vivo X90 Pro+ İnceleme

Vivo’nun en iyi tasarımına ve en iyi donanım bileşenlerine sahip vivo X90 Pro+ modelini hakkında bilmeniz gereken heyecan verici özellikleri tüm detaylarıyla anlattık.

CHIP Online Notu 94
  • Dikkat çeken tasarımı
  • Şahane görünen ekran
  • Üst seviye performansı
  • Pil ömrü
  • Kamera sistemi
  • Şu an Türkiye’de yok
  • Artırılabilir hafıza seçeneği yok
  • Ön kamerada video 4K kayıt desteği yok
Editörün Seçimi

Bu telefon şu an Türkiye’de yok, ancak birazdan anlatacaklarımla kesinlikle olmasını isterdiniz diye düşünüyorum. 1 hafta kadar kullandım, hayranı oldum. vivo X90 Pro+’ı vivo yetkililerinden çok kısa süreliğine aldık ve bu süre bile keşke benim olsa dedirtmeye yetti. Şirketin en iyi tasarımına ve en iyi donanım bileşenlerine sahip vivo X90 Pro+’ta; Qualcomm’un en yeni Snapdragon 8 Gen 2 işlemci, 2K çözünürlüğünde üst seviye görsellik sağlayan ekran, 12 GB RAM ve 512 GB depolama alanı, Sony IMX989 1 inç sensörün başını çektiği devasa 4’lü kamera alanı ve daha fazlası var. Şimdi gelin vivo X90 Pro+’ı daha yakından tanıyalım.

vivo X90 Pro+ tanıtıldığında, Qualcomm’un en yeni Snapdragon 8 Gen 2 işlemcisine sahip ilk akıllı telefon olmasıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Bunun yanı sıra özelleştirilmiş şahane görünen arka yüz tasarımı ve gerçekten çok güzel görünen ekranıyla birlikte görenlere parmak ısırtmasıyla hızla ünlendi. Telefonun daha pek çok önemli özelliği var ancak ilk başta tasarımla başlayalım; çünkü telefonun dizaynı gerçekten çok güzel görünüyor.

vivo X90 Pro+ Tasarımı Nasıl?

Biz telefonun arkasında göreceğiniz kırmızı deri kaplamanın hayranı olduk. Bu arada bu deri malzeme suni, onu da vegan izleyicilerimiz için belirtelim. Burada kullanılan deri malzeme, telefonu çoğu rakibinden hem daha kavrayıcı hem de daha dayanıklı hale getiriyor ve cam levhalarla kaplı akıllı telefon dünyasında öne çıkmasına yardımcı oluyor. Ayrıca parmak izi tutma gibi bir derdi de yok.

Telefona ekstra koruma istiyorsanız, kutusu içinden çıkan yine arka yüzey gibi işlemeli deri malzemeyle kaplı arka kapağını takabiliyorsunuz. Böylece telefonun arkasındaki devasa kamera bloğu çıkıntısı da kapanmış oluyor. Bu arada gerçekten IP68 sertifikası da var; böylece suya ve tuza karşı dayanıklı.

Genel olarak oldukça büyük bir telefon olmasına rağmen elde rahat hissettirmesi de hoşumuza gitti. Telefonun yan kenarlarının önden ve arkadan kavisli olması bu algıyı yaratıyor.

Yeniden arka yüzeye dönecek olursak, burada kullanılan deri kaplamanın ötesinde, yerleştirilen detaylar da telefonun kaliteli görünmesini sağlamış. Elbette kamera bloğu tüm heybetiyle kendini, gösteriyor, ancak hemen altına çekilen, üzerinde kaligrafi ile yazılmış “'Xtreme Imagination” metalik şerit, kenarda minik ZEISS logosu, alt kısma işlenen vivo logosu, baktığınızda güzel bir görsel bütünlük yaratıyor.

vivo X90 Pro+ Ekran Özellikleri Neler?

Ekrana geldiğimizde, burada anlatılacak çok şey var. Öncelikle ekranın şahane göründüğünü söyleyebiliriz. Her 2 yandan da kavisli hatları, kenar çerçevelerinin çok ince tutulmuş olması ilk intibada farkındalık yaratıyor. Ancak asıl iş kullanılan panelde.

Telefonun ekranı LTPO4 AMOLED panelden oluşuyor. LTPO ekranlar, Hibrit Oksit ve Polikristalin silikon temeline dayanıyor ve yüksek tazeleme hızı üretebiliyor. Ancak buna karşın enerji verimliliğini yüksek tutmak için tasarlanan bu ekran teknolojisi, bu sayede 120Hz ve üzeri tazeleme hızlarında, pil tüketimini minimize ediyor.

1440x3200 piksel çözünürlüğünde görüntü üreten bu ekranın boyutu 6.78 inç. Ekranın tazeleme hızı 120Hz’e kadar ulaşabiliyor. Hem çözünürlük hem ekran tazeleme ayarını yapabiliyorsunuz. Ekranın parlaklığı da fazlasıyla yüksek; tepe noktada 1800 nite kadar ulaşabiliyor. Bu da ekranın çok canlı görünmesini sağlıyor. Ayrıca ekranda HDR10+ desteği var ve Dolby Vision desteği gösteriyor. Ekranın altında da Qualcomm'un 3D Sonic Max teknolojisini kullanan bir ekran içi parmak izi okuyucu bulunuyor.

Bu kısmı toparlayacak olursak, vivo X90 Pro+’ın şu anda mobil cihazlarda mümkün olan en iyi ekranlardan birini kullandığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

vivo X90 Pro+ İşletim Sistemi ve Arayüz

Test ettiğim bu cihaz Android 13 çalıştıran bir Çin perakende birimi, ancak Vivo'nun üzerinde kullandığı OriginOS 3 yazılımından dolayı ilk intibada bir Android telefonmuş gibi hissettirmiyor. Pek çok özellik hemen hemen ortadan kaldırılmış durumda. Ancak, elbette Android 13'ün bazı önemli yeni gizlilik özellikleri hala mevcut durumda; biraz kurcaladığınızda bulabiliyorsunuz.

OriginOS ile Android'in diğer sürümleri arasındaki temel fark, OriginOS'in ana ekranının widget ağırlıklı olarak tasarlanmış olması ve bu widget'ların çoğunun etkileşimli olması. Bu sürümde Android market yerine de vivo’nun kendi mağazası kurulu ve çok sayıda farklı uygulama mevcut durumda. Elbette olur da bu telefon Avrupa’da da bir gün satışa çıkarsa, o zaman yerelleştirilecektir.

vivo X90 Pro+ Özellikleri ve Performansı

Peki, şimdi gelelim telefonun en güzel yanlarından birine. vivo X90 Pro+, en yeni Qualcomm amiral gemisi silikon ve en son RAM ve depolama standartlarını kullanarak gerçekten çok iyi performans gösteriyor. Cihazı kullandığımız yaklaşık 1 haftalık süre boyunca herhangi bir yavaşlama veya uygulama çökmesiyle karşılaşmadık. Elbette bu donanımdan da böyle bir şey de beklemiyorduk. Ayrıca telefon, yüklediğimiz her türlü uygulamayı da akıcı bir şekilde çalıştırmayı başardı. Az sonra bahsedeceğimiz kameralarıyla çekimler yapıp, üzerinde bir de düzenlemeyle uğraşmayı düşünüyorsanız, bu telefon gerçekten performansıyla şahane bir eküri olacaktır.

Telefonda kullanılan işlemci, dediğimiz gibi Snapdragon 8 Gen 2. 4nm fabrikasyon sürecine sahip olan bu işlemci, içeriğinde 8 çekirdek bulunduruyor. Bunlardan biri 3.2 GHz frekansında çalışan prime Cortex X3 çekirdeği olurken, diğer çekirdekler de parçalanmış. Bunlardan 2’si 2.8 GHz frekanslı Cortex A715, 2’si yine 2.8 GHz frekanslı Cortex-A710 ve geri kalan 3’ü ise 2.0 GHz frekansta çalışan Cortex-A510.

Bu modelde ayrıca 12 GB gibi oldukça yüksek bir RAM kapasitesi bulunuyor. Buna ek olarak sanal RAM de kullanılmış. Telefonun depolama biriminin 8 GB’lık bölümünü sanal RAM olarak kullanabiliyor. Bunu da telefonun donanım bilgilerinin bulunduğu ekranda görebiliyorsunuz.

Telefonun depolama alanı 512 GB kapasitesinde. Telefonda kullanılan bu depolama alanı da UFS 4.0 standardında. Yani flash belleğe okuma ve yazma hızı, UFS 3.1’e göre 2 kata kadar daha yüksek hızlara ulaşabiliyor. Bu da telefonun bu denli akıcı performans göstermesi için önemli bir unsur. Telefonun hafızası 512 GB gibi oldukça geniş bir alan ancak harici bir kart yolu ile bunu genişletemiyorsunuz, onu da söyleyelim.

Oyun kısmına geldiğimizde, kullandığımız süre içinde pek çok oyunda deneme fırsatı bulduğumuz vivo X90 Pro+’da özellikle 120Hz ekran deneyiminin karşılığını akıcı bir şekilde bulduğumuzu söyleyelim. Asphalt 8’de fazlasıyla başarılı bir performans gösteren telefonda hemen ekranın yanından çekebileceğiniz oyun menüsü de bulunuyor. Buradan telefonu turbo moda alabiliyor ve ekran tazeleme hızını ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca burada daha pek çok ayar mevcut durumda. Bu arada telefonda stereo ses desteği elbette de var. Böylece gerek oyunlarda gerek diğer multimedya uygulamalarında sağladığı sesten memnun kalıyorsunuz.

Telefonun pil ömrü de iddialı. 4700 mAh kapasitesinde batarya bulunduruyor ve kutusunda 80W gücünde bir şarj cihazı bulunuyor. Ekran tazeleme hızının 120Hz olarak belirlediğinizde yoğun kullanımlarda 1 günü rahat çıkartabiliyor. Burada ekranda kullanlan LTPO panelin farkını görebiliyoruz. Telefonun şarj olma süresi ise yaklaşık yarım saat kadar sürüyor.

vivo X90 Pro+ Kameralar

Ve şimdi kameralara gelelim. Vivo, geçtiğimiz yıl akıllı telefon meraklıları arasında, en iyi kamera sistemlerinden birine sahip olmasıyla ün kazandı. Bu telefonda da bu konuda profesyonel yaklaşımını sürdürüyor. Sony Exmor IMX989 1 inç kamera sensörünü X90 Pro+’a uyarlayan vivo, ortaya etkileyici sonuçlar çıkartıyor. Bu 1 inçlik sensör, çok sayıda görüntü bilgisini çekerek, daha düşük bir sensöre göre daha güçlü dinamik aralıkla daha organik görünen çekimler üretebiliyor. 1 inçlik sensör, fotoğraflarda gerçek bokeh için doğal sığ alan derinliği sağlıyor.

Büyük sensörlü bir kamera ile daha küçük sensörlü bir kamera arasındaki fark, çekilen fotoğraflarda açıkça daha fazla derinlik sağlamasında ve özne ile arka plan arasında daha güçlü bir ayrım sergilemesinde ortaya çıkıyor.

Telefonda gerçekten güçlü kameralar kullanılmış. Ana X90 Pro+’ın ana kamerası 50.3 MP çözünürlüğe sahip ve f/1.8 diyafram açıklığı içeriyor. Dual Pixel faz algılamalı otofokus, lazer otofokus ve OIS gibi teknolojileri bulunduruyor.

İkinci kamera 64 MP çözünürlüğünde, 90 mm’lik periscope telefoto lens oluyor. Burada da faz algılamalı otokous ve OIS desteği var. 3.5x optik zum yapabilen bu kamerayı bir dürbün olarak kullanabiliyor ve 100x’e kadar yakınlaştırma yapabiliyorsunuz.

Telefonun 3’üncü kamerası olan telefoto lens, 50 MP Sony IMX758 sensörden oluşuyor. f/1.6 diyaframa sahip, 0.7 mikrometre, optik görüntü sabitleyici ve 2x optik zum bulunduran bu kameranın yanında da 48 MP’lik 114 derecelik geniş açılı çekim yapan ultra geniş açılı kamera bulunuyor.

Video kaydı da son yıllarda önemli ölçüde gelişti. X90 Pro+, video kaydı sırasında 4 lensin tamamında HDR özelliğini sergiliyor ve video sabitleme özelliği Android'in en iyileri arasında yer alıyor. 8K’ya kadar video kaydı yapabiliyor bu telefon. 4K’da da 60 kare desteği var.

Ekrana yerleştirilen 32MP selfie kamerası da gayet iyi; doğru cilt tonlarıyla çekimler yapıyor ve arka planı çok fazla patlatmadan pozlamayı doğru şekilde yapıyor. Burada bir eksiklik, öne bakan kameranın hala 4K değil, yalnızca 1080p çözünürlükte video çekebilmesi diyebiliriz. Ancak Full HD’de 60Hz desteği var ve yapacağınız video kayıtlarında anlık olarak arka planı blurlayabiliyor. Bunu ön kamera yoluyla video çekerken ekrandaki Stlye kısmından Sinematik veya Natural şeklinde ayarlayabiliyorsunuz.

Telefonun kamera arayüzü zaten fazlasıyla zengin hazırlanmış. Gerçekten çok sayıda seçenek var ve tüm bunlarla lenslerin tamamından faydalanabiliyorsunuz. Makro modu açıp kapatabiliyor, ZEISS Natural Color filtresini ve HDR’ı aktive edebiliyor, Micro Movie seçeneği ile yaratıcı senaryolar kurgulayabiliyorsunuz. Ayrıca daha fazla seçeneğine geldiğinizde, burada yüksek çözünürlük, ağır çekim, Super Ay fotoğrafçılığı ve daha çok sayıda modülün olduğunu görüyorsunuz.

Genel olarak, Vivo X90 Pro+ tartışmasız piyasadaki yeni en iyi kamera sistemlerinden birine sahip ve çok yönlülük açısından şu an en iyilerden biri. Özellikle sokak fotoğrafçılıları, vlogger’lar bu telefondan fazlasıyla faydalanabilirler kanaatindeyiz.

Vivo X90 Pro+ ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Sonuç

Evet sonuca geldiğimizde, başta da söylediğim gibi, gerçekten severek kullanacağım bir telefon olmuş vivo X90 Pro+. Ancak maalesef hızlıca geri gidecek. İlk intibada tasarımıyla etkileyici bulduğum, sahip olduğu özellikler ve bunları iyi şekilde işlemesiyle gerçekten beğendiğim bir model oldu. Telefonda hiç mi kötü bir şey yok derseniz, açıkçası Türkiye’de resmi olarak satılmaması olduğunu söyleyebiliriz. Tabii satışa sunulsa fiyatı ne kadar olurdu, o da önemli bir konu ancak kesinlikle ülkemizdeki amiral gemisi telefonlar arasında gerek tasarım gerek performansı bakımından fark yaratırdı diye düşünüyoruz. 2023 amiral gemisi telefonlar arasında kesinlikle çıtayı yükselten bir model olmuş. Ayrılması zor olacak.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli vivo X90 Pro+
Ürün Markası vivo
CHIP Online Notu
94
İşletim SistemiAndroid 13
İşlemciQualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı3.2 - 2.0 GHz
Ekran TeknolojisiLTPO4 AMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1440 x 3200 px
Grafik İşlemciAdreno 740
Bellek (RAM)12 GB
Dahili Depolama512 GB
Ön Kamera32 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)64 MP
Arka Kamera (3)50 MP
Arka Kamera (4)48 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi4700 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 164 x 9.7 mm
Ağırlık221 gr.