Optoma UHD300X İnceleme

Ev sineması veya spor seansı için iyi bir model. 4K görüntü ve HDR destekli Optoma UHD300X testte!

CHIP Online Notu 93
  • Görüntü performansı
  • Sessiz çalışması
  • HDMI 2.0 desteği
  • Uzun lamba ömrü
  • Stereo hoparlör
  • Boyutları biraz büyük

Optoma, pek çok kişinin tanıdığı bir marka değil belki ancak aslında oldukça köklü bir şirket. DLP ODM üreticisi Coretronic grubunun bir markası olarak kurulan Optoma'nın dünya çapında 17 binden fazla çalışanı bulunuyor. DLP projeksiyon teknolojisi konusunda uzman şirket, 2018'in başında Türkiye'de de faaliyete geçmişti. Geçtiğimiz günlerde de bir basın toplantısı düzenledi ve hemen ardından da yeni modellerinden UHD300X'i bizlere iletti. Bu incelememizde, Optoma'nın 300 inç boyuta kadar 4K çözünürlüğünde görüntü taşıyabilen UHD300X projektörünü yakından inceleyeceğiz.

Ev sineması kuracak olanlara özel

Ev sineması kuracak olanlara özel

Bugün Optoma'nın daha çok ev eğlencesi için ürettiği bir modele yakından bakacağız ancak şirketin özellikle kurumsal ve eğitim alanında da önemli modelleri var. Ayrıca kamu, müzeler, konferans salonları, sanal galerileri gibi pek çok farklı alan için de uygun modeli mevcut. Elimizdeki UHD300X ise, evinde bir sinema salonu kurma düşüncesinde olanlara hitap eden bir ürün.

Evet, doğrudur; projeksiyon cihazları lüks cihazlar. Halihazırda televizyon varken, sinema veya spor müsabakaları izlemek veya oyun oynamak için ayrıca tercih edilebilecek bir cihaz. Pek çok kişi tarafından bu şekilde görülüyor, fakat küçük bir kitle tarafından da televizyona alternatif olarak kabul görüyor. Evet, eğer sizin de düşünceniz bu şekildeyse, bu ürün ilginizi çekebilir. Neden mi?

Optoma UHD300X özellikleri neler?

Optoma UHD300X özellikleri neler?

Öncelikle Optoma UHD300X, muadil pek çok projeksiyon cihazından daha fazla lamba süresi sunuyor. Şöyle ki, pek çok modelde normal kullanımda 10 bin saate kadar kullanım alabiliyorsunuz, ancak bu modelde bu süre 15 bin saate kadar uzatılmış durumda. Eco modda ise yine pek çok modelde 8000 saate kadar performans görürken, yine UHD300X'te aynı senaryoda 10 bin saat iddiası var. Parlak modda ise cihazın lamba ömrü 4000 saat süresinde. Lamba süresi bu modelin dikkat çeken yanlarından biri. Ayrıca elbette görüntü performansı da bilhassa iyi.

Projektörün parlaklık oranı 2200 ansi lümen seviyesinde. Kontrast oranı ise tam 250000:1. Evet, bu model için üst seviyede karşıtlık ve gerçek siyah renkler sunuyor diyebiliriz. Bunu özellikle karanlık oda performansında fark ediyorsunuz.

HDR ve HDCP 2.2 desteği de sunan cihaz, ayrıca Rec.709 teknolojisini de barındırıyor. Bu teknoloji cihazın doğru renkler üretebilmesini sağlıyor.

300 inçe kadar devasa görüntü

300 inçe kadar devasa görüntü

300 inç büyüklüğe kadar yansıtabilen modelde elbette en etkili performansı 100 inç boyuta kadar sağlıyorsunuz. Kaldı ki, bu boyut, bir ev sineması için devasa bir perde anlamına geliyor. Bu arada eğer görüntüyü üstten yansıtacaksanız, cihazda yer alan yüzde 10 oranında optik dikey lens hizalama özelliği de işinize bir hayli yarayacak. Böylece dikey eksende bozulma olmadan kaydırma yapabiliyorsunuz.

Bu arada cihazda yer alan girişlerde HDMI 2.0 dikkat çekiyor. Bu sayede cihaza bağlayacağınız görüntü kaynağından 4K'da 60 kareye kadar görüntü performansı sağlayabiliyorsunuz ki, bu oldukça önemli bir diğer detay. Bağlantılar arasında ayrıca HDMI 1.4, VGA; USB ile ses girişleri de mevcut.

1.2 metrelik mesafeden yansıtma yapabileceğiniz gibi, bu cihazla 8 metreye kadar arayı açmanız mümkün. 3D desteği arayanlar yine bu modelde aradıklarını bulacaklar ve son olarak bu modelde 5 watt'lık çift hoparlörün yer aldığını da belirtelim. Pek çok modelde tek hoparlör gördüğümüzün de altını çizelim.

Özetle

Optoma UHD300X, 4K çözünürlükte iyi bir projeksiyon cihazı arayanlar için fiyat/performans modeli olarak dikkat çekiyor. Görüntü kalitesi, rakiplerine kıyasla uzun kullanım ömrü, HDMI 2.0 desteği gibi özellikleriyle bu tip bir projeksiyon cihazı almak isteyenler için iyi bir tercih. Fiyatı da muadillerine oranla sunduklarıyla kıyaslandığında göze çarpıyor. Optoma UHD300X'in fiyatı 9500 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Özellikle evde sinema odası kurmayı düşünen, sinema ve spor seansları için kendini biraz şımartmak isteyenler Optoma UHD300X'i tercih edebilirler.

Alternatifleri

Optoma UHD300X'a alternatif olarak BenQ W1700 modeline de yakından bakabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Optoma UHD300X
Ürün Markası Optoma
CHIP Online Notu
93
Projeksiyon Sistemi DLP
Doğal Çözünürlük 4K UHD (3840x2160)
Parlaklık 2200 ANSI Lümen
Kontrast Oranı 250.000:1
Ekran Boyutu 34 inç - 302 inç
Işık Kaynağı Lamba
Işık Kaynağı Watt Miktarı 240W
Işık Kaynağı Ömrü 4000 saat (parlak), 15000 saat (dinamik), 10000 saat (Eco)
Hoparlör 5Wx2
Yansıtma Mesafesi 1.2 metre – 8.1 metre
Yakınlaştırma Oranı 1.3X
Bağlantılar HDMI 2.0, HDMI 1.4a, VGA, USB, ses girişi
Güç 305 W
3D Desteği Var
Boyutlar 392 x 118 x 281 mm
Ağırlık 5.22 kg.
Okuyucu Yorumları