. Yani daha basit olarak şu şekilde ifade edebiliriz: Çevre yansımalarını gerçek zamanlı olarak net şekilde görebiliyorsunuz, bu da oyuna derinlik algısı kattığı gibi, ambiyansı da güçlendiriyor ve dolayısı ile oyunun atmosferine daha fazla adapte olabilmenizi sağlıyor.

Bu teknolojinin bize oyunlardaki katkısı elbette daha gerçekçi bir oyun deneyimi noktasında olurken, artık iyiden iyiye dudak okuyabildiğimiz, yüz modellemelerinin çok gerçekçi göründüğü bir oyun dünyasında, RTX de yeni bir kilometre taşı koymuş oluyor. Böylece oyundaki insanların farklı renkteki ışıklar altındaki gölgeleri birbirinden farklı, camdan içeri sızan bir ışığın odayı aydınlatışı daha canlı ve suyun yansıması daha gerçekçi olabiliyor. Ve bunun değişimini oyun içinde gerçek zamanlı olarak anlık şekilde takip edebiliyorsunuz.

DLSS Nedir?

DLSS Nedir?

Peki, NVIDIA'nın bir diğer teknolojisi olan DLSS nedir?

Bilindiği gibi oyunlarda Anti-Aliasing adında kenar yumuşatması sağlayan bir teknoloji kullanılıyor. Bu teknoloji sayesinde, oyunda bu özelliği devreye soktuğunuzda, oyunlarda gördüğünüz kenar kırılmaları mümkün mertebe düzeltiliyor. TAA ve MSAA şeklinde de karşımıza çıkan Anti-Aliasing teknolojisi, oyunlardaki kenar kırılmalarını düzeltirken ise, ekran kartına ek yük getiriyor ve bu da performans kaybına sebep oluyor.

NVIDIA'nın RTX kartlarıyla getirdiği DLSS, yani Deep Learning Super Sampling teknolojisi ise, altyapısında yapay zekayı kullanarak bu işi GPU'ya ek yük bindirmeden yapıyor ve bu da oyunlarda Anti-Aliasing gibi FPS'den çalmıyor. Elbette bu özelliği oyunlarda kullanabilmek için oyunların DLSS destekli olması lazım ki şu an açıklanan pek çok oyunda bu özelliği kullanabiliyoruz, gelecek dönemde daha fazlası da gelecek elbette. Bunlardan biri de kuşkusuz Battlefield V'ti hatırlarsanız. Ancak BFV'i bugüne kadar çok fazla incelemede yorduk, o nedenle bu incelememizde RTX destekli diğer oyunlar olan Call of Duty: Modern Warfare ve Control'a yakından bakacağız.

Şimdi bakalım, bu bahsettiğimiz ışın izleme teknolojisi oyunlarda nasıl fark yaratıyor ve elbette Monster Tulpar T7 V19.6 bu konuda nasıl bir performans gösteriyor, hep beraber biraz Call of Duty: Modern Warfare ve Control performansına bir göz atalım.

Monster Tulpar T7 V19.6, Call of Duty: Modern Warfare ve Control gerçek zamanlı oyun performansını hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.

Özetle

Evet, sonuç olarak sizlerin de gördüğü gibi Monster Tulpar T7 V19.6, görsel yönden RTX 2080'in tüm performansından faydalanabilmenize olanak tanıyor. Işın izleme detayını Ultra seviyede çalıştırabiliyor, bunun yanında elbette DLSS desteğinden de faydalanarak, akıcı ve keyifli bir oyun deneyimi elde edebiliyorsunuz. Gerçekten laptop'ı performans açısından oldukça beğendiğimizi söyleyebiliriz. Bu konfigürasyonu elbette yalnızca oyunlarda değil, daha pek çok alanda değerlendirebileceğiniz de altını çizelim, güçlü bir sistem olmuş doğrusu.

Öte yandan yalnızca bu açıdan değil, çevresel detaylar çerçevesinde de değerlendirdiğimizde, bu model hakkında görüşümüz gayet olumlu. Mesela ekranın 144Hz tazeleme hızına sahip olması bir yana, parlaklık açısından da gayet başarılı olması güzel detay. Yine bağlantı zenginliği konusu öyle, ayrıca Sound Blaster 5 destekli hoparlörlerin performansı da gayet ideal. Zaten hemen her detayı inceleme süresince verdiğimizi düşünüyoruz. Sonuç olarak ise, eğer RTX 2080 sahibi ve güçlü bir dizüstü bilgisayar almak istiyorsanız, bütçenizi de fazla zorlamadan, fiyat bakımından muadillerine kıyasla ideal duran Monster Tulpar T7 V19.6'yı gönüş rahatlığıyla tercih edebilirsiniz diyerek incelememizi noktalayabiliriz.

Kimler Almalı

Özellikle RTX destekli üst seviye bir oyun bilgisayarı arayan, ancak masaüstü bilgisayar yerinde dizüstü bilgisayar kullanımını tercih edenler ve fiyat olarak da muadillerine göre avantaj arayanlar Monster Tulpar T7 V19.6 modelini tercih edebilirler.

Alternatifleri

Monster Tulpar T7 V19.6'ya alternatif olarak diğer NVIDIA RTX 20 serisi ekran kartlı ve farklı konfigürasyona sahip modelleri de Monster Notebook'ta bulabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Tulpar T7 V19.6
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
91
Genel
İşletim SistemiFreeDos
İşlemciIntel Core i9-9750H
İşlemci Hızı4.5 GHz
Çekirdek Sayısı6
Ekran ve Grafik
Ekran17.3 inç
Ekran Paneli144 Hz Mat LED
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q
Grafik Kapasitesi8 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD256 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.12
USB 2.01
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortVar
VGAYok
EthernetGigabit Ethernet
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuVar
Boyutlar395 x 260 x 27 mm
Ağırlık2.5 kg
Okuyucu Yorumları