Ateşli internet tilkisi

Orijinal Netscape tasarımcıları tarafından oluşturulan açık kaynak çalışması olan Mozilla.org birkaç yıldır IE’ye alternatif üretmek için çalışıyordu. Bu grup uzun süredir merakla beklenen Firefox 1.0’ı geçtiğimiz ay duyurdu.

Mozilla Firefox 1.0PR İnceleme
CHIP Online Notu 77

Neredeyse 5 yıldır tarayıcı piyasasının tek hakimi Internet Explorer. İnternetin yayılmaya başladığı ilk yıllarda üstünlük Netscape tarayıcısındaydı. Kullanıcılarının birçoğu ilk başta IE’ye geçmekte tereddüt ettilerse de IE bir süre sonra Windows’un desteğiyle adeta endüstri standardı haline geldi. Orijinal Netscape tasarımcıları tarafından oluşturulan açık kaynak çalışması olan Mozilla.org birkaç yıldır IE’ye alternatif üretmek için çalışıyordu. Bu grup uzun süredir merakla beklenen Firefox 1.0’ı geçtiğimiz ay duyurdu. Tamamen ücretsiz olan Firefox, en son Internet Explorer’dan daha fazla özelliğe sahip. Örneklerden ilki ise kullanıcıların belki de en çok beğendiği “Tab-Sekme” özelliği. Bu özellik bir tek tarayıcı içerisinde birden fazla tarayıcı açmanıza imkan tanıyor ve bu sayfalar araç çubuğunun altında sekmeler şeklinde kolayca kullanılabiliyor. Bu yenilikçi özelliği RSS desteği sağlayan Live Bookmarks “Canlı sık kullanılanlar” takip ediyor. Entegre Google arama araç çubuğuna sahip olan Firefox, ilk kurulumda tüm ihtiyacınız olanları da IE’den alabiliyor.

Özetle

IE hala pazarın yüzde 95’ine hakim. Bankacılık ve bazı kritik işlemlerinizde IE uyumu şart. Ancak güvenli bir sörf için Firefox olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Mozilla Firefox 1.0PR
Ürün Markası Mozilla
CHIP Online Notu
77
Okuyucu Yorumları