Redragon K582 Surara & Redragon M612 Predator İnceleme

Fiyat/performans odaklı mekanik oyuncu klavyesi Redragon K582 Surara ve RGB desenli oyuncu faresi Redragon M612 Predator’ı inceliyoruz.

Redragon K582 Surara & Redragon M612 Predator inceleme
CHIP Online Notu 90

Oyuncu aksesuarları arasında zengin seçenekler var ancak artık son dönemde büyük artış gösteren fiyatlarla beraber açıkçası bu kategoride pek çok ürüne erişmek bir hayli zor hale gelmeye başladı. Güç bela iyi bir oyun bilgisayarı topladınız diyelim; sıra bu oyun bilgisayarından, oyun arenasında hem keyif alabilmek hem de maharetlerinizi sergileyeceğiniz iyi bir klavye ve fare seti almaya geldiğinde kuşkusuz insan biraz fiyat/performans seçeneklerini yoklamıyor değil. Bugün yakından bakacağımız Redragon’un klavye ve fare seti de tam olarak bu noktada devreye giriyor. Bu videoda fiyat/performans noktasında elinizi rahatlatacağını düşündüğüm Redragon K582 Surara mekanik klavye ve Redragon M612 Predator RGB fareyi yakından tanıyacağız.

Redragon K582 Surara ve M612 Predator kısa bir süre önce elimiz ulaştı. Bir süre deneyimleme fırsatı bulduk, bu süreçte de pek çok oyunda denedik. Baştan hemen söyleyebiliriz ki, her 2 cihaz da bu fiyat kategorisinde oyuncular için uygun modeller olmuş. Orta segment ürünler olduğunu da baştan belirtelim. Fiyatları ise klavye 792 TL, fare ise 399 TL şeklinde. Siz de şöyle bir göz atarsanız orta seviyede bu fiyatların ideal olduğunu göreceksiniz. Özellikle Redragon markasının olması güzel, zira bu markanın daha önce de farklı ürünlerini inceleme şansı bulmuştuk ki, aklımda en çok yer eden cihazın da Redragon SIREN H301 kulaklığı olduğunu da söyleyelim.

Redragon K582 Surara Özellikleri

Redragon K582 Surara, dediğim gibi mekanik tam boyutlu bir klavye. Oyuncular için ekonomik bir seçim. Özelleştirilebilir RGB arka aydınlatmalara sahip bir model, tüm tuşlara makro programlama seçeneğiniz var. 104 Anti Ghosting tuş içeriyor ve 12 tane multimedya kısayol tuşu var. Bu tuşlar fonksiyon tuşlarına atanmış, FN tuş kombinasyonuyla kolaylıkla erişebiliyorsunuz. RGB arka aydınlatma efektlerini de yine 1’den 8’a kadar olan tuşlara yine Fn tuşu ile basarak farklı oyun ve oyun türlerine göre özelleştirmeniz mümkün. Öyle ki, mesela Fn + 1 tuşuna basarak klavye aydınlatmasını FPS oyun türü için ayarlayabiliyorsunuz. Yine mesela LOL oyuncusuysanız, Fn + 5 tuşuna basarak bu oyunda en sık kullanılan tuşları ışıklandırabiliyorsunuz. Fn + 0 kombinasyonu ile de kendi ışıklandırma ayarını yapmanız mümkün.

Öte yandan klavyenin ışıklandırmalarını farklı efektlerde de ayarlayabiliyorsunuz. Bunun için de Fn + Ins tuş kombinasyonunu kullanıyorsunuz. Böylece klavyedeki ışıklandırma seçeneğinizi istediğiniz gibi belirleyebilirsiniz.

Oyuncuların yine bir diğer kullanacakları kombinasyon ise Fn + Windows tuşu. Böylece Windows tuşunu kilitleyebiliyorsunuz. Biliyorsunuz bu tuşa, oyunda CTRL tuşu ile yan yana olmasından dolayı oyunlarda sık sık yanlışlıkla basılıyor ve bu da oyundan düşmeye sebep oluyor. O anlamda bu kilidin olması da güzel.

Redragon K582 Surara Performansı Nasıl?

Redragon K582 Surara’nın bu versiyonunda Outemu Red switch’ler kullanılmış. Klavyenin farklı switch’lerin kullanıldığı versiyonları da var. Red Switch’ler özellikle hardcore FPS oyuncuları tarafından tercih edilen bir tür. Hızlı, hafif ve yumuşak bir hissiyatı var. Outemu Red switch, hafif bir lineer Cherry MX Red klonu. İkisi arasındaki kuvvet eğrileri hemen hemen aynı olurken, Outemu Red switch fiyat/performans noktasında bekleneni veriyor. Çalışma kuvveti 46g olan bu anahtarlar, 2.1 mm etkinleştirme noktası, 4 mm toplam hareket mesafesine sahip. Bu tuşlar, özellikle arka arkaya birden çok kez basmanız gerektiğinde size müthiş avantaj sağlıyor. Tuşların kullanım ömrünün de 50 milyon olduğunu söyleyelim. Redragon bunu 50 milyona kadar test etmiş. Bu da sınıfı için gayet ideal bir kullanım ömrü.

Bu arada klavyenin kutusundan yedek switch’lerin çıktığını da söyleyelim. Kutudan 7 tane yedek switch ve kolay değiştirmek için aparatı çıkıyor. Böylece tuşlardan bazıları kendini feda ederse, kolayca yenileyebiliyorsunuz.

Redragon K582 Surara’yı kullandığımız süre içinde CS: GO, ve Fortnite gibi rekabetçi oyunlarda kullanma imkanı buldum; performans konusunda gayet akıcı ve sorunsuz olduğunu söyleyebiliriz. Anahtarların fazlasıyla duyarlı olması, rekabetçi oyunlarda en büyük yardımcınız olacak.

Redragon K582 Surara Ergonomik Özellikleri

Ergonomik yönden değerlendirecek olursak, Redragon K582 Surara’nın sınıfı için ergonomik bir model olduğunu söylemek mümkün. Oyun için tasarlandığı için tuşlar kuşkusuz biraz yüksek. Sesi ise nispeten tok. Çıtır çıtır ses veren bir klavye değil, ancak tamamen sessiz olduğunu da söyleyemeyiz. Eğer tamamen yazı yazmak için bir klavye arıyorsanız Redragon K582 Surara’nın Brown anahtarlı olan modelini tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Ancak bu klavyenin de çıkardığı sesi ben beğendik açıkçası, ne de olsa elinizin altında bir mekanik klavye var.

Klavyenin ayakları da yere sağlam basıyor; böylece siz klavyeyi döverken klavye kaymıyor. Kablo uzunluğu da gayet yeterli seviyede. Bu anlamda kasa arkasına olan mesafe için ideal.

Redragon M612 Predator RGB Tasarım ve Yapısı Nasıl?

Evet, Redragon M612 Predator’a da bakalım. Redragon M612, kablolu bir fare. İyi bir boyuta sahip olduğunu düşünüyorum. 12.5 cm uzunluğunda ve 7.5 cm genişliğinde olan fare, 4 cm yüksekliğinde bir avuç içi dayanağına sahip. Mat kauçuk benzeri kaplaması ve başparmağın altına yerleşen sol yüzey ele gayet oturmasını sağlıyor. Küçük ila orta boy eliniz varsa, Redragon M612 Predator, tüm elinizi adeta bir eldiven gibi saracaktır. Pençe, avuç içi ve parmak ucu tutuşları da dahil olmak üzere her tarz tutuş şeklinde, kullanırken rahat ettiriyor.

Klavye gibi bu da RGB ışıklarla süslenmiş. Her 2 yandaki çizgisi, avuç içine oturan Redragon logosu ve kaydırma tekerleği RGB deseniyle güzel görünüyor. Bu ışıklandırmaları pek tabii ki değiştirebiliyorsunuz. Hem RGB ışıklandırmaları hem farenin tuşlarını özelleştirmek için yazılımını kullanabiliyorsunuz. Burada gerçekten geniş seçenekler sunulmuş ve kullanımı da bir hayli kolay. Yazılım üzerinden farklı profiller belirleyebiliyor, DPI seçeneklerini değiştirebiliyor ve makro atamalarında bulunabiliyorsunuz.

Redragon M612 Predator Özellikleri ve Performansı

Farenin üzerinde toplam 11 tuş bulunuyor. Başparmağın altında 2 tuş ve klasik fare click’lerinin yanında işaret parmağınızın altında ekstra bir tuş daha bulunuyor. Farenin sırtındaki ilk 2 tuş ile DPI ayarını yapabiliyorsunuz; arkasındaki diğer tuş ile de RGB ışıklandırmayı yazılıma gitmeden değiştirebiliyorsunuz.

Redragon M612 Predator’ın DPI aralığı 800 DPI ile 8000 DPI arasında. Varsayılan DPI ayarları ise 500, 1000, 2000 ve 4000 DPI şeklinde. Ancak az önce bahsettiğim gibi yazılım üzerinden aralarından seçim yapabileceğiniz 5 DPI modu da bulunuyor. Böylece kendinize göre rahatlıkla özelleştirmeniz mümkün.

Performans açısından değerlendirdiğimizde, Redragon M612 Predator’ın sınıfı için gayet iyi çalışan bir model olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle FPS oyunlarında çok iyi iş çıkartıyor ve yeterince hafif. Sadece oyunlarda değil, günlük kullanımda da elinizi rahat ettirecek bir model olmuş.

Sonuç

Evet, sonuç olarak toparlayacak olursak, Redragon K582 Surara ve M612 Predator’ın orta sınıfta değerlendirilebilecek eli yüzü düzgün, gayet performanslı çalışan modeller olduğunu söylememiz mümkün. Performansının yanı sıra ergonomileri ve geniş özelleştirme seçenekleriyle de kullanışlı. Bu anlamda fiyat/performans noktasında iyi bir klavye / fare seti arıyorsanız elinizi rahatlatacaktır.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Redragon K582 Surara & Redragon M612 Predator
Ürün Markası Redragon
CHIP Online Notu
90