Tulpar T7'yi enine boyuna test ettik!

Monster'ın oyun canavarı Tulpar T7'yi enine boyuna test ettik!

CHIP Online Notu 88
  • Yüksek performans
  • Değiştirilebilir ekran kartı
  • Ses kalitesi
  • 7 ışıklı klavye
  • Full HD ekran
  • 2 yıl garanti, ücretsiz kargo
  • Windows işletim sistemi dahili değil

Hatırlarsanız geçtiğimiz haziran ayında oyunseverlerin yakından tanıdığı Monster markasının Abra A5 dizüstü bilgisayarını incelemiştik. Özellikle fiyat/performans anlamında başarılı bulduğumuz Abra A5'in ardından bu defa Monster bize farklı bir oyun platformunu daha incelememiz için gönderdi.

Bu defa inceleyeceğimiz oyun canavarı, Tulpar T7 adını taşıyor. İnceleyeceğimiz modelse V1.2 olarak adlandırılıyor. Farklı konfigürasyonlara göre farklı model isimleri alan Tulpar T7 de, yine Monster'ın diğer dizüstü bilgisayarları gibi kullanıcı isteğine göre konfigüre edilebiliyor. Elimizdeki model Haswell işlemci ve güçlü teknik öğelerle oldukça dikkat çekici bir model. Özellikle AMD Radeon R9 M290X ekran kartına sahip olması ve bunun dilediğinde değiştirilebilir olması Tulpar T7'yi oldukça ilgi çekici bir model haline getiriyor.

Tulpar T7'i uzunca bir süre inceleme fırsatına sahip olduk. Son dönemin popüler oyunu Watch Dogs'u da deneyimleme fırsatı bulduğumuz Tulpar T7'de daha pek çok oyun oynadık ve bu süre zarfında dizüstü bilgisayarı bir hayli yorduk. Peki, Tulpar T7 bize neler sundu? Şimdi daha yakından bakalım...

Fırçalanmış alüminyum tasarım

Tulpar T7, güçlü bir model. Fırçalanmış alüminyum tasarıma sahip olan dizüstü bilgisayar, her ne kadar bazı rakipleri gibi çok özelleştirilmiş bir tasarım kullanmasa da ışıklı klavyesiyle oyuncuların ihtiyacını karşılayacak seviyede bir görsellik sunuyor. 7 farklı renkte ışıkla klavyeyi renklendirebildiğiniz Tulpar T7'de bu işlemi bir yazılımla halledebiliyorsunuz. Numerik tuş takımı kısmındaki bir tuşla açılan yazılımdan klavyenin her bir bölümüne farklı renk atayabilmeniz mümkün.

Bu özelliğiyle oyuncuları tasarım noktasında yakalayabileceğini düşündüğümüz Tulpar T7, 17.3 boyutunda geniş bir ekranın sahibi. Elbette ekranın büyüklüğü cihazın taşınabilirliğini büyük sekteye uğratıyor. Neyse ki, böylesi bir dizüstü bilgisayarını almayı düşünecek olan kullanıcıları bunu hesaba katacaklardır. Kalın bir gövdeye ve yaklaşık 4 kilogram ağırlığı sahip olan Tulpar T7, beraberinde getirdiği güç adaptörüyle de bir hayli yer kaplıyor. Bu noktada "taş yerinde ağırdır" desek abartmış olmayız sanırız; zira az önce de söylediğimiz gibi Tulpar T7, oldukça güçlü bir model. Zaten bunu az sonra hep birlikte göreceğiz.

Tulpar T7'nin tuş takımı nispeten rahat bir dizilime sahip. Tuşlar büyük kullanılmış ancak üzerinde numerik tuş takımının da bulunması nedeniyle tuş takımı biraz sıkışık kalmış. Ancak kısa bir alışma sürecinden sonra klavyeyi yazışmalarınızda akıcı kullanabiliyorsunuz. Klavyenin üst kısmında herhangi bir dokunmatik alan yok, yalnızca bildirim LED'leri bulunuyor. Ayrıca Touchpad'in orta kısmında ise bir parmak izi okuyucu görüyoruz.

Tulpar T7'nin hoparlörleri ise dizüstünün altında yer alıyor. Ayrıca bir subwoofer'ın da bulunduğunu söyleyelim. Açıkçası biz kullanım süresince gerek oyun oynarken, gerek film izlerken ses kalitesini başarılı bulduk. Sizin için çok elzem değilse, Tulpar T7 ile herhangi bir ses sistemine ihtiyacınız yok.

Güçlü teknik kadro

Şimdi gelelim Tulpar T7'nin bize teknik kadrosuyla neler sunduğuna. Ancak öncelikle şunu belirtmemiz gerekli: Tulpar T7, Türkçe Linux işletim sistemiyle geliyor. Üzerinde dahili olarak Windows işletim sistemi kurulu değil. Satın alım aşamasında Windows işletim sistemini ayrı ücret ödeyerek edinebiliyor veya halihazırda Linux'lu olarak satın alabiliyorsunuz. İncelediğimiz sistemin bize özel olarak Windows 8.1 işletim sistemiyle geldiğini bu noktada belirtelim.

Tulpar T7'nin güçlü teknik birimleri var. Intel Core i7 işlemcinin sahibi olan T7, bu yılın ikinci çeyreğinde piyasaya çıkan 4710MQ yongasını kullanıyor. 4 çekirdekli olan bu işlemci, 22 nm mimarisinde ve tabanda 2.50 GHz hız üretiyor. 3.50 GHz frekansına kadar hız artışı gösterebilen işlemci, böylece gayet ideal performans sunuyor.

8 GB kapasitesinde ve 1600 MHz hızında bellekle gelen Tulpar T7, bu alanın 32 GB'a kadar genişletilebilmesine müsaade ediyor. Böylece daha sonra kullanıcılar sistemlerini üst basamaklara güncelleyebiliyorlar. Ayrıca Tulpar T7'de bu işlemi ekran kartı için de genişletebiliyoruz. Halihazırda AMD Radeon R9 M290X gibi oldukça güçlü bir ekran kartına sahip olan Tulpar T7, MXM uyumlu olduğu için daha sonra kartın değiştirilebilmesini sağlıyor. Ancak üzerindeki kartla alacağı çok yolu olduğunu da burada söyleyebiliriz. Zira 256-bit veri yollu 4 GB kapasiteli R9 M290X, çok iyi iş çıkartıyor.

1 TB kapasitesinde sabit diskin sahibi olan Tulpar T7, SSD seçeneğini ise elimizdeki modelde boş bırakmış. Ancak 2 adet mSATA SSD slotunun bulunduğunu da söyleyelim.

Son olarak T7'nin ekranından bahsedelim ve performans notlarımıza geçelim. 17.3 inç büyüklüğünde ekranı olan laptop, Full HD görüntü desteği sunuyor. Böylece yeni nesil oyunları Full HD çözünürlükte oynayabiliyor veyahut filmleri yüksek kalitede izleyebiliyorsunuz. Mat malzemeli LED ekranın yansımalardan büyük ölçüde sıyrılması güzel. Ancak öte yandan oyunlardaki karanlık sahnelerde, ekrana tam karşıdan bakmadığınız durumlarda detay kaybı yaşandığını da söyleyelim. Özellikle ekranı geriye doğru yatırdığınızda kayıp had safhaya ulaşıyor. O nedenle net görüntü için ekrana tam karşıdan bakmak gerekli.

Watch Dogs deneyimi

Evet, Tulpar T7 ile uzun bir süre geçirdiğimizi söylemiştik. Peki, bu süre zarfında ne yaptık, hangi oyunları oynadık? Öncelikle dizüstü bilgisayarda Watch Dogs'u tüm detaylar en üst seviyede ve Full HD çözünürlükte bitirdiğimizi söyleyelim. Oyun süresi boyunca gayet akıcı performans gösteren dizüstü, elbette beklenebileceği gibi yer yer fan sesini arttırabiliyor. Fakat dizüstünde herhangi bir ısı sıkıntısının olmadığını belirtmemizde fayda var. Çift fan ile çalışan dizüstü, sıcak havayı stabil şekilde arkadaki havalandırma kanallarından dışarı atıyor.

Tulpar T7 ile ayrıca son dönemin bir başka gözde oyunu Thief'i de oynama şansımız oldu. Yine Full HD çözünürlükte en üst detaylarda 50 – 60 FPS arası performans aldığımızı söyleyelim. Öte yandan Metro: Last Light ve Need For Speed: Rivals'ta da deneyimlediğimiz Tulpar T7, Need For Speed'de 30 FPS'ye sabitlenirken, Metro: Last Light'ta da tatmin edici performans sergiledi. Dar mekanlarda aksiyon içinde 40 FPS ortalamasını aldığımız oyunda, geniş ve görselliği zengin mekanlarda ortalama 30 FPS'yi gördük. Elbette bu sonuçlara yine üst grafik değerlerinde ulaştık.

Özetle

Toparlayacak olursak Tulpar T7, oyuncular için sıkı bir model. Oyun performansıyla gayet beğendiğimiz açık. Son dönemin popüler oyunlarını rahatlıkla oynatabilen dizüstü, gelecekteki oyunlar için de sistem güncellemesinin yapılabilmesini sağlamasıyla yatırımı korumanıza olanak tanıyor.

Monster Tulpar T7'nin fiyatı ise 3739 TL civarında.

Kimler Almalı

Son dönemin popüler oyunlarını rahatlıkla oynamak isteyen ve bileşenlerin değiştirilebilir olmasıyla dizüstü bilgisayarda geleceğe yatırım yapmayı düşünenler Tulpar T7'yi yakından inceleyebilirler.

Alternatifleri

Monster Tulpar T7'ye alternatif olarak yine yakın fiyata MSI GE60 Apache 2PC-299TR'yi önerebiliriz. Bu modelde SSD seçeneği ve 16 GB RAM kapasitesi mevcut. Ancak ekran daha küçük.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Tulpar T7
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
88
Genel
İşletim SistemiLinux (Türkçe)
İşlemciIntel Core i7-4710MQ
İşlemci Hızı2.50 GHz
Ekran ve Grafik
Ekran17.3 inç
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciAMD Radeon R9 M290X 256-Bit
Grafik Kapasitesi4 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüVar
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.02
HDMIVar
VGAYok
BluetoothYok
Kart OkuyucuVar
Boyutlar412 x 276 x 45.4 mm
Ağırlık3.9 kg
Okuyucu Yorumları