Geleceğe yatırım

Geleceğe yatırım

CHIP Online Notu 85
  • Editörün seçimi

MSI'ın bu ay Test Merkezi'mize konuk olan ekran kartı AMD HD 6900 serisine ait. 6900 Serisi piyasa ilk çıktığında kullanıcılar kartın devasa boyutları ve buna karşın biraz yetersiz kalan soğutması dolayısıyla hayal kırıklığına uğramıştı. HD 6950 Twin Frozr II OC modeliyle ise MSI'ın tasarım masasına tekrar oturduğunu ve kartı adeta baştan yaratığını görüyoruz. Bu bağlamda firmanın ilk işi PCB boyutun küçültmek olmuş. Bu sayede sadece yeni bir ekran kartı satın almak için kullanıcıların kasalarını değiştirmelerine gerek kalmıyor. MSI 6950'nin tek farkı PCB boyutu değil. Kaliteli bileşenleri standart haline getiren firma, kartın üzerinde tamamen katı kapasitörler kullanıyor. Daha önce incelediğimiz ekran kartlarında olduğu gibi bu modelde de soğutmanın elden geçirildiğini görüyoruz. Tam 5 adet ısı borusu ve 2 adet de BIOS tarafından kontrol edilen PWM fandan oluşan Twin Frozr II soğutma sistemi, kartın referans modellere göre 6℃ daha serin ve 19.6dB daha sessiz çalışmasını sağlıyor.
HD 6950 halihazırda performanslı bir kart fakat MSI, kullanıcılara fabrika çıkışlı olarak daha fazla performans sunmak için kartı hız aşırtmalı olarak gönderiyor. Yine de firmanın Riva Tuner ile birlikte çalışarak geliştirdiğini hız aşırtma yazılımı After Burner II'yi kullanarak siz de kartın limitlerini daha yukarılara zorlayabilir ve gerçek zamanlı olarak kartın fan ayarlarını değiştirebilirsiniz. Performans, soğutma ve bileşenler konusunda bizden tam not alan MSI, bakalım asıl görevi olan oyunlarda ne durumda? Burada ilk olarak kartın 6 monitör ile Eyefinity desteğini sunduğunu söyleyelim. Kartın üzerinde yer alan iki adet Display Port çıkışı, tek kanal üzerinden üç monitör bağlanmasına izin veriyor. Bu sayede toplamda 6 monitör ile Eyefinty keyfi sürebiliyorsunuz. Son olarak kartın oyun performansına göz atıyoruz. DirectX 9 destekli CoD: Modern Warfare 2'de Full HD çözünürlükte saniyede 130 kare gösterebilen MSI HD 6950, neredeyse HD 6970'ye yakın bir performans sunuyor. DirectX 11 destekli Battlefield : Bad COmany 2'de de 50 FPS sunan kart, 100 dolar daha pahalıya satılan GTX 480'e eşit bir performans sunarak beğenimiz kazanıyor.

Özetle

BIOS Mod'u yapmadan HD 6970 performansı sunabilen MSI HD 6950 Twin Frozr II OC, sizi rahatça uzun yıllar idare edebilecek bir kart.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI HD 6950 Twin Frozr II OC
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
85
Grafik motoru AMD Radeon HD 6950
Arabirim PCI Express x16 2.1
Bellek 2 GB GDDR5
Bellek arabirimi 256 bit
Çekirdek frekansı 810 MHz
Bellek frekansı 5000 MHz
Okuyucu Yorumları