POCO X5 Pro İnceleme

Poco’nun yeni modeli X5 Pro, performans ve kamera tarafında beklentilerin üzerine çıkarak orta segmentte favorilerin arasına girmeyi başarıyor. İşte Poco X5 Pro hakkında bilinmesi gerekenler ve Poco X5 Pro incelemesi.

CHIP Online Notu 88
  • Performans
  • Ekran özellikleri
  • Uzun pil ömrü
  • 67W turbo şarj
  • Kamera performansı
  • microSD kart desteği yok
  • Makro kamera kalitesi düşük

İnternette bütçenize göre orta segmentte bir telefon arattığınızda karşınıza birçok seçenek çıkıyor, ancak fiyat/performans olarak karşılaştırdığınızda işler biraz karışıyor değil mi? Şimdi bunlar arasında yeni bir oyuncu daha var ve amiral gemisi düzeydeki bazı özellikleriyle alternatifler arasında öne çıkıyor.

POCO X5 Pro 5G, fiyatı ve sunduğu özellikler göz önüne alındığında bu segmentte favori telefonlar arasına rahatlıkla girebilecek kapasitede bir telefon olmayı başarıyor. Son dönemlerde orta segment telefonların, üst segment özellikleri gösterdiğine -özellikle Xiaomi’nin modellerinde- fazlasıyla şahit oluyoruz. POCO X5 Pro modeli de onlardan biri ve oldukça ilgi çekici görünüyor.

3’lü kamera kurulumuna sahip olan bu telefon, 108 MP’lik ana kamerası ve Qualcomm’un Snapdragon 778G 5G işlemcisiyle birlikte bize güzel bir performans sunuyor. Yaklaşık 15 gündür telefonu kullanıyoruz ve açıkçası bu sürede bir hayli memnun kaldık. Şimdi sizlerle inceleme notlarımızı da paylaşalım.

POCO X5 Pro Tasarımı Nasıl?

Elimizde siyah renkli modeli bulunan Poco X5 Pro, sarı ve mavi de dahil olmak üzere 3 renk seçeneği ile satışa sunuluyor. Özellikle sarı renkli modelin daha çok ilgi çekeceğini düşünüyoruz. Siyah renkli olan bu modelde ise gövdede simli bir yüzey kullanılmış. Şöyle arkadan baktığınızda oldukça güzel göründüğünü söyleyebiliriz. Bu arada telefonun arka yüzeyi ve kenar çerçeveleri plastik malzemeye sahip. Fakat elinize aldığınızda iyi hissettiriyor ve dengesiyle de tutması gayet rahat.

Arka kısımda, sol üst koşede hafif çıkıntılı 3’lü kamera kurulumu bulunuyor. Hemen sağ tarafında bulunan metalik renkteki POCO logosuyla birlikte güzel bir bütünlük sağlanmış. Bu kısımda bulunan ve kamera bloğunu da kapsayan parlak yüzeyin, şık ve kaliteli bir görünüm sağladığını söyleyebiliriz.

Hala kablolu kulaklıklardan vazgeçemeyenler için, telefonun üst tarafına 3.5 mm’lik jak girişi konulmuş. Ayrıca, telefonun altına ve üstüne dahil edilmiş hoparlörlerle stereo ses sağlanabiliyor. Alt tarafa baktığımızda da, şarj etmek için USB-C bağlantı noktasını ve sim kart çekmecesini görüyoruz. Bu noktalar, toza ve su sıçramalarına karşı IP53 sertifikasıyla dayanıklı hale getirilmiş. Ancak telefonun tamamen su geçirmez olmadığını belirtmemiz gerekiyor. Bu arada telefonu daha korunaklı hale getirmek için kutusundaki şeffaf koruyucu kılıfı kullanabilirsiniz. Son olarak, telefonun sağ tarafında da ses ayar tuşları ve güç düğmesine entegre bir parmak izi sensörü bulunduğunu da söyleyelim. Parmak izi sensörü de gayet hızlı çalışıyor.

POCO X5 Pro Ekran Özellikleri Neler?

Poco X5 Pro, 6.67 inç boyutunda, 120Hz yenileme hızına sahip bir AMOLED ekran ile geliyor. Ekranda kullanıma bağlı olarak değişen adaptif yenileme hızı ve 240Hz dokunmatik örnekleme hızı bulunuyor. Ekran çözünürlüğü 1080x2400 piksel olarak bir önceki modelle aynı.

Poco X5 Pro, Dolby Vision ve HDR 10+ desteğine sahip olduğundan, Amazon ve Netflix gibi platformlardan yüksek çözünürlüklü içerikleri akıcı bir şekilde oynatabiliyorsunuz. Ayrıca panel bize yüzde 100 DCI-P3 renk gamıyla 10 bit renk derinliği sunuyor. Parlaklık ise 900 nite kadar ulaşabildiğinden, güneşin fazla olduğu alanlarda bile ekran üzmüyor, görüntüyü net şekilde sağlayabiliyor.

POCO X5 Pro İşletim Sistemi ve Arayüz

Telefon, Android 12 işletim sistemiyle ve MIUI 14 arayüzü yüklü şekilde geliyor. Xiaomi, Poco X5 Pro için geçtiğimiz ay Android 13'ün kararlı sürümünü yayınlandı. Ayrıca, telefonun Android 14 güncellemesini alacağının da sözünü veriyor.

Telefonu ilk açtığımızda arayüz bizi çok fazla uygulamayla karşıladı. Bunlardan bazılarına ihtiyaç duymayabilirsiniz, fakat bunları silmek mümkün. Burada söylememiz gereken şey, arayüzde pek çok noktada reklamın karşınıza çıkması olacak. Telefonda reklamlar, varsayılan olarak etkin şekilde geliyor, ancak neyse ki ayarlardan bunları kapatabiliyorsunuz.

Bildirim paneli ekranın sol üstünden aşağı kaydırılarak, kontrol merkezi ise sağ üstten kaydırılarak açılıyor.

POCO X5 Pro Özellikleri ve Performansı

Poco X5 Pro, 6nm fabrikasyon sürecine sahip Qualcomm’un 5G destekli Snapdragon 778G işlemcisini kullanıyor. 8 çekirdekli bir yapıya sahip işlemcinin 1 adet 2.4 GHz, 3 adet 2.2 GHz saat hızında performans odaklı çalışan Cortex-A78 çekirdeği bulunuyor. Diğer 4 çekirdek ise 1.9 GHz hızında verimlilik odaklı çalışıyor. RAM ve depolama seçeneklerine baktığımızda, 6 GB RAM + 128 GB veya 8 GB RAM + 256 GB depolama alanı seçenekleri bulunuyor. Elimizdeki model, 8 GB RAM ve 256 GB hafizaya sahip.

X5 Pro, kullandığımız süre boyunca etkili şekilde çalışmayı başardı. Snapdragon 778G işlemciyle 8 GB RAM birleştiğinde performans olarak gayet tatmin edici düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Uygulamalar arası geçişlerde herhangi bir takılma yaşatmıyor. Poco X5 Pro, sentetik test sonuçlarında da iyi skorlara imza atıyor. AnTuTu Benchmark’tan 614 bin 388 puan alan Poco X5 Pro, GeekBench’te tek çekirdek skoruyla 1011 puan, çoklu çekirdek sonucuyla da 2876 puan toplamayı başarıyor. GFX Bench’ten de 28 fps sonucunu alıyor.

Oyun severler için ise GPU tarafında Adreno 642L tercih edilmiş. Denediğimiz hiçbir oyunda donma - takılma gibi sorunlarla karşılaşmadık. PUBG’yi en üst ayarlarda çalıştırabiliyor ve akıcı bir deneyim elde edebiliyorsunuz. Ekranın 240Hz dokunmatik örnekleme hızına sahip olması da, seri hareket etmeniz gereken oyunlarda çok iyi bir avantaj sağlıyor.

Telefonun en çok hoşumuza giden bir diğer yönü ise bataryası. POCO X5 Pro’nun içinde tam 5000 mAh’lık bir pil bulunuyor ve günü rahatlıkla çıkartıyor. Olur da şarjınız yetmezse, 67W’lık şarj cihazıyla 1 saat bile sürmeden telefonu tam kapasite doldurabiliyorsunuz.

POCO X5 Pro Kameralar

Poco X5 Pro’nun arka tarafında 1 ana kamera, 1 adet ultra geniş açılı kamera ve 1 adet makro kamera bulunuyor. Ana kamera, f/1,9 diyafram açıklığına sahip 108 megapiksellik Samsung ISOCELL HM2 sensörünü kullanıyor. Elbette yüksek megapiksel demek her zaman daha iyi fotoğraf anlamına gelmiyor. Ancak bu 108 megapiksellik kameranın gerçekten iyi fotoğraflar çekebilme yeteneği sunduğunu söyleyelim.

Çektiğimiz fotoğraflara baktığımızda, renk ve kontrast dengesinin iyi olduğunu görüyoruz. İyi ışık koşullarında keskin ayrıntılar ve doğru renkler sağlıyor. Öte yandan, gece ve düşük ışık koşullarında çekilen fotoğraflar önemli miktarda parazitli ve bu paraziti azaltmak için gece modunu kullanmanız şart. Portre modunda ise arka planı gayet güzel bir şekilde ayırt edebiliyor. Bazı durumlarda (ters ışık altında kaldığında) arka planı çok net bir şekilde tanımlayamadığını fark ettiğimizi de söyleyelim. Ancak genel olarak memnun edici sonuçlar üretiyor.

Ultra geniş açılı kamera ise f/2,2 diyafram açıklığında ve 8 megapiksel çözünürlükte. Ayrıca bize 120 derece görüş alanı vadediyor. Geniş açılı lens, düşük piksel sayısı nedeniyle ana kameradan daha az keskinlikte görüntüler üretiyor.

Makro tarafında ise f/2,4 diyafram açıklığında 2 megapiksellik bir kamera bulunuyor. Ancak bu kameranın detayları çok iyi yakaladığını söylemek biraz zor.

Özçekimler için de telefonda f/2.4 diyafram açıklığına sahip 16MP ön kamera yer alıyor. Selfie fotoğrafları ayrıntılı görünüyor.

Fotoğraf kısmından bahsettik. Peki, Poco X5 Pro video kısmında neler sunuyor? Poco X5 Pro, bize 4K’da 30 fps veya Full HD çözünürlükte 60 fps video seçeneği sunuyor. Ağır çekim modunu kullanmak istiyorsanız Full HD olarak 120 fps’ye kadar video çekebiliyorsunuz. Ön kamerada ise Full HD çözünürlükte 60 fps videolar kaydedilebiliyor.

Genel olarak kameralara baktığımızda, Poco X5 Pro’nun tatmin edecek düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Orta segmentte yer alan telefonlarla kıyaslandığında bir tık daha iyi sonuçlar üretmeyi başarıyor.

Sonuç

Poco X5 Pro, üst düzey ile orta segment akıllı telefonlar arasındaki bir sınırda geziyor. Orta segment bir telefon için fiyatını hak ettiğini söyleyebiliriz. Güzel özellikler içeriyor, kamera ve pil ömrü ile de iyi iş çıkartıyor. Özellikle FHD+ çözünürlüğünde AMOLED panelden oluşan 6.67 inç büyüklüğündeki 120Hz’lik ekranı, Dolby Atmos destekli stereo hoparlörlerle birlikte telefonda bir şeyler izlemek ve oyun oynamak için harika bir platform haline getiriyor Poco X5 Pro’yu. 67W’lık hızlı şarj özelliği sayesinde de pilinizin bitmesini hiç dert etmenize gerek kalmıyor. Kamera sonuçları da tatmin edici olduğunda, Poco X5 Pro’nun tüm kullanım amaçlarına uygunluk sağladığını söylemek zor değil. Orta segment için favorilerden biri olmayı başarıyor. Fiyatı ise şu sıralar 11 bin TL dolaylarında.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli POCO X5 Pro
Ürün Markası POCO
CHIP Online Notu
88
İşletim SistemiAndroid 12
İşlemciQualcomm Snapdragon 778G 5G
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.4 - 1.9 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2400 px
Grafik İşlemciAdreno 642L
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera108 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar76 x 162 x 7.9 mm
Ağırlık181 gr.