MSI GT73VR 7RF Titan Pro İncelemesi

Masaüstü PC'nin yerini alma iddiasıyla gelen MSI GT73VR7RF Titan Pro testte!

CHIP Online Notu 90
  • 1080p@120Hz ekran
  • Güçlü performans
  • Ses desteği
  • Klavye
  • Havalandırma sistemi
  • Depolama Sistemi
  • Yüksek fiyat
  • Kısa batarya kablosu

MSI'ın zaten halihazırda masaüstü PC performansında çalışan dizüstü bilgisayarları var, biliyorsunuz. Bu noktada yalnızca oyun performansını göz önünde bulundurmuyoruz. Güçlü donanım bileşenleriyle hemen her işi yapabileceğiniz MSI laptop'ları, elbette konu oyun olunca da ilk akla gelen cihazlardan oluyor.

NVIDIA'nın 10 serisi ekran kartlarının mobil platformlara gelmesiyle oyunun rengi bir kez daha değişti. Yeni kartlarla giriş ve üst segmente ayrı ayrı konumlanan dizüstü bilgisayar modellerini bizlere sunan MSI, hatırlarsanız daha önce GE72 7RE Apache Pro ile test merkezimizdeydi. O modelde GTX 1050Ti ekran kartı yer alıyordu. Elimizdeki model olan GT73VR 7RF Titan Pro da ise GTX 1080 bulunuyor. Bu anlamda üst seviye oyun performansı isteyenlerin ilgi odağı olacak olan Titan Pro, ayrıca 120Hz'lik bir ekran sahibi olmasıyla da rakiplerinden ayrılıyor. Peki, laptop başka nelere sahip ve detaylarında neler gizliyor? Hemen değerlendirmeye başlayalım...

Tasarım ve çevre birimleri

Tasarım ve çevre birimleri

MSI dizüstü bilgisayarlarıyla artık kalıplaşmış bir görünüme sahip desek yanılmış olmayız. Kaslı yapısı ve siyah ile kırmızı renkleri bir arada sunan MSI, Titan Pro'da da aynı yapıyı ele alıyor. Fırçalanmış gövdesi ile oyuncuların gözüne hoş gelen Titan Pro, çok sağlam görünüyor. Bunu özellikle hemen arkasında yer alan havalandırma mazgallarıyla gösteren laptop, bu mazgallarının altında Cooler Boost TITAN ultra soğutma sistemini bulunduruyor. Bu soğutma sistemini de klavye üzerinde bir tuşla sizin yönetiminize bırakan MSI, böylece fanların RPM'lerini yüzde 30 oranında arttırabilme imkanı sunuyor. Böylece laptop, en ağır oyun ve video render işlemlerinde serin kalmayı başarıyor.

Titan Pro'un ön yüzüne baktığımızda yine SteelSeries ile hazırlanan klavyeyi görüyoruz. SteelSeries Engine 3 yazılımla birlikte rengarenk boyanan klavye, yalnızca görünümle değil, konfor anlamında da oyuncuların istediği gibi. Optimum WASD bölgesi ile olduğu adar geniş palm rest bölümüyle de uzun oyun seanslarında rahat edebilmenizi sağlayacak olan Titan Pro, 1.9 mm'lik tuş yükseklikleri ve geri bildirim hızıyla mekanik klavye seviyesinde bir deneyim yaşatabiliyor. Aslında klavyenin rahatlığının yalnızca bu laptop'ta özel olduğunu söyleyemeyiz. MSI'ın daha önceki laptop'larında da aynı klavye karşımıza çıkmıştı.

Titan Pro, bağlantı konusunda da bir hayli geniş seçenekler sunuyor. Titan Pro'da 5 adet USB 3.0 ve ayrıca USB-C bağlantı noktası yer alıyor. Öte yandan HDMI ile mini DisplayPort noktaları da mevcut. Özellikle HDMI yuvası, 4K çözünürlükte 60 kare aktarabilecek kapasitede olmasıyla önem kazanıyor. Yine bir başka MSI klasiği olan Killer Ethernet portu da elbette mevcut. Kullanılan Killer E2500 yonga setiyle güçlü kablolu bağlantı sağlayan laptop, Killer Wireless-AC 1535 yongasıyla da 802.11ac standardında Wi-Fi desteği getiriyor.

Hoparlörlerine de altında yer veren Titan Pro, burada 2 adet 3 watt'lık hoparlör ve 1 adet de 5 watt'lık woofer bulunduruyor. Bu sayede masa üzerinde dururken güzel bir ses dengesi sağlayabilen Titan Pro, elbette Dynaudio hoparlörleri kullanıyor ve Nahimic 2 ses teknolojisini bulunduruyor. Bu sayede 7.1 ses kanal ses performansını yakalamanız mümkün.

120Hz ekran & GTX 1080

120Hz ekran & GTX 1080

Titan Pro'nun belki de en can alıcı noktasını ekranı oluşturuyor. 17.3 inç boyutunda 4K görüntü sağlayan ekran, Full HD çözünürlükte 120Hz tazeleme oranına sahip. Böylece güçlü bir masaüstü PC'yi 120Hz'lik ekranla birleştirme düşüncesini mobil platforma başarılı şekilde yansıtmış olan MSI, oyuncuların istediği akıcılığı karşılarına getirebiliyor. 120Hz'in ne gibi bir avantajı var derseniz, şu iki kelime yeterince açık olacaktır: Akıcılık ve yumuşaklık.

Ortalama bir TV'nin veya dizüstü bilgisayarın ekranı 60Hz, yani saniyede 60 kare görüntüleyebiliyor. Buradan hesap yaptığınızda, elimizdeki laptop'ın ekranının bu cihazlara kıyasla saniyede 2 kat daha fazla kare görüntülediğini söyleyebiliriz. Bu da çok daha yumuşak bir görüntü yakalamanıza izin veriyor. Bu arada bu görüntü farkını yalnızca oyunlarda değil, çok basit şekilde fare imlecini ekranda kaydırırken dahi görebilmeniz mümkün.

Elbette böylesi bir ekranda iyi bir oyun deneyimi için bir diğer önem kazanan bileşen ise görüntü bağdaştırıcısı. Bu laptop'ta da NVIDIA'nın şu an en üst düzey platformu olan GTX 1080 kullanılmış. 8 GB GDDR5X belleklerden güç alan GTX 1080, bu sayede masaüstü PC oyun deneyimini laptop'a taşıyabiliyor. Az sonra aldığımız benchmark ve oyun test sonuçlarından bahsedeceğiz, ancak oraya kadar sistemin geri kalanını tanıyalım.

Titan Pro'da Intel Core i7-7820HK işlemci bulunuyor. 2.90 GHz frekansında çalışan bu işlemci, böylece üst segmentin ihtiyacını karşılayabiliyor. Tam 64 GB kapasitesinde DDR4-2400 RAM belleklerin kullanıldığı laptop'ta, 512 GB kapasitesinde SSD ve 1 TB kapasitesinde HDD yer alıyor. Bunlarla birlikte kapasite ve performans noktasında sıkıntı yok. Bir önce incelediğimiz modelde Freedos yer alırken, elimizdeki Titan Pro'da Windows 10 kurulu olarak geliyor.

Performans

Performans

Peki, Titan Pro benchmark sonuçlarında neler gösteriyor? Hemen bir göz atalım...

3DMark'ta Cloud Gate'te 29.856 puan toplayan Titan Pro, Sky Diver'da 32.324, Fire Strike'da da 16.758 puan alıyor. Cinebench CPU'ya baktığımızda 720 cb, grafik tarafında da 127 FPS ürettiğini görüyoruz.

GeekBench skorunda 3.867 tek çekirdek, 14.890 puan da çoklu çekirdek sonucu alan Titan Pro, PCMark 8'ten de 3495 puan almayı başarıyor. Batarya testine baktığımızda ise yine çok da şaşırmadığımız bir sonuç görüyoruz. 1 saat 42 dakika içinde bataryasını tüketen Titan Pro, yaptığımız pratik testten de 2 saat 15 dakika gibi bir sonuç alıyor. Burada yine Guardians of the Galaxy filmini pil bitene kadar loop'a aldığımızı söyleyelim.

Titan Pro'da The Division ve GTA V oynadık. Az önce aldığımız benchmark skorları ne kadar etkileyici olsa da, Titan Pro özellikle oyun performansıyla üzerine koymayı başardı. Hem The Division'da hem GTA V'te en zorlu ayarlarda bile 1080p çözünürlükte 60 FPS'yi aşan Titan Pro, böylelikle bugüne kadar incelediğimiz laptop'lar arasında en güçlülerden biri olmayı başarıyor.

Özetle

MSI GT73VR 7RF Titan Pro, şu an masaüstü bilgisayar mı yoksa dizüstü bilgisayar mı diye soran kullanıcıları şaşırtacak cinste bir platform oluyor. 1080p'de 120Hz görüntü üretebilmesi onu önemli bir noktaya taşırken, dileyen kullanıcılara 4K çözünürlük sunması da önemli kılıyor. Elbette bunun bir fiyat karşılığı da var. Şu an MSI GT73VR 7RF Titan Pro'yu piyasada 17 bin gibi yüksek bir fiyata bulabiliyorsunuz. Bu noktada seçim her zaman olduğu gibi yine sizin.

Kimler Almalı

Mobil oyunculara hitap eden MSI GT73VR 7RF Titan Pro, 1080p'de 120Hz'lik görüntü üretebilmesiyle önemli bir model oluyor. Öte yandan 4K çözünürlük desteği de gösteren bilgisayar, böylece son dönemde en çok aranan modellerden biri olmayı başarıyor. Bu nedenle görüntü desteği anlamında zengin seçenekler arayanlar, bu platformu rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

MSI GT73VR 7RF Titan Pro'ya alternatif olarak bir masaüstü bilgisayar da toplanabilir elbette.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI GT73VR 7RF Titan Pro
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i7-7820HK
İşlemci Hızı2.90 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran17.3 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük3840 x 2160 px
Grafik İşlemciNvidia GeForce GTX 1080
Grafik Kapasitesi8 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)64 GB
SSD512 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.05 adet
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar428 x 287 x 49 mm
Ağırlık4,14 kg
Okuyucu Yorumları