Neffos X1 İncelemesi

Bütçe dostu bir telefon arıyorsanız, Neffos X1 incelememiz size fikir verebilir.

CHIP Online Notu 80
  • Metalik tasarım
  • İnce ve hafif
  • Uygun ışık koşullarında arka kamera
  • Mod seçenekleri
  • Hızlı şarj
  • Parmak izi sensörü
  • Düşük ışık performansı
  • Pil ömrü daha iyi olabilirdi

Neffos, bilindiği gibi TP-Link'in yeni akıllı telefon markası. Daha önce de telefonları arasında yer alan Neffos C5 ve Neffos C5 Max isimli modellerini incelediğimiz TP-Link, bu defa Neffos X1 modeliyle bizlerle.

TP-Link, yeni kurulan Neffos markasının temel modelleri C5, C5 Max ve C5L'den sonra yola Neffos X1 ve Neffos X1 Max ile devam ediyor, ancak telefonların ülkemize gelmesi biraz geç oldu. Hatırlarsanız Neffos X1 ve Neffos X1 Max, 2016 yılındaki IFA Fuarı'nda tanıtılmıştı. Ardından geçtiğimiz temmuz ayında ülkemizde satışa sunulan bu modeller, fiyatlarıyla da kolay temin edilebilecek türden. Şu an elimizdeki Neffos X1'in fiyatı 1034 TL civarında. Elimizdeki model 32 GB hafıza ve 3 GB RAM'e sahip. Ayrıca 16 GB kapasite ve 2 GB RAM seçeneğine sahip farklı bir modeli daha bulunuyor; onun fiyatı biraz daha uygun. Peki, bizdeki Neffos X1 neler sunuyor? Şimdi daha yakından bakalım.

Tasarım

Tasarım

Neffos X1, fazlasıyla hafif bir telefon modeli. Yalnızca 135 gram ağırlığında olan X1, ayrıca 7.95 mm kalınlığıyla da oldukça ince. Bu anlamda fazlasıyla rahat tutulabilecek olan telefon, 5 inçlik ekranıyla da ideal ölçülerde görüntü sunuyor. Öte yandan telefonda metalik tasarım da atlanmamış. Böylece son dönem Premium tasarımlı telefonlara yakın duruyor.

Metalik yüzeyin kenarlara doğru incelmesi, onu, olduğundan daha ince bir profile sokarken, arka yüzde parmak izi sensörünün olduğunu da görüyoruz. Sensör fazlasıyla akıcı çalışıyor, kolayca parmağınızı okutabiliyorsunuz. Bu alanda kamera ve çift tonlu çift LED flaşa da yer veren Neffos X1, üst kenarda 3.5 mm'lik kulaklık girişini, sağ tarafta güç ve ses butonlarını, alt tarafta da microUSB ve hoparlör ızgarasını bulunduruyor. Hoparlör stereo değil, ızgaralardan sol taraftaki kozmetik olarak yerleştirilmiş, ancak burası da boş değil, telefonun mikrofonu yer alıyor.

Sol kenara geldiğimizde, burada microUSB ve SIM kart çekmecesini görüyoruz. Neffos X1, çift SIM kartlı bir model. Ancak bunu hibrit sistemle bize sunan telefon, microSD kartı kullanmadığınızda, ikinci nano SIM kartı takmanıza izin veriyor. Bu arada microSD kartın 128 GB'a kadar takılabildiğini de söyleyelim.

Burada dikkat çeken önemli nokta ise, mute, yani telefonu sessize alma tuşu. Bu tuşu açarak, telefonu tek noktadan sessize alabiliyorsunuz. Bu da yazılım üzerinden sessize almakla uğraşmamak adına oldukça akılcı bir yöntem.

Son olarak Neffos X1'in iki farklı renk seçeneğine sahip olduğunu ve elimizdeki gri renkli modelinin yanı sıra altın sarısı rengiyle de tercih edilebileceğini söyleyelim. Ayrıca düzgün hazırlanmış kutu içeriğinde, bir kulaklık yer aldığı bilgisini de verelim.

Ekran

Ekran

Neffos X1, donanım açısından orta sınıf telefonlar kategorisinde kendine yer buluyor. 5 inç ekranıyla 720x1280 piksel çözünürlük sunan Neffos X1, 2.5D, yani kenarlardan kavisli bir ekran kullanıyor. Ekranın gövdeye oranı yüzde 76 seviyesindeyken, ekranın altında kapasitif Andrid butonlarının kullanıldığı bilgisini de verelim.

Sunduğu görüntü kalitesiyle sınıfına uygun davrandığını söyleyebileceğimiz ekran, göz koruma modunu da bizlere sunuyor. Ekran ayarları kısmından bu modu açabileceğiniz gibi, ayrıca bildirim çubuğunda da aynı modu bulabiliyorsunuz. Bu arada yine ekran ayarları kısmından, telefonun LED göstergesini bildirimlere açıp kapabilirsiniz.

Donanım

Donanım

Telefonun işlemci, RAM ve depolama gibi teknik alanına bakarsak, burada da incelemenin başında söylediğimiz gibi, 3 GB RAM ve 32 GB dahili depolama gördüğümüzü söyleyebiliriz. İşlemci olarak da MediaTek'in tercih edildiği telefonda, Helio P10 olarak da bilinen MediaTek MT6755 yongasetini görüyoruz. 8 çekirdekli olan işlemcide, 4 adet 1.8 GHz frekanslı Cortex A53 ve yine 4 adet 1.0 GHz frekanslı çalışan Cortex A53 çekirdek yer alıyor. İşlemci, bu çekirdekleriyle iyi performans sağlıyor, ancak elbette zorlayıcı görevler çalıştırırken de limitlerini gösteriyor.

Bu adımda telefonun performansına ilişkin bilgi de verelim elbette. Telefonu ne kadar zorlarsanız, o kadar çabuk ısınmaya başladığını fark edeceksiniz. Ancak ısındığı kadar da çabuk soğuyor; bu anlamda telefonda ısı yönetiminin başarılı işlendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Neffos X1'in RAM ve hafıza bakımından da en dengeli modelin elimizdeki olduğunu söyleyelim. Zira 2 GB RAM'li modeli, konu Android olunca sizi performans açısından zora sokacaktır. O nedenle 3 GB RAM'li bu model daha akılcı duruyor.

Hazır yeri gelmişken Neffos X1'de Anroid 7.0 Nougat işletim sistemi bulunduğunu da söyleyelim.

Performans

Performans

Telefonla aldığımız sentetik test sonuçları ise, AnTuTu Benchmark'tan aldığımız 45412 puan ve Geekbench 4'ten aldığımız 739 tek çekirdek, 2862 çoklu çekirdek puanlarla sınıfına uygun ölçüde. Zira telefon aldığı bu puanlarla, LG Q6, Sony Xperia C5 Ultra, ZTE Axon 7 mini, Alcatel Pop 4 ve Lenovo K6 Note gibi aynı sınıf modellerle yan yana duruyor. Bu anlamda Neffos X1'in rakamsal anlamda da sınıfına uygun davrandığını söyleyebiliriz.

Peki, Neffos X1'in pil ömrü nasıl? 2250 mAh kapasitesinde bir bataryanın sahibi olan telefon, hafifliğinin sırrını bize bu batarya kapasitesiyle veriyor. Batarya, 720p ekran ve tasarruflu davranan teknik bileşenleri kapsamında, akşamı getiriyor. Ancak oyun ve multimedya uygulamalarıyla biraz fazla yüklenirseniz, gün içinde şarj etmeniz gerekecek. Neyse ki burada da telefonun hızlı şarj özelliğinden yararlanıyorsunuz. Telefonun yaklaşık yüzde 50'sini 30 dakika süre içinde doldurmanız mümkün.

Kamera

Kamera

Neffos X1, arka kamerasında f/2.0 diyaframlı ve PDAF, yani Faz Algılamalı Otomatik Odaklama özelliğine sahip Sony IMX258 sensörünü kullanıyor. 13 megapiksellik bu sensör, X1'in kağıt üzerinde her ne kadar orta sınıf bir telefon olarak görünse de, fotoğraf yeteneğiyle çizgiyi zorlamasını sağlıyor. Özellikle karşıt renklerin aynı karede yer aldığı senaryolarda, renk doygunluğu ve doğruluğunu üst seviyede bize veren Neffos X1, makro çekimlerde de ayrıntı seviyesini büyük ölçüde geliştiriyor. Bu anlamda, Neffos X1'in aynı sınıf telefonlar arasında, fotoğraf kalitesiyle dikkat çeken bir model olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Düşük ışık performansı ise çok büyük beklentiler getirmiyor elbette. Bu koşulda, telefonu sabit tutmanız özellikle önem gösteriyor.

TP-Link, Neffos X1'le fotoğraf çekme seçeneklerini de geliştirmiş. Kamera arayüzünde profesyonel modun yanı sıra panorama, ağır çekim ve hızlı çekim gibi özellikler de eklenmiş. Telefonda ayrıca ön kamera için bir güzellik modu da sunuluyor.

Özetle

Neffos X1, günün sonunda iyi bir telefon modeli olarak severek kullanabileceğiniz bir telefon oluyor. Elbette bunda fiyatının da önemi büyük. 1000 TL fiyatlı telefon kategorisinde başı çeken modellerden biri olan Neffos X1, şu an bütçeye uygun telefon arayanların ilgi odağına girecek bir model. Elbette Neffos X1'den performans konusunda çok büyük beklentiler duymamak gerek. Orta seviye kullanımın ihtiyaçlarını ise rahatlıkla karşılıyor.

Kimler Almalı

Uygun fiyatlı ve bütçeyi zorlamayacak bir telefon arayan kullanıcılar, TP-Link Neffos X1'i rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Neffox X1'e alternatif olarak Sony Xperia Xa, Huawei P9 Lite, Nokia 3, Samsung Galaxy J3 Pro General Mobile GM5 de incelenebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Neffos X1
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiAndroid 7.0
İşlemciMediaTek MT6755
Çekirdek (CPU)8
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciMali-T860
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar71 x 142 x 7.95 mm
Ağırlık135 gr.
Okuyucu Yorumları