MSI GT80 2QE Titan SLI testte!

MSI'ın yeni oyun canavarı GT80 Titan testte!

CHIP Online Notu 79
  • SLI ekran kartı
  • Mekanik klavyesi
  • Güçlü performans
  • Depolama sistemi
  • Ses performansı
  • Havalandırma sistemi
  • Çok yüksek fiyat
  • Ekran Full HD
  • Çok ağır ve hantal
  • Multimedya kısayolları atlanmış

Bir süre önce lansmanı yapılan ve bizim de CHIP Online olarak yerinden düzenlediğimiz canlı yayınla sizlere aktardığımız MSI GT80 Titan modeli, sonunda elimize geçti. Dünyanın ilk mekanik klavyeli oyuncu dizüstü bilgisayarı olarak lanse edilen GT80 Titan, farklı tasarımıyla da ilk bakışta hemen dikkatleri üzerine çekiyor. GT80 Titan hakkında konuşacak çok şey var, o nedenle hemen incelemeye başlayalım.

Devasa yapı

GT80 Titan, ilk bakışta bize hemen 1981 yılında piyasaya sunulan Sinclair ZX-81'i anımsatıyor doğrusu. Zira benzer bir tasarım yaklaşımını onca yıl aradan sonra tekrar bir bilgisayarda görmek gerçekten de heyecan verici. Özellikle retro ürünlerden hoşlananlar bilhassa GT80 Titan'ın tasarımına bayılacaklardır diye düşünüyoruz. Öte yandan elbette MSI'ın GT80 Titan'ın tasarımını retro tasarımı gözeterek şekillendirmediği açık. GT80 Titan'ın bu şekilde tasarlanmasının önemli sebepleri var.

GT80 Titan, devasa bir dizüstü bilgisayarı. Mobil bir ürün, ancak pek taşınabilir olduğunu söylemek mantıklı değil. Onu dizüstünden ziyade masaüstünde kullanmanız sağlığınız açısından iyi olacaktır. Tasarımda en çok dikkat çeken elbette devasa yapısı değil, klavyenin yeri ve hemen üzerindeki boş bırakılan alan. Şimdi biraz bu kısımlardan bahsedelim.

Mekanik tuş takımı

GT80 Titan, dünyanın ilk mekanik tuş takımlı dizüstü bilgisayarı olarak lanse edilmişti. Tuş takımı gerçek anlamda mekanik ve bu da onu diğer dizüstü bilgisayarlardan ayırıyor. Steelseries ile yapılan işbirliği neticesinde ortaya çıkan bu klavye, hem rahat hem yüksek yazım performansı almanıza olanak tanıyor. Klavyeyi yapı itibariyle çok beğendik, ancak birkaç noktaya muhakkak değineceğiz. Bunlardan biri klavyenin bittiği yerde bileklerinizi yaslayacağınız herhangi bir palmrest bölgesi bulunmuyor. Bu da bazı kullanıcıların klavyeyi kullanırken bir süre sonra bileklerini rahatsız edebilir. Ancak masaüstünde kullanacağınız için buna alışmakta zorlanmıyorsunuz. Zira biz uzun soluklu kullanım neticesinde konfor açısından klavyeye tam not verdik. Diğer nokta ise incelediğimiz modelin klavyesinde Türkçe karakterler bulunmuyor. Bunun sebebinin, incelediğimiz modelin mühendislik örneği olduğundan kaynaklandığını sanıyoruz. Satın almayı düşünen kullanıcıların buna da dikkat etmesinde yarar var.

Klavyenin hemen yanında ise ayrılan touchpad bölümünü görüyoruz. Böylece klavye ve mouse kullanımını çok hoş bir şekilde sunmayı başaran MSI, bu touchpad alanında aslında bir de numerik tuş takımı gizliyor. Touchpad'in sol üst köşesindeki "Num" yazısına dokunduğunuzda, sanal bir numerik tuş kullanıma hazır hale geliyor.

Numerik tuş takımının üzerinde ise güç butonunu, hemen onun yanında GPU ve fan düğmelerini görüyoruz. GPU butonunu kullanarak grafik işlemciler arasında geçiş yapabiliyor, fan ile de tabii ki fanı çalıştırabiliyorsunuz ki bunlara zaten incelememizin ilerleyen adımlarında tekrar değineceğiz.

Klavye çevresinde böylesi özelleştirilir bir touchpad alanının olmasının yanında herhangi bir multimedya kısayol butonunun bulunmaması ise biraz üzücü doğrusu. Birkaç multimedya kısayolu ve fonksiyon tuşu da klavyeye ilave edilebilirdi diye düşünüyoruz.

Kasayı açıyoruz

Şimdi gelelim GT80 Titan'ın kapalı kutu şeklinde tasarlanan üst kısmına. GT80 Titan'da klavyenin hemen dizüstünün önünde yer alması, tüm teknik kadronun üst kısma yerleştirilmiş olmasından kaynaklanıyor. Böylece ısınma probleminden ve kullanıcıların sıcaklık şikayetlerinden kurtulmanın yolunu bulan MSI, bu bölüm altında RAM, depolama alanı gibi birimlerini bulunduruyor. Bu kısmı açmak ve parçaları değiştirmek elbette mümkün. Bu alanın alt kısmında ise GT80 Titan'ı çekici kılan diğer bir noktası olan çift ekran kartlarını görmek mümkün. Yine bu kısma laptop'ın alt kısmından erişmek de öyle. Hemen yine burada göze çarpan bir diğer etkense havalandırma sistemi. Cooler Boost 3 havalandırma sistemini kullanan GT80 Titan, geniş havalandırma borularıyla ısıyı iyi bir şekilde kontrol edebiliyor.

GT80 Titan'ın az önce bahsettiğimiz fan tuşuyla havalandırma sisteminden azami seviyede yararlanmanız mümkün. Fakat bu noktada yüksek fan sesine hazırlıklı olmanızı öneriyoruz.

Laptop'ın tam ismiyle "GT80 2QE Titan SLI" olarak anılmasından da anlaşılabileceği gibi ekran kartını SLI olarak kullanan, yani üzerinde çift ekran kartı taşıyan dizüstü, oyun oynamadığınız zamanlarda veya laptop'ı düşük güç tüketimi modunda, fişe takmadan çalıştırmak istediğinizde, GPU butonuyla yerleşik Intel HD Graphics 4600 grafik birimine geçme imkanı da tanıyor. Halihazırda güçlü oyun performansı için iki adet 8 GB kapasiteli Nvidia GeForce GTX 980M ekran kartı bulunduran GT80 Titan, böylece tercihi kullanıcıya sunuyor. Şimdi gelelim teknik kadroya.

Güçlü teknik kadro

GT80 Titan, elbette güçlü bir teknik kadroya sahip. Az önce de bahsettiğimiz gibi Nvidia GeForce GTX 980M SLI'dan sonra, RAM hanesinde 16 GB görüyoruz. 1 TB'lık 7200 RPM seviyesinde çalışan bir sabit sürücünün bulunduğu laptop'ta elbette SSD seçeneği de atlanamazdı. Hatta daha iyisi 4 adet SSD'nin bulunduğunu ve bu SSD'lerin Super RAID 3'le çalıştığını söyleyelim. 4 adet 128 GB'lık SSD'nin yer aldığı GT80 Titan'da, toplamda 512 GB total SSD alanı bulunuyor. Biz CrystalDiskMark koşturarak saniyede 1240 MB/s sıralı okuma ve saniyede 1059 MB/s sıralı yazma performansı aldık. Bu da harika bir sonuç elbette.

GT80 Titan'ın işlemcisi ise bu yılın ilk mahsulü. 2015'in ilk çeyreğinde piyasaya sürülen Core i7-4720HQ işlemciyi kullanan dizüstü, 2.6 GHz frekansta çalışıyor. İşlemci, doğal yollarla 3.6 GHz frekansa değin vites yükseltebiliyor. Tüm bu teknik kadroyu oyunlarda koşturduğunuzda ise iyi bir performans almamak mümkün değil elbette. Az sonra ona da değineceğiz, son olarak ekrandan bahsedelim.

GT80 Titan, 18.4 inç boyutunda bir ekranla görüntü veriyor. Ekran çok güzel görünüyor, renk ve canlılık konusunda sıkıntısı yok. Fakat ekranda yüksek çözünürlük beklemeyin. GT80 Titan'da Full HD bir ekran bulunuyor. Sahip olduğu yüksek fiyatını göz önüne aldığımızda ekranda 4K desteği olması gerekirdi diye düşünmemek elde değil doğrusu.

Performans

GT80 Titan'la çalışarak klavyesini uzun süre deneyimledik, film izleyerek ekranını gözlemledik, müzik testiyle hoparlörlerine baktık ve elbette oyun testlerine de tabi tuttuk. Oyun ve hoparlörlerin dışında diğer notlarımızı aktardık. Bakalım GT80 Titan, oyun ve hoparlörleriyle nasıl bir performans vadediyor?

GT80 Titan, multimedya açısından tam teçhizatlı bir dizüstü bilgisayar olmasını diğer ekipmanlarına olduğu kadar Dynaudio hoparlörlerine de borçlu. Üzerinde 4 + 1 hoparlör sistemi bulunduran GT80 Titan, bir subwoofer taşıyor. Böylece dizüstü ses konusunda da keyfi arttırıyor.

Oyun noktasında ise GT80 Titan'da Sniper Elite 3, FarCry 4, Metro: Last Light ve dahasını oynama fırsatı bulduk. Her iki oyunda da elbette grafik detayları Ultra seviyedeydi. Sniper Elite 3'te 150 – 200 FPS arası gördüğümüzü söyleyelim. FarCry 4'te ise 80 FPS'lerde dolaşan bir performans aldık.

Özetle

GT80 Titan, pek çok açıdan iddialı bir oyuncu bilgisayarı. Toparlayacak olursak sahip olduklarıyla onun fazlasıyla özel bir cihaz olduğunu söylemek zor olmayacak elbette. Mekanik klavyesi ve tüm ekipmanlara kolay şekilde ulaşmayı sağlayan yenilikçi tasarımı bir yana, güçlü birimlerden oluşan teknik kadrosuyla da oyunlarda olduğu kadar yüksek performans gerektiren diğer kullanım alanlarında da tercih edilebileceği açık. Elbette eksikleri de var, bunları da zaten sizlerle paylaştık. Her şey bir kenara GT80 Titan'ı özel yapan en büyük noktası ise sanıyoruz fazlasıyla yüksek fiyatı. Farklı model seçenekleriyle 10 binin üzerinde fiyatlarda değişen bir etikete sahip olan GT80 Titan, incelediğimiz GT80 2QE Titan SLI modeliyle ise 17 bin TL civarında. Fiyatı el yakıyor ve bu nedenle oldukça dar bir kesime hitap ediyor. Elbette GT80 Titan özel bir ürün. Ancak bu fiyata fazlasıyla iyi bir masaüstü sistem toplamak daha cazip görünüyor doğrusu.

Kimler Almalı

MSI GT80 Titan özel bir oyuncu bilgisayarı. Geniş bütçeye sahip olan kullanıcılar beğenebilirler diye düşünüyoruz.

Alternatifleri

MSI GT80 Titan'a alternatif olarak sağlam bir masaüstü bilgisayar toplanabilir diye düşünüyoruz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI GT80 2QE Titan SLI
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
79
Genel
İşletim SistemiWindows 8.1
İşlemciIntel Core i7-4720HQ
İşlemci Hızı2.6 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran18.4 inç
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNvidia GeForce GTX 980M SLI GDDR5
Grafik Kapasitesi8 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüVar
Bağlantılar
USB 3.05
HDMIVar
VGAVar
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar450 x 330 x 49 mm
Ağırlık4.5 kg
Okuyucu Yorumları