OMEN by HP Laptop 16-b1000nt İnceleme

Oyun bilgisayarları nasıl evrimleşti ve geldiğimiz noktada ne var? Bu makalede bilgisayarların oyun tarafına evrimleşmesine değinerek bunun son halkası OMEN by HP Laptop 16-b1000nt dizüstü bilgisayarına yakından bakıyoruz.

CHIP Online Notu 91
  • Zengin teknik kadro
  • Yüksek performans
  • İyi soğutma sistemi
  • Yazılım desteği
  • Ses performansı
  • Ekran
  • Yüksek fiyatı (muhtemelen)

Bilgisayarların oyun tarafına evrimleşmesi oldukça ilgi çekici. Günümüz modern oyunları bu hale gelene kadar çok sayıda form değiştirdi. 1958 yılına kadar özellikle üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında basit oyunlar ve simülasyonlar geliştirilse de bu oyunlar hareketli grafiklere sahip değildi. 1958’e gelindiğinde fizikçi William Higinbotham Tennis for Two adlı bir video oyunu geliştirdi.

Osiloskop ekranında görüntülenebilen ve kolu çekip düğmeye basmaktan ibaret olan bu basit oyunda hareketli grafikler kullanıldığı için Tennis for Two tarihteki ilk video oyunu olarak kabul ediliyor.

Daha yakın tarihe geldiğimizde 1990 ve 2000’li yıllarda oyun konsolları ve masaüstü bilgisayarlar artık oyun endüstrisinde önemli bir noktaya ulaşmıştı. 2010 yılında da durum pek farklı değildi; hala oyun bilgisayarı dediğimizde aklımıza evdeki masaüstü bilgisayarımız geliyordu. Ancak bundan 1 yıl sonra, yani 2011 yılına geldiğimizde bu fikir geri dönülemez şekilde değişti ve Razer, ilk gerçek oyun dizüstü bilgisayarı Razer Blade’i duyurdu.

Razer Blade, piyasaya sürüldüğü sırada devrim niteliği kabul edilse de elbette tam olarak kusursuz değildi. Isınma sorunları ve bunun neticesinde olur olmadık zamanlarda kapanmalar gibi şikayetler kullanıcılar tarafından sıkça dile getiriliyordu.

Daha sonra Alienware kendini gösterdi. Özellikle gösterişli ve agresif tasarım hattıyla oyuncuların ilgisini çeken Alienware‘in ardından ise HP gibi diğer teknoloji devleri bu kategoride sahne almaya başladılar.

2016 yılına geldiğimizde HP, oyunculara yönelik bilgisayar serisi olan OMEN serisini tanıttı. Üst seviye konfigürasyon öğeleri, özel tasarımlar, gelişmiş soğutma teknolojileri ve üstün ses bileşenleriyle beraber OMEN serisi, oyuncuların bir hayli ilgisini çekmişti.

Bu seride bugüne kadar çok sayıda model gördük. Her bir modelde üzerine koymayı başaran HP, yeni seri modellerinden 16-b1000nt ile de bu başarıyı sürdürüyor. Bugün de elimizde bir arzu nesnesi var. OMEN by Laptop 16-1000nt bugün bizlerle.

Evet, oyun bilgisayarlarının evrimine kısaca yakından baktık. Aslında bu konu çok daha detaylandırılabilir, belki bir başka bölümde bunu konuşuruz. Geldiğimiz noktada ise bu güzel laptop var. OMEN ailesinin bu yeni üyesi, OMEN by Laptop 16-1000nt adıyla anılıyor.

Serinin genlerini sürdüren bir model olurken, oyuncuların isteklerini fazlasıyla yerine getirebilecek kapasitede. Laptop’ta önemli teknolojiler kullanılmış. Bu laptop, Intel’in bu yıl piyasaya sürdüğü 12’inci nesil Core i7-12700H işlemcisinden güç alıyor. 14 fiziksel çekirdek içeren bu işlemci, içerdiği 6 performans odaklı, 8 verimlilik odaklı fiziksel çekirdeğine ek olarak, 20 iş parçacığı içeriyor. İşlemcinin performans çekirdekleri 2.3 GHz taban, 4.70 GHZ tavan frekansına erişebilirken, verimlilik çekirdekleri ise 1.7 GHz taban, 3.5 GHz tavan frekanslarında geziniyor. Böylece üst gömlek performans ve pil ömrünü daha verimli kullanmak için senaryolar elinizin altında.

Elbette böylesi güçlü bir işlemciye iyi bir eküri gerekiyor. Elimizdeki modelde NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti kullanılmış. Ayrılmış 8 GB GDDR6 belleklerinden güç sağlıyor. NVIDIA Ampere mimarisi tarafından desteklenen ve NVIDIA Max-Q teknolojisini barındıran bu ekran kartı ile günümüz oyunlarını yüksek performansta oynamak gayet mümkün.

RAM ve depolama kapasitesi ise tıpkı ekran kartı seçimi gibi modelden modele göre değişiyor. Elimizdeki bu modelde 4800MHz frekanslı 32 GB RAM yer alırken, bu RAM’lere 16 GB’tan çift kanal olarak yer verilmiş. Özellikle laptop satın alırken, performans düşüşlerini önlemek adına çift kanal bellek tercih etmenizi öneririz. Bunun karşılığını oyunlarda fps olarak göreceksiniz.

Laptop’ın depolama alanı da 1 TB kapasitesinde TLC M.2 SSD’den oluşuyor. Bu arada buna ek olarak 12 ay boyunca 25 GB Dropbox depolama alanı da bu laptop’ın hediyesi oluyor.

Evet, işlemci, ekran kartı, RAM ve disk kapasitesi ile her şey yerli yerinde. Peki, sıcaklık değerleri ne durumda?

Bu tip laptop’larda üst seviye konfigürasyon öğelerini alıp bir kutuya yerleştirmek, özellikle iyi bir soğutma sistemine yer verilmediyse yüksek performans almanız için yeterli olmayacak. Zira Razer Blade’de de olduğu gibi, ısı neticesinde sık sık kapanmalar yaşanabilir. Ancak HP, bunun önüne geçmek için iyi bir soğutma sistemini bu cihazın kapağı altına ilave etmeyi unutmamış ve ortaya OMEN Tempest Soğutma teknolojisi çıkmış.

Aslında OMEN Tempest Soğutma teknolojisinin kullanıldığı ilk OMEN laptop bu değil. Seride daha önce farklı modellerde de kullanıldığını gördük. Laptop’ın altına baktığınızda, ızgaraların altında 2 büyük fanın yer aldığını göreceksiniz. Buna ilave olarak laptop’ın arka ve sağ tarafında da 3 adet çıkış bulunuyor. Böylece ısının hızlı bir şekilde dışarı atılması sağlanıyor. Ayrıca soğutma sistemi üzerinde daha fazla söz sahibisiniz. Soğutma sistemi ve laptop’ın performansına ilişkin ipleri elinize almak için OMEN Gaming Hub yazılımına girmeniz gerekiyor. Buradan Performans Control kısmına geldiğinizde, dengeli ve performans adımlarından birini seçebileceğiniz gibi, ayrıca fanların ne hızda çalışmasını istediğinizi de belirtebiliyorsunuz. CPU ısısına göre ayarlayabilir, ya da direkt olarak fanlara ayrıca müdahale edebilirsiniz. Fanları maksimumda 5500 rpm’e kadar bu fanları döndürebiliyorsunuz.

OMEN Gaming Hub, gerçekten etkili bir araç olmuş. Buradan sistem değerlerini bir arada görebiliyor, Optimizer adımından Boost modunu açabiliyorsunuz. Ayrıca ağ bağlantınızı hızlandırma ve klavye ışıklandırmasına ilişkin ayarları da yine buradan yapabilirsiniz.

İşin teknik tarafında daha pek çok detay var. Mesela bu laptop’ta bulunan bağlantı teknolojileri göz alıcı. Intel Wi-Fi 6E AX211 2x2 MU-MIMO destekli çip sayesinde Wi-Fi 6E desteği sunuluyor. Böylece kablosuz internet bağlantısı konusunda herhangi bir sorun yok. Eğer evinizdeki modem de bu tür yeni ağ bağlantılarını destekliyorsa, kablosuz ağ trafiğinde önünüz açık olacak. Kablolu bağlanmak istiyorsanız da Gigabit Ethernet portu laptop’ın sol kenarında yer alıyor.

Bağlantı noktalarında zengin seçenekler var. USB4 destekli Type-C ile Thunderbolt 4 konektörüyle 40 Gpbs veri aktarım hızı sağlanabiliyor. Ayrıca tam boyutlu SuperSpeed USB’ler de laptop’ın çevresine dağıtılmış durumda. HDMI 2.1 portu mevcut, buna ek olarak mini DisplayPort da yine kullanıma hazır. Kulaklık ve SD kart girişleri de sol tarafta bulunuyor.

Laptop’ta işin sunum tarafı da tatmin edecek cinsten. Siyah renkli kasa tasarımında sırt bölümde kullanılan OMEN logosu laptop’ı rakiplerinden ayırıyor. 3 taraftan ince çerçeveli ekranı, altında yer alan ışıklandırmalı klavyesi ve onun da altında bulunan geniş touchpad’iyle gayet göze hoş gelen bir tasarımı var. Klavyede yön tuşlarının ayrılmış olması sevindirici. OMEN Gaming Hub ve hesap makinesine hızlı erişim tuşları da üstte yer alıyor.

Sunum tarafında elbette ekran için ayrı parantez açmak lazım. 165Hz tazeleme hızına sahip olan bu ekran böylece yüksek fps değerlerine ulaştığınız oyunlarda ekran kartı ile senkronize görüntü üretebiliyor ve bu sayede akıcı bir oyun deneyimi elde edebiliyorsunuz. Kullanılan IPS ekranın büyüklüğü 16.1 inç olurken, 3ms tepki süresi, 300 nit parlaklık ve 2560x1440 piksel çözünürlüğe sahip. sRGB renk gamutunun yüzde 100’ünü kapsayan ekranda mavi ışığı azaltmak için sertifika da unutulmamış. Ekran Eyesafe sertifikalı. Böylece zararlı mavi ışık gereklilikleri karşılanıyor. Yani ekran başında uzun oyun süreleri ya da çalışma seanslarında göz yorgunluğunun azaltılması amaçlanmış.

Son olarak ses teknolojisinden de bahsedelim ve artık yavaş yavaş kapatalım. Laptop’ta kullanılan hoparlörler için Bang & Olufsen ile iş birliğine gidilmiş. Bu DTS:X Ultra teknolojisi ile desteklenirken, bu sayede laptop’ta zengin ses sağlanıyor. Gerçekten de hoparlörlerin ahengi gayet başarılı. Özellikle film izlerken ve müzik dinlerken standart bir laptop’tan çok daha fazlasını bekleyebilirsiniz.Ses çıkışı yüksek ve dengeli. Oyunlarda da bundan faydalanacaksınız, ancak performans gerektiren oyunlarda fan sesi de yükseleceği için yine de bir oyuncu kulaklığı iyi seçim olacaktır ki bu oyun laptop’ları için bir gerçek.

Sonuç

Evet, oyunculara yönelik dizüstü bilgisayarlarda geldiğimiz nokta performans anlamında bir hayli tatmin edici. OMEN by Laptop 16-1000nt modeli de bunun iyi örneklerinden biri oluyor. Genel performansıyla fazlasıyla beğendiğimiz modelin farklı konfigürasyon seçenekleri de olacaktır ve fiyatlar da buna ilişkin değişiklik gösterecektir. Başta söylediğimiz arzu nesnesi kısmı buna istinaden. Zira şu an bu ürün piyasada yok. Çok taze, çok yeni bir model. Şu an şirketin global sitesinde sevkiyatların aralık ayında başlayacağı bilgisi yer alıyor. Geldiğinde fiyatı ne kadar olacak hep birlikte göreceğiz, ancak uygun bir fiyat beklememek gerekiyor pek tabii.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli OMEN by HP Laptop 16-b1000nt
Ürün Markası HP
CHIP Online Notu
91
USB4 Type-C 1 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 11 Home
İşlemciIntel Core i7-12700H
Çekirdek Sayısı14
Ekran ve Grafik
Ekran16.1 inç inç
Çözünürlük2560 x 1440 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce RTX 3070 Ti 8 GB GDDR6
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)32 GB
SSD1 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.13
HDMIVar
DisplayPortVar
VGAYok
EthernetVar
BluetoothYok
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuVar
Boyutlar369 x 248 x 23 mm
Ağırlık2.3 kg