MSI GE72 6QF Apache Pro kapsamlı testte!

MSI'ın yeni Intel Skylake'li oyun canavarı GE72 6QF Apache Pro dizüstü bilgisayarını test ettik!

CHIP Online Notu 86
  • Güçlü tasarım
  • SteelSeries klavye
  • Geniş yazılım desteği
  • Klavye ışıklandırmaları
  • Geniş port desteği
  • Yüksek performans
  • Fan sesi
  • Solda Windows tuşu yok
  • Erişilmesi güç fiyatı

Intel'in 6'ıncı nesil işlemci ailesinin pazara sunulmasıyla beraber hareketlenen masaüstü bilgisayar piyasası, özellikle oyunculara göz kırparken, elbette oyun keyfini mobil platformlarda yaşamak isteyen kullanıcılar da bundan faydalanmakta gecikmediler. Masaüstü platformların ardından üreticiler çok geçmeden Skylake'li işlemcileri birer birer dizüstü bilgisayar platformlarına da entegre etmeye başladılar. Bugün masamızda yer alan MSI'ın GE72 6QF Apache Pro modeli de bunlardan biri.

Güçlü bir dizüstü bilgisayar arayan oyunseverlerin beklentilerini karşılayacağını rahatlıkla baştan söyleyebileceğimiz GE72 6QF Apache Pro, MSI tarafından kapsamlı şekilde ele alınmış bir dizüstü bilgisayarı. Tasarımıyla her ne kadar sade görünse de, abartılardan kaçınılarak sadeleştirilmiş kaburgalı sırt işlemesiyle içinde bir "canavar" yattığını gösteren laptop, incelediğimiz süre boyunca bizi bir hayli etkilemeyi başardı. Test sürecimizde pek çok oyunla da deneme fırsatı bulduğumuz MSI GE72 6QF Apache Pro'ya şimdi yakından bakalım.

Sade tasarımı altında canavar yatıyor

Sade tasarımı altında canavar yatıyor

İlk etapta söze tasarımdan başlayalım. Doğruya doğru, GE72 6QF Apache Pro çok ince ve hafif bir laptop değil, fakat oyuncuların buna itirazı olacağını sanmıyoruz. Yalnız öte yandan önceki nesil oyuncu laptop'larına ve muadillerine kıyasla daha az kaslı ve dolayısı ile daha hafif ve ince olduğunu söyleyebiliriz. Mobil oyunda 5 kilogramlık ağırlıkları çoktan geride bıraktık. GE72 6QF Apache Pro da 2.9 kilogram ağırlığında ve 28 mm'lik kalınlığa sahip bir dizüstü. Bu anlamda onu çantanıza atıp, nerede oyun oynamak istiyorsanız oraya, yanınızda taşıyabiliyorsunuz. Taşımak için zaten özel çantalarını da yine MSI'ın aksesuarları arasında görmek mümkün.

Apache Pro, mat siyah renkli bir gövdeyle karşımıza çıkıyor. Alt kısımda ince kırmızı çizgileriyle dikkat çeken laptop, sırt kaplamasında kullandığı kabartmalı çizgileriyle agresif bir duruş sergiliyor. Kapağı kaldırdığınızda 17.3 inç büyüklüğünde bir ekranla karşılaşıyorsunuz. Bu ekran Full HD çözünürlüğünde ve IPS panele sahip. 170 dereceye kadar görüş açısı sunan ekranın, ayrıca mat malzemeye sahip olduğunu da söyleyelim. Bu da oyuncuları rahatsız eden ekran yansımalarından sıyrıldığı anlamına geliyor.

Ekranın altında boylu boyunca uzanan klavye ise oldukça özel. MSI, bu klavye için SteelSeries'le çalışmış ve ortaya harika bir klavye çıkmış. Gerek tuş yükseklikleri, gerek boyutları itibariyle konforlu bulduğumuz klavye, ayrıca sağ kenarda bir numerik tuş takımına da yer veriyor. Klavyedeki bizce en önemli eksiklikse, Windows tuşunun sol tarafta yer almıyor oluşu. Bu aslında bir anlamda avantaj da yaratıyor, zira bu sayede oyun içindeyken yanlışlıkla masaüstüne dönüş engelleniyor. Fakat öte yandan "Windows + D" tuş kombinasyonunu sık kullananlar için büyük kayıp olduğu da açık.

Son olarak klavyenin ayrıca arka aydınlatmalara da sahip olduğunu ve bundan az sonra daha detaylı şekilde bahsedeceğimizi de aktaralım.

Dikkat çeken önemli noktalar

Dikkat çeken önemli noktalar

MSI, pek çok dizüstü bilgisayarında olduğu gibi elimizdeki GE72 6QF Apache Pro modelinde de dikkat çekici özellikleri kullanıcılara sunmuş. Şimdi sırayla bunlardan bahsedelim, ardından da Skylake'li donanım öğelerine ve test sonuçlarına değinelim.

Oyuncu laptop'larında Nahimic Sanal Çevresel Ses desteği getiren MSI, Apache Pro'da da aynı teknolojiyi bizlere sunuyor. Alt yapısı askeri teknolojiye dayanan Nahimic'le beraber, Dynaudio hoparlörler kullanan Apache Pro, bu sayede bas seviyesi yüksek, derin sesler almanızı mümkün kılıyor. Bu ikiliyi yazılımla da destekleyen MSI, Apache Pro'da Nahimic for MSI uygulamasıyla sesi özelleştirebilmenizi sağlıyor. Böylece sesi ve hoparlörleri, müzik, oyun ve filme göre optimize edebiliyorsunuz.

Bir diğer dikkat çeken başarılı nokta ise, az önce de bahsettiğimiz SteelSeries destekli klavyeye ait. SteelSeries Engine 3 uygulamasıyla tüm klavyenin ışıklandırmasını istediğiniz gibi değiştirebilmeniz mümkün. Yalnızca bu da değil, bu uygulamayla beraber, klavyenin yüzde 99'unu programlayabilmenize ve tuşlara makro atayabilmenize imkan tanınmış. Bu da özellikle MMORPG oyuncularının beğenecekleri bir detay.

Kullanılan donanımın yazılımla şekillendirilerek, kullanıcıya en iyi faydayı sağlaması için geliştirilen uygulamalardan biri de MSI True Color sanıyoruz. Bu uygulama, ekranın kullanıma göre en iyi görüntüyü verebilmesini sağlıyor. Gamer, Anti-Blue, sRGB, Designer, Office ve Movie gibi modlar arasından kullanım şekli ve amacına göre birini seçtiğinizde, kontrast, parlaklık ve renkleri moda göre revize eden uygulama, böylece ekranın kayıpsız bir görüntü sunmasını sağlıyor.

Oyunculuktan bahsederken, elbette online oyunculuğu bu işin dışında bırakmak olmaz. Kaldı ki, MSI da online oyunculuğa büyük yatırım yapan markalar arasında. Bunu dizüstü bilgisayarlarına eklediği teknolojilerle de gösteren MSI, Apache Pro'da Killer Ethernet E2400 yonga setini kullanıyor. Bu yongası ve Killer Shield desteğiyle online oyunlarda gecikmelerin önüne geçen laptop, elbette 802.11ac Wi-Fi standardını da getiriyor.

Son olarak Dragon Gaming Center'dan da bahsedelim ve artık yavaş yavaş, teknik birimlere ve performansa doğru geçelim. Apache Pro'da yer alan Dragon Gaming Center ile sisteminizi tek ekrandan kontrol edebiliyorsunuz. Sistemin performans değerlerini bir arada bulabileceğiniz bu ekrandan, ayrıca laptop'ın performans seviyesini de belirlemek mümkün. Bu arada Cooler Boost 3 ile de tek tuş tuşla, laptop tam yük altında çalışırken, soğutma sistemini aktif hale getirebileceğinizi de söyleyelim.

Teknik kadro & performans

Teknik kadro & performans

Apache Pro, Intel'in yeni işlemci ailesinden Core i7-6700HQ'yu taşıyor. 2.60 GHz hızında çalışan bu işlemci, bu dizüstünün performans canavarı olması için fazlasıyla yeterli. Bu yılın üçüncü çeyreğinde piyasaya çıkan ve 4 fiziksel çekirdek, 8 işlem biriminin sahibi olan Core i7-6700HQ, tavan frekansta ise 3.5 GHz'leri bulabiliyor. Buna ek olarak 16 GB kapasitesinde ve 2133 MHz frekansında çalışan DDR4 RAM'leri de gövdesinde bulunduran Apache Pro, hem SSD hem mekanik diske sahip. 256 GB SSD'nin yanında 1 TB gibi geniş bir depolama alanı sunan laptop, bu sayede hem performansa hem kapasiteye oynuyor.

Gelelim ekran kartına. GE72 6QF Apache Pro'da Nvidia GeForce GT 970M kullanılmış. 3 GB kapasitesinde GDDR5 belleğe sahip ekran kartıyla günümüzün performans gerektiren oyunlarını rahatlıkla oynamak mümkün. Elbette diğer teknik ekipmanların da su götürmez performansıyla beraber. Biz Apache Pro'ya olduğumuz süre boyunca, yüksek performans isteyen oyunlardan Witcher 3, Battlefield 4 ve Far Cry 4'ü oynama fırsatı bulduk. Her bir oyunu en üst grafik detaylarında değerlendirdiğimiz test senaryolarımızın yanında elbette sentetik testler de bulunuyordu. Şimdi aldığımız sonuçları sizlerle paylaşalım.

Özetle

MSI, GE72 6QF Apache Pro ile iyi bir işe imza atmış. Taşınabilir platformda bir oyun canavarı arayanlar, bu laptop'ı rahatlıkla satın almayı düşünebilirler. Intel'in yeni nesil Skylake platformuna sahip olmasıyla zaten fazlasıyla dikkat çekici duran Apache Pro, buna ek olarak getirdiği diğer temel sistem detaylarıyla da yüksek performans arayanları kendine çekmeyi başaracaktır diye düşünüyoruz. İncelememiz süresince dizüstünün çok sayıda noktasını beğendik, ancak beğenmediğimiz en belirgin noktanın tahmin edilebileceği üzere fan sesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu tip mobil platformlarda fan sesi, genellikle eksi hanesinin değişmez elemanı. GE72 6QF Apache Pro'nun fiyatına gelecek olursak, şu an 6700 TL civarında bir etiketle bulunabileceğini söyleyebiliriz.

Kimler Almalı

Taşınabilir platformda yenilikçi ve üst düzey bir dizüstü bilgisayar arayanlar, GE72 6QF Apache Pro'yu rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

GE72 6QF Apache Pro'ya alternatif olarak yine Skylake'li platform olarak Monster TULPAR T5 V7.3 de incelenebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI GE72 6QF Apache Pro
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
86
USB 3.1 Type-C Var
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Home
İşlemciIntel Core i7-6700HQ
İşlemci Hızı2.60 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran17.3 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNvidia GeForce GT 970M
Grafik KapasitesiGDDR5 3 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD256 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüVar
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar419 x 287 x 29 mm
Ağırlık2.9 kg
Okuyucu Yorumları