Razer BlackWidow Elite İnceleme

Gelmiş geçmiş en iyi Razer klavyesi olabilir mi? İşte Razer BlackWidow Elite incelemesi.

CHIP Online Notu 90
  • Şık tasarım
  • Yüksek performans
  • Yeni multimedya tuşları
  • Stabil ve uzun ömürlü Razer Green anahtarlar
  • Konforlu kol dayama desteği
  • 3.5mm kulaklık girişi
  • Bazı oyuncular macro tuşlarının fiziki olarak olmamasından rahatsız olabilir
  • Kumaş örgülü kablo kanallarda durmuyor

Razer uzun süredir oyuncuların gözde markalarından biri konumunda ve klavyeleri de bundan aşağı kalmıyor. Bunun en büyük nedeni Razer'ın en giriş seviyesi ürününe bile oyuncuları çekecek bazı ilginç özellikler veya yenilikler ekleyebilme kabiliyetinden geliyor. Razer BlackWidow Elite da bazı ufak ancak son derece keyifli detaylara sahip, neredeyse hiçbir zayıf noktası olmayan bir ürün olarak çıktı karşımıza.

Son aylarda bu sayfalarda hayli rekabetçi ve iyi klavyeleri test ettik. Aklımıza Logitech G810, HyperX Alloy Elite ve Corsair K70 RGB Mk2 Rapidfire geliyor mesela. Tüm oyuncuların ihtiyacını karşılayabilecek kalitedeki bu ömürlük ürünler birbirinden bazı önemli farklarla ayrılırken aklımızda da fazlasıyla olumlu izler bıraktı. Razer BlackWidow Elite bu isimlerin arasında nerede yer alıyor, gelin beraberce bakalım.

Seneler önce Razer'ın BlackWidow X Ultimate serisini incelemiş ve ürünün metal alt kasasına adeta vurulmuştuk. BlackWidow Elite ise bunun yerine yüksek kaliteli bir plastikten yapılmış ve üst seviye Razer ürünlerinde bir türlü göremediğimiz kol dayama desteğini de pakete eklemiş. Bu kol dayama desteği Ornata Chroma'da gördüğümüzden farklı bir şekilde, daha zayıf bir mıknatısla klavyeye oturuyor ve yeterince de sağlam duruyor. Hafızalı köpükten yapılması ve uzun kullanımlarda bile terletmemesi de avantaj.

Razer'ın bu modele getirdiği en önemli yenilik Razer Green Switch'in yeni modelini kullanıyor olması. Bu modelde tuş setleri sadece + şeklinde bir platforma oturmakla kalmıyor, ekstra destek sayesinde çevresi de sarılıyor. Bunun getirisi tuşların çok daha stabil hissettirmesi. Ayrıca Razer bu yeni modelde 80 milyon tuş basım ömrü gibi gördüğümüz en yüksek rakamı vadediyor. 50 gramlık çalışma kuvvetine ve 1.9mm'lik aktivasyon aralığına sahip olan bu anahtarlar piyasadaki en hızlı anahtarlar değiller ve olmaları da gerekmiyor aslında. Yukarıdaki tüm ürünler içinde G810 ile beraber yazı yazarken en rahat ettiğim ürünün BlackWidow Elite olması da bu yüzden. Diğer taraftan Razer'ın Green Switch serisi Logitech'in Romer-G anahtarlarına göre çok daha sesli çalışıyor. Aynı odada uyumaya çalışan birisini hayli rahatsız edecek bir sesten bahsediyoruz ancak oyuncuların bu mekanik sesi sevdiği de malumunuz. Dilerseniz turuncu veya sarı anahtarlar da size sunulan seçenekler arasında.

Razer BlackWidow Elite'ın sağ üstte yer alan multimedya tuşları da bir diğer önemli nokta. Sonraki şarkıya geçmek, sesi açıp kısmak veya klavyenin ışıklarını ayarlamak gibi detaylara uyarlanabiliyorlar. Özellikle reosta benzeri ses açma kapama kontrolüne bayıldık. Üründe macro tuşlarının bulunmaması bazı oyuncuları rahatsız edebilir ancak Hypershift teknolojisi sayesinde herhangi bir tuşu macro olarak atamak son derece kolay. Neyse ki Razer Synapse 3 bu günlerde çok daha stabil ve çöküp durma huylarını geride bırakmaya başladı.

Ürünün RGB profilleri de klavyenin içindeki bellekte saklanabiliyor ve yine Synapse 3 üzerinden ilmek ilmek işlenebiliyor. Razer bu modelde hayli yoğun bir aydınlatma kullanmış, klavyenin plastik yüzeyinden yansıyan bu aydınlatma göze hayli hoş gözüküyor.

Razer bu modele aynı zamanda bir de USB 2.0 portu ilave etmiş. Bu yeni gördüğümüz bir şey değil ancak portun yanında bir de 3.5mm audio jack olması çok keyifli bir ayrıntı. Öte yandan şunu da söylemek lazım: Şirket, ana gövdenin altında kabloyu dilediğiniz gibi kontrol etmeniz adına kanallar açmışsa da kalın örgülü kablo bu kanallarda bir türlü durmuyor. Çok denedik, bir türlü yerinde tutamadık.

Özetle

Razer BlackWidow Elite tıpkı adından anlaşılacağı gibi firmanın seneler boyunca edindiği tecrübelerin sonunda geliştirilen, en üstün BlackWidow modeli olmuş. Düşününce gerçek bir eksi bulmakta zorlandık diyebiliriz, tıpkı geçtiğimiz aylarda incelediğimiz Corsair K70 MK.2 Rapidfire gibi. Herhangi bir oyuncuyu çok uzun süre mutlu edebilecek olan bu klavyenin fiyatı ise 770 TL'den başlıyor, bu da sunduğu özelliklere göre makul.

Alternatifleri

Corsair K70 MK.2 Rapidfire de Razer BlackWidow Elite için güzel bir alternatif olabilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Razer BlackWidow Elite
Ürün Markası Razer
CHIP Online Notu
90
Okuyucu Yorumları