AR Drone 2.0 ile havalandık!

Bugün farklı bir ürünle karşınızdayız: Parrot'un 4 pervaneli canavarı AR Drone 2.0 ile havalandık!

CHIP Online Notu 87
  • Kolay kullanım
  • Kamera fonksiyonu
  • Mobil uygulama gayet kullanışlı
  • İleri derecede eğlenceli
  • Kısa batarya ömrü
  • Tablet veya akıllı telefon şart

Bu defa oldukça farklı bir ürün test merkezimizdeydi. Parrot'un AR Drone helikopterler filosunun 2.0 modelini test merkezimize konuk ettik. Cep telefonu ve tablet gibi mobil cihazlarla kontrol edilebilen ve "oyuncak helikopter" olarak anılan AR Drone 2.0'ın, aslında bir oyuncaktan çok daha öte olduğunu söylemek hiç de zor değil.

Helikopteri incelediğimiz süre boyunca oldukça eğlendiğimiz gayet açık. Dört pervaneli yapısıyla 50 metrelik menzil içinde istediğiniz gibi kontrol edilebilen helikopter, saatte 18 km hıza erişebilmesiyle de aksiyon tutkunları için birebir. Üzerindeki kamera sayesinde Arttırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) desteği sunan AR Drone 2.0, vücut bulmuş bir video oyunu olarak da kolaylıkla anılabilir. Şimdi, sözü çok uzatmadan AR Drone 2.0'a daha yakından bakalım.

Dört pervaneli canavar

Dört pervaneli yapısı ve Wi-Fi üzerinden mobil cihazlarla kontrol edilebilen Parrot'un ünlü helikopterleri, zaten pek çok teknoloji meraklısı tarafından biliniyor. Özellikle son dönemde ülkemizde de çeşitli gösterilerde semalarda gördüğümüz bu helikopterler arasında yer alan 2.0 modelini biz de yakından inceledik. Şimdiden söyleyelim ki sonuç gayet tatmin ediciydi.

AR Drone 2.0, iPhone veya Android işletim sistemli cep telefonu veya tabletinize indireceğiniz uygulaması üzerinden kontrol edilebiliyor. Üzerinde yer alan kamerası sayesinde görüntüyü anlık olarak mobil cihazınıza gönderen helikopter, bu görüntüleri telefonunuza kaydediyor. Ayrıca helikopterin harici olarak takacağınız bir USB belleğe de kayıt yapabildiğini söyleyelim.

Kamerasıyla 1280x720 piksel çözünürlükte video çekimi yapan helikopterin kontrollerine kısa bir sürede alışıyorsunuz. Kısa bir alışma sürecinden sonra hız yapmaya başlayacağınızdan emin olabilirsiniz.

Hem içerde hem dışarda

AR Drone 2.0, hem iç hem dış mekanlara uygun yapıda. Düşmelere ve çarpmalara karşı dayanıklı yapıda olan helikopter, iç mekanlarda pervaneleriyle çevreye zarar vermemesi için kapalı mekan kabini ile kullanılabiliyor. Kabaca strafordan yapılan bu kabin, hafif yapısı sayesinde kontrolü zorlaştırmıyor.

AR Drone 2.0'ı dış mekanlarda kullanacağınız zaman ise yine kutu içeriğinde bulunan aerodinamik kaskını takabiliyorsunuz. Böylece rüzgarlı havalarda dirençli bir yapıya bürünebilen helikopter, azami hız olarak saatte 18 km'yi görebiliyor.

Toplamda 50 metrelik bir menzilde kullanabildiğiniz AR Drone 2.0'ı ortalama 12 dakika kadar tek şarjla kullanabiliyorsunuz. Bu süre açıkçası oldukça kısa. Genel olarak bu tür cihazlarda eğlenceyi batarya ömrüyle sınırlamak zorunda kalmak üzücü. Bataryanın şarj olma süresi ise 90 dakika. Her 12 dakikada bir 90 dakikalık aralar vermek istemiyorsanız size önerimiz yedek bir batarya daha almanız. İncelediğimiz modeliyle 1000 mAh'lik batarya getiren helikopterin 1500 mAh'lik ek batarya seçeneği de mevcut. Böylece bataryaları değiştirerek kullanabilir ve eğlenceyi uzatabilirsiniz.

Kullanışlı seçenekler

15 watt gücünde ve 35 bin RPM hızında çalışan 4 pervaneye sahip olan AR Drone 2.0, uygulama üzerinden verdiğiniz tüm komutları yerine getiriyor. Kullandıkça ustalaşıyor ve bu dört pervanenin sınırlarını zorlayabiliyorsunuz. Uygulama içinde farklı seçenekler bulunuyor. Pilot ile helikopteri havalandırabiliyor, AR.Drone Akademisi ile kendinizi geliştiriebiliyor ve şu an yalnızca iOS için kullanılabilir olan Yönetmen Modu ile kendi filminizi yapabiliyorsunuz. Yönetmen Modu'nun yakında Google Play için de indirilebilir olacağı bilgisini de verelim.

AR Drone'un farklı modelleri mevcut. Ayrıca helikopterler için ek aparatlar da satılıyor. Bunlardan biri de oldukça kullanışlı olduğunu söyleyebileceğimiz GPS modülü. Ayrıca satın alınabileceğiniz GPS modülü ile AR Drone'u harita üzerinde rahatlıkla yönetebiliyorsunuz. Gitmesi gerektiği noktaları harita üzerinden işaretleyebiliyor ve helikopteri otomatik pilota bırakabiliyorsunuz. Daha aktif bir kullanım için AR Drone ile birlikte GPS modülünün de satın alınmasını tavsiye ediyoruz.

Bu arada helikopter ile oynayabileceğini pek çok sanal gerçeklik oyunu bulunduğunu da son olarak söyleyelim. Bu uygulamaları App Store üzerinden edinebilirsiniz.

Özetle

Açıkçası sonuç olarak AR Drone 2.0 gayet beğendiğimizi söyleyebiliriz. Oldukça eğlenceli bir test süreci geçirdik. İlk etapta dört pervaneli bir helikopteri yönetmek zor görünse de aslında düşündüğünüzden kolay. Cep telefonu veya tablet üzerinden rahatlıkla kontrol edebiliyorsunuz. Ancak bir anlamda harici bir kumandası olmaması eksik taraf olarak nitelendirilebilir diye de düşündük. Helikopteri kontrol etmek için tablet veya akıllı telefon şart.

Mobil uygulaması ile gayet kullanışlı olan AR Drone 2.0, ileri derecede eğlenceli bir cihaz. Gelişmiş kamera fonksiyonu ile HD görüntüleri de anlık olarak telefonunuza veya USB belleğe kaydedebilen helikopter, kısa batarya ömrüyle ise üzüyor. İyi bir uçuş deneyimi için ek batarya gerekli. Bu arada AR Drone 2.0'ın fiyatının ise 899 TL olduğunu söyleyelim.

Kimler Almalı

Farklı bir deneyim yaşamak isteyen teknoloji meraklılarının yakından incelemeleri gereken bir cihaz olan AR Drone 2.0, fazlasıyla eğlenceli. Özellikle önünde kamera bulundurması nedeniyle eğlenceli video çalışmaları ortaya çıkartabileceğiniz helikopter, aksiyon tutkunları için birebir.

Alternatifleri

AR Drone 2.0'ın farklı versiyonları mevcut durumda. Örnek vermek gerekirse AR. DRone 2.0 Elite Edition bunlardan biri.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Parrot AR Drone 2.0
Ürün Markası Parrot
CHIP Online Notu
87
Kamera HD
Çözünürlük 1280x720 piksel
Hız 18 km/s
Uçuş Süresi Ortalama 12 dakika
Şarj Süresi 90 dakika
Menzil 50 metre
Bağlantılar Wi-Fi
Boyutlar 45 x 29 cm
Ağırlık 366 gram
Okuyucu Yorumları