MSI GTX 750Ti OC Edition testte!

MSI'ın Maxwell mimarili GeForce GTX 750Ti OC Edition kartı testte!

CHIP Online Notu 94
  • Maxwell mimarisi
  • Düşük güç tüketimi
  • Twin Frozr IV tasarım
  • Uygun performans
  • DisplayPort yok
  • SLI yok

Daha önce Nvidia'nın yeni Maxwell'li ekran kartını incelemiş ve hakkındaki izlenimlerimiz sizlerle paylaşmıştık hatırlarsanız. Maxwell mimarisinin ilk örneği olma özelliği gösteren GeForce GTX 750Ti, yeni baskı devresi ve soğutucu tasarımıyla birlikte MSI'ın bugün inceleyeceğimiz kartında kendine yer buluyor.

İlk nesil Maxwell mimarisiyle donatılan GTX 750Ti, hem performans hem güç anlamında halihazırda büyük yenilikler getirmesinin yanında, bir de MSI'ın kendine özgü tasarımına ve fabrika çıkışında hız aşırtmasına maruz kalarak daha başarılı bir kart olarak karşımıza çıkıyor. Nvidia'nın Tesla, Fermi ve Kepler mimarilerinden sonra yol haritasındaki yeni durak olan Maxwell'li kartın en dikkat çeken yanlarından biri ise düşük güç tüketimi sunması ancak buna karşılık performans anlamında da geri adım atmaması. Öte yandan yine MSI'ın teknolojilerini de içeren kartın OC Edition olduğunu da hemen hatırlatalım ve şimdi MSI GeForce GTX 750Ti'ya yakından bakalım.

Maxwell mimarisi

İlk nesil Maxwell mimarisine sahip bir kart olan GeForce GTX 750Ti'ı GPU olarak kullanan MSI'ın bu kartı, fabrika çıkışında hız aşırtmaya uğrayarak referansa göre daha yüksek seviyede performans sağlayabiliyor. Performans seviyesiyle orta segmente hitap eden kart, watt başına performans konusunda gelişim kaydediyor. Fermi mimarisinden 4 kat, Kepler'den ise 2 kat daha fazla watt başına performans gösteren Maxwell, öte yandan yalnızca 60 watt tüketmesiyle de oldukça dikkat çekici.

Hemen kartın teknik detaylarından bahsedelim. 2 GB kapasitesinde GeForce GTX 750Ti GPU'su ile gelen kart, 128b bellek arayüzünün sahibi. 5400 MHz bellek hızının yanı sıra taban hızıyla 1085 MHz, hız aşırtma modunda tavan hızıyla ise 1163 MHz sağlayan kart, böylece referans tasarımının hız aşırtmalı olarak sunduğu hızı normal kullanımda sunuyor. Kartın arka bağlantıları arasında ise bir HDMI, D-Sub ve DVI çıkışları bulunuyor. Kart için önerilen sistem güç kaynağı ise 400 watt seviyesinde.

Yakından bakalım

Kartın getirdiği bazı avantajlar da var. Bunun ilk örneği Twin Frozr IV termal tasarımı. 10 mm'lik çift fan hanesine sahip olan kart, öte yandan Twin Frozr IV tasarımıyla birlikte SuperPipe ve AirFlow teknolojilerini de beraberinde getiriyor. Böylece ısıyı hızlı şekilde karttan atabilen bu teknolojilere zaten MSI'ın diğer kartlarında da görebiliyoruz. Yaptığımız testlerde kartın ulaştığı sıcaklık değerlerinden bahsetmemiz gerekirse, sistem boştayken aldığımız değerin 30 derece, tam yükse ise 48 derece olduğunu söyleyebiliriz.

Kartın Nvidia GPU'sunu kullanmasıyla da bazı noktalarda avantaj yarattığını söyleyelim. Nvidia GeForce Experience teknolojisini kullanan kart, bu teknoloji yardımıyla kartın sürücülerini her daim güncel tutuyor. Böylece oyun ayarlarınızı otomatik olarak optimize edebiliyor. Kartın bunun yanı sıra diğer bir dikkat çeken yanı ise Nvidia ShadowPlay özelliğiyle öne çıkıyor. Oyun için görüntü kaydı almak için kullanılabilecek olan bu teknoloji ile böylece oyun anlarınızı kolaylıkla sosyal medya üzerinden paylaşabiliyorsunuz.

Gelelim MSI GeForce GTX 750Ti'ın test değerlendirmesine. Öncelikle sessiz çalışması, güç tüketimi ve ısıyı iyi bir şekilde dağıtabilmesiyle beğendiğimiz kart, oynadığımız oyunlarda da başarılı bir grafik çizdi. Metro: Last Light'ta 1920x1080 piksel çözünürlükte 30 FPS'yi gözlemlediğimiz kart, çözünürlüğü 2K'ya çektiğimizde doğal olarak 20 FPS'ye geriliyor. Bioshock Infinite'de yine Full HD'de ortalama 50 FPS sonucu veren kart, klasik performans oyunu Crysis 3'te ise 25 FPS ortalamasındaydı. Bu da segmentine göre iyi bir durumda olduğunu gösteriyor.

Özetle

MSI GeForce GTX 750Ti, Maxwell mimarisini temel almasıyla düşük güç tüketiminde iyi performans sunuyor. Sessiz çalışma temposu, düşük güç tüketimi, oyun performansı noktalarında beğendiğimiz kart, öte yandan çok ısınmamasıyla da orta segment alanındaki beklentileri karşılıyor.

MSI GeForce GTX 750Ti'ın fiyatı ise 452 TL civarında.

Kimler Almalı

Yeni Maxwell mimarisiyle tanışmak isteyen ve orta segmentte yüksek oyun performansına ihtiyaç duyan oyunseverler MSI GeForce GTX 750 Ti'ı tercih edebilirler. Kart özellikle düşük enerji tüketmesiyle ve Nvidia teknolojileriyle dikkat çekici.

Alternatifleri

MSI GeForce GTX 750Ti 'a AMD tarafından Radeon R7 260X'i alternatif olarak gösterebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI GeForce GTX 750Ti OC
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
94
GPU Nvidia GeForce GTX 750Ti
Base Clock 1085 MHz
Boost Clock 1163 MHz
Arabirim PCI Express x16 3.0
Bellek 2 GB / 128b GDDR5
Bellek Hızı 5400 MHz
Güç Tüketimi 60W
Bağlantılar HDMI, D-Sub, DVI
Boyutlar 250 x 128 x 37 mm
Ağırlık 540 gr.
Okuyucu Yorumları